Wiebes wil een lagere winstbelasting. Maar wat kost dat?

De lidstaten van de Europese Unie zijn druk bezig met het stroomlijnen van de vennootschapsbelasting. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de belastingontwijking des doods van multinationals. De grote jongens maken nu handig gebruik van de verschillende stelsels in Europa en betalen zo nergens vennootschapsbelasting. Dat gaat, als het goed is, allemaal veranderen. Voor belastingparadijs Nederland betekent dat werk aan de winkel, want we voeren altijd wel bij faciliteren van deze ontwijking met het toestaan van ondoorzichtige aftrekpostjes en innovatieboxen. Maar dat wordt steeds lastiger en dan wordt het naakte belastingtarief opeens weer relevant. Bedrijven betalen hier 25% belasting over de winst, veel meer dan de 18% in het VK of 12,5% in Ierland. Dat kon nog wel eens gaan betekenen dat bedrijven niet meer kiezen voor de Zuidas, maar voor Dublin. Daarom, zei staatssecretaris Wiebes vandaag tegen een zaal vol belastingadviseurs, moeten we iets gaan doen aan het tarief. Volgens het Financieele Dagblad/, dat ook in de zaal zat, krijgen we met Prinsjesdag meer te horen over de vennootschapsbelasting. Toevalligerwijs verschijnt vandaag een brief van minister Dijsselbloem met allerlei belastinggegevens. Ook over de vennootschapsbelasting.

Vennootschapsbelasting wordt geheven van bv's, nv's en commerciële stichtingen. In totaal spekken zij de schatkist dit jaar vermoedelijk met €16 miljard (zzp'ers en de bakker om de hoek betalen inkomstenbelasting). Een bedrijf betaalt over de eerste €200.000 winst 20% vennootschapsbelasting en over alles daarboven 25%. Dat opstapje met die 20% is ingevoerd om het mkb te ontzien. In totaal zijn er 640.000 'vpb-plichtige' bedrijven. Daarvan betalen 215.000 bedrijven 20% over de winst, en 30.000 bedrijven hadden een winst van meer dan €200.000 en betaalden dus ook het hoge tarief van 25%. Dat betekent dat 400.000 bv'tjes niks betalen. Dat komt door twee dingen: a) als je verlies maakt, betaal je geen belasting en b) veel bv's zijn er uitsluitend voor pensioenopbouw of dienen als kasgeld-bv. Een beetje handige accountant zorgt dat daar geen winst wordt gemaakt.

En dan nu de vraag: wat kost het om die tarieven te verlagen? Voor elk procentpunt dat het 25%-tarief wordt verlaagd, lopen we €550 miljoen aan belastinginkomsten mis. Dus als het toptarief verlaagd wordt van 25% naar 23% dan krijgen we in plaats van €16 miljard maar €15 miljard binnen. Als je vervolgens lager gaat dan 20%, dan komt daar nog eens een keer €170 mio per procentpunt bij. Dus zouden we naar het Ierse tarief van 12,5% willen gaan, dan kost dat €8,1 miljard. Per jaar. Dat is de helft van de vennootschapsbelasting en Wiebes liet vandaag al weten dat we, in de woorden van het FD, niet de fiscale discounter van Europa gaan worden. De staats heeft dus geen zin in een race to the bottom. Enniewees. Je wilt aantrekkelijk zijn voor grote bedrijven in verband met de werkgelegenheid die dat schept. Dus wil je bedrijven hebben die veel banen komen brengen. In dat geval worden de loonheffingen interessant, want hoe lager die zijn, hoe goedkoper de arbeid. Het grappige is, schrijft Dijsselbloem, dat het op de lange termijn voor de werkgelegenheid niet uitmaakt of je de loonheffingen verlaagt of de vennootschapsbelasting. Aangezien wij loonslaven bv-loos zijn, voelen we daarom wel wat voor lagere loonheffingen. Daarom: SP kom er maar in!Reaguursels

Inloggen

Verlagen van het tarief van de vennootschapsbelasting is vragen om ellende.

Het is namelijk een lang beleidspunt om de ondernemer gelijk(waardig) te belasten ongeacht rechtsvorm. Een lager tarief van de vennootschapsbelasting betekent een lagere heffing voor de directeur/grootaandeelhouder ten opzichte van de ondernemer. Dat moet dan weer worden gerepareerd.

We hebben dit een aantal jaren geleden meegemaakt. Toen is de MKB-winstvrijstelling ingevoerd. En dat heeft weer gevolgen gehad op het evenwicht tussen de werknemer en de ZZP-er/ondernemer.

Als inderdaad verlaging van de loonheffing (en dus de inkomstenbelasting) hetzelfde effect heeft, dan is dat zeker de betere oplossing.

Maar ja... minder belastingopbrengsten betekent (schrik!) een keer echt bezuinigen... (mompelt iets over linkse hobby's afschaffen en verlagen van ambtenarensalarissen).

fiscalist | 15-06-16 | 09:18 | + 1 -

Voor wat we tekort komen hebben we in de EU draghi toch?

Die man heeft een magisch knopje en kan zo dat geld weer aanvullen bij een evt begrotinstekort agv een lagere vennootschapsbelasting. Niet direct natuurlijk, maar dat mag niet deren.
Gewoon de EU-way...

Tsaaah | 15-06-16 | 07:22 | + 0 -

Hoe zou je dat over 50 (of 100) jaar geregeld willen hebben, als door verdergaande robotisering en automatisering alle productie in Nederland nog maar door een paar honderdduizend man gemaakt wordt? Al het geld naar die eigenaars van de robots, of een andere verdeling?
Misschien niet helemaal on-topic, en nu nog niet van toepassing, maar ik denk dat de winstbelasting daar wel eens een rol zou kunnen spelen.

joozd | 15-06-16 | 06:47 | + 1 -

Graag een vpb opslag voor bedrijfstakken die telkens weer gered moeten worden.

dugo | 14-06-16 | 21:05 | + 5 -

Een aantal van mijn Chinese kennissen wilden graag een bedrijf in Nederland openen en het tarief deed er helemaal niet toe.
Het asociale en intimiderende gedrag van belasting ambtenaren was hetgeen waardoor ze toch maar voor Duitsland kozen uiteindelijk.
Het domme gedreig met boetes meteen al bij binnenkomst gaat als een lopend vuurtje in het zakennetwerk.

Atlas Shruggs 10 | 14-06-16 | 19:50 | + 22 -

Gezien de zware overheid lasten kan het niet anders dan Nederland duur is. Heel duur... te duur.

duitse herder | 14-06-16 | 19:09 | + 10 -

Zet maar op 20%, dat kost 2,5% vpb. En dan de VVD vertellen dat het niet meer krijgt.
En als we verder in de subsidies en aftrekposten schrappen, de loonbelasting omlaag.
Die gaat dit jaar alweer wat omhoog, trouwens.

Raider Twix | 14-06-16 | 19:08 | + 2 -

In Bulgarije zijn zowel de Vennootschapsbelasting als de Inkomstenbelasting maximaal 10%. Alleen in Montengro is het nog lager, maar dat is voor de echte avonturiers. Montenegro ligt immers buiten de EU.

Haberdoebas | 14-06-16 | 18:26 | + 3 -

REAGEER OOK