Fintech is hot, maar bij wie eigenlijk?

Je bent in sommige kringen tegenwoordig een enorme baas als je kunt zeggen dat je bij een startup werkt die de wereld gaat disrupten (met een kekke app uiteraard). Nog beter als je er ook 'iets met fintech' bij kunt vermelden. Dat is gaaf, want er gaat redelijk veel geld in om (want fin) en heeft bovendien een tikje rebels imago dat het de banken kapot gaat maken. Het Britse clubje Innovate Finance ('the not-for-profit membership association for global FinTech') zette onderstaande presentatie online met de belangrijkste fintechontwikkelingen van 2015. Volgens Innovate Finance werden er vorig jaar 860 fintechinvestementdeals gemaakt, iets minder dan het jaar ervoor. Wel lag de totale waarde hoger, zij het marginaal. Vorig jaar ging het om $12,5 miljard en in 2014 was dat $12,3 miljard. Dit is overigens fors lager dan eerdere schattingen van KPMG en Accenture die op een bedrag van $20 miljard voor 2015 uitkwamen. Rekenfoutje, andere definities, of toch een flinke overschatting van KPMG/Accenture? Nog wat feitjes van Innovate Finance: leidend fintechland is de VS met meer dan 500 deals ter waarde van bijna $7,5 miljard. Op respectabele afstand volgt de UK met 72 deals van in totaal bijna $1 miljard (al vindt EY in opdracht van het Britse ministerie van financiën dat de UK eigenlijk het beste fintechland is zo bleek een paar dagen geleden uit dit rapport). In China werden maar 8 deals gesloten, maar wel ter waarde van bijna $2 miljard. In continentaal Europa is Duitsland een grote speler, met vorig jaar 20 deals met een waarde van $825 miljoen. In Nederland waren er 6 deals maar de waarde ervan zou in elk geval niet meer dan $50 miljoen bedragen. Het is opvallend, en dat is zeker interessant als je het hebt over de gevaren voor banken, dat vooral het zogeheten CVC een opmars maakt: corporate venture capital. Het zijn financiële instellingen die steeds meer zijn gaan investeren, waaronder ook veel banken. So much voor disruptie dus. Innovate Finance schrijft: 'A couple of years ago, entrepreneurs in the community were looking for introductions to VCs. Last year, they were interested in introductions to institutions. What this reveals is that corporate venture funding could be the new smart money for FinTech.' Check ook dit grafiekje van EY. Bonuslinkje: hier de 50 heetste fintechbedrijven volgens Forbes.Ok, nog eentje dan: hieronder een plaatje van EY met cijfers over de belangrijkste fintechlanden, wegens totaal onleesbaar klik hier voor grote versie.

regiosfintech575.png

Reaguursels

Inloggen

Clubjes als EY, Acc en KPMG leven zogenaamd van change. Oftewel... Aanjagen dat er iets enorms belangrijks staat te gebeuren, iets dat u in de boardroom onmogelijk wilt missen ('als wel gaat u deaud!') en wie steekt de reddende hand uit voor eur 200 per uur..! U raadt het, dezelfde clubjes. Mooie combi van strategy comsultancy en executie. Vraag wakker je zelf aan en de oplossing bied je ook. Leven op angst is en prima levensader (zie: politiek Den Haag).

Neemt u van mij aan (minsider zonder -m is...) dat het zo'n vaart niet loopt. Geen van die hutjes komt door een due diligence van een financial heen. Wat bagger is, is binnen een jaar of twee klaar en wat ok is wordt in no time gekocht door een reguliere speler. Best leuk hoor, net echt ondernemen.

Dit is een aangewakkerde hype door consultancy toko's. Je moet wat.

minsider | 29-02-16 | 08:04 | + 3 -

Dijkman vergeet ook nog het toefje 'blockchain-technologie' wat benodigd lijkt te zijn voor elke fintech startup.
Maar wat iedereen al weet : 'het huis wint uiteindelijk altijd'.
En in dit geval is het 'huis' het clubje banken, rating agencies en andere pushers achter de schermen die alle onbenullen zo gek weten te krijgen om te investeren in dit soort startups.

spoilerfreak | 29-02-16 | 05:50 | + 0 -

Er is niks disruptive aan fintech. Je bent zo ingekapseld in wet- en regelgeving dat je vanzelf een old-school clubje wordt met alleen een nieuwe voorkant. En dat is precies waar huidige bank- en verzekeraars mee bezig zijn. Met hun eigen standaard. Investeren in fintech is weggegooid geld.

Yohean | 28-02-16 | 20:00 | + 11 -

Er zal vast sprake van een hype zijn. Er zal vast een dip komen.
... maar dat je in de toekomst geen organisatie van 20.000 man meer nodig hebt voor het beheren van betaalrekeningen een paar spaarproducten en wat hypotheken staat voor mij vast.

Er zit heel veel rotzooi tussen de zogenaamde 'fintech' bedrijven, maar de financiële wereld gaat zeker op z'n kop de komende jaren.

fail | 28-02-16 | 19:28 | + 12 -

Zag 'm toevallig vandaag voorbij komen: ''A million guys walk into a Silicon Valley bar. No one buys anything. Bar declared massive success.''

Dit is gewoon weer een gigantische techbubble. Straks is het tijd om af te schrijven en mag jan met de pet er weer voor opdraaien.

CBSraming | 28-02-16 | 19:13 | + 45 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken