Er gaat iets mis bij de beoordeling van het CPB

Onafhankelijke commissie?
Onafhankelijke commissie?
De maatschappelijke relevantie van het Centraal Planbureau (CPB) is excellent en de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek van het CPB is zeer goed. Zeggen wij niet, zegt de Centrale Plancommissie die eens in de drie tot vijf jaar het CPB beoordeelt (pdf). Dat is buitengewoon goed nieuws, maar de vraag is in hoeverre we die beoordeling serieus moeten nemen. En wel hierom. Vorige maand lieten PvdA, Groenlinks, CDA, SGP, PVV en SP doorschemeren dat zij eraan twijfelen om hun verkiezingsprogramma's nog langer door te laten rekenen door het CPB. Reden: men twijfelt aan de uitkomst van de modellen. De commissie heeft in het kader van de beoordeling gesprekken gevoerd met journalisten, ambtenaren, wetenschappers en politici (ja, ook van bovengenoemde partijen). En volgens de commissie hebben politici over het CPB gezegd: 'de doorrekening van verkiezingsprogramma’s wordt gezien als een welkome disciplinering van het politieke debat, ook al zijn de afzonderlijke politieke partijen soms niet gelukkig met bepaalde uitkomsten, en stellen zij soms vragen bij de werkwijze – maar dat is onderdeel van het spel'. De commissie schrijft vervolgens: 'Maatschappelijke relevantie CPB: excellent'. Uhm? Wut? In de pers wordt door politieke partijen openlijk aan de relevantie getwijfeld, maar toch is het excellent? Dat is zesjescultuur of strijdig. Hier klopt iets niet en moet iemand liegen dat het gedrukt staat. Is dat a) de kei-onafhankelijke commissie, omdat die misschien de opdracht heeft gekregen om criticasters de mond te snoeren, of b) zijn dat de politieke partijen die ons via de media wat op de mouw spelden en in achterkamertjes iets heel anders vinden?

Reaguursels

Inloggen

Ja laten we terug gaan naar de tijd dat politieke partijen zelf inschatten wat de effecten zijn van hun plannen. PvdA verwacht dat het verhogen van de uitkeringen de binnenlandse bestedingen zal stimuleren en zo de economische groei zal laten toenemen. De VVD denkt dat het verlagen van de belastingen met 20% zichzelf zal terugverdienen omdat iedereen harder gaat werken en daarom meer gaat verdienen. Het CDA stelt dat het kostwinnersmodel ervoor zal zorgen dat vrouwen weer voor onze ouderen gaan zorgen, waardoor de zorgkosten enorm zullen afnemen en dat dat concurrentiekracht van de economie ten goede zal komen. GroenLinks komt met schattingen waaruit blijkt dat als de maximum snelheid op de NL-wegen terug gaat naar 70, dat de luchtverontreiniging zo sterk zal afnemen dat dat meer gezondheidswinst oplevert dan het de economie kost. SP gaat ervan uit dat een maximum inkomen van 50.000 euro weliswaar leidt tot minder hard werkende mensen, maar dat de kosten van woningen, onderwijs en zorg daardoor zo sterk zal dalen dat de welvaart zal stijgen.

Nee, die CPB wees daar nou maar blij mee.

kleuterleider | 15-04-16 | 18:29 | + 7 -

Natuurlijk zijn dat de politieke partijen, ligt nogal voor de hand. Wat denk je dat de grootste kans biedt op het onstaan van een cultuur waarin wellicht de waarheid niet zo nauw genomen hoeft te worden, zolang het doel maar bereikt wordt: het vormen van een organisatie gevuld met rekenaars, data analisten en systeemdenkers of het oprichten van een club discussienerds met idealen die proberen het lullen over dingen die vervolgens nooit echt gedaan hoeven te worden om te zetten in een verdienmodel, over de rug van een zootje schapen dat hen op één of andere manier de macht toevertrouwd hun eigen set spelregels te bepalen zonder enige systemische tegenspraak of kritiek?

I don't know, whadda ya think ?

F#ckingAwesome | 15-04-16 | 17:39 | + 3 -

Het CPB is het economisch bureau voor "wishfull thinking" van de overheid. Hier wordt uw, gewenste, economische toekomst uitgerekend.
Tenzij dit echt onmogelijk is. Bijvoorbeeld om je (NL) economie gewoon door het putje spoelt: 3, 4, 5K salarissen omruilen voor 2K of een uitkering bijvoorbeeld. Of een complete uittocht van dochters van grote concerns.
Wegens absurd hoge (bedrijfs)kosten.

Raider Twix | 15-04-16 | 16:50 | + 1 -

Ambtenaren leven in een cultuur van sociaal gewenst gedrag. Want vooral baantje behoud en/of promotie.

A.l.l.e.m.a.a.l.

duitse herder | 15-04-16 | 14:00 | + 14 -

Of ze komen er eindelijk achter dat dat hele doorrekenen van beleid nooit zal kloppen, hoe goed je model ook is; de toekomst is namelijk niet te voorspellen, mensen zijn irrationeel en economie is een sociale wetenschap die zichzelf graag als een natuurwetenschap ziet.
Maar wanneer mensen dat gaan beweren wordt de hele basis onder de economie en de afgelopen decennia aan politiek/economisch beleid uit geschopt. En er zijn te veel mensen die hier belang bij hebben, dus dat kan niet onderuit geschopt worden natuurlijk.

S.Boon | 15-04-16 | 13:29 | + 18 -

Maar de vraag is nu, bij wie spelen hier andere belangen bij? CBP die zecht toppiejoppie te zijn of de politici die het daar niet mee eens zijn?

Of misschien allebij?

niemand specifiek | 15-04-16 | 12:55 | + -1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken