Nog even over die 62 rijksten die net zoveel als 50% armsten bezitten

Stukje nuance
Stukje nuance
Oxfam Novib kwam voorafgaand aan het World Economic Forum in Davos met een jaarlijks terugkerend PR-momentje dat de rijken rijker zijn geworden (persbericht, pdf van rapport). Winnende headline van dit jaar: de 62 rijkste mensen bezitten net zoveel als de armste 50%. Het vermogen van de rijkste 62 multimiljardairs is sinds 2010 met 44% gestegen tot $1.762 miljard en dat van de armste helft is in diezelfde periode met 41% gedaald tot $1.751 miljard, meldt Oxfam. Wow, zijn we best even stil van eigenlijk. De rijkste 1% bezit ongeveer net zoveel als de rest, maar dat wisten we al uit het Global Wealth Report van Credit Suisse waar Oxfam overigens haar hele verhaal op baseert. Hoewel wij nou ook niet echt per se voorstander zijn van gigantische ongelijkheid, moeten we bij deze presentatie van cijfers wel een aantal kanttekeningen plaatsen.

quoteOxfam.png

Wisselkoerseffecten
We zijn vooral gefascineerd door die stijging van 44% aan de bovenkant en die daling van 41% aan de onderkant. Het lijkt bijna of hier sprake is geweest van stuivertje wisselen. Bill Gates en Mark Zuckerberg die allemaal arme Afrikanen hebben uitgeknepen of zo. Maar wat Oxfam niet in haar rapport meldt is dat die daling van de vermogens voor een groot deel wordt veroorzaakt door de sterke dollar. Omdat Credit Suisse vermogen in USD rekent, werd in de berekeningen (rapport, data) van de vermogensbeheerder de rest van de wereld 'armer' (sommigen heel veel, zoals de Russen) terwijl de Amerikanen wel gewoon rijker werden. Tussen 2014 en 2015 'verdampte' er zo'n $25.000 miljard aan vermogen wereldwijd door wisselkoerseffecten, 10% van het totaal (vooral in Europa, incl. Rusland). Credit Suisse schrijft: 'Overall, dollar appreciation against other currencies reduced global wealth by roughly 10%, eliminating more than half of the rise in wealth per adult since the end of the financial crisis.' Als er wordt gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten zijn alle landen wel rijker geworden, kijk maar even naar deze plaatjes.

globalwealthcurrentrates.png

Gecorrigeerd ziet het plaatje er zo uit:

globalwealthcurrentexchangerates.png

(Hier meer gedetailleerd plaatje per continent)

Armste 10%
Dan nog iets: bij de armste 10% (1e deciel) zitten verrassend veel Noord-Amerikanen en Europeanen. Samen zijn zij goed voor 27,5% van dat 1e deciel, zelfs net iets meer dan het percentage Afrikanen (25,7). Ja, maar bij ons is ook wel echt schrijnende armoede hoor!!!11! Nee. Dat is het niet. Dit zijn mensen met hoge hypotheek- en studieschulden (veel jongeren) die verder geen of weinig vermogen hebben opgebouwd. Credit Suisse kijkt namelijk naar nettovermogen, dus waarde van de bezittingen minus de schulden. Zo heeft de onderste 10% $750 miljard negatief vermogen. Dat dat vertekende beelden kan geven, zien we ook jaarlijks in de Nederlandse vermogensstatistieken waar de 'armste 1%' een hypotheek van ruim €568k heeft. Zo valt ook op dat in het 1e deciel vrijwel geen Chinezen zitten, die sowieso maar een klein deel uitmaken van die armste 50%. Maar is een Amerikaan met een studieschuld uit het 1e deciel slechter af dan een Chinees boertje zonder schuld in het 5e deciel? Nee natuurlijk niet, en dit laat al zien dat dit soort statistieken niet echt zwart-wit zijn.

verdelingvermogendecielen.png

We hebben ook nog even dit plaatje uit 2010 erbij gepakt. Daarin zien we dat er toen maar 6% Europeanen+Noord-Amerikanen onder die armste 10% waren en 37% Afrikanen. Daar is dus iets veranderd. Wat precies kunnen we niet zo 1-2-3 uit de data van Credit Suisse halen, maar we vermoeden dat het iets te maken heeft met hogere (?) schulden vs verminderde waarde van assets (huizen?).

vermogensverdeling2010.png

Ook zijn deze data niet gecorrigeerd voor koopkracht. Terwijl $10.000 voor een Indiër toch heel wat anders is dan voor een Zwitser. Sowieso kun je je afvragen hoe betrouwbaar deze data zijn. Zelfs in een alles registrerend land als Nederland weten we niet genoeg over onze vermogens (zie alleen al de discussie over of en hoe onze pensioenen bij vermogens op te tellen, vandaag weer rapport van CPB). Laat staan dat Republic of Trinidad and Tobago dat perfect registreert.

Ook is het interessant om te zien welke landen veel vermogen (in 2014 bijvoorbeeld) verloren. Dat zijn dus geen arme Afrikaanse landen.

winnersloserscountries.png

householdswinnersloserspercountry.png

Vermogen op papier
Dan nog dit: de stijging van het vermogen van de rijkste 62 is grotendeels 'op papier' en te danken aan lekker draaiende aandelenmarkten van de afgelopen jaren. En laat het daar nou net niet zo goed mee gaan de laatste weken. Vrijdag zagen de miljardairs in de Bloombergs Billionaire Index in één dag $45 miljard verdampen. Bill Gates bijvoorbeeld verloor in een dag $2 miljard van zijn vermogen, de tien rijksten samen $12 miljard. Deze 62 rijksten zijn bovendien geen vaste groep geeft Oxfam in de methodologische toelichting toe: 'The wealth of the richest 62 billionaires which we analyzed includes different individuals year to year'. Dus er is sinds 2010 niet sprake van één groep rijken die 44% rijker werd. Overigens bestaat de huidige groep van 62 rijksten voor het grootste deel uit Amerikanen want die hadden dus geen last van de dollar. Dit zijn veel selfmade mensen zoals Bill Gates, Warren Buffett en Mark Zuckerberg (waarvan een groot deel overigens heeft toegezegd dat vermogen na hun dood te willen weggeven).

wealthfinancialassets.png

Valse tegenstelling
Oxfam omlijst de tegenstelling tussen de 62 rijksten en de 50% armsten met klinkende oneliners als: ‘The fight against poverty will not be won until the inequality crisis is tackled’, ‘Growing economic inequality is bad for us all – it undermines growth and social cohesion’, en: 'It simply makes no economic sense – or indeed moral sense – to have so much in the hands of so few'.

utopiagewauwel.png

Dit zijn natuurlijk nogal factfreebeweringen over een economisch zeer ingewikkeld onderwerp (we verwijzen u verder naar de Piketty-discussie). De vraag is hoe erg ongelijkheid is: als de rest van de wereld het ook beter krijgt, maakt het op zich weinig uit of de rijken nog rijker zijn geworden of niet. Kun je oneerlijk vinden, maar wat hebben we liever: met z’n allen in de stront (ook wel communisme genoemd) of met z’n allen vooruit, en dan een paar wat harder dan de rest? Het is een feit dat sinds 1981 het deel van de wereldbevolking dat moet rondkomen van $1 (waarde 1990) is gedaald van 44% naar nog geen 13% in 2012 (voor inflatie gecorrigeerd bedrag $1,90). Maar dat mogen we van Oxfam niet als argument aanvoeren, want als de ongelijkheid niet zo was gegroeid dan zouden er nog wel honderden miljoenen meer mensen uit de armoede zijn gekomen!!1!! Dat is nogal moeilijk te bewijzen. Ook is het ook een beetje flauw deze vrij bijzondere ontwikkeling te bagatelliseren met 'ja maar, anders was het nog beter geweest' (kijk dit filmpje maar eens).

ChinaIndiaAfrika.png

Daarnaast lijkt het nu alsof we gewoon dat vermogen van die top zouden kunnen pakken en verdelen over die armste 50% en dat iedereen het dan beter krijgt. Dat is natuurlijk onzin, al is het maar omdat het verdelen van $1.760 miljard over 3,6 miljard mensen betekent dat iedereen amper $500 krijgt. Bovendien zitten die miljarden dus grotendeels in aandelen. Als al die arme mensen hun extraatje willen cashen (want ja liever $500 handje contantje dan een paar aandeeltjes Microsoft) gaat het al mis. Als die aandelen massaal worden aangeboden kan de waarde ook snel dalen, dus weg vermogen. Je kunt vermogen niet simpelweg gaan herverdelen, dan treden er gigantische welvaartsverliezen op.

Het heeft gewoon niet zoveel zin om je te focussen op de rijkste 62 (voornamelijk) Amerikanen versus de rest. Veel beter is om te kijken naar inkomensverdeling in landen zelf. Dan zie je bijvoorbeeld dat Afrika (OK, geen land) de grootste achterblijver in armoede is. Credit Suisse schrijft er het volgende over:

'Africa is even more concentrated in the bottom end of the wealth spectrum: more than 40% of African adults belong to the two lowest global wealth deciles. At the same time, wealth inequality is so high in Africa that some individuals are found among the top global wealth decile, and even among the top percentile.'

Volgens Oxfam zit 30% van ’rich Africans’ wealth’ (= $500 miljard) in offshore tax havens. Dat wil Oxfam dan ook aanpakken, en daar hebben ze absoluut een punt.


Reaguursels

Inloggen

@
Ik wil niet moeten werken. Geld kun je namelijk niet eten.
Waarom zijn we niet vrij van keuze en wordt het bij geboorte beslist dat je in een maatschappij MOET meedraaien waar geld de baas is en de staat het aan je op dringt en van je op drinkt?
De maatschappij die we hebben gecreëerd gaat het met overgewaardeerd papieren geld en elites ook niet volhouden.
TP 1984 | 19-01-16 | 17:39 | + -9 -

Jij hoeft ook helemaal niet te werken. Je mag ook potverteren (uit een erfenis of een loterijwinst), of parasiteren op mensen die wél werken natuurlijk. Niet erg sociaal, maar goed. Alles om het leven van TP 1984 precies naar zijn wens te maken met ons allen, want TP 1984 is immers geboren met voorrechten.

Joris Draaksteker | 20-01-16 | 15:29 | + -1 -

Dat een papieren armoede door een studie- of hypotheekschuld uiteindelijk daadwerkelijke armoede kan betekenen hebben we de afgelopen jaren anders goed kunnen zien. Dat we ons jaren verrijkt hebben op de woningmarkt was geen probleem, maar het gemiep over restschulden toont aan dat de andere kant wat moeilijker geaccepteerd wordt. Feit blijft dat je verschrikkelijk veel geld leent , waar geen 100% garantie tegenover staat dat er ooit een minstens gelijkwaardig vermogen tegenover staat. Helemaal onjuist om deze schulden mee te rekenen is het dus niet, al gaat het hier meer om vrijwillige armoede dan om onvermijdelijke armoede - zoals die van een Chinese boer.

Iedereen rijk, klinkt leuk, maar kan domweg niet. Als iedereen gaat rentenieren, is er niemand meer om de gewenste producten en diensten te leveren.
bintang | 19-01-16 | 17:27 | + 2 -

Toch gaat het gebeuren. Iedereen rijk en rentenieren niet, maar iederereen werken...? Met robots, drones, 3D printing, space mining en tal van andere technologische ontwikkelingen gaan we steeds meer naar een stadium toe dat werken in veel gevallen geen noodzaak meer zal zijn, of dat er simpelweg geen werk meer is.

JohannGambolputty | 20-01-16 | 08:16 | + 1 -

@Hatchcock: Het leukste is dat die clubs allemaal subsidie krijgen van onder andere, jawel... DE EU. Voor zogenaamd "het bevorderen van het debat". Eerder "gelijkschakeling".

Min-of-meer | 20-01-16 | 00:08 | + 3 -

Oxfam Novib hoort in het rijtje thuis van heel enge NGO's (met o.a. ook Greenpeace) die onder het mom van 'goede doelen', 'eerlijkheid' en 'milieu' hun extreem linkse agenda proberen door te drukken. Het meest enge is nog dat dit soort organisaties nauwelijks kritische vragen krijgen over hun brij aan desinformatie, halve waarheden, leugens en propaganda die ze dagelijks over het stemvee uitstorten. Het zijn immers 'goede doelen' dus ze hebben 'het beste voor met de mensheid' en dan sta je blijkbaar verheven boven alle kritiek. Dit soort NGO's met hun extreem linkse doctrine zijn de grootste bedreiging voor de vrijheid en welvaart in Europa. Ze zijn nog een graadje erger dan die eurofielen in Brussel en dat wil wat zeggen. Deze lui moeten allemaal een enkeltje naar Noord-Korea krijgen, daar zijn ze vast gelukkig.

Hatchcock | 19-01-16 | 21:12 | + 10 -

Als ik het fout heb hoor ik het graag maar klopt de stelling, dat bijv een boerenknecht in India met een lemen hutje, een ouwe brommer en een geit maar geen bank schuld en zeg 5 dollar cash dagloon op zak, RIJKER is dan bijv. een Nederlander met hypotheekschuld en huis onder water, en toch een leuke lease BMW van de baas met als het meezit aan het eind van de maand een paar 100 euro over op de bank? zal wel zo zijn maar wie leeft er beter van!!!

weetjenog | 19-01-16 | 20:44 | + 6 -

Misschien kunnen ze voor het behoud van hunzelf even driekwart terugdoneren aan de wereld dan kunnen ze het de komende 30 jaar weer opnieuw afpakken en gaat het systeem nog even wat langer mee.

Tinus Trekveer | 19-01-16 | 20:22 | + 0 -

Onze 'rijkdom' is de gestolde kennis en vlijt die wij en onze voorouders hebben weten op te bouwen waardoor de voorzieningen goed zijn, dus ook wanneer je arm bent je middelen tot je kunt nemen of gebruik kan maken van voorzieningen die elders niet zijn. Als je ons hiervoor straft door geld van ons af te pakken en elders te deponeren omdat ze het elders 'niet zo goed hebben' dan straf je dus de zelfredzaamheid, zelfvoorzienendheid en spaarzaamheid van ons af.
.
Die Afrikaantjes en ander zielig spul moet: minder kindertjes produceren, de handjes uit de mouwen, AAN DE SLAG. Door niet vooruit te gaan en wel aan gezinsuitbreiding te doen moet je datzelfde brood weer extra delen. Tenzij je over water kunt lopen is dit dus niet de slimste manier. Maar loop niet continu te mekkeren hoe slecht je het hebt, zoek het lekker uit.

Sergeant_Peper | 19-01-16 | 19:07 | + 22 -

Ik zal het eens aan mijn neef voorleggen. Die is namelijk een expert in dit soort zaken.
Zal wel weer iets te maken hebben met de Rothschild familie, de 13 illuminatie satanische bloedlijnen, de reptilians of een Joods complot. Hoe dan ook is hij er van overtuigd dat er een wereldwijd complot is van "de elite" om de rest arm te houden.
"Never attribute to malice what can be adequately explained by stupidity"

Osdorpertje | 19-01-16 | 18:17 | + 5 -

"maar wat hebben we liever: met z’n allen in de stront (ook wel communisme genoemd) of met z’n allen vooruit, en dan een paar wat harder dan de rest?"

Ik wil niet moeten werken. Geld kun je namelijk niet eten.
Waarom zijn we niet vrij van keuze en wordt het bij geboorte beslist dat je in een maatschappij MOET meedraaien waar geld de baas is en de staat het aan je op dringt en van je op drinkt?

De maatschappij die we hebben gecreëerd gaat het met overgewaardeerd papieren geld en elites ook niet volhouden.

TP 1984 | 19-01-16 | 17:39 | + -7 -

Ja, maar bij ons is ook wel echt schrijnende armoede hoor!!!11! Nee. Dat is het niet. Dit zijn mensen met hoge hypotheek- en studieschulden (veel jongeren) die verder geen of weinig vermogen hebben opgebouwd.

Vertel dat de mensen in Polen, Roemenie Bulgarije en Portugal maar eens. Europa bestaat uit meer landen dan alleen Nederlands Duitsland frankrijk en Belgie...

waskuup | 19-01-16 | 17:27 | + 10 -

Heel goed om eens op te merken dat vermogen verdampt zodra het massaal uitgegeven wordt. Iedereen rijk, klinkt leuk, maar kan domweg niet. Als iedereen gaat rentenieren, is er niemand meer om de gewenste producten en diensten te leveren.

bintang | 19-01-16 | 17:27 | + 3 -

Je kan wel een en ander corrigeren, waardoor het lijkt alsof het wel meevalt, maar het lijkt me niet gezond als het verschil tussen arm en rijk toeneemt in een samenleving en een Lorentzcurce hoe langer hoe meer op een winkelhaak gaat lijken.

Diotima | 19-01-16 | 17:19 | + 10 -

Men moet eens wat minder kijken naar rijken en zich wat meer afvragen waarom armen arm zijn. Een dikke eeuw aan allerlei socialistische experimenten laat zien dat de vurige wens van "allemaal even rijk" in werkelijkheid "allemaal even arm" blijkt te worden als je herverdeling laat doorslaan.

Bytemaster | 19-01-16 | 17:18 | + 4 -

"Nog even over die 62 mensen die 50% van alle rijkdom bezitten"
"De 62 rijkste mensen bezitten net zoveel als de armste 50%"
Of iemand gooit hier de cijfertjes door elkaar, of er wonen maar 124 mensen op de planeet.

- Edit: Ja domme fout in kop dus. Hersteld. -

Prof. Yakko | 19-01-16 | 17:13 | + 1 -

Voor een financiële opiniesite zijn jullie wel slecht in cijfertjes.. "62 mensen die 50% van alle rijkdom bezitten". Nee, het bezit van 62 mensen is even groot als het bezit van de armste 50% van de mensen. Dat staat dus niet gelijk aan 50% van de rijkdom. De totale hoeveelheid rijkdom is namelijk dat totaalbezit van de 50% armen plus het bezit van de 62 rijken PLUS het bezit van alle andere mensen in de bovenste 50%.

- Edit: ja stom inderdaad. Stond wel goed in tekst, maar bij het koppenmaken even wat duizelig van de cijfertjes blijkbaar. -

Hoog in de bergen | 19-01-16 | 16:59 | + 31 -

Goed stuk, gaat bij m'n favorieten om een keer aan te halen. Thanks.

Organische evolutie | 19-01-16 | 16:49 | + 4 -

Armelui houden aan het einde van hun geld een stukje maand over. Ze hebben dus niets of bijna niets. 3,6 miljard x bijna niets = een klein beetje op mondiale schaal. Niks raars dus.

Godsammekraken | 19-01-16 | 16:47 | + 3 -

@Dhr. M.A.R. Ginaal | 19-01-16 | 16:02
De VS heeft nergens last van en spint er juist garen bij. Die laten de EU de koude oorlog uitvoeren met Rusland en allerlei economische sancties tegen elkaar instellen terwijl de amerikaanse oorlogsindustrie daardoor de verkopen flink zien toenemen.

sinar2 | 19-01-16 | 16:45 | + 14 -

De Euro is wat gezakt, de dollar wat gestegen. De EU zit in de crisis, sinds de Ukraïne oorlog met de volgende Rusland boycot. En dat zijn net de landen die zwaar verloren.

Raider Twix | 19-01-16 | 16:39 | + 2 -

Ik kan nergens vinden dat er is afgesproken, dat niet rijke mensen niet rijk mogen worden.

Ga je gang maar.

duitse herder | 19-01-16 | 16:30 | + 2 -

Is de bijstandswetgeving toch nog ergens goed voor.

ProAsfalt | 19-01-16 | 16:15 | + 2 -

Terwijl EU/VS en RUS elkaar kapot lopen te Koude OorlogII-en, zal het niet lang duren voor het economisch zwaartepunt naar het Oosten verschuift.

Dhr. M.A.R. Ginaal | 19-01-16 | 16:02 | + 15 -

REAGEER OOK