ECB: niemand werd rijk van de euro

Draghi speelt bingo
Draghi speelt bingo
Iedereen hartje Euro, want niet wisselen bij grensovergang en geen wisselkoersen is handig. Voor de convergentie van economieën doet de eenheidsmunt echter weinig. De verwachting van de twaalf landen die in 1999 werk maakten van het invoeren van de Euro was dat iedereen rijker zou worden. Bovendien zouden binnen de zogenoemde EU12 de armere landen nog veul sneller rijk worden, zodat uiteindelijk sprake moest gaan zijn van een gelijk niveau van welvaart in heel Eurodisney de EU. De ECB wilde weleens weten wat er van die aannames waar was, en vergeleek (pdf) de EU12 met de hele EU. De verwachting wordt door de empirie niet waargemaakt. Er is zeker sprake van convergentie in de EU, dus armere landen worden rijker, maar dat komt door onze voormalige communistenbroeders in Midden- en Oost-Europa. Slowaken, Balten en Roemenen doen goed hun best (opklik). In de EU12 is het bar en boos. Dat ligt natuurlijk aan usual suspects Griekenland, Spanje, Portugal en Italië. Tot 2007 leek daar alles koek en ei, maar na de ontploffing van Lehman zag iedereen in dat de welvaart in Zuid-Europa een boom-bust-sprookje was (opklik). Dus heeft de ECB het bingo-apparaat aangezet (opklik) en roept om meer eengemaakte markt (opklik), afbouwen van private schulden, terugdringen van begrotingstekorten en afbraak van de staat bureaucratie.

Reaguursels

Inloggen

Er zijn nog wel tientallen andere argumenten te bedenken waarom vs sneller uit de crises kwam, zoals daar zijn:
- veel lagere belastingen
- veel eigen en goedkope olie dus
- groter internationaal netwerk
- hoge toelatingseisen intromers/immigranten
- strenge grenscontrole
- enz enz

Waarom doen we niet eerst al die andere dingen voordat we een unie doen Junckertje ?
Eerst maar eens de belastingen fors verlagen bv en stoppen met de brusselse tax ponzi !
Tee Of Cup | 29-07-15 | 23:41 | + 4 -
.
Over die immigratie en grenscontrole gesproken ... ook zo'n succesvol EU-dossier. Men heeft het asiel/migratiebeleid naar zich toegetrokken. Want dat onderwerp is (letterlijk) zó grensoverschrijdend dat het alleen op Europees niveau aangepakt kan worden. Nou, dat aanpakken - dáár is natuurlijk geen sprake van. De migrantencrisis is nu al jaren aan de gang. En hoever is Brussel? Anno 2015 is er .... een agenda! Verder niets. Alleen een agenda. En van die agenda zijn twee zaken uitgevoerd: 1. Frontex redt migranten uit de Middelandse Zee (lees: functioneert effectief als veerdienst want haalt ze op bij de kust van Noord-Afrika) en 2. Er is een poging gedaan een gering aantal migranten te verdelen over Europa - en dat is grotendeels mislukt. In de agenda wordt vrijwel niet ingegaan op betere grensbewaking, want volgens de Europese Commissie is het beleid aangaande grensbewaking helemaal tip-top. Alleen voeren de grensstaten het beleid niet goed uit (dus weer: de schuld van anderen): "While rules on border control are in place, border management today varies, based on a patchwork of sectorial documents and instruments. In 2016, the Commission will consolidate this into a Union standard for border management to cover all aspects of the Union's external border management." Kortom: in 2016 komt de EU met ... meer regels. Nou, dat zal werken NOT. Grenzen sluiten? Nee, dat niet. O ja, en ze gaan beter gebruik maken van IT: "Managing our borders more efficiently also implies making better use of the opportunities offered by IT systems and technologies. " Maar die IT-oplossingen helpen natuurlijk niets (als dat al zou kunnen) omdat Italie en Griekenland de asielzoekers niet of minimaal registreren. Wat wil de EU dan doen om illegale migratie aan te pakken? Je kent de EU: de pakken alles het liefst zo groot, duur en inefficient mogelijk aan, dus: "Many of the root causes of migration lie deep in global issues which the EU has been trying to address for many years. Migration should be recognised as one of the primary areas where an active and engaged EU external policy is of direct importance to EU citizens. Civil war, persecution, poverty, and climate change all feed directly and immediately into migration, so the prevention and mitigation of these threats is of primary importance for the migration debate." Kortom: verdeling van migranten lukt niet, betere grensbewaking is blijkbaar niet wenselijk dus gaat de EU even burgeroorlogen, vervolging, armoede en klimaatverandering wereldwijd aanpakken. Nou, dat zal vast een enorm succes worden. De megalomane gekken. Geld zat. "With a budget allocation of EUR 96.8 billion for the 2014-
2020 period, EU external cooperation assistance, and in particular development cooperation, plays an important role in tackling global issues like poverty, insecurity, inequality and unemployment which are among the main root causes of irregular and forced migration. This includes support in regions of Africa, Asia and Eastern Europe where most of the migrants reaching Europe come from." Dus de boven-ons-gestelden gaan de komende jaren minimaal 96.8 miljard euro stukslaan om de armoede, ongelijkheid en werkloosheid in Afrika, Azie en Oost-Europa op te lossen. De machthebbers in Afrika en Azie zien hun Zwitserse bankrekeningen weer flink groeien. Hoe komen die EU-idioten in godsnaam op het idee dat ze deze wereldwijde zaken aan kunnen pakken? Als ze in Europa zelf al NIETS voor elkaar krijgen. Het enige dat ze effectief kunnen is: zichzelf vette salarissen toebedelen én de democratie om zeep helpen. Wat veel Europeanen willen (de grenzen dicht) gaat dus niet gebeuren. Zie de Europese Agenda on Migration ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-...

Hans Hillen | 30-07-15 | 09:48 | + 5 -

Volgens het CBS is onze koopkracht ook nog steeds vergelijkbaar met voor de euro. Terwijl iedereen weet dat je nog maar nauwelijks de helft van toen netto te besteden hebt. Hoe dat kan? Goochelen met cijfers. Door bij voorbeeld de benzineprijs me te nemen, maar uit te gaan van slechts 1 liter in de "mand". Terwijl iedereen weet dat je maandelijks daar veel meer van nodig hebt, namelijk 100 liter. Maar dat truukje gaan ze u niet uitleggen. 1 liter een euro duurder maakt in het plaatje niet veel uit, maar als het om 275 euro gaat is dat een heel ander beeld. En daar worden we genept. Het beeld dat men schetst is om ons mak te houden. En aangezien de berekening nauwelijks transparant is, is het helemaal manipulatief.

Betweetert | 30-07-15 | 09:17 | + 5 -

"niemand werd rijk van de euro"

Ik kan toch een aardig rijtje politici opnoemen die schathemeltjerijk geworden zijn van de Euro.

James Lastig | 30-07-15 | 04:03 | + 5 -

Hans Hillen | 30-07-15 | 00:19

Hans ik heb een probleem !
Ik ben het helemaal eens met je betoog. Maar moet ik nu een + of een - geven.
Een beetje zoals op facebook: We zijn net terug van de dokter en hebben de uitslag gekregen, papa is terminaal.
En daar onder 5 likes ?

mr Fawlty | 30-07-15 | 01:31 | + 3 -

@Tee Of Cup | 29-07-15
Ik vind het écht heel griezelig wat ze van plan zijn. En inderdaad - het is totaaaaaaaaaaaaal niet bewezen dat met een politieke unie (die ook weer onvolmaakt is) de Euro wel werkt. Of dat de US door een meer politieke unie sneller uit de crisis is (als dat al zo is). Ligt het inderdaad alleen daaraan? Ook de impliciete boodschap van de 'presidenten van de EU' is eng: de Euro is mislukt (tot nu toe) maar daar konden wij niets aan doen want het ligt aan het feit dat er nog geen politieke unie is. Het is op zo ontzettend veel vlakken verkeerd wat hier gebeurt. Apart is ook dat tal van economen binnen Europa maar ook daarbuiten zich tegen de euro hebben gekeerd, maar dat de eurofielen daar gewoon doof en blind voor blijven. Ze hebben in juni 2015 zeer verregaande beslissingen genomen die diep gaan ingrijpen in ons leven en waar wij NIETS over te zeggen hebben. Echt hoor, dit is een dictatuur. Lees voor de gein ook eens wat de 'sherpa's' schrijven. De Italiaanse bijvoorbeeld. Die schrijven dat een 'transferunie nu eenmaal hoort bij een monetaire unie'. Kortom: of Noord-Europa maar even wil blijven dokken, want dat is part and parcel in currency unions worldwide -echt waar, heel doodnormaal hoor.

Hans Hillen | 30-07-15 | 00:19 | + 8 -

Verder is de keuze voor een monetaire unie gebaseerd op het feit dat de Vs sneller uit de crises is gekomen. Dit is natuurlijk geen reden om hier een u nie in te voeren zoals Juncker stelt. Er zijn nog wel tientallen andere argumenten te bedenken waarom vs sneller uit de crises kwam, zoals daar zijn:
- veel lagere belastingen
- veel eige olie en goedkope olie dus
- groter internationaal netwerk
- hoge toelatingseisen intromers/immigranten
- strenge grenscontrole
- enz enz

Waarom doen we niet eerst al die andere dingen voordat we een unie doen Junckertje ?
Eerst maar eens de belastingen fors verlagen bv en stoppen met de brusselse tax ponzi !

Tee Of Cup | 29-07-15 | 23:41 | + 9 -

Beste Hans Hillen:
Ik heb dat 28 paginagrootte document doorgelezen. Wat opvalt:
- er staan bizar veel onwaarheden in
- maar nog belangrijker: er staan erg veel onbewezen conclusies in die wel grote gevolgen hebben.

Verder valt het extreem simplistische denkvermogen op:
Het gaat zo: A kan niet omdat B en C er niet zijn. Conclusie Juncker: we moeten B en C verzorgen. Dit zijn onbewezen conclusies, enige feit is dat A niet kan omdat B en C er niet zijn. Er is niet bewezen dat A wel kan als B en C er wel zouden zijn. De vraag is dan nog niet eens gesteld of de meerderheid van de kiezers wel B en C willen.
Tevens wordt gesteld dat de € niet alleen een ruilmiddel is maar ook een politiek en economisch project. Die laatste 2 zijn nooit geaccodeerd door de kiezers.

Het wordt dus tijd dat PvdA en Vvd op de verantwoordelijk wordt gewezen en dit tegen gaan houden.
Hoe extreem link en achterbaks die Juncker is blijkt wel uit de volgende zin: "alle leden delen hun monetaire souvereiniteir met de andere leden...."
Het kenmerk van souvereiniteit is dat je die niet kan delen. Souvereiniteit is gebaseerd op 1 grondwet en kan niet gedeeld worden met andere landen met andere grondwetten.

Daarom is het belangrijk dat er geen europese grondwet is , zoals de kiezers geen Eu grondwet wensten.
Het verdrag van Lissabon is niet democratisch gefundeerd en zou op illegale wijze tot een mon/ec./pol unie leiden zoals Juncker wil of heeft besloten ?

Nee dus, Juncker en consorten moeten ophouden met het stelen van onze souvereiniteit!!!!

Wie gaat het tij keren ???

Tee Of Cup | 29-07-15 | 23:34 | + 10 -

In plaats van een MH17 tribunaal, kunnen we beter een Eurotribunaal opzetten voor onwettelijke machtsovername en diefstal van vermogen door een ongekozen supranationale entiteit.

Old_Spice | 29-07-15 | 22:36 | + 6 -

Het nationalisme staat de EU in de weg, schrijft een GL-coryfee net op twitter. Nederland is nooit een nationalistisch land geweest. Het nationalisme is noodgedwongen terug door het falen van de EU. Het functioneren van de EU staat de EU in de weg. Niet het noodgedwongen nationalisme. Dat burgers pas op de plaats willen maken, is na zoveel mislukkingen niet meer dan logisch. Het is zo triest hoe eurofielen telkens oorzaak en gevolg omdraaien. Maar ondertussen ... maakt de EU zich op voor nog meer EU. Want wat schrijft de Europese Commissie: "De eurozone heeft zich niet op dezelfde manier van de crisis hersteld als de VS, wat erop kan wijzen dat een onvolledige monetaire unie zich veel langzamer aanpast dan een monetaire unie die over een vollediger institutionele structuur beschikt." Of u even wilt tekenen voor een politieke unie. Hoewel ... u hoeft helemaal niet te tekenen, want u wordt niet gevraagd! Dit is volgens mij gewoon een dictatuur. ec.europa.eu/priorities/economic-monet...

Hans Hillen | 29-07-15 | 21:43 | + 12 -

Met gewoon boerenverstand was te beredeneren dat het allemaal niet ging werken. De hoge heren meenden het allemaal beter te weten.

Bytemaster | 29-07-15 | 21:02 | + 4 -

Conclusie:

€ = verworden tot fiscaal repressiemiddel

€ staatschulden zijn enorm gegroeid

Deugden als sparen en werken zitten in het verdomhoekje

Koopkracht pensioenen is in 10 jaar tijd verdampt

Europeanen zijn er nooit gekomen, wel veel Brusselianen die afhankelijk zijn van brussels geld en/of baantjes

Partijen als vvd en pvda trekken stemmen met "minder Eu" en voeren vervolgens "meer Eu" uit = kiezersbedrog valt onder het niet democratische doel heilgt de middelen

Deze middelmatige bestuurders beginnen ons te bedreigen als we alternatieven opgepakt willen zien. Weg ermee!

We zitten met middelmatige landen met middelmatige bestuurders in een transferunie wat feitelijk een tax-ponzi is geworden.

En het voordeel:
Ipv dat we wat later de wisselkoers zien op onze creditcard afrekening weten we nu bij het betalen al hoeveel onze vakantie kost ?

Etc etc

Hopen dat het gezonde en boerenverstand een keer weer hip wordt in politieke kringen.

Tee Of Cup | 29-07-15 | 21:02 | + 13 -

Whoehahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaah

Behalve de multinationals dan, lees de topmanagers.

ProAsfalt | 29-07-15 | 19:59 | + 7 -

Sinds de Euro ben ik alleen maar meer belasting gaan betalen. Het kwartje van Kok is er niets bij. De nivellering is geslaagd, iedereen moet kapot.

Stonecity | 29-07-15 | 19:35 | + 14 -

Behalve die idioten in Brussel, die varen er wel bij.

Mastermattie | 29-07-15 | 19:12 | + 10 -

Nog 5 jaar steeds leipere leipigheid en dan klapt die kutmunt.
orca | 29-07-15 | 17:25 | + 7 -
.
Nee hoor, we worden voorbereid op meer EU, meer en meer en meer. Want volgens de EU-elite werkt de Euro niet (naar behoren) omdat er geen politieke unie is. Als er eenmaal een politieke unie is (incl. begrotingsunie natuurlijk) dan, ja dan, werkt de Euro wel en worden we allemaal rijk. Denken ze. Dit alles is een maand geleden in alle stilte al besloten in Brussel en ook daarvoor was het natuurlijk al duidelijk. Kijk maar ec.europa.eu/priorities/economic-monet...

Hans Hillen | 29-07-15 | 18:41 | + 18 -

Wat zijn dergelijke rapporten van de ECB nog waard? De ECB begeeft zich steeds meer op politiek terrein dus dit soort rapporten en de bijbehorende aanbevelingen neem ik niet meer serieus.

therealbraindump | 29-07-15 | 18:25 | + 5 -

' ECB: niemand werd rijk van de euro '
* wacht even op de beursgang van ABN AMRO .. weet je gelijk waarom Zalm lacht

(c)ZWITSUL | 29-07-15 | 18:18 | + 13 -

Probleem met dit soort gezeik is altijd dat je niet weet wat er gebeurd was zonder euro. Zijn we beter af? Slechter af? We zullen het nooit te weten komen.

Rest In Privacy | 29-07-15 | 18:15 | + -29 -

Een hele generatie is in de ellende gestort door dat er een politiek project met alle macht doorgedrukt moest worden. En het ergste moet nog komen. We zijn te goedkoop de Euro ingegaan, we zijn de grootste nettobetaler in Europa, met het grootste gemak worden miljarden extra overgemaakt omdat die prutsers in Den Haag zich een nieuwe onvoordelige rekenmethode laten aanpraten. En het ergste moet nog komen... De vlijtig opgebouwde pensioenkassen gaan er ook aan.. Met wat ooit een goed pensioen leek zal in de toekomst een karig uitkerinkje worden. Op onze politici hoef je niet te rekenen, dat hebben we al gezien. Die zorgen alleen voor zichzelf en zijn bezig met hun volgend baantje, bij voorkeur in Brussel.

denoorman | 29-07-15 | 18:00 | + 35 -

Hoeveel jaar cel krijgen de misdadigers die dit willens en weten veroorzaakt hebben?

Want laten we wel wezen, per Nederlander kost het vele tienduizenden euro's en vele, vele mensen in het zuiden van Europa kennen nu ongekende armoede. Alles voor een droom die bij voorbaat ten dode was en is opgeschreven.

Tsaaah | 29-07-15 | 17:45 | + 30 -

De Eypocratchiks wel...

Poekieman | 29-07-15 | 17:40 | + 2 -

@Mark_Pugner 17:19: En dat was geen "foutje" "met de kennis van nu", maar een doelbewuste beslissing. De staat heeft altijd hard ingezet op loonmatiging, en invoering van de euro tegen een te lage wisselkoers was een politiek buitengewoon goedkope manier om in 1 klap min of meer onzichtbaar de lonen van iedereen fors te matigen.

Muxje | 29-07-15 | 17:39 | + 34 -

Nog 5 jaar steeds leipere leipigheid en dan klapt die kutmunt.

orca | 29-07-15 | 17:25 | + 32 -

Wij zijn heel rijk, alleen moeten we alles afgeven.

Dutch_Holland | 29-07-15 | 17:25 | + 40 -

En dankzij Zalm verloren wij (NL) in 1 dag 10% van ons vermogen.

Mark_Pugner | 29-07-15 | 17:19 | + 54 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken