Prijzencircus. Wanneer gaan gemeentes hun grond afwaarderen?

Jarenlang hebben gemeentes voor projectontwikkelaartje gespeeld. De grondprijzen stegen en de vraag volgde automatisch op het aanbod. Totdat dat niet meer het geval was en talloze gemeentes met grote grondportefeuilles op de vastgoedcrisis afvoeren als de Titanic op een ijsberg. Gemeente Leeuwarden, Nijmegen en Westland lopen relatief gezien de grootste risico's, zo schreven we in februari al op basis van Deloitte-cijfers. De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) doet er vandaag een schepje bovenop. Want nu de bodem van de vastgoedmarkt achter ons lijkt te liggen, slaan gemeentes weer aan het speculeren. Dat getuigt niet alleen van weinig reflectief vermogen, maar bovendien hebben nog lang niet alle gemeentes hun verliezen genomen. De risico's van stug doorgaan zijn daarnaast alleen maar groter geworden nu gemeentes meer taken in hun mandje hebben gekregen en het Rijk geen begrotingstekorten tolereert. Daarom is het zaak 'het grondbeleid te herzien op basis van realistische gegevens', dringt de Rfv aan. 'Ook als dat tot een negatieve vermogenspositie leidt.' Dat is voor de gezondheid van de overheidsfinanciën een goede zaak, en heeft bovendien een doorroleffect op de bouw, keuken- en meubelverkopers. Als gemeentes normaal gaan doen met hun prijzen, wordt er per slot van rekening meer grond verkocht. Niet dat we verwachten dat de gemeentes nu ineens bakzeil halen. In Almere bijvoorbeeld, dat eind vorig jaar wel zo dapper was liefst €104 miljoen af te boeken, lijken de waarderingen nog steeds veel te ambitieus. Dat laatste is niet zo verbazingwekkend als u bedenkt dat verantwoordelijk wethouder Henk Mulder (PvdA) vóór zijn wethouderschap vijf jaar lang directeur van het grondbedrijf was. Vermakelijk detail is dat hij na zijn overstap naar het wethouderschap ineens €50.000 aan reiskosten maakte in slechts negen maanden tijd. De goede man moet een van de duurste personen van Nederland zijn. Overigens zou het best wel eens kunnen dat juist hij het wél gaat redden, met dank aan de overspannen huizenmarkt van Amsterdam. Daardoor is de opgespoten duinwijk Duin, pal tegenover Amsterdam aan het IJmeer, ineens erg interessant geworden voor mensen die in de hoofdstad werken. De wereld is niet eerlijk.

Reaguursels

Inloggen

In Drenthe:
sociale huurwoning grondgebonden € 14.800,- / kavel
Rijwoningen VON tot € 140.000 € 22.700,- / kavel
VON vanaf € 170.000 : grondprijs: marktprijs = gemakkelijk 100k of meer, als er "Staete" in de straatnaam zit.
Scheef grond verkopen heet dat. Ook wel huisjes melken door de staat. En dan mag het, sterker nog, het moet.

Raider Twix | 10-07-15 | 19:45 | + 0 -

Ergens riekt het ook naar corruptie.
Gaat Annemarie met terugwerkende kracht van haar voetstuk vallen?
Vond het wel grappig dat dit een flink aantal jaren geleden bekend werd en dat de regering toen plannen zijn gaan ontwikkelen om de gemeentes meer taken te geven.
Met bij behorende consequenties.
Ik ben er bang voor dat we van de foute speculaties nog wel het 1 en ander gaan beleven de komende jaren.
Failliete gemeentes, rijke fatcats en het risico bij de inwoners
En de verantwoordelijke bestuurders.. gevlogen in de sector van communicatie bureautjes.
Losers.

diddley2 | 09-07-15 | 17:49 | + 8 -

In 1977 viel het kabinet den Uyl over de grondpolitiek. Het beentje werd gelicht door de belangenbehartigers in dat kabinet,inclusief leden van de Tweede en Eerste Kamer,van degenen die toen de grootste lappen grond in bezit hadden. Te weten de boeren en de tuinders.
Kort door de bocht gezegd waren de sociaal-democraten van de oude stempel faliekant tégen elke vorm van grondspeculatie en aan de andere kant de protestanten,katholieken en lieden van het Grote Dikke Ik Gilde die "de markt het werk wilde laten doen".
Waarbij gemeentelijke en provinciale overheden gezien werden als medespelers in het veld.
Na 1977 hadden CDA en VVD letterlijk de handen vrij.
Daarna kwam Wim Kok die de ideologisch veren van de sociaal-democratie afgooide,staatsbedrijven privatiseerde,ruim baan gaf aan projectontwikkelaars en tegelijkertijd niet vergat zichzelf exhibistionistisch te verrijken.

Merkwaardig dat nóch de leden van de Raad voor de financiële verhoudingen nóch gans het vaderlandse journaille bovenstaand historisch feit niet op het netvlies heeft.
Bij mij zit het in een laatje ergens tussen de grijze cellen;voor een andere generatie zou het gezegde "Al is de leugen nog zo snel,Google achterhaalt hem wel" van pas kunnen komen.

Terpentijn | 09-07-15 | 17:28 | + 13 -

Het rijk tolereert geen begrotingstekorten!
Ik verslik me nog net niet in m'n glas bier.
Ongelooflijk, het lijkt of het rijk zelf helemaal geen begroting heeft, zoveel gooien ze over de balk.

Ben5570 | 09-07-15 | 17:08 | + 6 -

Haha, afwaarderen, dat kan helemaal niet, de toekomstige winsten zijn jaren geleden al meegenomen, toen ze nog virtueel waren en allang uitgegeven. Reken je rijk. Drie keer raden wie mag betalen nu het minder rooskleurig uitpakt, als de realiteit boven komt drijven. Zie ook pensioenen, overwaarde op huizen, etc, etc, etc. Man wat zijn we toch rijk met zijn allen. *biertje opentrekt en in de zon gaat zitten*

Willem Hollander | 09-07-15 | 16:17 | + 13 -

grondprijzen in NL zijn een goudmijn, en hypotheekrenteaftrek is eigelijk gemeentesubsidie.

Dat rijtjeshuis vlak bij de stad waar jij 300.000,- voor betaalt kost maar 80.000,- om te bouwen. De rest is om de kas van de gemeente te spekken.

Vogelbeest | 09-07-15 | 16:00 | + 12 -

Dan te bedenken dat de Deloitte-cijfers nog door een roze bril zijn geschreven ook.
www.leoverhoef.nl/

kapotte_stofzuiger | 09-07-15 | 15:57 | + 4 -

Grondprijzen worden toch ieder jaar nog geïndexeerd met inflatie?

En met hoeveel moet het dan omlaag
Huizenprijzen => -20%
Grondprijs => -50% ?
Het bouwen van het huis zelf zal niet zoveel goedkoper zijn geworden sinds 2008.
De dalende huizenprijs moet helemaal verwerkt worden in de grondprijs.

DiRadical | 09-07-15 | 15:42 | + 3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken