Zeg, gebeurde er nou verder nog wat leuks in Davos?

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn want het was werkelijk overal, maar er was dus een ontzettend belangrijke bijeenkomst in Davos van het World Economic Forum. Maar wat deed iedereen daar nou eigenlijk, behalve heel veel ouwehoeren en proberen selfies te scoren met Leonardo DiCaprio? Onze correspondent ter plaatse praat u bij over de echt belangrijke zaken: de beste feestjes, verwarmde wc-brillen, cokesnuivende soldaten en een Hollywood-acteur die in plaats van een dikbetaalde speech houden liever wat liedjes ging zingen.

Het jaarlijkse netwerkfeestje van onze wereldleiders en zakelijke elite is weer ten einde. Zo'n 2.500 politieke grootheden, CEO's, vooraanstaande academici, Hollywood-celebrities en bekende journalisten kwamen de afgelopen dagen bij elkaar in het Zwitserse Davos om speeches te houden, deals te sluiten, nog interessantere mensen te ontmoeten en besloten feestjes af te lopen tijdens de winterbijeenkomst van het World Economic Forum.

Vier dagen lang werd er veel gesproken en gediscussieerd over hoe om te gaan met een vierde industriële revolutie, de vluchtelingencrisis in Europa, een mogelijke Brexit, de in het slop zittende Chinese economie en meer diversiteit aan de top in het bedrijfsleven. Zorgen waren er om de opkomst van (extreem)rechtse populisten en (dan met name) Donald Trump. Mexico beloofde El Chapo zo snel mogelijk uit te leveren aan de VS, Saudi's en Iraniërs maakten achter gesloten deuren ruzie over Syrië en Justin Trudeau (de Canadese premier) vond dat Hollywoodacteur/milieuactivist Leonardo DiCaprio maar gauw een toontje lager moest gaan zingen en kappen met zijn 'ophitsende taal'.

Fissa!
Maar goed, nu over de echt belangrijke zaken: de feestjes tijdens het WEF16. Een van de populairste was die van de Amerikaanse acteur Kevin Spacey. Bobo's stonden urenlang in de rij in de hoop toegang te krijgen tot dit besloten evenement. Naast Spacey's eigen carrière lag de focus tijdens dit feestje vooral op het hoge amusementsgehalte van de huidige Amerikaanse verkiezingscampagnes. De acteur trok de vergelijking tussen Trump en Frank Underwood (zijn karakter in de TV-serie House of Cards), waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg. Naar verluidt was de acteur een miljoen dollar betaald door een bedrijf om te spreken over cybersecurity. Spacey had daar bij nader inzien niet zo heel veel zin in en besloot in plaats daarvan voor hetzelfde geld wat liedjes te zingen.

Een ander populair feestje was dat in de Cabanna Club op vrijdagavond, wat werd gezien als het eindfeest van het WEF. Voor de gelegenheid was de club de avonden ervoor gesloten zodat de tent compleet kon worden omgebouwd, geschilderd en voorzien van graffiti-art. Dit werk werd dag en nacht gedaan door de 'gewone' mensen, die ook met duizenden aanwezig waren in Davos. Want die heb je natuurlijk ook nodig.

Zo waren er enkele honderden 'werkjournalisten', die niet met hun hoofd op TV komen, maar met -19°C urenlang camera's en microfoons moesten vasthouden of zestien uur per dag achter de computer zaten. En kabelleggers, barpersoneel, setbouwers, schoonmakers, chauffeurs, hostesses, koks en beveiligers.

Zo'n 4500 politieagenten, soldaten en particuliere beveiligers waren ingevlogen om alle VIP's te beschermen tegen terroristen en andere mogelijke dreigingen. Nu gaat het om het veilige Zwitserland, dat nog wél buitengrenzen heeft, en dan ook nog eens om het bergdorp Davos, dat maar één toegangsweg heeft (die was volgeplempt met roadblocks). Dus toen er op dinsdagavond twaalf soldaten naar huis werden gestuurd omdat ze coke hadden gesnoven / cannabis hadden gerookt, bleven er gelukkig meer dan genoeg dappere mannen en vrouwen over om te waken over ieders veiligheid.

Ka-ching
Kosten noch moeite werden gespaard tijdens het vierdaagse evenement. Vorig jaar werd een team ingehuurd om 93 sneeuwpoppen te bouwen; dit jaar werd een heel stuk bos weggekapt en weer opgebouwd op een van de locaties. Aangezien de deelnemers gemiddeld zo'n 29.000 euro betalen voor hun toegangskaartje, is wel het een en ander mogelijk.

Alleen de allerrijksten verbleven in hotelkamers, want Davos heeft er bij lange na niet genoeg om iedereen onder te brengen tijdens het WEF. Ze tellen daar astronomische bedragen voor neer en hebben soms bizarre eisen. Zo eist een Indiase zakenman, een jaarlijkse WEF-deelnemer, verwarmde WC-brillen in zijn kamer. Omdat dit tegen de Zwitserse wet is (iets met hygiëne), worden de brillen elk jaar vlak voor zijn komst geïnstalleerd en na vertrek weer weggehaald.

Dorpsbewoners verhuren massaal hun appartementen en huizen en gaan dan zelf vier nachten in een jeugdherberg slapen enkele dorpen verderop. Een jongedame vertelde CHF 13.000 (een kleine 12.000 euro) te hebben gekregen voor het verhuren van haar eenvoudige appartement. Niet alleen huizen en appartementen worden verhuurd. Zo overnachtten enkele bodyguards op de massagetafels in een massagesalon en sliepen setbouwers op een matras in een verwarmde, veredelde stal.

Zaterdag was de laatste dag van het evenement. Voor veel Amerikaanse deelnemers waren wereldpolitiek of economisch beleid op deze afsluitende dag van ondergeschikt belang; belangrijker was hoe in godsnaam naar huis te komen tijdens blizzard Jonas.


Claudia van Zanten

Reaguursels

Inloggen

@Stonecity | 25-01-16 | 11:33 | + 1 - Als je mensen eronder wilt houden kan dat op 2 manieren. Onderdrukking. Of ze tevreden houden.
Noord-Korea is wereldkampioen onderdrukking. Zó ver is zelfs de EU nog niet afgedaald
Nemen we methode 2 dan is dit een mega-faal. In alle landen met een vluchtelingenprobleem (alle welvarende landen van de EU) is er een sterke oplomst van extreem-rechtse nationalistische partijen. Alleen maar omdat wij niet geïslamiseerd wensen te worden. Hadden we naar het voorbeeld van Fortress Austrailia ons eigen Fortress Europe opgezet was de bevolking vele malen tevredener geweest dan in de huidige situatie.

Vogelbeest | 25-01-16 | 14:13 | + 3 -

Old boys gedoe. De hotels en hoeren doen goede zaken.

minsider | 25-01-16 | 12:53 | + 1 -

Dus wat is nou het einddoel? Want stimuleren van de échte economie gaat op deze manier niet lukken.
Vogelbeest | 25-01-16 | 10:09 | + 4 -

De grootste groep moet je er onder zien te houden, dat is Davos. Zorgen dat Jan Modaal net genoeg overhoudt. Dat is alle onzin die je de laatste jaren over je heen krijgt in een notedop. Vergeet niet dat de politiek een heel ander doel voor ogen heeft dan jij en ik.

Stonecity | 25-01-16 | 11:33 | + 6 -

Als ze slim zijn gaan ze zorgen dat de massa-import van barbaren in de EU gestopt wordt. Deze import sloopt de middenklasse en die is noodzakelijk als afzetmarkt voor de industrie. Zonder middenklasse hou je alleen een bovenklasse van een paar miljoen mensen over, en 7 miljard paupers die alleen zichzelf in leven kunnen houden en verder niets kunnen consumeren.

Ik heb al diverse alu-hoedjes verklaringen gelezen dat "de industrie goedkoop werkvolk nodig heeft". Dat is bullshit want we hebben Roemenen en Bulgaren zat. Die hebben in ieder geval de lagere school afgemaakt en zijn min of meer beschaafd, dus daar heb je veel meer aan.
Ik heb ook een verklaring gelezen dat de industrie/het bedrijfsleven/de bilderbergjes/de illuminatie bedacht hebben dat het nutteloos is om productiemachines naar goedkope werkkrachten te brengen als het goedkoper is om goedkope werkkrachten naar de EU te halen.
1) dat gaat niet op om bovengenoemde reden, we hebben roemen en bulgaren zat. Als het nog goedkoper moet halen we moldavie er bij.
2) noord-afrikanen en arabieren zijn geen werkvolk. Zie hun eigen economie. Als je werkvolk zoekt moet je het chinees-achtige aziatische type hebben.
3) Het is écht zinloos om goedkoop werkvolk hierheen te halen, want hier gelden sociale minimumeisen en minimumlonen. Zet de machines dan in Noord-Afrika.
Het argument "binnenhalen van goedkoop volk"gaat dus echt nergens over
+++
In feite zou iedere industrieel/kapitalist moeten begrijpen dat je een grote middenklasse nodig hebt want dan heb je een grote afzetmarkt.
Het huidige beleid leidt tot de ondergang van de middenklasse. Straks zijn er alleen nog rijken, en een gigantische onderklasse. Die situatie hebben we aan het begin van de industiriëele revolutie ook al gehad. Het bleek dat de industrie, de omzet, de winstgevendheid omhoog ging toen er een middenklasse begon te ontstaan.In de huidige situatie komt 99% van de rekeningen van de islamitische invasie bij de Europese middenklasse terecht.
Er worden een stel zakkenvullers (iedere asset-owner en dienstverlener in de asielindustrie) rijk van.
En de rest? Is er iemand die Europa zodanig haat dat de bakermat van de Westerse beschaving terug moet naar de middeleeuwen??
Stimlering vna de ecnomie levert dit niet op. Natuurlijk heeft iedere vluchteling een TV/Smarfoon/vaatwasser nodig op termijn. Maar dat geld wordt niet afgepakt van de super-rijken. Dat geld wordt afgepakt van 1x - 2x modaal. 99% van die groep geeft iedere cent die binnenkomt vrijwel direct uit.
Dus wat is nou het einddoel? Want stimuleren van de échte economie gaat op deze manier niet lukken.

Vogelbeest | 25-01-16 | 10:09 | + 14 -

@Roberts: Ach, in ieder geval geen gelul over 'new world order' die ze in Davos zouden bespreken. Dat scheelt.

Min-of-meer | 25-01-16 | 08:48 | + 5 -

Misschien interessant om even aan te halen dat het WEF een doorzettende daling verwacht voor de komende 4 jaar in het beschikbaar aantal banen, dankzij automatisering, de ' 4e industriële revolutie'. Centrale planning? Of Deregulatie?

Kapt. Kip | 25-01-16 | 06:01 | + 5 -

0 procent inhoud en 100 procent gelul over oppervlakkigheden en wat die kosten. Was de schrijver bang dat we anders vergeten zouden zijn dat we met de TMG te maken hebben hier op DasKapital?

M.H.Roberts | 24-01-16 | 23:55 | + 22 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken