De digitale revolutie leidt tot niks

Zegt de Wereldbank
Zegt de Wereldbank
De digitale revolutie is goed beschouwd één grote teleurstelling. Het heeft een paar mensen schatrijk gemaakt, iets meer mensen aan een keigoeie baan geholpen, maar de rest van de wereld ziet zijn baan verdwijnen en deelt niet in de opbrengsten van de digitalisering. De gewone mensen zijn, zoals altijd en overal, de sjaak. Dat geldt in donker Afrika en dat geldt in regenachtig Nederland. Dat zeggen wij natuurlijk niet, maar zegt de Wereldbank in het rapport 'Digital Dividends' (vuistdikke pdf). De bankiers vragen zich 359 pagina's lang af waar de meetbare voordelen van de digitale revolutie toch blijven. Het is leuk dat 3,2 miljard mensen kattenfilmpjes kunnen bekijken op Facebook, maar tegelijkertijd doet het interwebs weinig voor een echte verbetering voor de mensheid. Niet op het gebied van welvaart en niet op het gebied van vrijheid, democratie, gelijkheid, etc. Nu zijn we natuurlijk nog lang niet aan het einde van de digitale revolutie, want het internet der dingen, 3D-printen, zelfrijdende auto's, kunstmatige intelligentie, robotica en het 5G-netwerk komen ons halen en leiden misschien uiteindelijk allemaal tot rijkdom. Maar dat gaat niet vanzelf, zegt de Wereldbank: 'We share the optimism of Silicon Valley when it comes to the transformative potential of digital technologies. But not the expedient view that the benefits are both assured and automatic'. Om de rijkdom eerlijk te verdelen moeten overheden anders gaan werken, markten zo ingericht dat digitale monopolies worden voorkomen en uiteraard iedereen op computerles. En dat gaat, u voelt hem al aankomen, echt heel veel geld kosten.

Reaguursels

Inloggen

@Error 404 | 15-01-16 | 17:27 |
De polen werken wel gewoon volgens nederlands minimum loon ( 8,5 euro per uur).

Het probleem is alleen dat eigenlijk elke Nederlander 10 per uur wil hebben want de buurman heeft een 40" tv en nu moet ik dus 42" hebben. ( vroeger was 30" al een behoorlijk grote tv en daar betaalde je dan 1000 gulden voor, dankzij digitalisering heb je nu het dubbele schermoppervlak, 10 keer zoveel pixels en dat voor de halve prijs).

Probeer jij maar eens Nederlanders te vinden die voor 8,5 euro voor zonsopgang op het land willen staan in de regen. Of in een fabriek aan de lopende band het hele jaar door hetzelfde werk doen, ook voor die 8,5 per uur en dus zo'n 1500 per maand.
Het zijn vooral dit soort baantjes die Nederlanders niet meer willen doen.
Maar zet een vacature online voor een kantoorbaan, administratief werk, 32 uur in de week, 3k per maand en een leaseauto. Dan zal je zien dat er honderden mensen zullen reageren.

Al moet ik toegeven, ik solliciteer ook veel liever op een kantoorbaan met verwarming in de winter, airco in de zomer en altijd droog. En dat is toch ook logisch.
Door de digitalisering zien we ook dat anderen het beter hebben dan wijzelf. De bonussen bij bankiers en de verreiking door bestuurders is altijd al zo geweest ( zie de paleizen die overal zijn gebouwd door koningen, hertogen en graven. maar ook de handelaren in de gouden eeuw en de textieldirecteuren van halverwege de 19e eeuw). Door het internet zien we de ongelijkheid en zijn we ook eerder geneigd om te zeggen dat we werk niet doen voor een lager loon omdat we de winsten zien die op dat uurloon worden gemaakt.
Dit is ook waarom er nu veel "vluchtelingen" uit Afrika komen. die zien met het internet hoe goed wij het hier hebben en willen dat ook.

De wereld wordt steeds beter. waar 50 jaar geleden nog de halve wereld honger had is het nu zo dat overgewicht een groter probleem is dan ondervoeding. meer dan de halve wereld is in 50 jaar van de honger gegaan naar overvloed.
Dat wil niet zeggen dat alles goed is. maar op de globale schaal, en ook in nederland is het echt stukken beter dan in de jeugd van je opa en oma.

dejeroen | 15-01-16 | 18:51 | + 0 -

Het gaat om waar de hele economie om gaat. Lekker snel geld verdienen. Spullen maken die niet te lang meegaan. Nog meer geld verdienen. De mensheid is 1 grote perverse prikkel.

kloopindeslootjijook | 15-01-16 | 18:44 | + 0 -

@TuurlijkNiet | 15-01-16 | 16:19
Polen werken hier natuurlijk niet conform het Nederlandse minimumloon he. Dan zouden ze te duur zijn voor de werkgevers.

Error 404 | 15-01-16 | 17:27 | + 0 -

@niemand specifiek: Dat is onjuist. Digitalisering leid juist tot meer banen. Alleen zien we daar netto weinig van terug omdat de wereldbevolking ook door blijft groeien. Er zijn momenteel genoeg vacatures in NL om iedere werkeloze van werk te voorzien. Alleen voelt de Nederland 'te goed' om om asperges te steken of andere gewassen van het land te halen. Het feit dat polen massaal hier aan de slag kunnen bewijst dat er voldoende banen zijn.

Hier in de VS zag je drie jaar geleden het aantal ICT banen toenemen, iets later het aantal leningen, daardoor begon de economie te draaien en inmiddels zijn er in de VS minder werkelozen dan voor de crises. Daarnaast heeft digitalisering er ook aan bij gedragen dat mensen een betere basis kennis hebben. Iets wat nu gebeurt in de VS (zoals de helikopter crash op Hawaii), staat een half uur later op de NL websites. De wereld is gewoon veel kleiner geworden.

Of de mensheid nu gelukkiger is dan 100 jaar geleden weet ik niet. Misschien ben ik een van de weinige welke heeft kunnen profiteren van de digitalisering. Dat is mogelijk. Heb 20 jaar lang in NL pech gehad en in de VS heb ik misschien 'toevallig' al ruim 6,5 jaar het geluk aan mijn zijde..

TuurlijkNiet | 15-01-16 | 16:19 | + -1 -

Digitalisering is automatisering en zal inderdaad niet leiden tot meer banen, eerder tot minder.
De enige logische uitkomst als de digitale revolutie zijn gang natuurlijk kan uitlopen is het overbodig maken van als aller eerst fysiek onderhoudswerk, daarna nadat systemen intelligenter worden zullen ook kantoorbanen en management posities geautomatiseerd worden en zal uiteindelijk leiden naar een situatie waar maar een erg klein percentage van de wereld hoeft te werken om deze wereld daadwerkelijk draaiend te houden.

Dit zal echter uiteindelijk leiden naar het overbodig maken van geld, dus zal dit niet zijn natuurlijke loop nemen en gaan politici, bedrijven en rijken van alles doen om dit verloop in de weg te lopen, ondertussen versnellen ze hetzelfde proces aan de andere kant door steeds meer banen te vervangen door automatisering.

De banenmarkt krimpt hierdoor alsnog en na een tijdje verliest geld zijn waarde omdat niemand het meer kan krijgen en er naar alternatieven gekeken gaan worden, misschien ruilhandel, mogelijk komen we zelfs tot een punt waar er zo'n overvloed is aan levensmiddelen dat zelfs ruilhandel niet meer nodig is.

Maarja dit zal niet in één dag gebeuren, als dit pad uitgelopen wordt zullen er een hoop onrustige a gewelddadige jaren tussen zitten.

niemand specifiek | 15-01-16 | 13:21 | + -1 -

Wat heeft de digitale revolutie bereikt voor de mens? Voor heel veel personen DIRECT niet zo veel. Maar ga je hedentendage naar een supermarkt dan ondervind je het gemak ervan. Lage prijzen en alle planken gevuld met (bijna) geen enkel product over datum. Centraal geregeld en gemanaged vanuit een centraal magazijn. Elke winkel een vergelijkbaar assortiment (kun je ook als nadeel zien overigens) zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Zelfde geld voor post en pakketjes. De enige reden dat die tegenwoordig in een week rond de wereld kunnen gaan en dan ook nog op plaats van bestemming aankomen is vanwege digitaliseren en computers. HEEL veel consumentenproducten zouden nooit zo goedkoop gemaakt kunnen worden als er geen computers zouden zijn om producten te optimaliseren. Die laatste tienden van procenten materiaalwinst die net die ene cent in productie verschil maken hebben een enorm effect op de kosten van producten. Hoewel het niet zo hard lijkt te gaan en we nog steeds grote tegenstellingen in de wereld hebben begint dankzij dat digitale netwerk over de hele wereld het langzaam bij heel veel mensen ook steeds meer te dagen dat we met heel veel mensen op deze aardkloot leven en het heeft de wereldwijde handel een enorme boost gegeven door dit contact zo gemakkelijk te maken.

Wil je weten wat de digitale revolutie ons nu echt heeft gebracht? Trek de stekker een keertje uit het internet voor een weekje. Lege winkels, geen luchtvaartverkeer (want geen radar), chaos op de weg, mogelijk geen gas, geen water, geen internet (voor de reaguurders toch wel een levensbehoefte), geen stroom (want last-distributie over de onderling verbonden stroomnetten gebeurt via internet, dus zodra dat uitvalt gaan er her en der wat transformators roken), geen overheidd. geen effectieve politie coordinatie, geen betrouwbare intercontinentale telefoon of data verbindingen, geen ruimtevaart, geen GPS, geen betaalbare up to date kaarten (want handwerk en dus duur en traag met updaten)

Digitalisering heeft een hoop opgebracht en in een hoop zaken een enorme verbetering opgeleverd in betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Het heeft ons echter ook enorm afhankelijk gemaakt van diezelfde digitalisering.

Gregovic | 15-01-16 | 13:06 | + 4 -

@Topperke | 15-01-16 | 10:34 | + 1 - Jawel: Ontspanning en entertainment. Of dat belangrijk is wil ik even buiten beschouwing laten.
Feit is wel dat zeg 500 jaar geleden alleen een koning iedere dag entertainment had (muziekuitvoeringen, toneelstukken, ballet, de hofnar). Dat begon enigszins te veranderen bij de komst van de boekdrukkunst en de grammofoon. Bij de komst van de televisie was er een sprong vooruit. Inmiddels is entertainment bijna gratis en alomtegenwoordig op een niveau wat de rijkste koning van 500 jaar geleden niet had.

Vogelbeest | 15-01-16 | 12:53 | + 2 -

Het staat eenieder vrij om zijn leven te leven op het pre-1990 niveau, met een grote televisie met slecht beeld en 3 zenders, geen computer, geen mobiel en een auto zonder achteruitrijbliepjes. Hoeft Stonecity nog maar 30 uur per maand te werken, want scheelt nogal wat kosten.

En om in te halen op bovenstaande discussie over basisinkomen: ik ben geen linkse nietsnut, maar zou graag een basisinkomen willen. Iedereen €350 per maand en alle toeslagen, uitkeringen die geen verzekering zijn en progressieve belastingen en aftrekposten door de plee. Ik zie alleen nog even niet zo gauw waar die €67 miljard per jaar vandaan moet komen.

joozd | 15-01-16 | 12:09 | + 2 -

Red shirt | 15-01-16 | 11:08 | + -1 -

Basisinkomen... een gepasseerd station, alleen linkse nietsnutten zijn daarvoor.

Copycrauw | 15-01-16 | 11:50 | + 0 -

Het is de overheid die zich mee zal moeten bewegen met de ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door het invoeren van een basisinkomen, naar mijn idee een voorwaarde om onze welvaart en welzijn ook in de nabije toekomst te kunnen behouden. De rechts-conservatieve trend van de afgelopen jaren in ons land zijn een rem op een gezonde ontwikkeling van onze samenleving. Graag de laggards van het pluche af.

Red shirt | 15-01-16 | 11:08 | + 0 -

Topperke | 14-01-16 | 21:08 | + 9 -
Je mist mijn punt. Doordat de populatie gebruikers nu een veelvoud groter is, zullen deze 'uitschieters' steeds vaker gaan voorkomen. Bill Gates was ook een uitschieter, alleen in een populatie van slechts 10.000 mensen die met computers werkten, t.o.v. de miljarden nu. Die uitschieters worden straks de norm want je hebt de beschikking van lesmateriaal in je huis en op internet en leraren waar je het niet mee kunt vinden/vakken die je niet leuk vindt kun je via deze weg omzeilen. Het gebeurt nu al, maar goed blijkbaar ben ik de enige die dat zo ziet.

Eigenlijk zelfde discussie als met de vluchtelingen, als er maar 5% 'talentvol' is, op een groep van 3,2 miljard zijn dat nog steeds miljoenen mensen.

Sjnuffel | 15-01-16 | 10:56 | + 2 -

Goede zaken kunnen voordeel hebben bij digitalisering, maar kwade zaken hebben ook voordeel bij de digitalisering, de Arabische Lente heeft voordeel gehad van Facebook en Twitter, maar de kwade krachten gebruiken diezelfde systemen om hun verderflijke werk te verfijnen.

Eerst was het dat stemmen die riepen om democratie gebruik maakte van Facebook en Twitter, eigenlijk gelijkertijd waren het de moslims die de digitalisering gebruikten om de mensheid nog verder in de ellende te trappen. En uiteindelijk gebruikt men Facebook om de vluchtelingenstroom te kanaliseren en om te sturen waar de mensen heen moeten gaan om maximaal te genieten van de mogelijkheden. Gemengde gevoelens dus.

vanhetgoor | 15-01-16 | 10:50 | + 4 -

Ja het leven vroeger was echt zoooooveel beter. Of je stierf tot voor kort nog een gruwelijke dood: pest, pleuris, cholera, allemaal ziektes die we alleen nog kennen uit het scheldwoordenvocabulaire. Kinderen werden om de haverklap doodgeboren of overleden kort na geboorte. Indoctrinatie van dictators was een fluitje van een cent (Nationaal-Socialisme en Communisme). Daarnaast dat gemekker over "sociaal tekort, iedereen zit alleen maar op zijn mobiel te staren". Nog geen 100 jaar geleden staarden mensen de hele dag naar een machine in een fabriek of naar een stuk modderig plattelandsgrond naar te oogsten aardappelen. Om maar wat te noemen. Meeste van onze opa`s en oma`s hadden niet eens warm water thuis. In de jaren 80 was een telefoongesprek van een uur naar New York net zo duur als een ticket naar diezelfde stad, denk daar maar eens aan als je weer lekker zit te skypen. Ja het was vroeger echt veeeeel beter hoor.

Copycrauw | 15-01-16 | 10:48 | + 2 -

Vogelbeest 08:39

En alles wat je noemt heeft gen meerwaarde. Sterker nog, je bevestigd hun gelijk. Want alles wat je noemt kost banen of heeft banen gekost. En er is niks voor teruggekomen.

Topperke | 15-01-16 | 10:34 | + 4 -

Digitaal, analoog, steendruk, rooksignalen; het maakt allemaal niets uit. Het gaat om de boodschap.

Risingson | 15-01-16 | 10:14 | + 4 -

@Stonecity | 15-01-16 | 09:02 | + -1 - Toen de mensheid nog geen 40 uur loonslaaf was werkten ze 80 tot 100 uur per week in de landbouw.

Vogelbeest | 15-01-16 | 09:41 | + 4 -

Wat heeft het ons nou gebracht? Nou, ik ben om te beginnen nog steeds 40 uur loonslaaf en anders zit je werkeloos thuis.

In plaats van dat we meer tijd krijgen om leuke dingen te doen is dat vakkundig voorkomen. Tot 20 jaar geleden kon je nog in je eigen woonplaats een baan vinden, nu rijdt half Nederland naar God weet ik waar om te mogen werken. Thuiswerken, alleen als je baas dat goed vindt.. Ik kan nog wel even doorgaan, heb er alleen geen zin meer in met al die visieloze schapen om mij heen..

Stonecity | 15-01-16 | 09:02 | + 4 -

Klinkt als een rapport geschreven door oude grijsaards die even in een winkel naar een pc hebben gekeken en vervolgens hun gal gespuugd hebben over technologie welke ze zelf nog nooit gebruikt hebben.

General McAuliffe | 15-01-16 | 08:44 | + 1 -

@r-ix | 15-01-16 | 08:28 | + 0 - Jan Modaal hoeft niet meer naar de kroeg om slap te lullen, maar doet dat online. Besparing: 35,- per week. Jan Modaal hoeft niet meer naar de bioscoop, want netflix of iets illegaals. Besparing 30,- per maand (2 kaartjes) Jan Modaal hoeft geen cd's a 40,- per stuk meer te kopen want download of spotify. Jan Modaal betaalt de laagste prijs voor alle electronica want vergelijksingssites en online bestellen. Jan Modaal hoeft niet meer naar de videotheek (besparing weet i kniet meer, is te lang geleden) want 200 tv-kanalen en wederom netflix/iets illegaals.

Vogelbeest | 15-01-16 | 08:39 | + 8 -

Het inkomen van Jan Modaal is afgenomen door de internetabo, mobiele abo, ziggo, tv-investering per3-5 jr, mobieltje per jaar, etc. Al snel 100€ per maand.

r-ix | 15-01-16 | 08:28 | + -1 -

Slecht nieuws trekt meer kijkers/kijkcijfers/kliks dan goed nieuws, dus worden we overspoeld met slecht nieuws, want goed nieuws levert minder op. Liever zelf een hoop geld en iedereen een kutgevoel dan zelf geen geld en iedereen happy.
2015 was het beste jaar ooit voor de mensheid. Er is meer democratie, minder anaflabetisme, meer vrijheid, minder honger dan ooit.
Horen we dat? Nee alleen als we zoeken. Je wordt iedere dat overspoeld met moslim-nieuws en verhalen hoe volgende jaar/volgende maand de economie definitief in elkaar flikkert. En als je dat maar hard genoeg roept, zoals in 2007 stoppen mensen met uitgeven en dan lukt het nog ook.
www.express.be/business/nl/economy/201...
De digitale revolutie is prachtig! Als je een arme sloeber waar ook ter wereld bent en je hebt geen geld voor een goede opleiding, maar toegang tot een computer kun je gratis college's volgen van alle top-universiteiten op de wereld.
www.coursera.org/
Als je liever kattenfilmpjes kijkt moet je dat zelf weten. Iemand die vooruit wil, maar geen kapitaal heeft, heeft nu meer kansen dan ooit.

Vogelbeest | 15-01-16 | 07:58 | + 0 -

Ik had vroeger een internetbedrijf en als ik dat hing benchmarken met concurrenten dan had ik inderdaad een efficientere back-office. Maar daar tegenover stond een peperdure ICT-afdeling.

Yohean | 15-01-16 | 07:47 | + -7 -

De mens is dom, gebruikt het net om foto's van zijn piemel te sturen, haat te verspreiden en die loop richting op te geven voor groepsverkrachtingen. Daarnaast zijn ze verslaafd aan domme spelletje met in game aankopen en kijken ze dashcam filmpjes van Russische ongelukken.

Veel mensen zijn dom of totaal gestoord, of beide. Het net maakt dat alleen maar erger.

GerMonster | 15-01-16 | 07:30 | + -1 -

@dejeroen | 14-01-16 | 20:27

Uhm nee. Geen van de voorbeelden die u aanhaalt komen voort uit een streven naar gemak. Die komen voort uit een streven naar meer, sneller, verder, beter, grenzen opzoeken. Veelal gedreven door noodzaak in oorlog, handel, of exploratie van nieuwe leefgebieden.
.
De huidige digitale "revolutie" brengt ons slechts meer van hetzelfde. In ieder geval tot nu toe.
.
Overigens ging ik er wel vanuit dat er zo'n kortzichtig antwoord zou komen. Een teken des tijds, een zoveelste symptoom van het gebrek aan historisch kader dat zoveel schade aanricht in het hedendaagse denken. Het gemakkelijke antwoord.

Parel van het Zuiden | 15-01-16 | 07:24 | + 2 -

Als er geen digitale revolutie en in het bijzonder geen internet was geweest hadden we nu nog niets geweten over Keulen. Een partij als de PVV zou dan op 2 of 3 zetels hebben gestaan of überhaupt niet bestaan.

The_Challenger | 14-01-16 | 23:54 | + 9 -

Volgens mij zijn ze onderwijs vergeten, net als de collectiviteit van de verkregen kennis van de mens. Voor mij al voldoende voor het bestaan. Dat je er kattenfilmpjes en porno bij krijgt, dat moet dan maar.

Con | 14-01-16 | 23:44 | + 5 -

Het allerbelangrijkste wat het Internet heeft gebracht is dat we die bullshit van die kranten niet meer hoeven te lezen. We kunnen nu allemaal ons eigen verhaal naar buiten brengen zonder dat er een linkse muts het verhaal censureert.. DAT heeft het Internet gebracht!

WellusNietus | 14-01-16 | 23:29 | + 21 -

Ik weet niet wat deze heren gesnoven hebben.. maar om de digitale revolutie nu even zo weg te zetten slaat nergens op.

En dan het gemekker om banen.. in Amsterdam heeft het "houtzagers gilde" een x aantal jaren de zaagmachine tegen gehouden omdat het banen zou kosten..
Oude mannen/vrouwen die iets vinden is per definitie al kansloos.

100% Drunk | 14-01-16 | 23:18 | + -5 -

Wereldbank: "Het is de schuld van de blanke man".

watergeus | 14-01-16 | 22:48 | + 4 -

Grappig, sommige reacties hierboven.

Waar het om gaat, is wat het heeft gebracht tbv ons welzijn. Onderaan de streep lijkt me dat niet positief.

Tsaaah | 14-01-16 | 22:13 | + 8 -

En binnenkort de AI revolutie.

phuseboxdezeiker | 14-01-16 | 22:10 | + 0 -

De digitale 'revolutie', dat was toen Philips de LP verving door de CD. Tegenwoordig hebben we te doen met een informatie en communicatie 'revolutie'.

Rätselhaft | 14-01-16 | 21:52 | + 9 -

Silicon Valley (Paypal)/banksters (SWIFT) vinden uiteraard prachtig om met druk op knop dagelijks honderden miljoenen digitaal over te maken tussen/naar belastingparadijzen om daarbij fracties van procenten af te romen voor eigen rekening. Cash moet in dit maffiose systeem vooral geen rol meer spelen.

Schwanz | 14-01-16 | 21:32 | + 0 -

Parel van het Zuiden | 14-01-16 | 20:13 |

U wast uw kleding en beddengoed nog op de hand?

Chow | 14-01-16 | 21:12 | + -5 -

Vrijgegeven is vrije.

diddley2 | 14-01-16 | 21:11 | + -1 -

Een economische vraag en een vraag van ethiek.
Mijn grootste teleurstelling van de digitalisering is dat er geen verrassingen meer zijn.
Gelijkertijd was het het democratiseren van vrijgegeven nieuwsgaring ook een positief ding.
Ik schrijf "was" omdat vadertje staat steeds meer een vinger in mijn aangeboden nieuwspap roert.

diddley2 | 14-01-16 | 21:09 | + 11 -

Sjnuffel 20:47

Je hebt het nu over uitschieters. Het gros van de 13-jarigen maken geen encryptiesleutels maar zitten te gamen of sturen foto's van hun lul naar meisjes. Een spel bedenken en daar 1 miljard voor vangen gebeurt hoogst zelden. Je doet net alsof het de norm is.

Bovendien is dat ook niet het punt van dit stuk. Het gaat om de meerwaarde. En dat weet je niet aannemelijk te maken.

Topperke | 14-01-16 | 21:08 | + 16 -

Typisch korte termijn visie weer van die bankiers. Ze realiseren zich niet wat een toegang tot een computer op jonge leeftijd kan betekenen voor de wereld. Een van de eerste voorbeelden blijft Bill Gates natuurlijk, die in zijn studententijd als een van de allereerste Amerikanen een computer ter beschikking kreeg. Sure met pons-kaartjes, maar kijk alleen naar het resultaat: een besturingssysteem waar de helft van de wereld op draait, of je er fan van bent of niet.

En hij was slechts een van de weinigen, nu hebben 3,2 miljard mensen internet en als je de effecten daarvan op de tech-markt niet kunt zien dan ben je duidelijk stekeblind. Hoeveel 13-jarigen moeten er nog een encryptie sleutel bedenken? Hoeveel 14-jarigen moeten nog databases hacken in naam van anonymous? Hoeveel Minecraft-bedenkers kunnen nu niet miljarden vergaren op hun eigen zolderkamer? Er zijn programmeurs die alles hebben weten te automatiseren, tot autorijden aan toe straks en ze spreken nog over geen toegevoegde waarde?

Zonder die digitale revolutie liepen ze op de beursvloer nog met papier en potlood rond.

Sjnuffel | 14-01-16 | 20:47 | + -10 -

TBA | 14-01-16 | 19:43 |

Wat we er dus echt mee zijn opgeschoten is dat we het huis niet meer uit hoeven om dingen te bestellen en met de buuf te 'praten'. Zitten we in de toekomst allemaal 24\7 binnen dan?

Ik heb de PDF niet gelezen maar kan me goed vinden in de strekking. Wat heeft het werkelijk opgebracht? Er is nog steeds honger, oorlog, dicatators, armoede, IS,.. De digitalisering heeft er enkel voor gezorgd dat we dit nu allemaal weten omdat we de shock vids dagelijks voorbij zien komen.

Vunzigheid | 14-01-16 | 20:29 | + 5 -

@Parel van het Zuiden | 14-01-16 | 20:13 |
Gemak is wel degelijk een hoger streven. Dat is waarom we ooit paarden zijn gaan temmen zodat we niet zelf hoefden te lopen.
Waarom we de speer en zwaard hebben bedacht zodat we makkelijker konden jagen.
Waarom we varkens en kippen gingen houden in hokken zodat we ze niet meer hoefden te jagen.
Waarom we de telefoon hebben zodat we niet naar iedereen toe hoeven om wat te vertellen
Waarom we de auto hebben zodat we niet meer met het paard hoefden en droog konden blijven
Waarom we de zelfrijzende auto willen ontwikkelen zodat we zelf het rijden niet meer zelf hoeven te doen.

In de middeleeuwen moest 90% van de mensen boer zijn alleen maar om genoeg voedsel te kunnen maken voor iedereen. Nu is dat nog geen 5%. Is de werkeloosheid 85%, nee.
Automatisering zorgt ervoor dat we mensen voor andere dingen kunnen inzetten.
Elke automatisering zorgt ervoor dat we ergens minder mensen voor nodig hebben, zodat er mensen vrij komen om wat anders te gaan doen.
Doen we dit niet dan zal dat het einde zijn van nieuwe uitvindingen en dus ook het einde van de mensheid op de middellange termijn.

dejeroen | 14-01-16 | 20:27 | + 47 -

@TBA | 14-01-16 | 19:43 |

En waar leidt al dat gemak toe?
Dat is de vraag. Sowieso is gemak nou niet bepaald een hoger streven. Gezien de ingrijpende effecten op het persoonlijk, maatschappelijk, en economisch leven is het volkomen terecht om vragen te stellen bij de digitalisering. Want als gemak werkelijk de enige opbrengst is... Tsja.

Parel van het Zuiden | 14-01-16 | 20:13 | + 17 -

Ach, houd toch op man. Zelfs de gemiddelde uitkeringstrekker heeft nog een laptop, smartphone of pc. Iets waar we nog geen 20 jaar geleden alleen maar van konden dromen. Om maar te zwijgen van de gigantische toename aan gebruiksgemak, van het bestellen van producten op internet tot internetbankieren en Facebooken met Truus de buurvrouw.

TBA | 14-01-16 | 19:43 | + -12 -

En het levert ook al geen vrede op.

Goedbeschouwd was vroeguh,toen we bijv. nog twee weken mochten doen over het maken van een offerte ipv 2 uur, en IS geen facebook gebruikte om haar zieke ideeën te promoten, alles beter.
LOL

Tsaaah | 14-01-16 | 19:43 | + 64 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken