De 5 types Financieel Analfabeten

Lijstje!
Lijstje!
Financieel analfabetisme vormt een groot probleem voor ons financiële systeem. Want als te veel mensen door ongeletterdheid een verkeerde financiële beslissing nemen, is een crisis nooit ver weg. Het oplossen van een probleem begint met het herkennen van een probleem, hoorden wij ooit een wijs man zeggen. Daarom sommen we hieronder de vijf verschijningsvormen van financieel analfabetisme voor u op. Disclaimer: deze lijst is verstrekt door de Bank for International Settlements. De kans is groot dat het desinformatie betreft om de rijkste 0,1% van de wereld nog rijker te maken.

1. De Ontwikkelde Analfabeet
Deze persoon ('wise Illiterate') kent het verschil tussen een aandeel en een obligatie, weet een inschatting te maken van risico’s, maar maakt af en toe de fout om deel te nemen in een vastgoed-cv of een aandeeltje Ferrari aan te schaffen op aanraden van een telemarketeer.

2. De Hebzuchtige Analfabeet
De hebzuchtige analfabeet ('greed driven Illiterate') is een persoon – doorgaans opvallend goed opgeleid - die op een goede dag geen nee kan zeggen tegen een Nigeriaan autofabrikant die miljoenen belooft. Kan ook als een blok vallen voor Russische schoonheden.

3. De Onjuist Geïnformeerde Analfabeet
Deze verschijningsvorm ('information deprived Illiterate') heeft wel wat kennis van financiële zaken, maar net niet genoeg om zelfstandig een beslissing te nemen. Heeft daarom advies nodig. Voorheen sloegen banken en verzekeraars een slaatje uit deze informatie-asymmetrie; tegenwoordig doet de staatsomroep dat. Die weet filmbeelden zo aaneen te plakken dat insinuaties over ons pensioenstelsel erin gaan als Gods woord in een ouderling.

4. De Analfabete Analfabeet
Een analfabete analfabeet ('illiterate illiterate') heeft moeite met het begrijpen van financiële producten. Dat geld lenen geld kost, moet dan aan de hand van een plaatje worden uitgelegd. Mensen uit deze categorie spreken van het Journaal waar zij Hart van Nederland bedoelen.

5. De Junior Analfabeet
De laatste categorie bestaat, zoals de naam reeds doet vermoeden, uit scholieren en studenten ('kindergarten Illiterates'). Zij moeten uitgelegd krijgen dat een telefoon vaak niet zo goedkoop is als wordt voorgespiegeld. De jeugdige analfabeet weet zich ondanks zijn geringe leeftijd al indrukwekkend diep in de schulden te steken.

Reaguursels

Inloggen

Ik heb uit de reacties onder dit artikel meer geleerd over het financiele systeem dan ik in 7 jaar hbo en uni en 7 jaar volwassen leven in onze samenleving heb geleerd.

moonshiner3519 | 26-07-15 | 22:55 | + 3 -

@Barend1814 | 26-07-15 | 12:28 | + 1 -
In feite is Griekenland wel gewoon de fout in gegaan met obligaties. Lees: Ze hebben teveel geld geleend gekregen van van derden.

De Credit Default Swaps (CDS) zijn precies de verzekeringen tegen defaults op die obligaties van Griekenland. Die verzekeringen zijn ook weer afgesloten bij banken, die op het moment dat een obligatie aan Griekenland niet terugbetaald wordt, de waarde van die obligatie moeten gaan uitkeren.
Dit is precies waarom er 2 tot 3 jaar geleden zoveel extra geld naar Griekenland moest. Dit zorgde er namelijk voor dat onze banken de met CDS verzekerde obligaties niet hoefden uit te betalen. Inmiddels hebben al onze banken een groot deel van de Griekse obligaties en de verzekeringen daarop van de hand gedaan en reserves opgebouwd zodat ze uit kunnen keren wanneer de CDS op het resterende deel van de Griekse obligaties opgeëist kunnen worden.

Het land Griekenland ging dus zelf de fout in met obligaties, want het sloot er gewoon teveel af, het financiële systeem er omheen, ging de fout in met verzekeringen op obligaties (Credit Default Swaps) op de Griekse staatsobligaties.

Tel Aziaat | 26-07-15 | 19:39 | + 1 -

Tel Aziaat | 25-07-15 | 13:01 | + 1

Ik vind het een mooie uiteenzetting, maar met betrekking tot het laatste moet ik toch een klein addendum plegen: Griekenland ging niet per se de mist in met obligaties, het is natuurlijk dat de markten inzetten op credit default swaps (verzekeringen tegen faillissementen c.q. gewoon weddenschap), daar Griekenland het meest zwak was / is. De markt is niet gek en ziet meer CDS bij Griekenland waardoor de rente (vergoeding voor risico) omhoog gaat op obligaties. Een hogere betaalverplichting maakt de kans op faillissement hoger, waardoor meer CDS etc. En recht de afgrond in. Een aanrader is The Global Minotaur van Varoufakis. Daar wordt dit ook even beschreven, naast de macro-economische oorzaak van de crisis. De moeite waard.

Barend1814 | 26-07-15 | 12:28 | + 1 -

Arbeid is de enige morele modus der economie. Al het andere is geklets en immoraliteit in de ruimte. Bijbel: 'Een arbeider is zijn loon waardig." God bestaat niet objectief, geld bestaat niet objectief, bankiers bestaan niet objectief,natiestaten bestaan niet objectief. Werk verzetten, daar gaat het om. Leven is bewegen. Arbeid is de reële factor. Voor wie de mens als middel verstaat en niet als doel, wacht het hellevuur.

stresstosteron | 25-07-15 | 20:19 | + 0 -

Nog steeds zouden de meeste mensen een aflossing vrije hypotheek nemen.

rosher | 25-07-15 | 19:35 | + 1 -

8 de nederlandse politiek
Al moet ik wel zeggen dit kabinet heeft een aantal fouten hersteld.
Al hebben die zelfde partijen het na gelaten om eerder in te grijpen.

rosher | 25-07-15 | 19:30 | + -2 -

Een Gross van de 150 2e Kamerleden vallen in 1 van deze 5 categorieën.
head_pend_jervin | 24-07-15 | 23:22 | + 15 -
-
Nee hoor, Dijsselbloem, zijn collega's en de die andere 150 betweters vallen in categorie:
6. De Betweter Analfabeet.
- liegt of het gedrukt staat
- weigert (bestaande) stukken ter inzake ter informatie te geven en komt met smoezen hiervoor
- gokt op eigen houtje met andermans (b.v. belasting) geld voor eigen gewin (of nieuw baantje)
- verliest steeds meer (andermans) geld maar blijft geloven in de volgende transactie die het helemaal goed gaat maken

Raider Twix | 25-07-15 | 15:25 | + 2 -

6. De politicus
Denkt dat andermans geld een onuitputtelijke bron is, waar ze vrij over kunnen beschikken.Denkt dat meer uitgeven dan er binnen komt normaal is, 'want de rente is heel laag'.
Noemt iets een investering als hij niet begrijpt waar het geld aan wordt besteed, maar het gaat wel om veel geld en een jaarlijks terugkerende verplichting.
Ziet het woordje solidariteit als een trigger om nog meer meer geld aan nog vagere doelen uit te geven, een soort investering in het kwadraat dus.
Gaat bij voorkeur contracten aan zonder einddatum waarbij de ontvangende partij moet instemmen met beëindigen en noemt dat dan internationale verdragen.

Barani517 | 25-07-15 | 13:58 | + 11 -

Joh! Leg het hele systeem dan ook gelijk uit in 1 post! Feitelijk gaat het namelijk allemaal over het opknippen van allerlei verschillende soorten leningen.

Ten eerste: Lenen en sparen zijn hetzelfde. Het enige verschil zit um in de rente. Lenen met een negatieve leenrente = sparen met positieve spaarrente en sparen met een negatieve spaarrente = lenen met een positieve leenrente. De kern van het spelletje is dus, om zo lang en zo vaak mogelijk met zoveel mogelijk geld, in de producten te zitten waar je geld kan verdienen.

Ten tweede: Beleggen in aandelen. Een aandeel is een klein deel van een eindeloos lopende lening aan een bedrijf. Als je een aandeel koopt, dan leen je, direct of indirect, het geld dat je uitgeeft bij de aankoop, uit aan dat bedrijf. Als het bedrijf winst maakt, wordt een deel van de winst, of soms zelfs de gehele winst, opgeknipt en naar verhouding verdeelt over de aandeelhouders en uitgekeerd als dividend. Tevens krijg je ook een beetje zeggenschap in die onderneming. De waarde van een aandeel is dus afhankelijk van de aankoopprijs EN de verwachte winst van een onderneming.

Ten derde: Beleggen in obligaties. Obligaties zijn eigenlijk gewoon de standaard leningen met een vaste looptijd zoals een particulier deze ook af kan sluiten. Een bedrijf of overheid kan een lening aanvragen, deze wordt vervolgens opgeknipt in stukjes. Deze stukjes zijn de obligaties. De waarde van een obligatie is dus afhankelijk van het uitgeleende bedrag, de rente die over het uitgeleende bedrag verdient kan worden en hoe zeker men ervan is dat de partij die de obligatie heeft uitgegeven, zijn schuld kan betalen.

Ten vierde: Alle andere financiële producten die verhandelt worden, zijn afgeleiden van de de tweede en de derde die hierboven staan OF het zijn afspraken om op bepaalde momenten bepaalde hoeveelheden van bovenstaande producten (maar tevens ook fysieke goederen, grondstoffen en/of valuta) af te nemen OF het zijn verzekeringen op de waardes van eerdergenoemde producten.

Ten vijfde: Alle partijen die op de markt bezig zijn, verdienen geld door handelsopdrachten in de bovenstaande "financiële producten" te faciliteren. Zij vangen hiervoor vaak een commissie en dat is dan ook gelijk het geld dat zij verdienen.

Conclusie: Alles gaat over de handel in schulden, want zijn zijn de schulden zelf, rechten om op een bepaald moment de schulden te kunnen kopen en/of verkopen of verzekeringen voor deze schulden zelf.
Het is dus laag, op laag, op laag als het gaat over leningen.

Voor het gemak hieronder nog enkele voorbeelden van een paar financiële faals van epische proporties met deze producten:
- Griekenland ging de fout in met obligaties.
- ABN Amro ging de fout in met aandelen. De aandeelhouders wilden NU verkopen, terwijl Groenink dacht dat hij nog twee dagen had.
- Lehman Brothers ging de fout in met verzekeringen op de waarde van aandelen en obligaties. In een paar dagen tijd gingen de koersen dusdanig onderuit, dat Lehman als verzekeraar de schade waarvoor iedereen zich verzekerd had, niet meer uit kon keren.

Verder verwijs ik u als startpunt voor meer informatie naar Wikipedia. Ik vind mijzelf tenslotte ook maar een financieel analfabeet. Ik kan namelijk ook alleen maar goed rekenen en lezen.

Tel Aziaat | 25-07-15 | 13:01 | + 3 -

Analfabeet dekt alleen lui die niet om kunnen gaan met lezen en schrijven. Net zo kansloos als de paarsebroekenterm "digibeet". Dat zou dus iets in de richting van andigibeet moeten zijn.

GOEM | 25-07-15 | 12:16 | + 0 -

Maak ook eens artikel over het financieel autisme.

Kaas de Vies | 25-07-15 | 11:50 | + 2 -

Nou ja dit systeem bestaat pas vrij kort, homo sapiens loopt al 200.000 jaar rond en is totaal niet geevolueerd voor dit systeem. Hopen dat we ooit in staat zijn om het al maar complexere systeem te begrijpen heb ik voor de meesten van ons niet. Ik denk dat we gebaat zijn bij een economisch systeem met minder complexiteit en schulden, zodat het leid tot minder depressie, zelfmoord en sociale problemen.

faillietkapitalisme | 25-07-15 | 11:18 | + 1 -

Er zijn heel erg veel mensen die geen verstand van de financiële wereld hebben. Op school en de universiteit wordt er in ieder geval niets aan gedaan om dit weg te nemen. We zitten nu in een soort overgangstijd waarbij de oude financiële wereld niet meer bestaat en de nieuwe nog niet duidelijk is. Alle oude systemen werken niet meer, dat mag toch duidelijk zijn! Wat er nog over is bestaat uit totaal scheef gedrukte zaken waarbij de realiteit er niet meer toe doet.

Banken rekenen voor hun 'diensten' grote sommen geld, 97% van het geld dat een bank zegt te hebben bestaat niet. Heel vroeger was het zo dat er geld verdient kom worden door geld te stoppen in een onderneming die kapitaal nodig had, dat noemde men investeren, dat werd later genormaliseerd tot beleggen, even daarna bleek er meer geld te zitten in het verschuiven van geld tussen ondernemingen en beleggers, banken rekenen heel makkelijk bijna één promille. Dus bij elke fluctuatie op de beurs verdient de bank hoe dan ook over elke miljoen Euro bijna honderd Euro, en er gaan dagelijks miljarden om. De beleggingskantoren en banken harken dus elke dag vele tienduizenden binnen waar men absoluut niets voor heeft hoeven doen. En het is allemaal schijn, het is niet echt, er gaat geen echt geld in om, en zijn ook geen echte winsten die worden uitgekeerd, het zijn koerswinsten en die zijn louter denkbeeldig, morgen kan het weer anders zijn. Voordat het dividend wordt uitgekeerd zijn er al miljoenen aan verdient.

Zolang iedereen dit blijft geloven werkt het nog, maar iedereen weet dat het een schijnwereldje is. Dit is nog maar een aspect, want bovenop dit schijnwereldje is een heel stelsen van afgelijde producten bedacht, en steeds gaat er geld naar het kantoor dat uitvoert wat de belegger wil, steeds meer van het geld wordt afgesnoept door de bank, en iedereen accepteerd het, want niemand weer nog wat hij eigenlijk aan het doen is.

vanhetgoor | 25-07-15 | 10:49 | + 6 -

Maar leuk om te lezen dat de verdwenen pensioengelden slechts suggestie blijkt. Kunnen we toch met ons 62ste met pensioen en kunnen de pensioenpremies fors omlaag. Goed begin van het weekend!

guurderdanguur | 25-07-15 | 10:12 | + 3 -

Wat een onzin. Ik kan me nog herinneren dat we in mijn groep 8 van de basisschool (1986/1987) al konden beredeneren dat één Europese munt geen goed idee zou zijn en dat landen als Griekenland, Spanje en Portugal (toen nog juniorleden van de EU) een blok aan het been zouden worden. Die financiële analfbabeten van 11/12 jaar bleken meer inzicht te hebben dan vele financiële "experts".

Bytemaster | 25-07-15 | 09:53 | + 15 -

Heeft Nederland dan alfabeten ?

duitse herder | 25-07-15 | 06:24 | + -10 -

7. Dijsselbloem

Harry Turtle | 25-07-15 | 00:38 | + 16 -

6. Degene die zijn financieel nieuws van daskapital haalt.

nomeansno | 24-07-15 | 23:55 | + 33 -

Een Gross van de 150 2e Kamerleden vallen in 1 van deze 5 categorieën.

head_pend_jervin | 24-07-15 | 23:22 | + 21 -

Mis ik nog de KK analfabeet. Ook een typisch Nederlands fenomeen.

-PR- | 24-07-15 | 23:13 | + 17 -

En de oplossing?

WellusNietus | 24-07-15 | 22:54 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken