Kapotte pensioenfondsen leiden tot hysterie

Het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer levert altijd goeie teksten op. We zetten op een rijtje wat staatssecretaris Klijnsma van pensioenfondsen vandaag om haar oren krijgt nu pensioenfondsen steeds verder door hun hoeven zakken. Fondsen moeten hun toekomstige pensioenuitkeringen waarderen tegen een rekenrente die gebaseerd is op de werkelijke rente. En de werkelijke rente wordt door toedoen van ECB-baas Draghi steeds lager en lager. Een lagere rekenrente betekent een grotere pensioenverplichting (=schuld) en hoe hoger je schuld, hoe slechter je ervoor staat. Een aantal fondsen duikt daarom al onder de 90%, wat concreet betekent dat er voor iedere toegezegde pensioeneuro slechts €0,90 in kas zit. Te weinig dus. Eerder al hoorden we ambtenarenpensioenfonds ABP een dekkingsgraad van 88,2% rapporteren. Vandaag komen daar de pensioenfondsen voor de metaal- en technieksector bij: PME met 88,2% en PMT met 89,6%. Als dit zo doorgaat, dan zijn kortingen op bestaande en toekomstige pensioenuitkeringen in 2017 welhaast een feit. Dus wat zegt een groot deel van de Tweede Kamer: laat fondsen een hogere rekenrente hanteren, want dan ziet alles er weer goed uit en hoeven pensioenfondsen niet te korten. Dat is natuurlijk een schitterende oplossing, want dan wordt de schuld op papier kleiner en verbetert de dekkingsgraad. Alleen gokken we met het pensioen van jongere generaties, want als we te optimistisch blijken dan is hun pensioen uitgehold of foetsie. Staatssecretaris Klijnsma en ook minister Dijsselbloem (filmpje) blijven zich kranig verweren tegen deze boekhoudkundige trucs, maar de druk vanuit de Kamer neemt toe. Na de break onze volksvertegenwoordigers die gek worden van de rentespanning.

De Graaf (PVV):
We zagen net een goed geregisseerd, maar slecht uitgevoerd PvdA-toneelstukje, want de gepensioneerden en de mensen die pensioen opbouwen, hebben niets aan de vragen en de antwoorden. Je kunt praten met de centrale bank in Nederland, je kunt praten met pensioenfondsen, maar je moet praten met de ECB, want daar ligt de grote oorzaak. Met Nederlands pensioengeld betaalt de ECB indirect de schulden van de zuidelijke EU-landen. Daarvan zijn onze gepensioneerden de dupe. Waarom gaat de staatssecretaris niet naar de ECB om daar met de vuist op tafel te slaan en ervoor te zorgen dat de ECB in ieder geval de oorzaak onder dit probleem weghaalt, zodat onze gepensioneerden straks meer overhouden?

Omtzigt (CDA):
Het gaat hier niet om het nieuwe pensioenstelsel. Hoe je het pensioenstelsel ook hervormt: als de rente 0% is, dan heeft elk stelsel daar ontzettend veel last van. Het ECB-beleid heeft tot gevolg dat de gepensioneerden en de spaarders in Nederland, die 1.300 miljard euro bij elkaar hebben gespaard, betalen voor de schuldenaren. De vraag is: is het ooit de bedoeling geweest dat de Europese Centrale Bank elke maand 80 miljard euro aan staatsobligaties uit vooral zuidelijke landen opkoopt? Dat is €1.000 per gezin per maand in de hele eurozone. Valt het binnen het mandaat van de ECB om op deze manier met de rente en de schuldopkoop om te gaan?

Ulenbelt (SP):
De Nederlandse pensioenfondsen hebben bij elkaar zo'n 1.300 tot 1.400 miljard. Voor de crisis was dat 700 miljard. Ze hebben meer geld dan ooit in kas en toch denkt de hele wereld dat het hartstikke slecht gaat. En we weten: op papier gaat het slecht, maar dat komt omdat ze zich arm moeten rekenen. En als de rente omlaaggaat, lijken ze steeds armer, armer en armer. Wat gaat de staatssecretaris bij de Nederlandsche Bank doen? Gaat zij zeggen: stop met de manier van berekenen die jullie gebruiken want ik ga iets nieuws bedenken, iets waarmee de fondsen zich niet arm maar ook niet rijk hoeven te rekenen? Gaat zij een andere manier van berekenen bedenken? Anders gaat het Nederlandse pensioenschip onder leiding van kapitein Klijnsma namelijk tegen de ijsberg op. Dat wil de staatssecretaris toch niet?

Het voordeel van de moves van Draghi is dat er nu echt werk gemaakt moet worden van een nieuw stelsel, want het huidige was al stuk voor Draghi geboren werd. Enkel een beetje oplappen met creatief boekhouden of ECB=evil te schreeuwen helpt daar niet bij. Het hele vragenuur vindt u hiero.

Reaguursels

Inloggen

1200 miljard en 8,9 miljoen werkenden.
Maakt 150.000 per werkenden.
Reken even met 20 pensioenjaren: 7500 per jaar.. Gemiddeld.
Dat is niet veel. Delen op 13, (vakantie toeslag): 576 per maand.
Dat is echt niet veel.
Hoezo die pot zit vol? Die pot is bijna leeg.

Raider Twix | 16-03-16 | 19:16 | + 1 -

Het is toch heel eenvoudig. In het verleden zijn verschillende pensioenpotten en met name die van het ABP 'afgeroomd', omdat er 'teveel' geld in kas zou zitten. Dus een hogere dekkingsgraad dan absoluut noodzakelijk. Achteraf blijkt dat dus niet waar te zijn geweest. Dus uit de potjes gestolen geld weer terug erin en de pensioenpotten hebben geen enkel probleem meer.

Sloopkogels | 16-03-16 | 16:42 | + -1 -

Het mes snijdt natuurlijk wel aan 2 kanten: als ik kijk op www.mijnpensieonoverzicht.nl dan is mijn pensioen al een heel stuk naar beneden (ik ben 60 en met 49 gestop met achter de pensioenworst aan te rennen, dus wat er staat dat staat er) eerder kreeg ik van mijn 62-65ste 23.000,-- per jaar en vanaf mijn 65ste 22.000,-- + de AOW, NU is dat van mijn 62ste tot mijn 67ste 28.000,-- Maar na mijn 67ste is het voor de rest van mijn leven nog maar 11.000,-- + AOW. En dat is bij het PME fonds, de grootste sukkels volgens mij die er rondlopen, dus zal alleen maar minder minder minder worden.
Maar ik betaal nog maar 70,-- € aan hypotheekrente per maand voor mijn aflossingsvrije hypotheek met variabele rente van 130.000 dus dat is de andere kant van het mes...

BoerinFrance | 16-03-16 | 14:42 | + 2 -

Het hele idee dat je na 40 jaar werken genoeg hebt ingelegd om voor de rest van je leven op hetzelfde luxe niveau door te gaan is natuurlijk de grootste stupiditeit.

postmodernismisdead | 16-03-16 | 09:51 | + 7 -

Ik wil helemaal geen inflatie van 2 %, dus is er ook geen 0,00005 of zo rente nu nodig!

kolonello | 16-03-16 | 09:33 | + -2 -

Waarom denk je dat de Overheid probeert om de ZZP-er tot bestaande pensioenfondsen te verplichten. Om de potten bij te vullen zodat de Babyboomers nog grotere feesten kunnen bouwen. Babyboomers hebben immers rechten.

Haberdoebas | 16-03-16 | 08:53 | + -2 -

Vond t commentaar van Nunc___ nog het beste... Veel spaargeld tegen torenhoge schulden... Tja.

NB ik wordt, dat betekend, etc... Het failliet van NL werd me pijnlijk duidelijk deze morgen....

r-ix | 16-03-16 | 07:00 | + 12 -

Iets zegt me, dat het gewoon beleid is van de EU/ECB. Ze azen al jaren op onze pensioenpotten en nu hebben ze de sleutel gevonden.

Graaf van Egmont | 16-03-16 | 00:46 | + 18 -

Als ik het goed begrijp dan zou er dus een kans kunnen zijn dat tegen de tijd dat ik met pensioen ga (over circa 24 jaar; als ik zeventig ben) de rente weer hoger is. Dan zou het de omgekeerde situatie moeten zijn: veel te veel in kas. (Gaat alvast voorgenieten).

Heer Hugo de Waard | 15-03-16 | 23:34 | + 1 -

Ik wordt zo moedeloos van het gezwets van partijen als onder andere de SP en 50plus dat 1200 miljard zo veel geld is en er dus geen probleem kan zijn.

Bottomline is dat met de werkelijkheid van vandaag er 10% meer zou moeten zijn om de toegezegde betalingen aan alle deelnemers te kunnen voldoen. Het zou dit soort partijen sieren als ze eens zouden stellen dat de fondsen vandaag ruim 100 miljard te weinig hebben en dat dat heel erg veel geld is.

In de tijd dat er bijna alleen maar opgebouwd en de spaarpot veel kleiner was was het effect van een minder jaar veel beperkter dan wanneer er steeds meer geld de pot verlaat en er minder nieuw gestorte premie bijkomt. Het is niet zo dat als je de komende 5 jaar 0% rendement haalt en daarna 5 jaar 8% dat je gemiddeld op 4% uitkomt.

In deze tijd toch gewoon blijven uitbetalen uit de pot vergroot niet alleen de tekorten maar betekent ook dat deze schuld straks door minder mensen 'betaald' moet worden. Speculeren dat resultaten uit het verleden vast en zeker in de toekomst wel weer terug gaan komen is wel heel weinig solidair als het gaat om het spreiden van de risico's.

Andersom is er natuurlijk ook wel degelijk een issue dat nu volledig korten bij mensen die geen optie meer hebben om daar maatregelen voor te treffen en hier geen rekening mee hebben kunnen houden ook niet het toppunt van solidariteit

BeetjeInhoud | 15-03-16 | 22:49 | + 16 -

@ deluiegriek | 15-03-16 | 21:15
Wat jouw tweede deel betreft, ruim tien jaar geleden werd in Het Capitool/Buitenhof voorspeld
dat omdat onze pensioenpotten zo rijkelijk gevuld zijn en die van de Zuid-Europese [faal] staten niet
die met EU backing leeggehaald zouden gaan worden
Sommige voorspellingen -niet doemscenarios- komen daadwerkelijk uit
en het echte graaien is nog nauwelijks begonnen
Kiss your pensions Goodbye, lieve mede-Nederlanders
het enige wat dit pensionarmageddon mogelijk nog nét kan voorkomen is de deur dicht slaan i.e een Nexit, en een beetje pronto; I kid you not

Tobi | 15-03-16 | 22:05 | + 31 -

Pensioenfondsen maken 6-8% rendement per jaar. Nu zit er 1700 miljard in de pot en counting...
Ook dit probleem is een bewust beleid, kunnen ze straks weer een graai doen tbv Brussel

www.telegraaf.nl/dft/geld/pensioen/252...

Tsaaah | 15-03-16 | 22:05 | + 7 -

Een hogere rekenrente hanteren zijn Griekse boekhoud praktijken.. De oplossing is eigenlijk heel erg simpel. De herfinancieringsrente bij de ECB is momenteel 0,000000%. Dat betekend gratis geld lenen voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Dat ECB geld moeten ze dan niet in beleggingen stoppen, maar alleen opnemen in de boekhouding en dus in 'kas' houden. Als de rekenrente weer omhoog gaat (zal binnen 18 maanden gebeuren), dan zul je op dat moment boven de 100% komen. Op dat moment los je het deel van de lening in, tot je weer op 100% zit..

Want of je nou een geld injectie krijgt van de staat of gratis geld leent bij de ECB maakt niet zoveel uit. Banken zoals ING, Rabo en ABN met veel spaarders moeten wel opletten, want met de lage spaarrente bestaat het risico dat spaarders hun spaargeld gaan (laten) beleggen, want het is erg lastig om minder dan 1% netto rendement (huidige spaarrente) te behalen met beleggen. Mijn beleggingsmaatschappij heeft mijn vermogen elk jaar met minimaal 6% (netto, dus met aftrek van rente, beleggingskosten en beheerkosten) laten groeien.. Echter als te veel spaarders hun geld opnemen kan het gebeuren dat de bank onder de solvabiliteitsratio van 8% komen (men moet minimaal 8% van de uitstaande lening in kas hebben). De DSB bank ging destijds ten onder omdat slechts 5% van de spaarders in korte tijd hun geld gingen opnemen na de oproep van Lakerman..

Maar het pensioen probleem is groter dan alleen de lage reken rente. Want als je alleen volledig dekkend ben bij TOEKOMSTIGE rente, dan heb je je zaakjes ook niet in orde. Wat ben ik blij dat in in de VS mijn eigen pensioen mag beheren.. Zo'n pensioen pot staat onder toezicht van een notaris en jij mag alleen geld bijstorten in de pot. Echter mag je een aantal instanties een machtiging geven jouw pensioenvermogen te beleggen. Deze instanties moeten wel daarvoor een SEC certificaat hebben. In de VS is er een trend gaande dat men het 401(K) pensioen omzet naar een individueel pensioen plan..

Omdat jij geen geld mag opnemen uit de pensioenpot, wordt het vermogen van het pensioen ook niet belast door de IRS. Pas zodra het vermogen in de pensioenpot wordt omgezet tot een uitbetalend pensioen moet je inkomsten- en vermogensbelasting betalen over de pensioenpot. Advies is dus om zo lang mogelijk door te sparen. Maar als iedereen zijn eigen pensioenpot (laat) beheren, blijft er weinig over van het Nederlandse 'sociale' pensioenbeleid. En dat was altijd een van de stokstaartjes van de Nederlandse overheid..

TuurlijkNiet | 15-03-16 | 21:38 | + 2 -

Heel Nederland focust op die pensioenpot, terwijl we op de Denen na ook de grootste private schulden ter wereld hebben. Daarvoor zijn de lage rentes wel weer goed. Hoewel Nederland als geheel meer vermogen dan schulden heeft is het uiteindelijke negatieve effect dus veel minder groot dan de pensioenpotproblemen doen vermoeden.

Het is natuurlijk even kut, maar als je in een gezamenlijke munt stapt met fuckin Spanje/Portugal en Griekenland kun je ervan uitgaan dat het beleid niet altijd geschikt is voor beide partijen. Eerste 10 jaar (2001-2010) was het beleid goed voor Nederland/Duitsland, nu is het geschikt voor andere landen.

Nunc__ | 15-03-16 | 21:36 | + 15 -

Met de lage rente of nulrente en geen eind daarvan in zicht, is de ECB tot middel geworden voor het onttrekken van spaar- en pensioengeld aan Noord-Europa ten behoeve van het scheppen van tralalageld voor het zuiden. De grote verdwijntruc in het noorden met tegelijk de grote verschijntruc in het zuiden. Draghi is niet voor niets Italiaan.

Zoetwaterpanharing | 15-03-16 | 21:30 | + 52 -

Als je het wil hebben over schuldverlichting en stimulering dan kan ECB beter die 1000 euro aan ieder gezin geven, dat stimuleert meer dan wat ze nu doen. Rutte zal dan zich wel op de borst kloppen dat hij die 1000 euro geregeld heeft.
.
Verder is het een kansloos verhaal. Als ik het goed herinner, is de NL pensioenpot het grootste van heel EU. Wij zijn een roepende in de woestijn en worden maandelijks beroofd maar de zuidelijke landen spinnen er garen bij. Het kabinet staat erbij en kijkt ernaar. Bizar.

deluiegriek | 15-03-16 | 21:15 | + 72 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken