Grieken hebben 50 miljard euro nodig. Ten minste

Onhoudbaar
Onhoudbaar
Om de komende drie jaar door te komen hebben de Grieken een derde bailout van zo'n €50 miljard nodig, blijkt uit een Debt Sustainability Analysis (pdf) van het IMF. 'Significant changes in policies since 2014—not least, lower primary surpluses and a weak reform effort that will weigh on growth and privatization—are leading to substantial new financing needs,' schrijft het IMF. Het bedrag dat ze nodig hebben is overigens waarschijnlijk zelfs hoger dan die €50 miljard. Hierbij is namelijk nog niet de ruim €16 miljard uit de tweede bailout meegerekend die voor de Grieken klaarstond, maar die wegens het uitblijven van een akkoord op 30 juni is verlopen. Dat zou het totaal dus op bijna €70 miljard brengen. En dan wordt het wel heel lastig erkent ook het IMF: 'Coming on top of the very high existing debt, these new financing needs render the debt dynamics unsustainable'. Bovendien is het IMF uitgegaan van groei- en begrotingsprojecties die *kuch* mogelijk niet helemaal realistisch meer zijn. Wat als bijvoorbeeld het begrotingsoverschot de komende tijd nog maar 2,5% is? En de economische groei maar 1%? Dan krijg je dus de rode lijn in bovenstaande grafiek die nogal afwijkt van de laatste projecties. En dan moet er schuld worden afgeschreven: ‘[That] would require (…) a significant haircut of debt, for instance, full write-off of the stock outstanding in the GLF facility (€53.1 billion) or any other similar operation’. Dat is de hele eerste bailout dus, en is Nederland voor €3,2 miljard de sjaak, maar ziet het schuldenplaatje er wel zo uit. En ondertussen in Griekenland...

geldnodig.pngReaguursels

Inloggen

JackRyan | 03-07-15 | 13:43
"Een Europese superstaat zou wel het uiteindelijke doel van Europa moeten zijn, aangezien we het anders (op de lange termijn) zullen afleggen tegen de rest van de wereld (USA en China)."

Hoe bedoel je "afleggen" ?
Omdat onze (lekkere) Nederlandse komkommers krommer zouden zijn dan ...?

Ook als klein land kan je uitblinken en een postitie in de wereld houden.
Je moet dan wel uitblinken en geen Rutte II regering aan het hoofd hebben.

HotPotato | 03-07-15 | 14:40 | + 2 -

Aetje | 03-07-15 | 12:40 |
Ik zeg niet dat de EU gefaald heeft, ik constateer enkel dat het op deze manier niet werkt. Steeds meer begint het (logische) besef te komen dat een monetaire unie niet los kan staan van een politieke/fiscale unie.
Een Europese superstaat zou wel het uiteindelijke doel van Europa moeten zijn, aangezien we het anders (op de lange termijn) zullen afleggen tegen de rest van de wereld (USA en China). De vraag is; op welke manier willen we zo'n superstaat bereiken? Door op de huidige weg door te gaan en een groot deel van de welvaart te verplaatsen van noord naar zuid? Deze weg is gedoemd te mislukken, doordat het zeer veel weerstand oproept bij zowel noord (afnemen welvaart) als zuid (opgelegde gedwongen hervormingen).
Of door voorlopig terug te gaan naar een moderne EEG (met 28 lidstaten) en van daaruit mondjesmaat en tegen zeer strenge voorwaarden een Europese superstaat uit te bouwen? D.w.z. door eerst Duitsland, Nederland, UK, België, Denemarken, Frankrijk (de meest welvarende en stabiele landen) samen te voegen tot een politieke, fiscale en monetaire unie (de facto één land). Daarna pas nieuwe landen toevoegen als ze hetzelfde niveau bereikt hebben, qua economie, bestuurscultuur/mentaliteit. Sommige landen zullen wellicht nooit dit niveau bereiken, zoals bijv. Griekenland, maar dat is ook niet erg aangezien ze wel gewoon handel kunnen drijven binnen de EEG. Op deze manier zal het ook mogelijk zijn voor een Europese staat om (bij bijv. buitenlands beleid) met één stem te spreken, i.p.v. de grote interne verdeeldheid op dit moment.
De EU en Eurozone zijn gewoon te massaal en te snel (overhaast) opgezet. Kijk alleen al naar het verschil tussen bijv. Nederland en Roemenië, dat is gigantisch en bijna niet te overbruggen zonder pijnlijke maatregelen voor beide landen.

JackRyan | 03-07-15 | 13:43 | + 0 -

@Rotisseur | 03-07-15 | 11:06 | + 0 -
Versailles was helemaal niet zo slecht voor de Duitsers, dat is een mythe. Uiteraard waren ze er niet blij mee, maar Belgie en Frankrijk waren ook niet blij dat hun land heel /half in puin lag. De oorlog was begonnen door een Duitse invasie en werd bijna totaal NIET op Duits grondgebied uitgevochten. Ik had de reaguurders van die tijd wel willen horen als de politici geen vergoeding hadden bedongen. Versailles was verder vergelijkbaar met de voorwaarden die Duitsland zelf oplegde na de Frans Duitse oorlog van 1870-71 aan Frankrijk, en aan Rusland in de vrede van Brest-Litovsk in 1918. En wat Wilhelm I met de rest van Europa voorhad na een eventuele Duitse overwinning daar lusten de honden helemaal geen brood van.

The Ugly | 03-07-15 | 13:22 | + 0 -

diddley2 | 03-07-15 | 10:35
Je eigen fouten herkennen is geen teken van zwakte en dat zouden veel meer bestuurders moeten doen. Ieder ander gedrag geeft herhaling van die fouten.

Feynman | 03-07-15 | 13:18 | + 2 -

@Rotisseur
Je trekt de vergelijking met de Weimar republiek? Die gaat niet op - Weimar werd verantwoordelijk gehouden voor de kosten van de 1e wereld oorlog. Als Griekenland default gaat op zijn schulden staat het als natie alleen, maar worden er geen verdere lasten gelegd. Griekenland zal zich dan noodgedwongen terug moeten brengen tot een op de eigen natie gerichte economie. En ik zie de Grieken nog niet zo snel op oorlogspad gaan.

Verder ben ik het met JackRyan eens dat de Europese politieke unie (IE Brussel) als expiriment gefaald heeft en afgebroken moet worden. Dat dan veel duurbetaalde politici en lobbyisten naar echt werk op zoek moeten is een bijkomstig voordeel. Vrij verkeer van goederen en personen had het bij moeten blijven - er zijn te veel culturele verschillen tussen de verschillende naties om tot een unie/federatie a'la de USA te komen. De weerstand tegen de EU begint in meerdere naties op te borrelen. Wellicht een idee om hier in Nederland ook een partij op te richten? Ik ben zelf al n tijdje aan het spelen met een dergelijk idee. Regeren met rationaliteit. Kernpunten:
- Gericht op de eigen natie (dus niet pro-europees)
- Niet-religieus. Scherpe scheiding van kerk en staat. Geen politieke/wettelijke concessies doen omwille van geloof - welk geloof dat ook is.
- Gebaseerd op (bijna totale) openheid. Keihard weigeren om "achterkamertjes" politiek te bedrijven. Geen overleg voeren met anderen die dit toch vereisen - als je wat je wil zeggen niet voor een camera kan zeggen, zeg het dan helemaal niet en voer het ook niet uit. Zowel op internationaal als nationaal nivo.
- Feedback van de natie. Wanneer specifieke problemen worden vastgesteld (zoals bijvoorbeeld fraude of onkunde in een publieke of semi-publieke organisatie) dit als een lopend issue oppakken ipv wegmoffelen. Zie bijvoorbeeld het ICT falen bij de politie en de SVB perikelen. Niet bang zijn om sturend op te treden als overheid, ook al wordt er dan maar op wat zere teentjes gedanst.
- Deprivatisatie van verscheidene nutsbedrijven waar het winstoogmerk van een private organisatie in conflict komt met het publiek belang/de publieke dienst. Ik denk dan aan openbaar vervoer, gas/water/electra (zowel netbeheer als productie).
- De stekker uit bestaande projecten waarvan de haalbaarheid twijfelachtig is, ook al is dat project ver gevorderd. Fyra en JSF projecten zijn hier voorbeelden van.
- Mensen met kennis van zake in plaats van lobbyisten als adviseurs. Een "think tank" van hoogleraren van specifieke vakgebieden bij projecten betrekken zou geen slecht idee zijn lijkt me.

Maar ik heb geen idee hoe je een politieke partij verder op richt :(

Aetje | 03-07-15 | 12:40 | + 6 -

alles wat aan de eu uitgegeven wordt is weg.

republikein72 | 03-07-15 | 12:40 | + 1 -

@ Hatchcock
U werkt dankzij belastinggeld? Ambtenaar?
Het feest vieren hebben voornamelijk anderen gedaan.
En nu, na een private afschrijving volgt een complete private en publieke afschrijving.

@mijzelf IMF leningen... kut Telefoon.

diddley2 | 03-07-15 | 12:34 | + -1 -

"Aan de wieg van de Europese Unie stonden in de jaren vijftig slechts zes landen: Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Italië en Nederland. Het ontstaan van de Europese Unie was een indirecte reactie op de Tweede Wereldoorlog. Het was vanaf de oprichting de bedoeling om te zijner tijd uit te breiden en uiteindelijk een krachtige eenheid te vormen met de andere Europese landen."

Ehhh, Oeps.

Lijkt wel een Nederlands ICT project.
Het kost wat maar we rekken gewoon door.

HotPotato | 03-07-15 | 12:08 | + 2 -

Ik snap trouwens niet dat er nog Noord-Europese belastingbetalers zijn die meegaan met de Griekse jankverhalen dat ze zo zielig zijn. En er zijn ingeluisd door de 'de banken en Duitsland'. Als er iemand is genaaid, zijn het de belastingbetalers in de rest van de eurozone. Die betalen al jaren de rekening voor decennia lang Grieks wanbeleid. Eerst worden de Grieken met bedrog lid van de monetaire unie, vervolgens vieren ze 10 jaar feest met 'gratis geld' om daarna te gaan lopen huilen dat ze de schulden niet meer kunnen betalen. ‘Wij’ voorkomen vervolgens weer een Grieks faillissement (niet alleen van de Griekse overheid maar ook van het Griekse bankwezen) met ruim €380 miljard aan steun. Maar in plaats van een ‘dank u wel dat u ons probeert te helpen’, schijten ze ons vervolgens lachend in onze bek. Wat dat betreft heb ik heel wat meer respect voor de Ieren. Die janken niet maar hebben de pijn genomen en de economie herstelt daar wel.

Er wordt hier trouwens ook veel onzin verkondigd:
- in 2012 heeft Griekenland al de grootste schuldherstructurering uit de geschiedenis gekregen. Het grootste deel van de schuld in private handen werd afgestempeld, de looptijden van de leningen van de EU landen en instituties werd verlengd (deels zelfs naar 50 jaar) en de rentes op deze leningen werden fors verlaagd. Ook worden alle rente inkomsten en winsten die de ECB maakt op de Griekse obligaties die ze hebben opgekocht teruggesluisd naar de Griekse overheid (m.a.w. gratis geld voor de Grieken).
- Private partijen verloren in 2012 tussen de 40% en 80% op hun Griekse leningen. Dus hoezo winst? Het merendeel van de Griekse staatsschuld was trouwens in handen van de Griekse banken/verzekeraars (60%) en niet van Duitse en Franse banken.
- De schuldquote daalde door de herstructurering van 180% tot onder de 140%. Maar doordat de Grieken vervolgens weigerden om hun disfunctionerende economie (geen belasting moraal, niet concurrerend, nul flexibiliteit, onhoudbaar pensioenstelsel, corrupt tot op het bot en zo ongeveer het grootste percentage ambtenaren ter wereld) echt aan te pakken is de schuld in de jaren daarna weer net zo hard opgelopen. Dit verklaart meteen waarom de EU niet staat te springen om de schulden weer kwijt te schelden. De insteek van de EU is nu volkomen terecht: eerst hervormen en daarna kunnen we gaan praten over een nieuwe schuldherstructurering.
- Ondanks de hoge schulden betalen de Grieken momenteel veel minder rente op hun schulden dan veel andere Eurolanden. Met circa 2,6 % van het BBP zijn de Grieken minder aan rente op haar schulden kwijt dan andere probleemlanden (met lagere schuldquotes) als Spanje (3%), Ierland (4%) en Portugal en Italië (circa 5%). Ook heeft het grootste deel van de Griekse schuld een dusdanig lange looptijd dat ze de komende jaren relatief weinig hoeven af te lossen.
- Dus hoezo ‘wij’ profiteren van de Griekse schulden? Het kost ons alleen maar bakken met geld...

Hatchcock | 03-07-15 | 11:40 | + 5 -

Ik mag hopen dat Duitsland zijn poot stijf houdt en er geen cent meer naar de Grieken gaat. Liever een Grexit en een periode van onrust dan nog meer geld in die bodemloze put. De Grieken willen wel de lusten van de euro (‘gratis geld’) maar niet de lasten (economie hervormen om aansluiting te zoeken bij 'het noorden'). Dan heeft het ook geen enkel zin om het land binnen de euro te houden. Dat ze maar terug gaan naar de Drachme en via devaluatie van hun valuta de concurrentiekracht proberen te herstellen. Al vermoed ik dat een Grexit onder de huidige omstandigheden er in resulteert dat de Griekse economie naar het niveau Venezuela/Argentinië degradeert.

Hatchcock | 03-07-15 | 11:35 | + 0 -

@ JackRyan
Het gaat veel en veel meer kosten dan de 1000 euro.
Aandelenmarkten/pensioenfondsen
In-export etc.
Bij het niet terug betalen van de Informatie leningen schiet Amerika er 18 miljard dollar bij in.
Etcetera etcetera.

diddley2 | 03-07-15 | 11:12 | + 0 -

Na de 1e Wereldoorlog hebben we een zeker Europees land ook zo afgeknepen. We weten allemaal hoe dat is afgelopen....

Rotisseur | 03-07-15 | 11:06 | + 1 -

@ JackRyan | 03-07-15 | 10:38

Hear! Hear! Zo is het.

Hoe sneller dit allemaal eindigt met een grote klap, hoe minder het ons uiteindelijk gaat kosten. Niks erger dan een eindeloze crisis zonder vooruitzicht op verbetering. Als we zo doorgaan mogen onze kinderen en kleinkinderen nog minimaal 40 jaar naheffingen afdragen aan de EU om de niet-werkende Euro overeind te houden via een geld pijplijn van Noord naar Zuid-Europa en komen ze in het Zuiden ook nooit uit de crisis.

We moeten niet in de praatjes van de Eurocratische politici trappen die de schuld van de problemen steeds weer bij de Grieken proberen te leggen (hoewel die absoluut niet vrijuit gaan) om zo hun eigen straatje schoon te kunnen vegen en de bevolking een rad voor ogen te kunnen draaien (om hun eigen wanbeleid te verdijsselbloemen). Iemand als Varoufakis zegt ook continu dat het een enorme stommiteit was van de Eurogroep om in 2010 opnieuw EUR 240 miljard aan Griekenland te lenen en dat ze dat nooit hadden moeten doen. Dat was echt een enorme domme actie van de Eurogroep, erg duur uitstel van executie was dat.

Van die EUR 240 miljard is overigen slechts 8% bij de Griekse bevolking terecht gekomen, zie:

pbs.twimg.com/media/CI41RXeWUAAzGFu.j...

Outsider-Inside | 03-07-15 | 10:57 | + 6 -

Regelmatig zie ik trouwens artikelen/reacties voorbijkomen waarin men zich beklaagt over het feit dat een eventuele Grexit ongeveer 1000 euro per Nederlander zou kosten (de circa 16 miljard die is uitgeleend/garant staat). Echter, die 1000 euro is peanuts vergeleken met de schade die voortvloeit uit de door de ECB gevoerde kunstmatig lage rente en het QE programma (verhogen inflatie), ten faveure van de zuidelijke landen. De gemiddelde noordelijke spaarder/gepensioneerde kost dit vele duizenden euro's, verspreid over de afgelopen jaren. En het einde van dit kunstmatig lage rentebeleid en het QE programma is nog lang niet in zicht, het verder uithollen van de noordelijke welvaart gaat dus nog wel even door. Deze onrechtmatige transfer van welvaart van Noord naar Zuid is waar de werkelijke pijn geleden wordt.
Vergeet ook niet de EU-afdrachten waar Nederland de grootste netto betaler is en de zuidelijke landen netto ontvangers zijn. En vergeet ook niet de veel te lage koers waartegen de gulden in 2002 werd ingeruild voor de euro, dat heeft ons ook zomaar 10-20% van onze welvaart gekost.
Het lijkt allemaal verdacht veel op de Duitse hereniging (afdrachten, gunstige wisselkoers voor Oost-Duitsland e.d.), met als essentieel verschil dat Nederland en de zuidelijke landen niet eerder één volk of land hebben gevormd en de botsing dus nog veel groter is dan tussen West en Oost-Duitsland. Daarnaast hebben we ook niet echt iets goed te maken richting Zuid-Europa. Nederland is nooit Griekenland binnengevallen ofzo (hierom zijn de Griekse beschuldigingen richting Duitslands verleden ook zo scheef, Nederland heeft daar niets mee te maken en kan daar ook nooit op worden aangesproken middels schuldverlichting).
Eén Europa is geen probleem (heel goed juist), maar dan wel in een eerlijke handelsunie waar de zuidelijke landen zelf verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van hun welvaart en niet afhankelijk zijn van steun uit het noorden (in de vorm van afdrachten en monetaire welvaartstransfer). Zelf verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van een economie werken innovatie en hervormingen in de hand, wat beter uit eigen wil kan ontstaat i.p.v. door dit af te dwingen. Huidige EU omvormen naar een moderne EEG dus.

JackRyan | 03-07-15 | 10:38 | + 11 -

@ Feynman
Strauss -Kahn roept nu, maar juist hij was voor het ingezette Griekenland beleid verantwoordelijk.
Dit tegen de wil van de overige IWF leden.
Dat de vrouwen misbruiker nu kritisch vanaf de zijlijn staat te roepen maakt het geluid nog holler klonken.

diddley2 | 03-07-15 | 10:35 | + 0 -

Jack Ryan. Een paar weken geleden stond op Das Kapital een overzicht van het besteedbar inkomen per land in de EU, ook daar kon je op zien dat in de omringende landen de burger veel meer te besteden had. Nederland zit zowat op niveau Noord Spanje vanwege het kabinet Rutte2.
Ben benieuwd naar een vergelijkend overzicht sinds 1990 bijv. Om de eenwording in relatie tot de koopkrachtontwikkeling eens beter te kunnen analyseren.

Pieter Breydel | 03-07-15 | 10:07 | + 4 -

JackRyan | 03-07-15 | 09:41
En Rutte en Samsom maar brullen tijdens de verkiezingen.
Nederland doet het in Europa het allerbeste, echt waar hoor. Geen slijmerige NPO pers meeloper die beide heren eens kritisch over deze fact free uitlatingen aan de tand voelde.
Liegen, belazeren, onzin verkopen, graaien, en ondertussen miljoenen mensen het leven zuur dan wel kapot maken. In eigen land en in het buitenland.
Deze oplichters samen met het liegende sujet Dijsselbloem moeten voor het gerecht en per direct iedere cent subsidie aan NPO en NOS stoppen. Staatspropaganda hoort thuis in een dictatuur.

bakoenin | 03-07-15 | 10:01 | + 9 -

ah, HotPotato | 03-07-15 | 08:32 was me voor.

Methylfenidaat | 03-07-15 | 09:44 | + 0 -

Outsider-Inside | 03-07-15 | 01:19 |
Opvallende grafiek en eigenlijk best schokkend om te constateren dat Nederland economisch gezien blijkbaar tot de middenmoot behoort en onze directe buurlanden Duitsland, UK en België niet kan bijbenen. Zou dit het gevolg zijn van het kortzichtige economische beleid onder Rutte? Valt toevallig wel met elkaar samen in de grafiek, vanaf oktober 2010 (aantreden Rutte) lijkt Nederland af te haken bij de top.
Echte bezuinigen zijn immers nooit doorgevoerd, zeker niet onder het zouteloze VVD-PvdA beleid. Wel talloze lastenverzwaringen, zoals de BTW-verhoging, accijnsverhoging en ga zo maar door. Alles werd gedaan om maar niet te hoeven snijden in de veel te hoge overheidsuitgaven, wat tot gevolg heeft gehad dat de consument er zwaar op achteruit ging in koopkracht.

JackRyan | 03-07-15 | 09:41 | + 18 -

Ze weten l lang dat het onhoudbaar is, Yanis had dus gewoon gelijk.

www.zerohedge.com/news/2015-07-02/nsa-...
NSA Leak Reveals Both Merkel And Schauble Saw Greek Debt As Unsustainable Even After Haircut

Methylfenidaat | 03-07-15 | 09:38 | + 5 -

Wel afstorten geen hervormingen!? Dat mag Christine dan lekker gaan betalen. Dan verandert er dus NOOOOIT meer iets. Ik hoop zo dat de parasieten opflikkeren uit de euro. Rot maar lekker op naar Rusland, I DON’T GIVE A FUCK ANYMORE!!!! Er blijven op deze manier niet veel partijen meer over waarop gestemd kan worden, manmanman wat een prutsers.

PIS-Alchimis | 03-07-15 | 09:23 | + 4 -

Gerrit Zalm + Jan Kees de Jager en Jan Peter Balkenende BEDANKT! Voor het in de eurozone brengen en houden van Griekenland en Jan Peter voor het niet respecteren van de NEE in het NL referendum.

Beroep = Boerenlul | 03-07-15 | 09:20 | + 16 -

Dijsselbloem gaat vandaag al overmaken..... in ruil daarvoor is hem een mooie "post" beloofd in Brussel.

kinderhoofdje | 03-07-15 | 09:16 | + 2 -

@ Tostiman
Wij zijn de gekke henkie maar daar zijn wij ook zelf verantwoordelijk voor.
Het is dus ook zaak om verantwoording te nemen.
Het is wat Feynman schrijft als je niet toestaat dat banken kunnen defaulten kom je in deze draaikolk terecht.
Griekenland heeft 10 miljoen inwoners.
Het geleende geld en de rentes staat in geen verhouding tot.
En er bestaat ook nog zoiets als cultureel verschil.
Ik ben Nederlander.(de dominee met de wijsvinger die zijn plek niet kent om de wereld).
De Duitser zegt ich bin ein Europäer ( Alleen wanneer hij er voordeel van heeft).
De zuid-europees heeft zijn eigen door ons vaak onbegrepen mentaliteit.
Maar wel iets om te respecteren.
En alleen al vanuit dat respect hadden we nooit aan de euro moeten beginnen en proberen iedereen in een keurslijf willen drukken.

diddley2 | 03-07-15 | 09:14 | + 5 -

witchmaster | 03-07-15 | 09:03
De Grieken gingen met hun cijfers naar de EU en kregen begin jaren negentig de deksel op de neus. Toen gingen ze naar GoldmanSachs, deden een paar dealtjes en gingen met betere cijfers naar de EU en kregen de euro. Dat levert twee hele interessante conclusies. Frauderen moeten de Grieken kennelijk uitbesteden aan Amerikanen. Bij Europeanen gaat geen lampje branden als er binnen een paar jaar fundamenteel andere cijfers beschikbaar zijn vanuit hetzelfde land.

De ene besteedt de fraude uit, de ander heeft het geheugen van een doperwt.

Feynman | 03-07-15 | 09:14 | + 13 -

Outsider-Inside | 03-07-15 | 08:58 |
Echt ongelooflijk dat dit allemaal afgedwongen wordt door de Eurogroep om de onhoudbare Euro-droom van de Eurocraten in stand te houden

En laten we eerlijk zijn, onder leiding van Duitsland.
Een volk op zijn knieen dwingen, ik kan mij bijna niet inhouden om iets te zeggen maar ik doe het niet.

HotPotato | 03-07-15 | 09:09 | + 7 -

diddley2 @
Creatief boekhouden was iets wat men die Grieken kan laten doen , het waren de LEUGENS en BEDROG wat de Grieken binnen Europa trok ,afgezien van de geeuwende honger van enkele banken en de exodus van Griekse top reders dit was en blijft de strop om de nek van dit land.
De burger in europa zal nooit never toestaan op een volgende bail-out voor de grieken , met internet is alles goed te volgen en in de laatste 5 jaar zelfs de gehele balkan ect .
de euro is mislukt de euro is dood de europiaan weet het en zegt het alleen de bestuurders zien het niet met een legen van afgedankte ex-ministers

witchmaster | 03-07-15 | 09:03 | + 4 -

Er is nu nog maar EUR 500 miljoen cash over in de Griekse banken. Zelfs de 20 euro biljetten zijn nu allemaal op. De dagelijkse pin-limiet is inmiddels verlaagd van EUR 60 naar EUR 50 vanwege een tekort aan bankbiljetten. Geluk bij een ongeluk dat de meeste Grieken al veel cash hebben opgenomen de laatste maanden/jaren. De Griekse economie is nu echt in een tail spin terecht gekomen.

Bron: www.telegraph.co.uk/finance/economics/...

Feitelijk is de Grexit er eigenlijk nu al, veel slechter kan het niet meer worden. Beter nu een snelle snoeiharde reset voor de Griekse economie dan een nog tientallen jaren durende crisis zonder enig perspectief waardoor complete generaties naar de haaien gaan, jongeren het land de rug toekeren, etc. De Grieken moeten de Ctrl-Alt-Del knoppen indrukken nu, de zaakje is totaal vastgelopen. Het is nu een voldongen feit dat Griekenland nooit meer zal herstellen zonder: OF een hele forse schuldsanering EN/OF terugkeer naar de Drachme. Niemand gaat ooit nog een euro investeren in Griekenland voordat er eindelijk eens definitieve duidelijkheid komt wat er nou gaat gebeuren en er een structurele oplossing voor de problemen is gerealiseerd. Deze vicieuze cirkel naar de bodem dient nu op zeer drastische wijze doorbroken te worden. Varoufakis had gelijk toen hij gisteren zei dat het eerst nog slechter gaat worden voordat het beter wordt. Maar dit is blijkbaar de enige manier om de Eurocraten tot bezinning te krijgen. Met heel veel economische collateral damage.

Echt ongelooflijk dat dit allemaal afgedwongen wordt door de Eurogroep om de onhoudbare Euro-droom van de Eurocraten in stand te houden en dat nog wel onder de bezielende leiding van een PvdA-er die z'n mond vol heeft van sterk, sociaal, nivellering, het moet eerlijker en andere holle socialistische prietpraat, maar in feite nu een heel land op de knieën dwingt voor het internationale grootkapitaal. De geschiedenis zal niet mild oordelen over Jeroen Dijsselbloem. Het IMF heeft de draai al gemaakt, die zien ook wel in dat doorgaan op de huidige weg totaal uitzichtloos is.

Benieuwd hoe Dijsselbloem het straks gaat verkopen als hij ook moet gaan draaien. In ieder geval een mooi moment voor Angela Merkel om Dijs de zwarte piet toe te spelen en haar steun voor zijn nieuwe termijn als Eurogroep voorzitter op het laatste moment toch maar in te trekken en toch maar de Spanjaard te steunen. Dijsselbloem zijn baantje kwijt en wij onze naheffingen die hem het baantje moesten kopen.

Outsider-Inside | 03-07-15 | 08:58 | + 19 -

Yanis heeft Cristine genomen voor 50 miljard........

nomo | 03-07-15 | 08:57 | + 1 -

Ik maak me nergens druk om, Jan Kees de Jager heeft beloofd dat we alles terug zouden krijgen - met rente! Kortom, wanneer dat niet gebeurt dan rekenen we toch met hem af (of niet?)

Stonecity | 03-07-15 | 08:56 | + 4 -

Geen probleem we verhogen HIER gewoon de BTW, de huren, en stoppen met de hypotheekrente-aftrek, dan kunnen de Grieken er weer een jaartje mee vooruit.

meneer Q | 03-07-15 | 08:51 | + 7 -

Afschrijven van de schuld (wat IMF wenst) zou kunnen als Griekenland een geïsoleerd geval zou zijn geweest. Dat is niet zo; Griekenland zit in de Euro.
Wanneer Griekse schulden afgeschreven zouden worden, staan Portugal, Spanje, Ierland, Italië en ook Frankrijk in de rij. Daarna kun je je afvragen waarom je je huishoudboekje nog op orde zou moeten houden en daarna kun je je afvragen wat een staatsobligatie eigenlijk waard is. Dat is het begin van het einde en ik wil niet denken wat dat zou betekenen voor de (levered) obligatiemarkten.
Ik geloof dan ook niet dat dat gaat gebeuren.

beschuitfluiter | 03-07-15 | 08:51 | + 5 -

Tostiman | 03-07-15 | 08:39 |
Mmm, Grieken die geen belasting betalen omdat ze zich waarschijnlijk niet vertegenwoordigd voelen door hun zakkenvullende, overspenderende regeringen of Nederlanders die klakkeloos gewoon steeds meer betalen en er steeds minder voor terug krijgen.
Weet het niet.

HotPotato | 03-07-15 | 08:50 | + 3 -

Gewoon nee. Laat ze failliet gaan, schrijf die hele schuld af en laat ze maar op de vrije markt lenen tegen superrente met een drachme. Gewoon optiefen. We bezuinigen ons hier de pleuris - correctie, de lasten worden exorbitant omhoog gegooid en de zwaar gehandycapten worden weer gekort op hun zorguren - terwijl daar die gasten gewoon de bezuinigingen schrappen en van ons weer geld willen. Doei, val dood.

Dima Beeline | 03-07-15 | 08:45 | + 4 -

P.redgleuf | 03-07-15 | 08:09
Toch vreemd dat iedereen de belastingheffing als probleem ziet.

Griekenland int 40% BBP uit een land wat meer in recessie is dan het dieptepunt van de Amerikaanse grote depressie. 40% BBP valt natuurlijk tegen ten opzichte van de Nederlandse 52%, totdat je bedenkt dat Griekenland geen arbeidsongeschiktheid en werkeloosheidsuitkeringen kent, en een AOW systeem heeft wat onder de armoedegrens uitkomt voor de helft van de pensionado`s.

Dit verschil is volledig te verklaren uit ontbrekende gezondheidszorg en ontbrekende volksverzekeringen.

Feynman | 03-07-15 | 08:41 | + 2 -

diddley2 | 03-07-15 | 08:23 |
Bottom line, is dat de Grieken zelf hun huishoudboekje niet op orde had en heeft. Bijna niemand betaalt belasting, is een nationale sport. Geldt voor meer Zuidelijke landen.
Wij zijn dan weer gekke Eppie, die maar geld blijven geven aan andere landen in de hoop dat ze op eigen benen kunnen staan. Het enige effect is dat bv in Afrika een enorme bevolkingsexplosie is ontstaan. En dat wij elk jaar meer uitgeven dan er binnen komt.
Het doet me denken aan een junk die je maar geld blijft geven in de hoop dat ie verstandig wordt

Tostiman | 03-07-15 | 08:39 | + 8 -

Vanmorgen was Hans van Baalen (VVD) op BNR verrassend stellig over Griekenland.
Hij ziet, hoe dan ook, geen toekomst voor Griekenland binnen de Eurozone.
Het lijkt er dus op dat er aangestuurd wordt op een grexit, ook vanuit Brussel.
Ben benieuwd!

beschuitfluiter | 03-07-15 | 08:37 | + 7 -

Het is heel moeilijk in dit emotionele dossier bij de feiten te blijven. Een beetje verkeerde woordkeus en je schept een verkeerd beeld van de situatie of de lezer raakt dermate geëmotioneerd dat die stopt met denken. Of je schept een beeld dat ik de mening hebt dat er geld moet worden kwijtgescholden, of nog erger, nog meer overgemaakt aan de Grieken.

Toen de onderhandelingen stil vielen hebben beide partijen na mijn laatste column hun ingegraven posities gepubliceerd. Je kan het nalezen, maar er zit tussen het ene voorstel en het andere af en toe een procentje tussen, af en toe een maandje een ander tijdspad. Voor beide partijen het totaal niet waard om het op te laten breken.

Nu onder de communisten en de Troika is eindelijk het besef gekomen dat Griekenland niet meer in Amerikaanse verhoudingen geld naar defensie moet. Daar gaat nu pas het mes in. Daar kan al 1% BBP bespaard worden op import van nutteloze zaken. Voorheen bedongen Duitsers en Fransen winkelnering in hun wapenindustrie.

Sinds dinsdag zijn de Griekse communisten zelfs bereidt de pensioenen van 65 jaar naar 67 jaar te zetten voor 2020 en het douceurtje voor mensen met een pensioen onder de bijstandsnorm te schrappen. Merkel wacht liever eerst het referendum af, en wenst niet een
onderhandelingsvoorstel aan het Griekse volk voor te leggen.

De Troika heeft bij het aantreden van de communisten in Griekenland aangegeven dat er gepraat kon worden. Als je kijkt naar de afbraakpakketten van de afgelopen jaren, en die vergelijkt met de nieuwe zie je dat er niet gepraat kon worden én er dus geen enkele visie in het nieuwe voorstel zit. Zelfs het huidige IMF en de vorige IMF baas Dominique Straus Kahn zijn van mening dat deze koers via een recessie verdere wanbetaling heeft veroorzaakt en zal veroorzaken.

Griekenland heeft helemaal geen geld nodig. Heeft een primair begrotingsoverschot en is dus als een van de weinige Eurolanden meer aan het storten naar de financiële reuzen, dan aan het ontvangen.

De ene schuld wordt EU breed alleen afgelost met een nieuwe schuld, de rentes worden betaald met een nieuwe schuld en daarbovenop wordt het primaire begrotingstekort betaald met een nieuwe schuld. Dit feest van continue onttrekkingen uit de private sector naast de belastingen gaat goed zo lang er in een hoger tempo geld uit gebakken lucht gecreëerd wordt.

Die financiële reuzen, in deze casus voor driekwart Eurolanden, ESM, EFSF, ECB en andere politieke instrumenten hebben de komende jaren geen 50 miljard nodig. Hier wordt rente op rente opgeteld, samen met aflossing op aflossing. Het gaat om geld wat nooit uitgeleend had hoeven worden.

Ze willen voor dat bedrag schulden doorrollen. Aflossen met nieuwe schulden met een nieuwe looptijd, in plaats de huidige schuld een langere looptijd geven. Alleen een dwaas vindt dat tussen die twee opties een fundamenteel verschil zit.

Griekenland heeft net zoals de rest van de EU hervormingen nodig. Lees de voorstellen en je ziet een hoop markten die geliberaliseerd worden. Zodat meer buitenlanders geld kunnen verdienen en exporteren uit Griekenland. Dat betekend dat er minder geld daar in de economie blijft, er in totaal voor lagere prijzen gewerkt wordt en dus de economie verder krimpt.

Het vereist heel veel inzicht en rust om een economie zo te hervormen dat die echt groeit. Daarom is het idioot om jaarlijks te onderhandelen en jaarlijks met nieuwe hervormingen te komen. Idioot dat de hervormingen en bezuinigingen tot nu toe 30% BBP hebben gekost in zes jaar. Idioot dat de staat niet kan defaulten zonder de banken mee te nemen.

Europa wordt langzaam een consument van de wereld. Leent om te importeren. Dan kan je ruzie maken of mensen met 65 (nu) of 67 (2020) met pensioen mogen. Feit is dat de helft van de jeugd onbetaald al na de studie met pensioen gaat omdat er geen werk is. Feit is dat een kwart van de volwassen geen werk heeft. Feit is dat een miljoen Grieken geen werk of inkomen hebben.

Daarom is het wereldvreemd dat in de voorstellen van de Troika, nog de Grieken er geen enkel plan staat hoe Grieken gaan werken, hoe Griekenland gaat exporteren. Dat een scholier met economie in zijn pakket al kan uitleggen op zijn examen waarom de voorstellen van beide partijen een verdere recessie en wanbetaling veroorzaken in plaats van voorkomen.

Griekenland kiest zondag of zelfmoord plegen, of het de Troika laten doen.

Feynman | 03-07-15 | 08:34 | + 26 -

www.zerohedge.com/news/2015-07-02/nsa-...
Duitsland (ergo de EU) was in 2012 al op de hoogte dat Griekenland toen al zijn schuld niet zou kunnen betalen en toch werd er geld uitgeleend.
Denk dat de Grieken een goede odius debt zaak kunnen aanspannen.

HotPotato | 03-07-15 | 08:32 | + 9 -

In de ook niet zo objectieve spiegelonline.de staat een artikel over het leger van Griekenland en de onrust bij de generaals omtrent de bezuinigingen.
Dit staat dan wel weer onder het artikel dat een 10 jarig meisje haar spaarpot geleegd heeft en de inhoud aan haar ouders heeft gegeven.

Er is hier vaker geschreven door reaguurders dat een staatsgreep reëel is.
Ondertussen kan ik mij dat goed voorstellen.
En dat de EU dan moord en brand schreeuwt maar wel door kan gaan met de euro en met het Groot Europese project(..).
Wat Louis6227 schrijft kan ik volledig beamen.
De Duitsers en Fransen hebben eerst hun eigen belangen veilig (proberen) te stellen en zelfs -inclusief Nederland- geprobeerd om winst te maken op de leningen.
Dit zal ook zeker in de Griekse geschiedenisboeken opgetekend gaan worden.
Het is dus imho volstrekt onetisch om nu de zwarte peter bij Griekenland te leggen.
Vanaf het begin was het onetisch handelen van met name de noordelijke landen.
Nu beginnen de varkens te gillen aan beide kanten om maar zoveel mogelijk hun eigen verantwoording te verdijselbloemen.
En eigenlijk geniet ik daar ook wel van.
Het geeft mooi het niveau aan van de potentaten.

Deze week kwam ik op de volgende gedachte; wat nou als Tsipras een aantal jaren geleden een ontmoeting heeft gehad met Putin?
En dat Putin nu - volgens Amerikaans voorbeeld- War by Proxy voert?
Wauw, dat is mindbuggling zo'n gedachte.
In die zin gaat alles volgens plan zelfs bij een te verwachten ja stem.

diddley2 | 03-07-15 | 08:23 | + -4 -

Die Grieken kunnen ook wel 500 Miljard aan. Zolang er gratis geld blijft vloeien zouden zij wel gek zijn om de onderliggende problemen aan te pakken. En dat is belastingheffing. Of wel u mag 2x betalen omdat de griek zelf niet hoeft te betalen. Zag je ook met Cyprus. De gemiddelde cyprioot was meen ik 2x zo rijk als een duitser, maar de staat armlastig. Het geld kan namelijk maar op 1 plek zitten; of bij de burger, of bij de staat. Dus die grieken moeten eerst een kadaster aanleggen en dan belasting gaan innen. Maar ja, das niet leuk voor de mensen hé! Liever een buitenlander laten dokken!

P.redgleuf | 03-07-15 | 08:09 | + 19 -

Leuk, IMF wil schuldreductie, maar waar blijft hun offer, wat gaan ze zelf in de collectebak doen ?
Zal wel weer de bedoeling zijn dat de EU-burger alles betaalt.

louis6227 | 03-07-15 | 08:08 | + 11 -

De grote vraag blijft natuurlijk. Waarom is de economie van Griekenland moedwillig kapot gemaakt?

roze_bril | 03-07-15 | 08:01 | + -3 -

De fallout van dit rapport van de IMF is dat andere landen zoals Spanje, Italië, Portugal, Ierland zullen gaan zeggen "maar is dan onze debt óók niet unsustainable". Dit is nog maar het begin van Armageddon, you ain't see nothing yet. Griekenland is peanuts vergeleken met de andere landen.

Intussen zijn de aanstichters, de banken, allang gevrijwaard door de ECB, ten koste van de EU belastingbetaler, perfide politiek.

RonnieKray | 03-07-15 | 07:55 | + 22 -

2018:

Grieken hebben 50 miljard euro nodig. Ten minste.

duitse herder | 03-07-15 | 07:47 | + 14 -

De enige nuttige vraag is: als we alles kwijtschelden, kan Griekenland dan wél binnen de euro blijven?
Zonder diepgaand onderzoek durf ik wel te stellen dat dat niet het geval is. Uit de Euro is dan de beste van alle waardeloze mogelijkheden.

Want de beste optie, een eurogroep die beseft dat de euro absurde grootsheidswaan is daar durf ik niet eens van te dromen.

Coffee Party | 03-07-15 | 07:46 | + 10 -

Zeg ik, laat die 17,2 miljard rente nou eens zitten, scheelt een slok op een borrel en zelf lenen we tegen +/- 0%. daarom.

louis6227 | 03-07-15 | 07:43 | + 4 -

(1) Ondertussen heeft de Trapatzer bij mij iig alle goodwill verbruikt en heb ik het idee dat we allemaal voor schut gezet worden als we ook maar iets aan hun eisen toegeven. (2) Daarnaast druist het ook tegen mijn natuur in om een flinke schuldenaar nog een hoop extra te laten lenen en een deel van zijn oude schuld kwijt te schelen.... (3) volk is weliswaar de dupe maar, het krijgt de (voorgaande) leiders die het verdient.....

oblix | 03-07-15 | 07:12 | + 1 -

Dat het in Griekenland niet goed ging was al langer bekend. Eurocraten zoals van Rompuy en Barroso hebben bij herhaling verklaard dat de Eurocriisis door daadkrachtig optreden van de Troika was opgelost. En zie hier het resultaat, een oneindige stroom van financiële middelen die maar 1 kant op stroomt, dit begint zo onderhand wel een heel slecht toneelstuk te worden met ongeloofwaardige en onbetrouwbare acteurs..

therealbraindump | 03-07-15 | 06:39 | + 17 -

Ondertussen zijn de Duitsers volop tevreden) volgens de zeer tendentieus schrijvende FAZ) over hun Schäuble.
Er zijn veel verschillende dingen gebeurd de afgelopen jaren omtrend Griekenland, EZB, nationale politiek, etc, die mij vaak aan Kevin Spacey in The Usual Suspects (..) "The greatest trick the devil ever pulled, was convicing the People the He did'nt exist."
Een Schutz die een onverbloemd stemadvies geeft ondertussen nog even ouderwetse beledigd. Terwijl hij niet eens democratisch verkozen is. Capo!
Niemand durft het te vertellen dat het geld weg is en dat de euro een kapitale fout is.
Ik zou het toejuichen wanneer de verantwoordelijken hiervoor met pek en veren door de straten worden gejaagd.
Iedereen was beter af voor de euro, maar de toen ook al apatische bevolkingen hebben zich met een kluitje in het riet laten sturen (geen wisselkoersen als u met vakantie gaat.)
Complimenten aan outsider-insider.

diddley2 | 03-07-15 | 06:17 | + 22 -

50 miljard?
*doet alvast portemonaie trekken voor onze volksheld Dijsselbloem

spoilerfreak | 03-07-15 | 05:23 | + 17 -

het is al eerder gezegd: Griekse tragedie met acteurs die denken dat ze een klucht opvoeren a la John Lanting.

Fark Mutte | 03-07-15 | 01:22 | + 6 -

Het moment dat de Eurocraten finaal door de mand gaan vallen komt nu met rasse schreden naderbij. Er had natuurlijk al meteen in 2010 bij het uitbreken van de Griekse crisis een schuldsanering van de Griekse schuld plaats moeten vinden, en als er dan Europese banken in de problemen waren gekomen dan hadden die geherkapitaliseerd moeten worden, dat had de belastingbetaler uiteindelijk veel minder geld gekost dan deze ingewikkelde oplossing met geld via Griekenland dat meteen werd doorgestort naar Europese banken. Maar nee, de Eurogroep smeet er doodleuk nog even EUR 200 miljard nieuw geld achteraan; "throwing good money after bad" noemen ze dat in de Angelsaksische wereld. We zouden het geld allemaal terug krijgen (MET rente zelfs volgens MinFin Jan Kees de Jager). Dat was een leugen (en dat was toen ook velen al meteen wel duidelijk).

De onvermijdelijke "dag des oordeels" voor deze leugenachtige politici zal nu niet erg lang meer op zich laten wachten nu, zeker niet bij een overwinning van het Griekse NEE kamp aanstaande zondag. De Eurocraten leven nog steeds in een hardnekkige fantasie-wereld en zoeken desperately naar een oplossing waarbij ze hun electoraat niet onder ogen hoeven te komen met het slechte nieuws dat een groot gedeelte van het uitgeleende geld aan Griekenland toch echt nooit meer terug zal komen.

Konrad Adenaur won in 1957 de Duitse verkiezingen met de slogan "Keine Experimente".
Het Euro experiment is totaal mislukt, het is nu dan ook WEL tijd voor een nieuw experiment en wel een experiment dat meer kans van slagen heeft dan deze uitzichtloze geldunie die ons op den duur allemaal tot de bedelstaf zal gaan veroordelen.

static4.uk.businessinsider.com/image/5...

de.wikipedia.org/wiki/Keine_Experimen...

Outsider-Inside | 03-07-15 | 01:19 | + 43 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken