ECB verdedigt beleid en AEX gaat door het dak

En nu niet gaan zeuren
En nu niet gaan zeuren
De Europese Centrale Bank geeft vandaag de beurt aan vice-president Vítor Constâncio (VC) om de gisteren gepresenteerde maatregelen te verdedigen tegen 'de luide kritiek' vanuit de markten en de media. Die kritiek is volgens Constancio tweeledig: 'ten eerste is het monetair beleid onvoldoende om de huidige trend van geringe groei te keren en ten tweede wordt het monetair beleid sowieso steeds minder effectief'. De verdediging van VC loopt langs de volgende lijnen. Groei kan worden aangejaagd met monetair beleid, hervormingen en begrotingsbeleid. Dat laatste is in Europa niet mogelijk, omdat het begrotingstekort van eurolanden maximaal 3% mag zijn. Dus die aanjaagmethode valt af, want bijna geen land heeft de ruimte om nog wat te doen. Daarnaast kunnen overheden overgaan tot structurele hervormingen middels liberalisering en deregulering van markten, maar daar komt niks van terecht. Dus blijft als enige het monetaire beleid over. VC waarschuwt ons allen: 'dan is het niet alleen verkeerd om af te geven op het monetair beleid, het is zelfs gevaarlijk'. En dat is natuurlijk zo, want kritiek is gevaarlijk, net als blote borsten.

Effectiviteit
Voor wat betreft de effectiviteit van het ECB-beleid moeten we kijken naar een wereld zonder ECB-beleid en die vindt VC in de excelletjes: 'Met behulp van diverse modellen hebben medewerkers van de ECB geraamd dat de inflatie zonder ons beleid in 2015 een derde procent negatief zou zijn geweest en geheel 2016 flink negatief zou zijn gebleven'. Bovendien is volgens de ECB-raming 'twee derde van een procent van de officiële groei van de afgelopen twee jaar aan ons monetair beleid te danken'. Dus is de ECB wel degelijk goed bezig, alleen de groeivertraging in de wereldeconomie en de lage olieprijs leiden ertoe dat Europa nog niet is waar het zou moeten zijn.

Banken profiteren
Vítor Constâncio legt ook nog uit voor wie het ECB-beleid buitengewoon goed uitpakt. De aandelenkoersen stijgen door het gratis geld van de ECB (bubbel zouden we zeggen, maar kritiek=verboden, dus daarom feitelijk: AEX weer bijna terug op hoogste punt van het jaar=ca. 440) en dat levert de banken vermogenswinst op. Door een hogere groei worden meer leningen afbetaald dan verwacht en ook dat is winst voor de banken. Tenslotte kunnen ze zich goedkoop financieren en dat draagt ook bij aan de vreugde. Voor banken is als gevolg van onze maatregelen het 'rendement op het eigen vermogen [is] toegenomen van 3,5% in 2014 naar 5,7% in 2015'. Voor de gewone mensen is dit ook goed nieuws, want voor iedereen is de rente gedaald. Dus, besluit VC, we moeten alles doen om de inflatie aan te wakkeren (mandaat ECB=Inflation rates of below, but close to, 2%). En dat lukt alleen als we de groei aanjagen en daarom moeten we gebruikmaken van alle beschikbare beleidsinstrumenten: 'Als we het monetair beleid niet gebruiken, wat dan wel?'

Nederland niet blij
Nu zullen wij geen kritiek leveren, want dat is gevaarlijk, maar geheime bronnen beweren dat Nederland en Duitsland fel tegen de maatregelen van gisteren zijn (WSJ over Buba en DNB). Ook onze staatssecretaris Wiebes is er niet blij mee, maar die weet dat politici zich niet mogen bemoeien met het ECB-beleid, dus maakte Wiebes na afloop van de ministerraad een opmerking die alleen Wiebes maakt (via FD): 'Maar is het voldoende als ik boos kijk?' Daar voegt onze favoriete staatssecretaris nog wel fijntjes aan toe: 'We vragen ons natuurlijk af: werkt het en wat heeft het voor invloed op onze spaarpotten en pensioenen? De invloed moet negatief zijn, dat is duidelijk. Het drukt het rendement. En dat is het nadeel van het beleid.' Wij zeggen verder niks (niet over bubbels en niet dat de extreem lage rente zombie-bedrijven stut), want kritiek is gevaarlijk. En daarom hier meer over de blote borsten.

Reaguursels

Inloggen

Volgens mij kun je in theorie nooit meer rendement halen op een investering dan de rente die je moet betalen bij de bank. Immers 'iedereen' doet een investering waar iets mee te verdienen valt, tot het niveau dat er niks meer te verdienen valt. Dan is het rendement op de investering gelijk aan de rente die betaald moet worden bij de bank. Alleen als er nieuwe ontwikkelingen zijn, zijn investeringen echt rendabel. Na een jaar of twee heeft iedereen de investeringen gedaan en zakken de rendementen tot het niveau van de rente die betaald moet worden bij de bank. Je kunt iedere keer de rente verlagen. Dan zullen er iedere keer nieuwe partijen die instappen zijn. En dat lijkt dan een opleving te bewerkstelligen.

Mijn persoonlijke mening is dan ook dat het voor bedrijven die moeten concurreren in markten met volledige mededinging nooit geen rendementen meer te behalen zijn. Eigen geld is dan uit den boze en alles bestaat dan nog enkel uit met vreemd geld gefinancierde activiteiten in die markten. En dan krijg je instabiele situaties, want niemand kan nog een stootje hebben.

Misschien een erg beperkte eigen visie. Mja...

Príncipe | 13-03-16 | 17:01 | + 1 -

Degenen die het meest profijt hebben van de idioterie van Italiaan, fraudeur en ex-Goldman Sachs bankier Draghi zijn de banken, de beurzen en de Zuid Europese landen.

Door de steeds lagere rentes gaan deze banken en landen steeds meer geld lenen, gaan vervolgens achterover lenen terwijl de schulden toenemen. Zo verliep deze crisis van 2008 waar we nog niet uit zijn en we zijn hard op weg naar een nieuwe maar ook alles vernietigende crisis...
Als je onlangs een hypotheek of een forse lening hebt afgesloten, verleidt door de lage rentes, ben je eigenlijk bezig je eigen graf aan het graven.

En wie mogen er straks weer op gaan draaien: het gewone volk mag weer boeten van wangedrag ECB, Draghi, bankiers en zuidelijke landen!

Onze regering en met name Klaas Knot van de DNB hebben de ballen niet om bij de ECB te dreigen met een NEXIT!! Het gewone volk moet als makke schapen opgeofferd worden voor de graaizucht van banken en bankiers! Tijd voor een hard reset van het financieel systeem.

MRF2739 | 13-03-16 | 09:25 | + 3 -

AEX door het dak? What goes up, must come down.
Als het monopoly geld van Mario Draghi uitgewerkt is, zakt het weer door de bodem.

Raider Twix | 12-03-16 | 15:45 | + 2 -

De aandelenkoersen stijgen door het gratis geld van de ECB
-
Logisch dat iedereen zijn spaargeld omzet in aandelen, als spaargeld en obligaties niks opleveren.
Voor de rest: wij van WC-eend adviseren WC eend.
-
Mario koopt Italiaanse staatsschulden en waardeloze rommelhypotheken om ze de EU in de maag te splitsen.
Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Ierland kunnen de rente nu al niet meer opbrengen op hun staatsschuld, dus daarom moet de rente omlaag.
Mario Draghi gaat de geschiedenis in als een van de grootste boeven ooit.

Raider Twix | 12-03-16 | 15:36 | + 8 -

De ECB moet af van het idee dat een economie draait om gebakken lucht. Dit ECB-beleid is niks anders dan economisch bedrog dat de EU geen enkele cent op gaat leveren. Al deze bubbels van gebakken lucht zijn alleen goed voor een klein groepje bobo's in de banken en in de politiek. Die schuiven elkaar miljoenen toe, als beloning voor het heen en weer en over en weer schuiven van vele tientallen miljarden euro's.
Slechts een deel van al die miljarden zijn gejat uit de economie; het grootste gedeelte is echter fictief. Dat geld bestaat dus helemaal niet. Allemaal gebakken lucht.

De Europese burgers en het Europese midden- en klein- bedrijf zijn de enige echte pijlers van de Europese economie. Maar juist die echte pijlers van de economie verdienen hier niks aan; gaan er zelfs wederom op achteruit. Maakt niet uit aldus Draghi, want de reële economie heeft al zo veel klappen van de EU gehad dat een paar extra mokerslagen er nog wel bij kunnen. Volgens Draghi moeten we daarom vooral investeren in de niet-reële economie; niet in de werkelijke economie.

En in de EU staat hij daar dus niet alleen in.
Nexit nu, zo snel mogelijk een vervolgreferendum aub.

Dandruff | 12-03-16 | 13:04 | + 8 -

Het moment kan niet meer lang duren voordat de financiele mannetjes van wolkenkrabbers afspringen. Dan komt mijn genietmoment. De paniek kan nu elk moment uitbreken.

roze_bril | 12-03-16 | 12:17 | + 5 -

Ik als Belg kan het ook niet goed meer bevatten. De schuld hier is 105% van het BBP (!). Zitten ze hier nou te zeuren of we in 2018 een begroting in evenwicht of -0,5% willen hebben, want dat is natuurlijk zeer belangrijk.
Er is de afgelopen 50j economische groei geweest, het tekort op de begroting mag max 3% zijn, de totale schuld mag 60% zijn (Maastrichtnorm) en oei, oeps, nu zitten we hier opeens toch met 400.000.000.000euro schulden, die nota bene vrolijk aan negatieve rentes gefinancierd worden.
Waar al dat vers gedrukte geld naartoe gaat, is mij echt een raadsel. 80.000.000.000 per maand bijdrukken is op jaarbasis 6-7% van het BBP van de EU wat als monopoly geld gewoon aan de banken wordt gegeven (en uit onze zak wordt gestolen).

pandalicious | 12-03-16 | 11:38 | + 11 -

Dat het begrotingstekort max 3% mag bedragen is een giller. Wat maakt het uit of iemand zich daar aan hield? Landen zitten tot de nok gevuld met schulden. Is er nog iemand die in de Keynesiaanse grap gelooft?

KapiteinClaus | 12-03-16 | 10:31 | + 4 -

Blote borsten gevaarlijk, maar vaak wel mooi om te zien / voelen.
En dat zijn deze geldsmijterijen / gelddrukkerijen niet.
Alleen problemen veroorzaken op langere of kortere termijn, maar hoe dan ook komen hier problemen van.

Ben5570 | 12-03-16 | 10:26 | + 3 -

@Stonecity | 11-03-16 | 22:52 | + 3 -
De overbodigheid van de banken gaat pijnlijk duidelijk worden voor ze. De banken zijn op slot voor een nieuwe financieringen, en met NIRP gaat ook iedereen zijn geld daar weghalen. Uiteindelijk zijn de banken er alleen nog maar voor zichzelf.

Pimp my Voortuin | 12-03-16 | 09:00 | + 7 -

Verbazingwekkend hoe de ECB een tunnelvisie heeft met totaal geen zelfcorrigerend vermogen.

De huidige beurskoersen zeggen niets meer over de waarde van bedrijven, maar des te meer over een virtuele economie die op monopoly geld drijft. Frappant dat nagenoeg alleen de landen met nog een beetje economie tegen zijn, de rest is al verslaafd aan het spelletje en willen Kalverstraat koste wat het kost hebben.

Tsaaah | 12-03-16 | 08:23 | + 18 -

Hoe naief zijn we? Een italiaan als baas van de ECB. Die hebben nog nooit een beleid gevoerd waar Noord Europa zich in kon vinden. Daarom is het project euro en eu ook gedoemd om te mislukken.

EdwinM. | 12-03-16 | 07:46 | + 22 -

Schattingen, ramingen, verwachtingen, ik neem het zekere voor het onzekere en vertrouw er niet op.

Janloel7282 | 12-03-16 | 04:07 | + 2 -

Waarom hebben we nog banken nodig vraag ik me eigenlijk af. 0 is 0, dus verstrek dan geld direct vanuit de overheid aan de burger.

Stonecity | 11-03-16 | 22:52 | + 7 -

Allemaal van korte duur. De AEX gaat dit jaar nog onder in de 200 punten komen. De ECB is uitgespeeld.

Lafayette | 11-03-16 | 22:37 | + 18 -

@Magnum Force | 11-03-16 | 21:54

Je opsomming staatsgeldmijterij vormt het bekende rijtje verwijt van wat nu 'rechts' genoemd wordt.

Daarin ontbreekt een hele grote: de enorme overheveling van publiek naar privaat in de vorm van bedrijfs en vestigingssubsidies.
De omvang daarvan is (voor mij) onbekend.
Geclaimde effecten op de economie/werkgelegenheid zijn niet aangetoond.

DinkyToy | 11-03-16 | 22:24 | + 3 -

"... begrotingsbeleid ... niet mogelijk, omdat het begrotingstekort van eurolanden maximaal 3% mag zijn..."

Je reinste gelul natuurlijk. Je kunt als overheid wel degelijk binnen je begroting kijken waar je de centjes van de belastingbetaler aan wegsmijt. Helaas zijn dat overal voor het merendeel nonproductieve of zelfs contraproductieve doeleinden. Zoals legioenen raamambtenaren, een geldverslindend inefficient zorgstelsel, doordrammen van pseudo-marktwerking in semi-overheidsinstellingen, overdadige regelzucht op het gebied van volkshuisvesting, talloze subsidies aan de meest lugubere clubjes, redden en met verlies naar de beurs brengen van gammele kudtbanken, je willoos laten bestelen in de vorm van EU "naheffingen", ongecontroleerd exporteren van uitkeringen naar allerlei dievenlanden, krankzinnige toeslagenstelsels die bij voorkeur worden geplunderd door oostblokkers, et cetera, ad infinitum. Als je dáár nu eens wat van zou weghalen en aanwenden voor productieve doeleinden?

Dus ECB, niks "begrotingsbeleid niet mogelijk". Kletskoek en nonsens. Zuid-Europese falderie-faldera economieën uit de brand helpen op kosten van de Noord-Europese, dáár gaat het u om.

Denkt die ECB vent dat we hier allemaal gek zijn?

Magnum Force | 11-03-16 | 21:54 | + 56 -

@Feynman:

Waarom kiest de ECB voor deze route en niet voor geld in de reeële economie pompen?

DinkyToy | 11-03-16 | 21:36 | + 3 -

want de economie wordt uitsluitend gemaakt door wat te schuiven met fictieve rente op fictief geld.
Echte producten ontwikkelen en produceren is een bizarre fantasie volgens de financiele prutsers.

Wutbürger_ | 11-03-16 | 21:33 | + 23 -

Politici van partijen die zelf de macht uit handen hebben gegeven, moeten nu ook niet gaan lopen huilen als ze het er niet mee eens zijn. Dat ze eerder moten bedenken voordat ze de macht uit handen gaven.

Banana008 | 11-03-16 | 21:32 | + 13 -

It's a banksters paradise.

Bertus Brulbroek | 11-03-16 | 21:03 | + 17 -

Door al dat gratis geld kunnen banken zich bedruipen zonder echt moeite te doen. Is die Super Mario Draghi wel eens op het idee gekomen dat ze daarom de moeite niet meer nemen samen met de klant risico`s te nemen, geld uit te lenen en samen heel veel geld echt in de reële maatschappij te verdienen?!? Geld maken in plaats van geld afpakken?

Een actie die nu compleet nutteloos is aangezien de geldpers harder staat te tollen dan dan een puber met een breezer in een dancing. Niemand heeft een idee wanneer dit sprookje als een zeepbel uit elkaar klapt. Niemand heeft een idee waar de bliksem in zal slaan. Dat is de enige reden waarom mensen nog speculeren op een goede afloop.

De beurzen schieten niet omhoog omdat er meer vertrouwen is, maar omdat bedrijven een veel tastbare bezitting beginnen te vormen dan het monopoly geld waar de inkt nog nat van is.

Feynman | 11-03-16 | 21:02 | + 28 -

En wie worden er genaaid? De werkende mensen met wat spaargeld en hun opgebouwde pensioen... maarja... je hebt ook niets aan die groep mensen...

WellusNietus | 11-03-16 | 20:54 | + 53 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken