Bewijs! Laaggeschoolden zijn vaak moddervet

Cijfers liegen niet
Cijfers liegen niet
Sommige dingen weet je al, maar dan is het toch fijn dat er een statistiekenboer bestaat om die vooringenomen kennis met keiharde cijfers te ondersteunen. 'Van de mensen van 25 jaar of ouder, die hooguit basisonderwijs hebben afgerond, heeft een kwart obesitas (ernstig overgewicht)', aldus het CBS vandaag, om daar meteen aan toe te voegen dat onder universitair opgeleiden het percentage dikkerds op 6% zit. JOH! Inderdaad, maar toch. De gegevens komen uit de zogenaamde 'Leefstijlmonitor 2015' gerold waarvoor het CBS onder meer samenwerkte met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM,) en het Voedingscentrum. Voor dit onderzoek hebben respondenten zelf hun gewicht en lengte doorgegeven, lezen we. Hoe lager het onderwijsniveau, des te vaker is er sprake van overgewicht. Van de mensen die ten hoogste basisonderwijs hebben genoten, heeft 65% matig of ernstig overgewicht. Bij de hoogst opgeleiden is dit 35%. Bij ernstig overgewicht is dit verschil groter. Mensen met hooguit basisonderwijs hebben ruim vier keer zo vaak obesitas als alumni van universiteiten. Maar hoe komt dit? Daar hebben het CBS c.s. dan weer geen antwoord op. Of geen sluitend antwoord althans. Het zou kunnen dat een laag onderwijsniveau de kans op overgewicht of obesitas verhoogt, of dat juist overgewicht invloed heeft op het onderwijsniveau. Beide zouden ook het gevolg kunnen zijn van andere factoren. 'Mogelijk zijn zelfs alle drie waar', klinkt het tenslotte. Tsja. Wel zeker is dat overgewicht en obesitas toenemen naarmate de leeftijd vordert. Onder personen van 65 tot 75 jaar heeft ruim 43% overgewicht en ruim 17% obesitas. Bijna 1 op de vijf 65 plussers is dus veel te dik. Misschien denkt u nu: onder de laagopgeleiden zitten meer ouderen dan onder hoger opgeleiden, geen wonder dat die vaker overgewicht hebben. Maar als er rekening wordt gehouden met het leeftijdsverschil hebben laagopgeleiden nog steeds vaker overgewicht dan hoogopgeleiden. Daarom, nogmaals het dringende advies aan iedereen die het maar horen wil: maak uw opleiding af. Daar wordt iedereen uiteindelijk beter van. En misschien nog wel een beetje gezonder ook.

dik25jaarouder.jpeg

dikgeslachtleeftijd.jpeg

Reaguursels

Inloggen

GroningX | 06-04-16 | 09:54 | + -2 -
Saai eten... Sorry hoor, maar dit is echt een belachelijke reactie. De hoeveelheid geld die je aan voeding besteed zegt niets over het aantal calorieën aangezien die vrijwel niets kosten. Nou ben ik ook een jaartje vegetariër geweest (vriendinnetje was het, I know, shoot me) maar dat hoeft niet te betekenen dat je saai moet eten. Kruiden kosten namelijk geen zak. En nou weet ik niet hoe u eruit ziet, maar ik kan nu al zeggen dat er waarschijnlijk geen fatsoenlijke hoeveelheid spierweefsel op zit. Dat is maar iets om trots op te zijn zeg...

Admiraal Balthasar | 06-04-16 | 18:05 | + 0 -

Pondje mondje verhaal. In Auswitsch kon je bij iedereen (hoog-of laag-opgeleid) de ribben tellen.

breugelaar | 06-04-16 | 14:36 | + 0 -

@ blubberpoesje
Calorie inname is de afgelopen 50 jaar met meer dan 20% gestegen, van 2200kcal/d naar 2600-2700/d. Daarnaast is calorieverbruik door arbeid (minder fysieke arbeid in fabrieken e.d.) met 100kcal/d gedaald maar is vrije tijds calorie verbruik (door sport) fel gestegen in vgl met de jaren 60. Die 2 heffen elkaar ongeveer op. Er wordt dus vooral veel te veel gefreten. Niet meer en niet minder.
Iets in het frietvet gooien is zeer eenvoudig. Friet of pitta eten ook. Iedereen weet dat dat ongezond is. Als je dat toch elke dag doet ben je dom en/of lui. En laten dat nu ook net de eigenschappen zijn die laaggeschooldheid veroorzaken.

pandalicious | 06-04-16 | 09:59 | + 1 -

Ben zeker al wel 30 jaar hobby bezuiniger. 10 jaar vegan. MBO opgeleid. BMI van 19. Momenteel heb ik een eetpatroon van € 3,63 per dag, 1858 calorieën. Ook nog Cronometer verantwoord. Kwestie van scherp inkopen en saai eten.

GroningX | 06-04-16 | 09:54 | + -1 -

De jeugd is niet het probleem, maar het zijn wel de ouders van later. Als je kinderen elke keer geld mee naar school geeft en allemaal koekjes, dan bevorder je slechte eetgewoonten. Als we echt wat willen doen aan overgewicht zouden we ook snoepautomaten moeten gaan verbieden in scholen. Het probleem zit 'm in het gesnaai. Elke dag 100 a 200 calorieën teveel zorgt op den duur wel voor extra kilo's. En 200 calorieën is een flesje chocomel. Of een flinke hand m&m's. Kinderen eten echt wel als ze honger hebben, ook die boterhammen van thuis.

Admiraal Balthasar | 06-04-16 | 00:29 | + 3 -

@Admiraal Balthasar
Ik snap je gedachtegang, maar is 'de jeugd van tegenwoordig' wel de oorzaak van het probleem? Het lijkt mij interessant om te weten of bijvoorbeeld de calorie inname van kinderen de laatste 30 jaar nou echt zoveel gestegen is. Patat, snoep en frisdrank hebben altijd al de voorkeur gehad boven water en witlof.
Ik denk dat het verschil in 'niet gemotoriseerde kilometers' per dag veel groter is. Vroeger liep je naar je vriendjes toe om te voetballen of belletje te trekken. Nu word je door je moeder afgezet of speel je via Xbox Live met elkaar.

blubberpoesje | 05-04-16 | 23:29 | + 2 -

In sommige landen, ik neem Japan maar even als voorbeeld, is groente en fruit megaduur. Maar in Nederland kan je goedkoop eten. Seizoensgroenten zijn niet duur. De ene keer is de broccoli spotgoedkoop, dan weer de boerenkool of de druiven. Goed vlees is niet zo goedkoop, maar eiwitten hoeven ook niet duur te zijn. Bruine bonen, witvis, eieren. Zoveel kost het niet. Maar het is een keuze. Uiteraard is pizza of bak patat met mayo lekkerder.

Het probleem zit hem niet direct in kosten voor de meeste mensen, maar ik keuzes. Als ze wel in kosten zitten zal het wel gaan om het kinderaantal van lager opgeleiden. Dat is hoger. En een kind opvoeden (0-18) kost +100.000 euro. Daar kan je een hoop gezond voedsel voor kopen.

Ik ben docent op een school in de randstad. Als ik zie wat de kiddo's elke pauze naar binnen schuiven kan ik wel janken. Energiedrankjes, chips, koek. Er gaat per pauze zeker een gross aan pakjes Wicky doorheen. En dan is er ook nog een kantine waar stukken pizza en kaasbroodjes worden verkocht. Veel kinderen zijn nog op gewicht omdat ze nou eenmaal in de groei zijn, maar er lopen ook behoorlijk wat dikkerdjes bij die dat echt niet hadden hoeven te zijn.

Admiraal Balthasar | 05-04-16 | 22:00 | + 10 -

Volgens mij overschatten velen hier de impact van allerlei 'slechte' producten. Het zal misschien voor de gezondheid wel uitmaken, maar met gewicht heeft het al een stuk minder te maken.
.
Ik ben het schoolvoorbeeld van 'ongezond eten', regelmatig frituren, regelmatig pizza, vrij veel vlees, regelmatig wijn of bier, weinig groenten (laat staan verse) en weinig fruit. Desondanks heb ik een prima gewicht. Het recept is simpel:
3 - 4 uur per week bewegen en vooral gewoon NIET TEVEEL eten. Het helpt wel mee dat ik weinig om zoetigheid en frisdrank geef dus ik eet alleen bij mijn maaltijden.

potsenmakkert | 05-04-16 | 21:49 | + -1 -

@EefjeWentelteefje | 05-04-16 | 19:05 |
Groot gelijk, net als bij iedere supermarkt zijn er mindere producten en betere producten, maar gemiddeld doet de Aldi het echt niet slecht (alhoewel ze ook niet altijd echt goedkoop meer zijn, ze hebben vrij veel producten die ik behoorlijk prijzig vind voor een budgetsuper).

potsenmakkert | 05-04-16 | 21:44 | + 2 -

@ dejeroen | 05-04-16 | 18:58 |

Je wordt van Schultenbrau net zo dik als van welk ander bier dan ook.
Als je dan toch bier wilt drinken, dan is Schultenbrau - prima Duits bier - heel goed te pruimen. En in ieder geval een stuk goedkoper dan die zogenaamde A-merken die precies hetzelfde smaken maar het dubbele kosten.

Ik snap dat gevit op Schultenbrau niet zo goed. Lijkt me vooral een kwestie voor de 'merkjes'-gekken.
Tsja, ik heb geen enkel probleem met gespot worden bij de Aldi, vandaar wellicht ook mijn tot op heden nog zeer gezonde bankrekening...

EefjeWentelteefje | 05-04-16 | 19:05 | + 12 -

@Vunzigheid | 05-04-16 | 16:21 |
Waar haal jij sla van 50 cent per krop?

Hier bij de twee supermarkten bij mij kost het 99 cent en 120 cent.
Een komkommer was deze week trouwens 89 cent per stuk :o

ontopic:
Misschien komt het door de alcohol. Laaggeschoolden (armeren) drinken vaker schultenbrau, vergelijk dat eens met een fles dom perignon (100+ euro per fles).

www.fatsecret.nl/Diary.aspx?pa=fjrd&am...
6 blikken schultenbrau = 1200 kcal

www.myfitnesspal.com/food/calories/dom...
1 fles dom perignon = 156 kcal

7000 kcal = 1 kilo
verschil kan dus 1044 kcal zijn.
drink 6 flessen schultenbrau per week en per jaar heb je al 50k kcal meer dan iemand die elke week een fles champagne drinkt.
dat is een verschil van meer dan 7 kilo per jaar.
na 10 jaar is de armere dus 70 kilo zwaarder dan de rijkere (meestal hoger opgeleide).

hetzelfde kan met duur bronwater of goedkope cola en zo zijn er nog wel meer voorbeelden te verzinnen.

dejeroen | 05-04-16 | 18:58 | + -6 -

@ ProAsfalt | 05-04-16 | 18:03 |

Al aan je moestuintje begonnen met dit (relatief) mooie weer? Ik wel. Gezond, lekker, en nog leuk werk ook. ;-)

EefjeWentelteefje | 05-04-16 | 18:05 | + 7 -

Jetta Klijnsma (PvdA = Partij van dwangArbeid) heeft de oplossing: Iedereen aan de dwangarbeid. Kanalen graven.
Pats!

ProAsfalt | 05-04-16 | 18:03 | + -1 -

@ Shokrani Shokran | 05-04-16 | 17:45 |

Precies, wat u zegt. Neem eens die fiets, in plaats van de auto. Ga eens lopen - je weet wel, ene pootje voor het andere zetten -, sjouw gewoon ouderwetsch je aankopen mee, krijg je nog mooie spierballen van ook. Het is maar een idee. En... goedkoop! :-)

Schiet me overigens iets te binnen: zowat iedere keer als ik weer zo'n figuur in zo'n scootmobiel zie zitten, dan blijkt die persoon moddervet te zijn. Komt de kip-en-ei-vraag: is die persoon zo vet geworden omdat hij/zij in een scootmobiel zit, of... is de oorzaak van het nodig hebben van een scootmobiel gelegen in het al op jonge jaren moddervet te zijn geworden/geen lichaamsbeweging genoten te hebben...?

* knuppel in hoenderhok gooit *

EefjeWentelteefje | 05-04-16 | 17:59 | + 16 -

Niet snoepen
Geen frisdrank of fruitdrank
volkorenbrood
groente en fruit
genoeg bewegen

Hoe moeilijk kan het zijn?

Shokrani Shokran | 05-04-16 | 17:45 | + 8 -

Misschien landelijk degelijke en gevarieerde warme schoolmaaltijden invoeren tussen de middag. Dan komt elk kind ten minste 1x per dag in aanraking met gezond eten. 't Vergt hier een cultuuromslag, maar in veel landen is dit heel normaal. Bijkomend voordeel is ook dat kinderen met lage SES 's middags niet meer stuiteren van energiedrank, fris en snoep en daardoor beter leren.

Diotima | 05-04-16 | 17:41 | + 2 -

-Smaakversterkers: E600-familie, gistextract, gehydroliseerd eiwit, MSG, mono sodium glutamaat. Neuro-toxisch vergif.
@ Vogelbeest | 05-04-16 | 15:37 |

"mono sodium glutamaat" heet in het Nederlands natriumglutamaat. Het is maar een detail, maar het wekt enigszins meer de indruk dat je weet waar je over praat... ;-)

Het probleem ligt niet zozeer aan 'toevoegingen', maar gewoon het ontbreken van basale biologische kennis. En dan bedoel ik èchte biologie (als in 'biochemie'), en niet de flauwekul waar de hipsters mee aan komen dragen en die de mensheid iedere keer weer allerlei onzin-hypes qua voeding weten aan te praten. Helaas is het natuurwetenschappelijk onderwijs inmiddels al tot het bot toe afgebroken dus wellicht kun je dat demense niet kwalijk nemen. Wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie - veuls te moeluk, immers.

Uiteindelijk gaat toch echt "ieder pondje door het mondje", genetische aanleg of niet. Niemand - IQ-kamertemperatuur of IQ-Einstein - wordt immers te dik geboren. Ik stond zonet in de rij bij de Aldi om mijn verse groenten af te rekenen, wat staat er voor mij in de rij - een stelletje kiddo's van een zekere komaf, met al duidelijk overgewicht, met zakken chips en 'energiedrankjes'. Tsja, dáár word je dus moddervet van. Het begint al heel erg vroeg, en wetenschappelijk is aangetoond dat wie als kind al te vet is, daar de rest van z'n leven dus nooit meer vanaf komt.

Nou kom ik toevallig zelf uit een familie met 'aanleg', en dus is mij vanaf jongs af aan geleerd om uit te kijken met wat ik eet. Geen koekjes, geen snoep, suiker zoveel mogelijk vermijden. Het resultaat laat zich aanzien, al zeg 't zelf. Dat betekent dus wel je hele leven uitkijken met wat je naar propt (en een bak zelfdiscipline). Wellicht gaat het daar dus al mis. Die ouders interesseert het kennelijk geen ene reedt dat hun kinderen uiteindelijk door hun hoeven gaan zakken, als niet al voortijdig getroffen door een hartaanval.

Je kan je ook afvragen waar de verantwoordelijkheid van 'de overheid' ophoudt, en waar die van de ouders begint. Wat mij betreft gaan we al veel te ver met 'voorlichten'. Zorg gewoon weer voor ouderwetsch-degelijk onderwijs in de exacte vakken, zodat je wellicht iets snapt van kiloJoules, energie-inname en verbruik. Dàt helpt.

EefjeWentelteefje | 05-04-16 | 17:21 | + 19 -

Ik vermoed dat het (gemiddeld genomen) een kwestie van mate-van-termijndenken is. Een hogeropgeleide is gewend om (en heeft vaker de middelen en het perspectief) om verder vooruit te kijken, qua levenskwaliteit, financiën, noem maar op. En leeft dus voorzichtiger, spaart meer, verdiept zich in gezond eten, etc. En andersom zijn lager opgeleiden daardoor (minde middelen, minder langetermijnperspectief) vaker uit op instant genot. En dus (gemiddeld he) roken ze meer, drinken ze meer, neuken ze meer, eten ze meer, kiezen voor producten die het meest gemarket worden, die in de supermarkt op ooghoogte staan, laten zich makkelijker omlullen door foute vrienden, houden van gemakkelijk toegankelijke muziek, kijken naar rommel van sbs6 en nog wat van dit soort dingen.

Joris Draaksteker | 05-04-16 | 17:06 | + 25 -

Niets nieuws, mensen met een lage SES maken veel meer zorgkosten dan mensen met een hoge SES en leven desondanks korter. De hoge SES mensen betalen veel meer premie want dat gaat deels cf inkomen. De ca 100 euri per maand poliskosten dekt ongeveer een kwart van alle zorgkosten. Lage SES mensen roken ook meer, dus aan geldgebrek kan het eigenlijk niet liggen. SES=Sociaal Economische Status.

Nichtsneues | 05-04-16 | 17:00 | + 3 -

Van der Steur.
Check!

squadra | 05-04-16 | 16:59 | + 7 -

ja joh hebben we echt nodig. laagopgeleiden (waarvan zeer anorexe instroom toch uit buitenland gaat komen) die rond hun 60ste een fortuin kosten aan kwaaltjes maar door gering salaris niets hebben bijgedragen. Ja... ik stem VOOR uitsterven homo 'sapiens'

Gingersrule | 05-04-16 | 16:54 | + 6 -

Gelukkig is dat ook de het grootste deel van de beroepsbevolking die zodoende ook het grootste deel van de zorgverzekeringspremie ophoest. Of zit ik er dan ver naast.

Tjemig | 05-04-16 | 16:37 | + 3 -

@********
'Overigens is gewicht even erfelijk als bijv lengte'...........

Je bent dik he?

R.E.Lee | 05-04-16 | 16:31 | + 28 -

Laat ik eens even lekker de knuppel in het hoenderhok gooien: het is allemaal discriminatie, en als dusdanig de schuld van marqt-hipsters met hun vieze vooroordelen.

Net zoals de zwarte medemens een lage opleiding krijgt doordat de boze witte meneren telkens zeggen 'jij bent dom' krijgen dikkerds een gebrek aan zelfvertrouwen als ze constant voor dom en lui worden uitgemaakt.

(Overigens is gewicht even erfelijk als bijv lengte: dat is allang bewezen met tweeling-onderzoeken e.d.)

******** | 05-04-16 | 16:26 | + -19 -

*in plaats van

Vunzigheid | 05-04-16 | 16:21 | + 0 -

Je hoeft niet bijster intelligent te zijn om te kiezen voor een krop sla van 49 cent en een bakje gesneden sla van 1,49...

Vunzigheid | 05-04-16 | 16:21 | + 18 -

Laaggeschoolden zijn vaak moddervet, het bewijst dat goed voedsel duur is wat buiten bereik is van laag geschoolden. Je kan niet dom genoeg zijn om te weten wat lekker is. De gemiddelde Nederlandse burger (lees jonge burger) kan niet koken en weet het verschil niet tussen een koekenpan of braadpan.

The walking bob | 05-04-16 | 16:10 | + -5 -

Om het alleen op kosten te gooien is te makkelijk door de bocht.... Gezond eten hoeft helemaal niet duur te zijn - zeker niet dan fastfood- als je tenminste de moeite wilt nemen om je groente zelf te snijden en te koken.

R.E.Lee | 05-04-16 | 16:03 | + 10 -

Ik denk dat het van belang is te kijken naar de persoonlijke gevolgen van een dikke hol. Die gevolgen zijn logisch: gezondheidsproblemen. Maakt dat een laagopgeleid persoon iets uit? Meestal niet: die zien een ziekenhuisbezoek vaak als iets dat niet te vermijden is. Financieel maakt het ook niet uit, want daar is de verzekering voor.
Geloof je me niet? Maak eens een praatje met de schoonmaakster op kantoor; je zal gelijk merken wat ik bedoel.
Ik zou er voor willen pleiten de gezondheidszorg verder uit te kleden (ja, boooeeeh) zodat de kosten meer bij de gebruiker komen te liggen. Dat is de enige manier om deze trend nog enigszins tegen te kunnen gaan.

blubberpoesje | 05-04-16 | 15:57 | + -2 -

Ik rij altijd met mijn autodeuren op slot. Ik heb geen keuze meer. Te vrouwvriendelijk lijf.

duitse herder | 05-04-16 | 15:56 | + -16 -

Nou, alle vmbo en mbo scholen omdopen in HBO, Atheneum, Gymnasium of Universiteit.
Een doctorandus Troffel en Specie gaat dan je huis bouwen, samen met een HBO'er Hamer en Spijker. Probleem opgelost.

Raider Twix | 05-04-16 | 15:52 | + 3 -

Als iemand die beide kanten van het verhaal heeft gezien (opgegroeid in een vogelaarwijk, wel een hoge opleiding afgerond), ligt het mijns inziens aan iets anders. Mensen met een lage opleiding hebben minder te besteden voor hun boodschappen. En kopen hierdoor vaker (vooral in combinatie met ontwetendheid) goedkoop bewerkt voedsel zoals vissticks, patat, groenten uit pot. Zo kregen mijn klasgenootjes geen fruit mee naar school (sommige zelfs geen brood alleen wat snoep...), en aten sommige wel 3x pw patat (want goedkoop en lekker). Daarmee hou je de vicieuze cirkel over generaties ook in stand.

ikwileenlahmacun | 05-04-16 | 15:41 | + 32 -

Ligt er vast niet aan dat gezond eten slecht voor de obesitas van je portemonnee is...

phuseboxdezeiker | 05-04-16 | 15:40 | + 23 -

Je kan ook iedereen leren om labels te lezen. Dat is minder moeilijk. De samenvatting kan in 3 minuten:
-Glucosestroop / Maltodextrose: Moleculen die wel caloriëen geven, maar niet door het lichaam herkend worden dus het hongergevoel niet wegnemen. Zelfs suiker is nog beter voor je. Niets kopen waar dit in zit. Is voor bijna de helft de oorzaak van de wereldwijde overgewicht epidemie.
-Smaakversterkers: E600-familie, gistextract, gehydroliseerd eiwit, MSG, mono sodium glutamaat. Neuro-toxisch vergif. Laat je denken dat je eten extreem lekker is en nog meer wil. Samen met glucoststroop een belangrijke veroorzaker van overgewicht en obesitas.
-Geraffineerd gehard plantaardig vet (bijv. palmolie): De oorzaak van hart en vaatziekten, aderverkalking, poreuze hartkleppen, slagaderbreuk etc.
Al deze ziektes kwamen nauwelijks voor tot 1930. In 1930 is het geraffineerd gehard plantaardig vet uitgevonden. Tijdens de bewerking met waterstofgas worden de vetcellen poreus en verliezen hun sterkte. Ons lichaam is 10.000 jaar geleden geëvolueerd en herkent dat niet. Deze vetcellen worden gewoon ingezet daar waar het lichaam vet nodig heeft. Het gevolg is wat wij aan teveel eten toekennen, maar wat eigelijk door slechtere kwaliteit eten komt. Neem liever roomboter dan becel. Je mag best friet eten, maar zelf maken en bakken in arachide-olie of olijfolie.

Vogelbeest | 05-04-16 | 15:37 | + 47 -

Zucht. Heeft de boze onderbuik van Nederland weer een reden om naar de rechter te stappen. De Nee-stemmers passen niet meer in het stemhokje.

De echte Stolwijker | 05-04-16 | 15:27 | + -30 -

Hooggeleid G !

Vunzigheid | 05-04-16 | 15:20 | + 11 -

Een nog veel beter idee is natuurlijk iedereen bij geboorte een academisch diploma mee te geven. Iedereen hoogopgeleid, alle problemen de wereld uit.

Glasgow Argus | 05-04-16 | 14:59 | + 80 -

REAGEER OOK