DasProfiel: de Lionel Messi van het durfkapitaal

Mantra: 'Software is eating the world'
Mantra: 'Software is eating the world'
Stel, je hebt met een paar maten op je zolderkamertje keihard gewerkt aan een startup. Jullie hebben al jullie spaargeld plus dat van je ouders erin gepompt en wonder boven wonder: je geesteskind slaat aan bij gebruikers. Als je groot denkt, dan sla je ons kikkerlandje meteen over en pak je het vliegtuig naar San Francisco op zoek naar investeerders. Eenmaal aangekomen rijd je meteen door naar Sand Hill road in Silicon Valley. Hier houdt de crème de la crème van het durfkapitaal kantoor, waaronder de firma Andreessen Horowitz. Vernoemd naar de gelijknamige oprichters Marc Andreessen en Ben Horowitz. De eerste is een boerenzoon die ooit het armoedige Amerikaanse midwest ('one winter, with money tight, his father decided to stop paying for gas heat, and we spent a great deal of time chopping fucking wood') verliet om het internet bereikbaar te maken voor het grote publiek. Andreessen is namelijk de oprichter van Netscape (van toen je met een inbelverbinding ging ‘internetten’). Dit was de eerste internetbrowser in een tijd waar je moest kunnen programmeren als je zelf eens wilde gaan kijken wat die hype over dat wereldwijde web nou precies inhield. Marc verkocht Netscape samen met Ben, die inmiddels was aangehaakt, voor een slordige $10 miljard aan AOL (de Amerikaanse tegenhanger van World Online).


Hun tweede bedrijfje liep minder goed en ging voor slechts $1,6 miljard van de hand. Anno 2009 kon Marc een derde bedrijf oprichten maar dat voelde ‘alsof hij terug moest naar de peuterspeelzaal’. Dus begonnen hij en zijn kompaan Andreessen Horowitz dat inmiddels een zeer gerespecteerde toko is voor elke nerd die een kundige investeerder zoekt voor zijn startup. Marc staat vooral bekend om zijn kundige interventies als er veel op het spel staat. Hij was de enige investeerder die een jonge Zuckerberg adviseerde om Facebook (tegenwoordig $265 miljard waard) niet voor $1 miljard aan Yahoo te verkopen. Ook bij AirBnb waren ze maar wat blij met Andreessen als investeerder. Zo loste hij in zijn eentje een grote imagocrisis op toen een gebruiker van het platform een gehuurd appartement kort en klein had geslagen. The New Yorker schreef een uitgebreid en kritisch profiel over deze excentrieke techvangelist van bescheiden komaf. Voor de liefhebber: Andreessens’ vaak libertaire en ongezouten mening is op twitter te vinden via @pmarca en hier legt hij aan studenten op Stanford uit hoe, wanneer en waarom hij al dan niet in jouw startup investeert.

Reaguursels

Inloggen

Geluk is relatief en overal in te vinden, als je het maar wilt. Zodoende conformeer ik me niet aan de huidige ideeën daarover in de maatschappij, deze zijn volkomen arbitrair. Met een andere opvoeding had je wat anders gedacht.

MMunchie | 27-09-15 | 20:24 | + -3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken