Draghi over helikoptergeld [verslag persco]

Monetairebeleidsbeslissingen
Monetairebeleidsbeslissingen
De ECB maakt zojuist bekend de rentetarieven voorlopig ongewijzigd te laten. Daarnaast is de bank van start gegaan met het nog grotere opkoopprogramma des doods, wat betekent dat er maandelijks €80 miljard (was 60mld) wordt gestoken in het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties (zie plaatje boven en hier de toelichting). Dat laatste is geen nieuws, want dat kondigde onze favoriete centrale bankier vorige maand al aan. We luisterden mee naar de presco die Dragi vanaf 14.30 uur geeft. De hele wereld hoopt op scherpe journo-vragen en ... krijgen we helikoptergeld??1!!? Ons liveblog na de breek.Belangrijkste opmerkingen Draghi:

- Er komt geen helikoptergeld (duiding)
- Stop met beschimpen ECB-beleid, dat is niet goed voor de geloofwaardigheid
- We gaan geen aandelen opkopen. We blijven bij obligaties.
- Pensioenfondsen/verzekeraars moet ophouden met ons de schuld te geven van de lage rente. Die lage rente komt niet door ons, maar is een wereldwijd probleem.

14:30 Het woord is aan Draghi

14:35 (fotomomentje en te laat begonnen!)

14:36 De rente is onveranderd gebleven. We verwachten dat de tarieven op dit niveau blijven of een LAGER niveau komen te liggen.

14:37 In juni wordt gestart met TELTRO (banken krijgen bonus als ze extra geld uitlenen)

14:38 De economische omstandigheden in EU zijn verbeterd. De banken doen het goed. Maar de globale problemen/onzekerheid blijft. Er moet nog veel gebeuren om de inflatie richting, maar lager dan 2% te krijgen. We doen alles wat we kunnen doen binnen ons mandaat.

14:39 Economische analyse: noemt cijfers op van eurostat (link) en Draghi verwacht dat het beter gaat.14:41 Structurele hervorming in EU blijven achter en door schuldaflossingen blijft de groei achter. Onzekerheden blijven bestaan, mondiaal, door geopolitieke spanningen.

14:42 Inflatie kan dalen de komende maanden, tweede helft dit jaar gaat de inflatie stijgen.

14:45 Samengevat: we moeten doorgaan met ruimhartig monetair beleid om de inflatie op het gewenste niveau te krijgen. Maar: andere beleidsmakers moeten iets doen: hervormen, begrotingstekort, vergroten arbeidsproductiviteit, adequate infrastructuur. (opvallend: dit is al de derde keer dat Draghi dit zegt in een paar minuten)

Hele intro hier

VRAGEN VAN JOURNO'S (J)

J: Het opkopen van bedrijfsobligaties, kunt u daar meer over vertellen?
Draghi: Info over het aankoopprogramma wordt verstrekt. Hier de link.

J: VALT HELIKOPTERGELD BINNEN HET MANDAAT?
D: Helikoptergeld: Ik was verbaasd dat mensen dachten dat ik vorige keer hintte op helikoptergeld. Het is een interessant concept. Maar we hebben het nog niet bestudeerd. Heligeld is lastig want wettelijke en beleidsmatige moeilijkheden. BOTTOM LINE: we hebben het nog niet bestudeerd.

J: Vraagt naar kritiek van Duitsers op Draghi's beleid en wat D daarvan vindt.
D: Ik begrijp de kritiek niet helemaal. We doen wat de meeste andere belangrijke centrale banken doen. We houden ons aan het mandaat. We worden niet politiek beïnvloed. En wat we doen werkt. Geef het tijd! En: (wederom) politici moeten hun aandeel nemen in het hervormingsprogramma.

J: Wat vindt u van het Italiaanse bad-bank-beleid (ons topic hiero)?
D: We hebben het nog niet bestudeerd, maar lijkt een stap in de goede richting.

aexafbeelding.png

J: Heligeld?
D: NEEHEE, hebben we nooit besproken

J: Denkt u dat rentes verder omlaag kunnen en hoe laag?
D: De ECB ziet dat lage rentes werken. Er wordt veel uitgeleend door banken en die banken ondervinden weinig last van de lage rente voor hun winstniveau. De negatieve rente is ook niet doorgegeven aan spaarders. Dus dat is positief. Maar wordt dat beter als we lager gaan? Dat is moeilijk te zeggen, want het is complex.J: De euro is opgelopen tov de dollar. Hoe zorgelijk vindt u dat?
D: De wisselkoers is voor ons geen beleidsdoelstelling. Wel van belang voor het prijsniveau.

Euro t.o.v. de dollar aan het stijgen tijdens de presco:

eurlooptop.png

J: Duitse burgers zijn bezorgd om hun pensioenen door de lage rente. Wat zegt u tegen de burgers
D: We zijn erg begaan met het lot van verzekeraars en pensioenfondsen. We kijken daar nauwgezet naar. MAAR: GEEF ONS NIET DE SCHULD VAN DE PROBLEMEN (terechte opmerking Draghi), want het toont mede de al langer bestaande problemen van pf'en en verzekeraars aan. Bovendien: de lage rente komt NIET DOOR DE ECB. Wereldwijd is de rente laag. En ook: pensioenfondsen verdienen juist aan ons, omdat we obligaties opkopen.
D: Lage rente is geen gevolg van ECB-beleid. Lage rente is het gevolg van lage groei. Niet andersom. Wij jagen de groei aan, dus GEEF ONS NIET DE SCHULD. En: kijk naar de reele rente. Dus nominaal -/- inflatie. De nominale rente is weliswaar laag, maar de reele rente is hoger dan 10/20/30 jaar geleden.J: Wat vindt u ervan dat mensen zeggen dat iemand uit Z-Europa geen goede indruk maakt?
D: Pfff, we doen wat elke belangrijke centrale bank. Mijn voorganger Trichet zei nog: ik zou precies hetzelfde doen als Draghi.
D: We moeten geduldig zijn. Er komt hogere inflatie, door ons beleid, door het herstel van de economie.J: Gaat nog even door op hoe de Duitsers tegen de ECB aankijken (vanwege een Z-Europeaan aan het roer).
D: Het is goed dat er flink wordt gedebatteerd over ons beleid. Maar sommige lieden schaden met hun kritiek de ECB en zaaien onzekerheid. Als onze geloofwaardigheid ter discussie staat, dan duurt het langer voordat we ons doel halen. En dus moeten we meer doen.

J: Ziet u schaarste ontstaan op de obligatiemarkt en gaat u aandelen opkopen.
D: Nee, we zien geen schaarste en we gaan geen aandelen opkopen (althans, dat is niet besproken.

EINDE PRESCO
Reaguursels

Inloggen

Yohean | 21-04-16 | 19:27
Geeft niet hoor, een vergissing is makkelijk gemaakt; TAFKAP is net zo overgewaardeerd als de euro.

omgponies | 22-04-16 | 11:53 | + 0 -

J: Wat vindt u ervan dat mensen zeggen dat iemand uit Z-Europa geen goede indruk maakt?
D: Pfff, we doen wat elke belangrijke centrale bank. Mijn voorganger Trichet zei nog: ik zou precies hetzelfde doen als Draghi.

Trichet is OOK een Zuid-Europeaan (want Frans). Maffiabaas Draghi zegt dat maffiabaas Trichet het goed heeft gedaan. Ja, zo vertrouwen we het zeker!

HeelStijl | 22-04-16 | 11:34 | + 0 -

@Raider Twix | 21-04-16 | 17:55 | + 9 - Alles bij elkaar is er een hele simpele oplossing mogelijk: Een Bindend referendum.
Uit de EU, Uit de euro.
Zwitserland is er zonder zelf enige serieuze prestatie te leveren stinkend rijk mee geworden.

Vogelbeest | 21-04-16 | 21:10 | + 2 -

Whoaaaaa verkeerde topic. Sorry.

Yohean | 21-04-16 | 19:28 | + 1 -

Nog steeds gemengde gevoelens bij die gast. Ik had vroeger een vriendin die al nat werd als ze aan hem dacht. Beetje jammer voor mij. Het enige nummer wat een beetje te pruimen is is Time. Rip anyway.

Yohean | 21-04-16 | 19:27 | + 6 -

¨We gaan geen aandelen opkopen¨.
Maar laten onze vazallen bij gepriviligieerde banken futures kopen.
Niks gelogen, toch bedrogen.

squadra | 21-04-16 | 18:41 | + 1 -

Die groei komt er niet want overheden romen de groei van het reele inkomen af dmv heffingen en belastingen. Daarnaast blijft de rente laag omdat het aanbod van geld groot is Particulieren sparen omdat de toekomst te onzeker is.

Yohean | 21-04-16 | 18:36 | + 4 -

"Bovendien: de lage rente komt NIET DOOR DE ECB. Wereldwijd is de rente laag."
-
Omdat de centrale banken van Japan, de VS en China de rente OOK laag houden. En dat clubje spreekt elkaar heus wel.
-
Mario Draghi, ex-Goldman Sachs, dat clubje slimmerikken dat de EU volgstouwd heeft met waardeloze hypotheken: Alt-A hypotheken, ofwel rommel hypotheken, die runt nu de ECB.
-
En die dictator heeft het lef te zeggen dat kritiek op zijn ECB, het vertrouwen ondermijnt.
Als je de geldpers aan zet, ondermijn je het vertrouwen in een munt.
Als je via een korte omweg Italiaanse staatsobligaties opkoopt, ondermijn je het vertrouwen in de staat en de opkopende bank.
Als je via een korte omweg waardeloze leningen van Italiaanse banken opkoopt, ondermijn je het vertrouwen in de opkopende bank en de verkopende banken.
Die laatste staan overigens op omvallen. Ook niet goed voor het vertrouwen.
-
Wat Mario Draghi nu wil verbieden, is dat Duitsers zeggen wat er gebeurt: Italiaanse maffia toestanden bij de ECB om de Italiaanse staats- en bankproblemen via ECB opkopen op te lossen. En in de schoot van 27 andere landen te gooien.
En ondertussen ook nog de (pensioen) spaarders te beroven.
Edogan dictatuur in de ECB?
-
En de rente is laag, en niet omdat de economie slecht gaat. De Leugenaar.
Rente is een vergoeding voor:
- inflatie
- het voordeel van de tijd: je kunt nu kopen
- het voordeel van de tijd: nu is kopen (bij inflatie) goedkoper dan later kopen
- wantbetaling
-
Drie van de 4 punten zijn nog steeds geldig, dus Mario Draghi liegt dat ie barst. Vooral de laatste geeft zeker 3% rente, positieve wel te verstaan, voor alle staatsobligaties, de Zuidelijk zouden wel 13% mogen zijn. Was het ook bijna.
Ook Nederlanders kunnen met 1800 bruto hun staatsschuld aandeel van 25K per persoon amper meer betalen: 1 kostwinner, 2 personen: 50K na betaling van de huur en andere lasten.
-
De hele Euro staat op ploffen, en Mario stookt de boel nog verder op.

Raider Twix | 21-04-16 | 17:55 | + 15 -

Draghi....? Natuurlijk wordt die en zijn ECB beschimpt. Zijn policies werken niet en ja er wordt door banken heel veel uitgeleend, maar dat geld houdt dan met name de beurzen in de bananen monarchieën in Azië overeind. Banken lenen liever aan andere banken en instellingen die 2,5-3% meer schuiven en waarvan de risico's worden afgedekt door staatsdictators. Europa wordt er niet beter van, eerder slechter want er is voor de bananenrepubliek Italie of Frankrijk geen enkele reden tot structurele maatregelen.

BananaMonarchy | 21-04-16 | 17:39 | + 4 -

@ Duifmans
Wat denk jij zelf?

pandalicious | 21-04-16 | 17:20 | + 6 -

Uw Verzekeringsadvis | 21-04-16 | 16:37

Mensen met verstand zitten er wel, meestal akela's van de landelijke centrale banken, als Klaas Knot (in mijn realiteit de baas van NL). Veel van deze mensen zitten er overigens met een dubbele pet want ze zitten ook in de RvB van de moeder aller banken de BIS Bank. Daar wordt de loop van de wereld bepaald door een zeer select clubje en de ECB is dan ook eigenlijk niet meer dan een dependance.

netniet | 21-04-16 | 17:18 | + 2 -

Wordt helicoptergeld eigenlijk een beetje eerlijk verdeeld? Krijgen alleen Nederland en Duitsland de geldheli op bezoek, of gaan ze in Griekenland net zo hard rondstrooien met Euro's?

Duifmans | 21-04-16 | 16:50 | + 1 -

Ow ja: inflatie is geen groei!!!!

postmodernismisdead | 21-04-16 | 16:47 | + 17 -

Fuck Draghi. Fuck the EU! Fuck the ECB!

postmodernismisdead | 21-04-16 | 16:45 | + 14 -

Nog meer over helicopter money: mises.org/blog/helicopter-money-rescu...
"The problem is never one of insufficient demand, but of supply being misaligned with demand. This faulty widespread educational indoctrination about aggregate demand is the poison eating at the heart of macroeconomics and similar to past universal beliefs in truisms that were never true — like the sun revolving around the earth."
Zoals hierboven. Economische problemen onstaan niet doordat de vraag te weinig is. Maar omdat het aanbod te veel is. Keynesian ekonomen proberen steeds deze vraag te sturen met overheidsinvloed. Maar in de praktijk zorgt juist een vrije (echt vrije) markt ervoor dat het aanbod in balans komt met de vraag. Als je als bedrijf een product maakt waar geen vraag naar is hoor je falliet te gaan. De laatste jaren is de overheid zo veel gaan ingrijpen met bailouts en van alles waardoor ze deze onbalans heeft vergroot. (slechts 1 voorbeeld) Kortom er is een enorm verschil tussen vraag en aanbod door de overheid veroorzaakt en in stand gehouden. Maar het is dan niet de vraag die in balans moet komen. Het is het aanbod dat in balans moet komen. Het aanbod moet zich aan de vraag aanpassen, niet andersom. De aarde draait om de zon, niet andersom.

Mika6101 | 21-04-16 | 16:43 | + 11 -

@netniet | 21-04-16 | 16:21
D r moet toch wel iemand inde RVB zitten met normaal verstand, hoor wel al geluiden uit de politiek dat men iets aan Draghi wil gaan doen.

Uw Verzekeringsadvis | 21-04-16 | 16:37 | + 1 -

Uw Verzekeringsadvis | 21-04-16 | 16:08

Mogelijkheid om de ECB tegen te houden is er helemaal niet. Dit orgaan bestaat misschien wel bij de gratie van de EU maar de EU heeft er geen zeggenschap. Zelfs de notulen van alle vergadering zijn geheim,met als opgegeven drogreden dat zij die zitting hebben in de raad van bestuur niet beïnvloed kunnen worden door de binnenlandse politici. Bij monde van de ECB is er geen plan B en is plan A de geldpers aanzetten. Geen plan B is erg maar dat men niet eens in staat is om te praten in oplossingen in plaats van plannen is ronduit verschrikkelijk.

netniet | 21-04-16 | 16:21 | + 7 -

@netniet | 21-04-16 | 16:01
De euro zal en moet een Lire worden als het aan die gevaarlijke Italiaan ligt, dieptriest we hebben zo veel knappe koppen rondlopen, zou je denken, en niemand die die man tegen houdt.

Uw Verzekeringsadvis | 21-04-16 | 16:08 | + 16 -

@WellusNietus | 21-04-16 | 15:52
Als je wilt dat je zoontje meer geld heeft om te spenderen geef je hem meer zakgeld. Je gaat niet al zijn oude speelgoed van hem kopen om hetzelfde te bereiken. Ofwel minder overheids invloed (en ECB) en niet meer. Want in het geval van je zoontje kan hij gaan geloven dat hij een goed speelgoed verkoper is. En in het geval van overheidsingrepen onstaan er diverse nieuwe 'bedrijfjes' die acteren als bedrijfjes maar in de praktijk nooit zouden overleven zonder overheidsbeleid. Denk dat europa nou wel vol zit met zulke bedrijfjes en 'zakenmensen'. Ze zouden op de basisschool weer de basis van economie moeten leren, en dan vooral het gedeelte over toegevoegde waarde en het verschil tussen Keynesian economics en classical economists.

Mika6101 | 21-04-16 | 16:02 | + 9 -

- Stop met beschimpen ECB-beleid, dat is niet goed voor de geloofwaardigheid.
- Pensioenfondsen/verzekeraars moet ophouden met ons de schuld te geven van de lage rente. Die lage rente komt niet door ons, maar is een wereldwijd probleem.

Draghi is uitermate capabel om in 2 zinnen de onkunde van zijn eigen clubje aan te geven. Het hoeft toch geen betoog dat een goed functionerend beleid niet beschimpt kan worden ? Als je zelf aan de knoppen zit van en de geldverstrekking en de rentestand dan ben je zelf verantwoordelijk voor de disbalans in het centraal fractioneel bankieren waardoor de rente niet meer opgebracht kan worden. De verplichte rekenrente is een volkomen fictief getal. Mensen die echt hun leven lang verplicht een deel van hun inspanningsverllichtingen hebben moeten inleveren ten bate van een onbezoldigde oude dag en die nu met pennenstreken uit hun rechten worden gezwendeld, hebben alle recht van klagen.

netniet | 21-04-16 | 16:01 | + 10 -

Helikoptergeld is een sigaar uit eigen vermogen.

Harry Turtle | 21-04-16 | 15:59 | + 14 -

Snap niet waarom de ECB geen hypotheken opkopen om vervolgens de rentes ervan te verlagen. Geeft ruimte op de bank balansen en mensen direct maandelijks meer geld.

WellusNietus | 21-04-16 | 15:52 | + -6 -

Helicopter geld?! Nee echt niet hoor. Over een paar weken/maanden. Ja helicopter geld gaan we proberen! Ik hoop niet dat er hieronder weer mensen komen die gaan commenteren dat helicopter geld een oplossing is. Lees je eens in! Lagere belastingen en minder overheidsinvloed is een oplossing. Helicopter geld is geen oplossing! Net als alle andere Keynesians oplossingen. www.zerohedge.com/news/2016-03-07/why-...

Mika6101 | 21-04-16 | 15:51 | + 15 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken