ECB roeit rente uit [liveblog gesloten]

Hele persco in beeld en letters
Hele persco in beeld en letters
De nieuwste maatregel van de ECB is bijna ongelooflijk. Als een bank geld leent bij de ECB om geld aan u te lenen, dan krijgt de bank geld toe!1!! Tot wel -0,4% (middels nieuwe TLTRO II). Laat die huizenbubbel maar komen! Verder wordt het opkoopprogramma uitgebreid van €60 miljard naar €80 miljard per maand. Inclusief investment grade obligaties van bedrijven.

pre-persco-koersen:

AEX: 445 punten (+2,3%)

EURO/DOLLAR -1,19% (1,08)

post-persco-koersen

AEX: 439 punten (+1%)

EURO/DOLLAR +0,6% (1,106)

De gloednieuwe rentetarieven per 16 maart, zojuist gepubliceerd door de ECB: depositofaciliteit -0,40% (vorig: -0,30%), marginale beleningsfaciliteit op 0,00% (0,05%) en de herfinancieringsrente op 0,25% (0,30%). Poepsaai over de rentepercentages: Het eerste rentepercentage is de prijs die banken moeten betalen aan de ECB als zij daar hun overtollige kasgelden aanhouden. Dat geld aanhouden kost nu nog meer geld, want rente nog negatiever. En de achterliggende gedachte is dat banken dan gestimuleerd worden hun taak te vervullen, namelijk geld uitlenen aan bedrijven en particulieren. De 'marginale beleningsfaciliteit' is een instrument om te zorgen dat banken voldoende kasgeld aanhouden. En de herfinancieringsrente is het tarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB om vervolgens uit te zetten als leningen. Dit tarief laag, dan ook uw hypotheekrente laag.

Notulen persco na de break

14:30 start persco

14:33 start persco

14:34 Draghi: we hebben alles heroverwegen, waarbij we de nieuwste macro-economische vooruitzichten tot 2018 hebben meegenomen.

14:35 Draghi: verdere QE om economische groei aan te wakkeren en inflatie close to 2% te krijgen.

14:36 Draghi: somt nieuwe rentepercentages op (zie boven)

14:36 Draghi: opkoopprogramma loopt tot maart 2017, maar kan doorlopen als inflatie niet op gewenste niveau ligt (de befaamde 2%).

14:37 Draghi: opkoopprogramma geldt ook voor bedrijven. Nieuwe 'corporate assets purchase programme'. Start later dit jaar.

14:38 Draghi: In juni 2016 start nieuwe TLTRO (teltro). Banken mogen lenen tot bepaald plafond. Percentage kan -0,4% zijn (geld toe).

14:40 Draghi: om 15:30 uur meer info over teltro.

14:41 Draghi: de ECB blijft de prijsstabiliteit nauwgezet volgen.

14:42 Draghi: 0,3% groei in de euro-area in Q4-2015. Zwakkere groei verwacht begin 2016.

14:43 Draghi: binnenlandse (EU-binnenland) moet verder omhoog. Het begrotingsbeleid wordt geleid door vluchtelingen. Maar structurele hervormingen blijven nodig.

14:44 Draghi: noemt nu vooruitzichten voor groei. Groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld door tegenvallende wereldeconomie.

14:45 Draghi: inflatie was -0,2% in februari. Alles droeg bij aan lage inflatie. En die inflatie blijft negatief. Misschien later in 2016 beter. Maarrrr ... onze maatregelen MOETEN leiden tot hogere inflatie.

14:47 Draghi: somt diverse getallen op (leningen, geld in omloop, etc.)

14:50 Draghi: er moeten maatregelen genomen worden: betere infrastructuur, werkgelegenheid, structurele hervormingen moeten voor hogere structurele groei leiden en de economie meer bestendig maken voor schokken.

14:51 vragen van journo's

14:52 Bloomberg: wat is de duration van teltro? Hoe laag kunnen rentes gaan?

14:53 Draghi: teltro betekent leningen aan banken. Keyfeatures: er komen 4 operaties per juni 2016/maart 2017. Looptijd is 4 jaar. De laatste verloopt in maart 2021. Banken betalen de mro-rate (=0%). Maar er kan een korting komen, naarmate het aantal leningen toeneemt. De maximale korting is 0,4%. Een bank die veel leent, mag veel lenen. (echt bedoeld voor de bakker/slager/echte economie)

14:55 Draghi: We doen dit om rust te brengen in een markt die erg volatiel is. En we verwachten dat teltro bijdraagt aan een hogere inflatie.

14:56 Draghi: How low will we go? We gaan er niet van uit dat rentes lager worden, maar wie weet wat de toekomst brengt. We zijn zelf erg blij met negatieve rentes, want het werkt. We snappen ook dat er een grens is, en daar hebben we het ook over. Maar we zien ook gevaren.

14:58 Draghi: banken worden niet getroffen door negatieve rentes. Doel is om over te stappen van het rente-instrument naar andere instrumenten. We hebben dat laten zien met het opkoopprogramma.

15:01 Vice-President Vítor Constâncio legt uit wat negatieve rentes doen voor banken. Met onze modellen kunnen we aantonen dat de economie sneller groeit dan zonder onze maatregelen.

15:03 VP VC: ROI bij banken is gestegen door ons beleid.

15:04 Duitse journo: hoe gaat het nieuwe opkoopprogramma de economie boosten? Zit er verband tussen de einddatum teltro en door de ECB verwachte inflatiecijfers (dus dat die pas in 2021 omhoog gaan).

15:05 Draghi: ja en er zit geen verband tussen looptijd teltro en verwachte inflatiecijfers.

15:06 Andere journo: Wat voor andere obligaties gaan jullie opkopen?

15:06 Draghi: dat gaan we nog bekijken.

15:07 Andere journo: Is teltro voor Italiaanse banken bedoeld?

15:08 Draghi: Onbekend hoe groot de markt is voor andere obligaties die we opkopen (was antwoord op andere vraag). Over teltro: teltro was al eerder succesvol. Het herstel van de economie fragiel. Met de gunstige voorwaarden van teltro verwachten we een boost. Voor iedereen, niet voor alleen Italië.

15:10 andere journo (FT): Keilange vraag.

15:11 Draghi: we voeren twee soorten acties uit. Renteverlagingen en opkoopprogramma's (inclusief obligaties van bedrijven). Andere actie: teltro. De synergie: dit draagt gezamenlijk bij aan de echte economie, omdat er makkelijker geleend kan worden.

15:12 Draghi: begrijpt de vraag niet (wij ook niet).

ONDERTUSSEN OP DE MARKT (in reactie op de opmerking van Draghi dat de rentes voorlopig niet lager worden)
15:18 Andere journo: wat gebeurt er als de inflatie omhoog schiet. Wat is de exit-strategie?

15:19 Draghi: in de medium term gaan we af op een 'close, but below 2% inflatie'.

15:20 Andere journo: sommige banken zeggen dat ze kapot gaan door lage rentes. Er is een onhoudbare schuld bij bedrijven en huishoudens. Wat dragen de nieuwe maatregelen bij?

15:20 Draghi: het klopt. Sommige banken kunnen door hun financieringsstructuur geraakt worden door de negatieve rente. Sommige banken moeten zich houden aan minimum spaarrentes. Dus die hebben er last van. Andere banken hebben zich vastgelegd op euribor-tarieven-hypotheken. Die hypotheken zorgen verliezen. Sommige banken hebben te lage marges. Maar er zijn ook banken met een te lage spread. Dus die hebben er last van.

15:22 Draghi: overheden en bedrijven en huishoudens zitten vol met schulden. Dat klopt. Maar stel je voor dat we niets zouden doen. Dan krijgen we deflatie. En dan worden schulden opgeblazen. Dus met ons beleid zorgen we ervoor dat schulden lager worden, want we streven naar inflatie.

15:24 Andere journo: Is dit geen overreactie op tijdelijke hele lage olieprijzen? En, wat vindt u van de kritiek dat centrale banken geen instrumenten meer hebben?

15:25 Draghi: dit is geen overreactie. We gaan uit van tegenvallende eco groei van de wereldeconomie (in navolging vooruitzichten IMF). Financiële markten zijn onrustig. Dus de liquiditeit droogt op. Dus vandaar onze acties.

15:27 Draghi: (gaat in op kritiek op beleid) We laten zien dat we heel veel instrumenten hebben. Dus onzin dat we geen munitie meer hebben. En dat het ineffectief is? Alle data laten zien dat ons beleid werkt. Kredietverstrekking is op gang gekomen, economie groeit, euroland groeit naar elkaar toe. Twee jaar geleden waren er enorme verschillen tussen eu-landen. Ook tussen mkb en multinationals. Het klopt dat de groeicijfers niet geweldig zijn, maar er is groei! En het kost tijd voor de inflatie weer terugkomt, want de economie is nog niet helemaal hersteld. First solid recovery, daarna zul je zien dat de output gap kleiner wordt en dat lonen gaan stijgen. Daarmee ook de prijzen. We zien dat nu in sommige landen gebeuren.

15:30 Draghi: Stel dat we NEIN ZU ALLEN-beleid hadden gevoerd (zegt Draghi echt), dan hadden we nu deflatie.

15:31 Andere journo: Hoeveel moeten de landen doen aan hun begrotingen?

15:32 Draghi: ik heb geen cijfers beschikbaar. Het begrotingsbeleid zou agressiever moeten zijn. Het is nu 'mildly'. Vorig jaar was het 'neutraal'.

15:33 Andere journo: Helicoptergeld! Direct geld naar consumenten, gaat u dat doen? Heeft u angst dat alle centrale banken los gaan op negatieve rentes en dat we elkaar kapot maken?

15:34 Draghi: Helicoptergeld vinden we interessant, maar het is nog academisch. We doen er niks mee. Over concurrentie tussen centrale banken: de ECB richt zich alleen op de thuismarkt. Sommige zien erop de kredietverstrekking uit te breiden of de rente die banken in rekening brengen omlaag te krijgen. Maar we houden ons niet bezig met de effecten voor andere landen. Er is natuurlijk een spill-over, maar we kopen ook alleen maar euro-bonds (geen andere valuta).

15:38
Ondertussen staat de euro in de plus ten opzichte van de dollar! (+0,65%)
AEX: levert winst in en staat nu op +1%, was 2% voor de persco begon

15:40 PERSCO GESLOTENReaguursels

Inloggen

Wat de ECB doet is gewoon het bankwezen Halal maken.

pedro300 | 11-03-16 | 09:26 | + 3 -

Eens een Italiaan, altijd een Italiaan. De Italiaanse financiële sector heeft een cultuur van hoge inflatie en devaluatie. Dat heb je immers met een corrupte natie. Iedereen is voor zichzelf en om iedereen tevreden te stellen moet er iedere keer meer geld in de economie worden gepompt. Dit bedrag wordt normaal afgestraft met een hoge inflatie. Door devaluatie heb je minder nullen nodig, maar het proces van een hoge geldontwaarding blijft er nog steeds. Wanbetalers worden beloond in dit geval, want de Nederlanders en de Duitsers, die zuinig met de centen omgaan en een goed georganiseerde overheid hebben, betalen voor het wanbeleid van het Zuiden. De burgers moeten hun spaargelden vrijmaken om rond te kunnen komen door een hogere belastingdruk om de noodpotten van de ECB te kunnen spekken. Die belastinginkomsten vluchten weg naar het corrupte Zuiden door de vele noodpotjes van de ECB zonder de garantiestellingen het ooit terug te krijgen. Op het moment dat een Nederland in de problemen komt door opgedroogde pensioenfondsen en een compleet uitgeklede middenklasse die niet meer aan de staatskas kunnen bijdragen wordt dit de doodsteek voor de euro. Aandeelhouders en investeerders zullen immers paniekgedrag gaan vertonen als een van de euromotoren in de problemen komt en trekken hun investering terug en verkopen hun aandelen. Dit geintje van Draghi kan door het welbekende kaartenhuizeneffect globale consequenties hebben. Dus wanneer gaat die Mario eens een keer opflikkeren en zetten we een persoon à la Nout Wellink neer op de directeursstoel van de ECB? Zo'n persoon hebben we zéér hard nodig!

Alexander des Burgus | 11-03-16 | 00:05 | + 1 -

Fijn dat de ECB bevestigt dat de euro niets meer waard is.
Ze geven gratis euro's weg, en als je het bij de ECB wilt "sparen" dan vragen ze daar geld voor ;-)

Geeft een vertrouwt gevoel dat het instituut, die de euro moet beheren, er zelf geen fiducie meer in heeft.

Grimberg | 11-03-16 | 00:02 | + 1 -

Raider Twix | 10-03-16 | 16:38 | + 3 -

Lastenverlichting? U bedoelt een verlichting van de verzwaring die nog altijd jaarlijks aan de gang is. Die wordt net als het kwartje van Kok gewoon doorgezet tot iedereen het is vergeten. Grappig, nee triest, genoeg heeft iedereen het over het kwartje van Kok tot in lengte van dagen maar de 15 miljard lastenverzwaring jaarlijks hoor ik niemand over.

Stonecity | 10-03-16 | 19:50 | + 6 -

Gaat champagne inkopen.

duitse herder | 10-03-16 | 18:09 | + 0 -

* kijkt weer is naar wat puts 2017
(c)ZWITSUL | 10-03-16 | 14:24 | + 2 -

zo.. en nu fluitend afwachten tot we weer 400 op de borden zien.. ik heb de tijd :)

(c)ZWITSUL | 10-03-16 | 17:57 | + -1 -

Paradijs | 10-03-16 | 17:03 | + 1 -
-
Inflatie is de enige manier om schulden goedkoper af te lossen.
Of het failliet van pensioenfondsen een gewenst neveneffect is, weet ik niet.
Als de ECB daar aan komt, gaat die toren van Mario in Frankfurth echt in de fik.

Raider Twix | 10-03-16 | 17:17 | + 5 -

Is dit allemaal wel bedoeld om de inflatie aan te wakkeren? Het enige resultaat hiervan is, dat pensioenfondsen het nog moeilijker gaan krijgen en rijp worden voor ingrijpen van..... de ECB!

Paradijs | 10-03-16 | 17:03 | + 4 -

"Alle data laten zien dat ons beleid werkt. Kredietverstrekking is op gang gekomen, economie groeit, euroland groeit naar elkaar toe. Twee jaar geleden waren er enorme verschillen tussen eu-landen. Ook tussen mkb en multinationals. Het klopt dat de groeicijfers niet geweldig zijn, maar er is groei! En het kost tijd voor de inflatie weer terugkomt, want de economie is nog niet helemaal hersteld. First solid recovery, daarna zul je zien dat de output gap kleiner wordt en dat lonen gaan stijgen. Daarmee ook de prijzen. We zien dat nu in sommige landen gebeuren. "
-
De economie groeit hier en daar omdat er wat meer werk ik in Portugal en Spanje, die hun balansen hebben gesaneerd.
In Nederland is wat lastenverlichting gegeven.
De lonen gaan niet stijgen, die dalen verder: China kan goedkoper produceren dan een aantal Europese landen.
-
De consument koopt niks omdat ie alles al heeft, hij morgen verkracht kan worden door gelukszoekers, de politiek morgen zijn huis kan inpikken voor asielzoekers, en er overmorgen nog een derde (burger)oorlog kan worden opgestart.
Bedrijven willen geen lening, want zonder meer verkopen heb je geen nieuwe machines nodig.
-
Alles om de bankroete Zuid-Europese landen van hun staatsschulden af te helpen. Alles.
Europa groeit niet naar elkaar toe, maar staat op ontploffen wegens agressieve verkrachters import.

Raider Twix | 10-03-16 | 16:38 | + 11 -

Hahaha ik kan onbeperkt plus kudoos uitdelen, is dat speciaal ter gelegenheid van dit gratis geld topic? Be like Draghi!

Harry Turtle | 10-03-16 | 16:30 | + 72 -

Gaat consumptief krediet en roodstand nu eens goedkoper worden? 13% bij ABN AMRO is best veel nu ze het voor niks krijgen. Zolang het niet doorsijpelt naar de mensen gebeurt er niks.

Zatkniss | 10-03-16 | 16:18 | + 12 -

Herfinancieringsrente op 0% = Gratis Geld van Draghi

Brulboei_61SB | 10-03-16 | 16:18 | + 3 -

dan zal het met die pensioenfondsen nog rapper de rap gaan. Daar gaat het pensioen van miljoenen Nlders lina recta naar de banken..

fikkieblijf! | 10-03-16 | 16:15 | + 4 -

Aan wie gaan banken dat geld uitlenen dan? Bedrijven krijgen niks want bijna failliet en particulieren krijgen ook niks want strengere hypotheekregels en/of ZZP-er, werkloos of op weg omdat te worden. Komt Draghi wel eens buiten?

Yohean | 10-03-16 | 16:11 | + 10 -

Draghi wil de inflatie aanzwengelen met de Eurofiele ultralage rente. Maar het werkt niet. Waarom?
.
Het geld blijft allemaal "hangen" in de financiële sector (bij de rijken deze aarden dus ook nog eens), en komt te weinig in de reële economie terecht, niet bij burgers en bedrijven. Zoals gezegd de €1.300 miljard (met de verhoging per maand van €20 mld erbij geteld) blijft "hangen", en leidt niet tot inflatie.
.
Draghi had met dezelfde €1.300 miljard injectie/geldcreatie elke Eurozone-burger (320 miljoen) €3.820 op zijn/haar bankrekening kunnen storten, van baby tot en met hoogbejaarde. Dat had pas echt tot inflatie geleid, iedereen gewoon dezelfde €1.300 op de bankrekening storten.
.
Dan had iedereen geprofiteerd. Draghi zijn inflatiedoelstelling gehaald met hetzelfde gecreëerde bedrag. En had het geld niet blijven hangen en alleen de rijken maar rijker gemaakt, en de armen steed armer.
.
Tevens had Draghi zijn geliefde Zuid-Europa zo véél meer geholpen, door elke Griek, Italiaan, Spanjaard en Fransoos €3.820 op de bankrekening te storten. En het had hem hetzelfde gekost, ook €1.300 miljard.

Jan3863 | 10-03-16 | 15:48 | + 14 -

En dat terwijl alle experts zeggen dat de rente verhoogd moet worden tot 10-15% minstens

rode peper | 10-03-16 | 15:46 | + 4 -

Het leuke is dat de banken wel willen uitlenen. Maar er zijn nauwelijks mensen en bedrijven meer te vinden die solvabel zijn. Behalve enkele mensen die nog wel in solvabiliteit geloven is de hele wereld nu bijna maximaal in de schulden. Maar het zal wel weer verbazen hoe lang ze deze schuldeconomie toch nog in stand zullen kunnen houden.

Mika6101 | 10-03-16 | 15:37 | + 9 -

@deluiegriek | 10-03-16 | 14:07

Zelfs een gecreerede migrantencrisis kan de rente crisis niet omzetten

Dop in Osaka | 10-03-16 | 15:36 | + 8 -

HotPotato | 10-03-16 | 15:13

Eén grote schande die Euro. Allemaal ten faveure van Zuid-Europa, zodat ze nog meer en goedkoper kunnen lenen (zeepbel). En wie draait straks voor Zuid-Europa op? Noord-Europa, onze belastingbetalers: nog meer transfers van Noord- naar Zuid-Europa, zowel belastingen als pensioengelden (neemt de EU straks ook een grote hap uit, let maar op).

Jan3863 | 10-03-16 | 15:28 | + 14 -

Het klinkt als een faillissement waar de veroorzaker tevens de curator Is.
Welke manier je het ook bekijkt Draghi zelf kan nooit verliezen.
De Euro was altijd al een dood geboren kindje.
En nu vernietigd hij langzaam, tergend langzaam de oude democratieën.
En bijna alles waar ik ooit in geloofd heb.

diddley2 | 10-03-16 | 15:27 | + 20 -

denoorman | 10-03-16 | 14:38 |

Hoe kan het?

doskabouter | 10-03-16 | 15:26 | + 0 -

eurusd niet -2% maar +2%.
Moehahwahwa.

HotPotato | 10-03-16 | 15:15 | + 4 -

Jan3863 | 10-03-16 | 15:03 |
Hadden onze leiders maar naar ons geluisterd bij het referendum.

HotPotato | 10-03-16 | 15:13 | + 23 -

Wat maakt het een bedrijf uit of ze tegen 1 0f 4 % lenen, als ze maar kunnen lenen, en dat kunnen ze dus niet.
Bij het ABP zullen ze wederom in tranen uitbarsten, wat een ellende en waarom, onvoorstelbaar wat deze man op z n geweten heeft.

Uw Verzekeringsadvis | 10-03-16 | 15:10 | + 11 -

Euro terug op 1,095 ?
Dat was vast niet de bedoeling.

HotPotato | 10-03-16 | 15:09 | + 5 -

Bedank de Eurofielen van PvdA/Groenlinks/D66 maar voor het armer maken van hun eigen aanhang/kiezers plus het vergroten (!!) van de inkomens- en rijkdomverschillen tussen arm (hun kiezers) en rijk.
.
"Armer maken van hun eigen PvdA/GL/D66-kiezers": Door de ultralage Eurorente (zie vandaag weer) zullen pensioenfondsen nog harder moeten korten op pensioenen. Hun verplichten worden tegen een nog lagere rekenrente verdisconteerd. Tevens zullen de PvdA/GL/D66-spaarcentjes nog minder rente krijgen, maar wel tegen 4% rendement x 30% belasting, belast worden.
.
"Grotere inkomens- en rijkdomverschillen": Waar komt de lagere Euro-rente terecht? In hogere aandeelkoersen en obligatiekoersen. De gewone PvdA/GL/D66-er belegt niet. De rijken mensen wel, en worden door deze lagere Euro-rente, met hogere beurskoersen als gevolg alleen maar rijker.
.
Dus bedank de Eurofielen van de PvdA/GL/D66 maar als uw armer wordt door de Euro, uw pensioen gekort wordt, uw spaarcenten niets meer opleveren, en de rijken alleen maar rijker worden. De Eurofiele-schuld van de Pvda/GL/D66. Had maar naar Wilders geluisterd. Dan hadden we de Gulden. En al deze problemen niet, of iig een stuk minder.

Jan3863 | 10-03-16 | 15:03 | + 13 -

Luchtbel.

Knapt!

ProAsfalt | 10-03-16 | 15:02 | + 11 -

het grote probleem is dat politici alleen de uitkomsten gaan gebruiken: er is nl sprake van economische groei al is dat alleen op papier. Regering gaat niet voorsorteren op de grote crash of de grote bankroof (het is maar net hoe je het bekijkt), maar doet net alsof haar neus bloedt en gaat door alsof er niets ernstigs aan de hand is.

deluiegriek | 10-03-16 | 14:57 | + 14 -

En wanneer komt al dat geld nou eens in de echte economie in plaats van de fantasie economie van de onderlinge banken? Wanneer leren ze nou eens dat de inflatie alleen maar omhoog gaat als de bestedingen toenemen?
Jan met de Pet merkt hier weinig van , integendeel. Door het wantrouwen in alles wat maar naar maatregelen van bovenaf riekt, nemen de bestedingen alleen maar af. Belastingdruk die toeneemt, zie de woorden van Dijsselbloem, de ellende die de andere tak van Europa over ons heen stort ( de bestuurlijke chaos door de asieleisers) zullen er voor zorgen dat De Burger zich wel 100x bedenkt voordat die auto of nieuwe garderobe wordt gekocht!

Paradijs | 10-03-16 | 14:45 | + 23 -

Wat zulle ze weer blij zijn met het dalen van de EURO, ik zie VNO al juichen over de grotere export.

Ze vergeten er bij te vertellen dat de opbrengsten van die export dan steeds meer verdwijnen in de grote geld-zwarte gaten als investeringsmaatschappijen (die het dan weer steken in mooie fabriekjes in de US of China) of vastgoedbubbels. Als het naar de gewone man zou gaan, zou de import namelijk even veel oplopen.

frank87 | 10-03-16 | 14:42 | + 16 -

Hoe is het mogelijk dat landen zoals Nederland, UK, Duitsland, Frankrijk, etc. de benoeming van Draghi als voorzitter van de ECB ooit hebben goedgekeurd?

Draghi, de man van Goldman Sachs, die verantwoordelijk is voor de Griekse- en daardoor Europese credietcrisis, had in zijn tijd als GS-bankier zitten frauderen met de Griekse boekhouding om voor de Grieken leningen in de wacht te slepen. Vervolgens speculeerde hij en Goldman Sachs op de val van Griekenland omdat hij wist dat het bedrog vroeg of laat uit zou komen. Om het proces te versnellen verlinkte hij Griekenland bij de EU en toen brak de bekende crediethel los waar wij nog een flinke prijs voor betalen...

Hoe is het gvd mogelijk dat zo'n fraudeur notabene baas is geworden van de Europese banken!?!?!?

MRF2739 | 10-03-16 | 14:42 | + 51 -

Niemand met gezond verstand begrijpt er ook maar iets van. Wat is de achterliggende gedachte van dit alles. Hoe dan ook is er maar een advies te geven. Vandaag nog je geld van de bank halen want morgen moet je ervoor gaan betalen dat de bank het voor je bewaard en ermee gaat gokken.

bobby33 | 10-03-16 | 14:41 | + 12 -

Gottfried Feder's "Brechung der Zinsknechtschaft" en islamitisch bankieren zijn onder de regie van Goldman Sachs uiteindelijk samen gekomen. Er klopt iets niet in dit plaatje.

kindapaas | 10-03-16 | 14:39 | + 6 -

ik heb mijn geld deze maand weer dubbel en dwars verdiend! ha ha. wat kan het mij aan mijn reet roesten of ik wel of geen rente krijg op mijn spaarrekening. peanuts... Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!!

denoorman | 10-03-16 | 14:38 | + -22 -

Zolang het volk geen vertrouwen heeft in de politiek en in de economie wordt er geen cent geleend. Leven al die gasten nu echt in een andere wereld ? Lezen ze geen kranten ? zien ze niet dat het volk overal in Europa ontevreden is ?
Gek genoeg in Ijsland hebben ze da bank directeuren gearresteerd en veroordeeld tot gevangenis straffen en daar is de crisis voorbij, schulden afbetaald (Van ice save) heeft het vold weer vertrouwen in de politiek en draait het allemaal redelijk goed.
Hier in Europa ??? is het klote ...
en nu hebben ze ook nog een economische bubbel extra gemaakt.

Don vinnie | 10-03-16 | 14:37 | + 22 -

De maatregelen van Draghi zijn in feite een signaal dat de economie van Europa gewoon zwaar kut is! Dit voorspelt niet veel goeds.... er zullen wel meer lijken in de EU-kast zitten waardoor de economie alsmaar niet goed op gang wilt komen.

Het stomste wat je nu kan doen is je verder in de schulden te steken, want het ergste moet nog komen: een totale collapse van het Europese financiele systeem.

NEXIT please!

MRF2739 | 10-03-16 | 14:36 | + 33 -

Draghi is goed bezig bubbles te creeren! Schulden bubbles waar wij allemaal een zeer hoge prijs voor betalen! De Euro goedkoper, dollar duurder... De EU-export zal dan wel toenemen, maar grondstoffen en de internationale handel vindt vnl. in nog duurdere dollars plaats. De economie zal hierdoor op termijn nog slechter draaien.

De maatregelen van Draghi, ex-Goldman Sachs bankier en architect van de Griekse credietcrisis, zijn alleen goed voor de beurs en de Zuid Europese landen. We gaan nog meer dokken voor deze landen die denken dat je geld aan de bomen groeit.

Wij gaan hier een hele hoog prijs voor betalen.

Tijd voor een NEXIT!

MRF2739 | 10-03-16 | 14:31 | + 57 -

Ik vind die -1.19% voor de eurusd naar 1.08 het eerste teken dat het toch niet gaat werken.
Nog steeds geen pariteit.

HotPotato | 10-03-16 | 14:29 | + 8 -

"Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten”( A. Einstein)

Potloodduwer | 10-03-16 | 14:27 | + 52 -

Holographic91 | 10-03-16 | 14:21 | + 0 -
een middenklasser is noch arm noch rijk... zegt het woordje ´midden´ je iets?

waskuup | 10-03-16 | 14:25 | + -8 -

* kijkt weer is naar wat puts 2017

(c)ZWITSUL | 10-03-16 | 14:24 | + 2 -

Iedereen aan de schulden! Lekker afhankelijk worden van overheden, zo kan de middenklasser uitgeroeid worden, arm of rijk.

Holographic91 | 10-03-16 | 14:21 | + 51 -

Mahatma | 10-03-16 | 14:15
Mag je straks mijn huis kopen voor Googolplexian Euro met die lage rente.
Goed voor mijn aflossen van mijn hypotheek.
Hopelijk houd ik daarna nog wat over voor het kopen van een brood.

QuantumHolo | 10-03-16 | 14:20 | + 7 -

Kassa!!

denoorman | 10-03-16 | 14:17 | + -15 -

Onze pensioenfondsen en het bedrijfsleven moest maar eens een hele grote zak graan daarvan mee gaan pikken en na het klappen van de EU of het vallen van de ECB zeggen "bekijk het maar".

HotPotato | 10-03-16 | 14:15 | + 12 -

Yay. Hypotheekrente verder omlaag!

Mahatma | 10-03-16 | 14:15 | + 13 -

Manmanman, nu kan je echt je geld in een sok gaan stoppen...

BerenMolesteren | 10-03-16 | 14:14 | + 45 -

Het enige wat er nu voor Mario nog overblijft is...... bidden, veel en hard bidden.

HotPotato | 10-03-16 | 14:12 | + 30 -

ha ha kassa!! I love it when a plan comes together!

denoorman | 10-03-16 | 14:09 | + -22 -

Meer van hetzelfde wat bewezen heeft niet te werken. Ze staan met de rug tegen de muur en hebben geen idee meer. Consument is en blijft de dupe.

deluiegriek | 10-03-16 | 14:07 | + 76 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken