Vervul uw democratische plicht! Kijk mee naar 1.300 miljard

Liveblog
Liveblog
Het is een teringzooi in pensioenenland. Het kabinet meent dat het daar niks aan kan doen, want de sociale partners gaan erover. De vakbonden willen gratis bier voor iedereen en smeken het kabinet om dat uit te delen. En daarom gebeurt er niks, verkruimelen pensioenuitkeringen en klopt er op macro-economisch niveau geen moer meer van hoe we de boel hebben geregeld. Ondertussen kaapt het pensioenpluche de discussie om toch maar vooral aan de bal te kunnen blijven. De Sociaal-Economische Raad, dat is het pluche, is in opdracht van het kabinet al twee jaar aan het rekenen aan een nieuw stelsel. Waarschijnlijke uitkomst: het huidige stelsel wordt in iets gewijzigde vorm voortgezet (zie uitleg hiero). We krijgen weliswaar een eigen pensioenpotje, maar daar worden bedragen bij- en afgeschreven voor buffers waarmee geluk en pech solidair gedeeld kunnen worden door alle generaties. Klinkt als een klok, maar betekent ook dat je vooraf moet schatten wie er geluk gaan hebben en wie pech. Dat gaat gewoon niet. Het CPB komt vandaag met een ingewikkelde studie naar die potjes waaruit zou moeten blijken dat het delen van risico's welvaart oplevert voor iedereen. Maar het overtuigt ons niet. Waarom niet? Je weet eenvoudigweg niet wat de toekomst brengt (al reken je een miljoenmiljard mogelijke scenario's door, check de disclaimer). Brengt ons bij de tegeltjeswijsheid van onze Engelse oma: if all you have is a hammer, everything looks like a nail.

Bedoelen we het volgende mee en we noemen maar een dwarsstraat. Afgelopen jaar is voor €30 miljard aan premies voor werknemerspensioenen geïnd. Over die premies betaal je geen loonbelasting. Dat betekent dat, gemakshalve uitgaande van een loonbelastingtarief van 40%, de fiscale sponsoring in 2015 €12 miljard bedroeg. Je zou die sponsoring structureel kunnen halveren en met dat bedrag structureel de AOW kunnen verstevigen. Is best een aardige geste voor Nederlandse oma's met een klein pensioentje, moet lukken qua betaalbaarheid in tijden van vergrijzing (ja, aantal premiebetalers neemt af, pensioenontvangers neemt toe, maar check dit) en heeft macro veel voordelen (we sparen ons nu de vernieling in en de staat is de enige partij die bijvoorbeeld het langlevenrisico kan opvangen). Maar ja, dat soort dingen wordt door het pensioenpluche niet eens in overweging genomen, want gaat ten koste van macht en geld. Ons pensioenstelsel is een gecorrumpeerd zooitje, bevolkt door heel veel hammers: mensen die uitsluitend 'in tweedepijlerpensioen' kunnen en bovenal willen denken. Wilt u iets doen? Kijk Keek hierrrrr vanaf 14.00 uur naar het grote Kamerdebat over onze pensioenen. Dat is niet om aan te zien, maar wellicht dat het onze volksvertegenwoordigers disciplineert als u meekijkt naar hoe zij onze pensioenpot van €1.300 miljard (dagkoers) verkwanselen.


samenvatting debat/liveblog gesloten

16.45
Voor 1 augustus krijgen we meer info over de toekomst van ons pensioenstelsel.

16.30
Klijnsma herhaalt dat werknemerspensioen bepaald wordt door werknemers en werkgevers. Dus is het wachten op de SER. (dat betekent concreet: de FNV c.s. raadplegen vergrijsde mannen in achterafzaaltjes. En terzijde: volstrekte bullshit-opmerking, want overheid bepaalt speelruimte van de sociale partners.)

16:22
Laatste vragenrondje voor de kamer is aangebroken. Samengevat:16:13
Het gaat nu al een half uur over zeer slechte wetgeving (fusies van pensioenfondsen!). Gaap en als u zich verveelt, hier hoe slecht die wetgeving is.

15:49
Klijnsma gaat nu in op PENSIOENROOF-verhaal dat ouderen geplukt worden door jongeren door te lage pensioenpremies. Is op zich zo, zegt de staats, maar dat is een taak van de sociale partners, dus kan ik niks aan doen. Bovendien: je kan premies wel verhogen, maar dat heeft allerlei andere effecten die niet wenselijk zijn.15:42
Klijnsma vindt het leuk om een internationale vergelijking te maken tussen rekenrentes. Maar verwacht daar niks van, omdat de stelsels te verschillend te zijn. Bovendien, in reactie op gratisbierpartijen, de huidige rekenrente zorgt juist voor minder fluctuaties in het pensioenstelsel en we kunnen niet zomaar de rekenrente verhogen. Dat is gratis bier uitdelen.

15:36


Klijnsma: 'SER is nu naar de achterban om de pensioenvoorstellen te bespreken'. Illustreert precies wat er fout gaat. Achterban SER = pluche

15:10
Na wat gediscussieer over bonus en wel/niet vrije keuze is het eindelijk pauze. Dadelijk het woord aan staatssecretaris Jetta 'ik heb geen idee' Klijnsma.

15:00
CDA en D66 willen dat het CPB het SER-voorstel door het Japan-scenario (20 jaar nul-rente) en 70s/80s-scenario (keihoge rente) trekken.

14:56
CDA wil dat de lagerentepolitiek van de ECB wordt doorgerekend. Wat zijn de kosten van de lage rente? Noemt verschuiving van pensioen naar AOW als optie, maar is daar geen voorstander van. Wijst ook op de tekortkomingen van de CPB-studie.14:51
PVV sluit aan bij gratis bier van de rekenrente. Daarnaast wenst de PVV de AOW-uitkeringen te verhogen, te betalen door de nul-rente waartegen de staat zich op dit moment kan financieren.

14:45
De VVD wil weten wanneer de staats iets gaat doen en is verbijsterd over de vakbonden die naar de politiek wijzen.

14:36
PvdA wil ook iets met de rekenrente en vindt discussie over CPB-studie te ingewikkeld. Maar vooral:14:30
D66 nu met goed betoog over de tekortkomingen in de CPB-berekening: houdt geen rekening met slechte scenario's, geen risico's met dat mensen nog ouder worden dan we nu denken. (Let op! Een paar jaar geleden bleken de pensioenfondsen ook de levensverwachting onderschat te hebben. Zorgt voor groot deel van de problemen nu.)14:22
SP en 50+ pleiten voor een hogere rekenrente voor pensioenfondsen (=gratis bier), plukken naar willekeur uit berichtgeving in de media.

Reaguursels

Inloggen

Is allemaal alleen maar bedoeld om de solidariteit te ondergraven.
Neo-liberalisme ten top, maar het is een trend die je overal in terugziet.

Het wordt allemaal duurder voor minder (uitkeringen, ziektekosten-verzekeringen, pensioenen)
Paniek zaaien, en ergens anders de zwarte Piet neerleggen (Jongere vs oudere etc.)
Alsof jongeren over hun pensioen nadenken, lol

Verdeel en heers, zij Caesar al, nou dat lukt ze goed.

nl04922 | 09-06-16 | 09:45 | + -2 -

@Bytemaster | 08-06-16 | 17:15 |
Anti EUSSR, dus op dit moment alleen de PVV en uit de Euro stappen.

ProAsfalt | 08-06-16 | 22:06 | + 1 -

Badderbeest! | 08-06-16 | 17:12 | + 0 -
-
Kortom, laat een ieder zijn eigen pensioen regelen. Stel een ieder een pensioenrekening beschikbaar, en dat, indien gewenst, belastingvrij is, en laat hem of haar er mee doen wat ie wil: sparen, beleggen, net wat je wilt. De complete geld markt kun je dan met elkaar laten concurreren.
En maak het volledige huis gewoon belastingvrij vermogen. Goed voor de bouw, goed voor je pensioen.
Wel jammer voor geld graaiend Links.

Raider Twix | 08-06-16 | 20:09 | + 1 -

Beste Badderbeest,

van Wensen heeft het hier over de geinde premies voor de werknemerspensioenen (tweede pijler, persoonlijke opbouw) en loonbelasting. Deze premies staan geheel los van de AOW-premie (eerste pijler, omslagstelsel). Hij heeft het dus over het sponsoren van de pensioenpremies, niet de AOW-premies.

Los van bovenstaande, geldt voor de AOW-premie ook een maximum. Mensen die meer verdienen dat de grondslag voor de maximum aow-bijdrage, zouden al geen AOW-premie hoeven te betalen over deze pensioenpremie. Dit maximum wordt al bereikt bij een bruto loonsom van € 33.863.

accijnstoerist | 08-06-16 | 18:04 | + 1 -

ProAsfalt | 08-06-16 | 14:26 | + 4 -

Ik heb het op 1 bedrijf na allemaal al uitgekeerd gekregen.. ;D

Neut | 08-06-16 | 17:32 | + 0 -

@ProAsfalt | 08-06-16 | 14:26
.
En wat had het Nederlandse volk dan moeten stemmen zodat dit niet gebeurde?

Bytemaster | 08-06-16 | 17:15 | + 1 -

accijnstoerist | 08-06-16 | 14:30
-
werkvolk betaalt AOW-premie en daardoor over de eerste 60k inkomen ongeveer 39% belasting. Bejaarden betalen geen AOW-premie en betalen daardoor over de eerste 60k ongeveer 31% belasting. het verschil is "sponsoring" al vergeten we hier dan heel gemakzuchtig de aanwas "rente/inflatie" over de pensioenpot. heel debiel simplistisch zoals wel vaker op DK (helaas) kun je dus hooguit stellen dat -ongeveer- 30 mld x 0,31 = 9,3 mld en 30 mld x 0.39 = 11.7 mld waaruit volgt 11.7 minus 9.3 = 2.4 miljard "sponsoring"
-
Als je de economie een échte boost wilt geven (waardoor je de oudjes eventueel wat extra zou kunnen toestoppen) geef pensioenafdragers de plicht met de pensioenpremie hun hypotheek af te lossen. belastingvrij hop zo de hypotheekpot in. In een moordtempo worden zo de huizen afgelost, daardoor dalen de schulden en houdt het klootjesvolk meer centjes over om consumptief te besteden waardoor de economie wordt gestimuleerd en de BTW inkomsten fors oplopen. Daarnaast dalen de "uitgaven" voor de hypotheekrenteaftrek. werkelijk IEDEREEN wordt daar gelukkig van. behalve de pensioenfondsen, banken en verzekeraars natuurlijk. Weet u meteen waarom het nooit zal gebeuren en waarom we zo'n enorm kutland zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat voorgenoemde partijen een NUTS-functie hebben en dat het draaien van bovenmatige winsten verboden moet worden. Het zouden ten aller tijden staatsbedrijven moeten zijn. Maarja....

Badderbeest! | 08-06-16 | 17:12 | + 3 -

Dat betekent dat, gemakshalve uitgaande van een loonbelastingtarief van 40%, de fiscale sponsoring in 2015 €12 miljard bedroeg.

Leg eens uit waarom dit zo is? De pensioenuitkering is wel degelijk belast. Er is dus sprake van uitgestelde belasting en niet van sponsoring. Wel is het zo dat in de uitkeringsfase het brutoinkomen lager ligt en er op die manier de belasting dus iets lager is, maar dat bedraagt toch geen 12 miljard euro?

accijnstoerist | 08-06-16 | 14:30 | + 17 -

Gaat (in)direct toch allemaal naar de EUSSR (de Zuid-Europese landen) en het Nederlandse volk vindt het goed gelet op haar stemgedrag de laatste jaren.

ProAsfalt | 08-06-16 | 14:26 | + 8 -

Pensioenen, zucht...

Dat is die toch die - 1 dag per week werken - belasting waarvan je weet dat het nooit terugkomt als je op je 67e een keer eindelijk 's met pensioen kan. Oh nee, een paar jaar later kán je pas, want in NL geldt ook: zonder AOW kan je van je pensioen niet leven

En ondertussen, tot je 69e/70e dus die 20% extra belasting

Tsaaah | 08-06-16 | 14:12 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken