Flowchart: wat staat Griekenland te wachten?

Kijk, daar houden we van. Duidelijke tekeningetjes met if this, then that aangaande de toekomst van Griekenland. En ja, we weten ook wel dat de werkelijkheid een stuk gecompliceerder is. De eerste flowchart gaat over de waarschijnlijke gevolgen van wanbetaling door de Grieken en de tweede is een waar kunstwerk van (natte vinger) kansen en uitkomsten in het geval van het wel/niet bereiken van een deal (via). Nog een Griekenlandnieuwtje: de nieuwe leider van de onderhandlingen Euclid Tsakalotos, onderminister van Buitenlandse Zaken, leek op het eerste gezicht wat redelijker en inschikkelijker dan Varoufakis. Maar econoom Mathijs Bouman ploegde een paper van Tsakalotos uit 2011 door (pdf) en dat stemt weinig hoopvol. De man is er namelijk van overtuigd dat de crisis in zijn land niet komt door spendeerdrift de overheid, de dramatisch slechte belastinginning/-moraal of het cliëntelisme. Nee, het is de schuld van het neoliberalisme met zijn marktwerking en privatisering. En daarom móésten er wel nieuwe ambtenarenbaantjes worden bedacht en móést belastingontduiking wel worden gedoogd. Het cliëntelisme is niet de oorzaak, maar 'a necessary compliment to the chosen model'. Het is duidelijk: Griekenland is slachtoffer. Dat belooft nog wat dus.

Klik HIER voor de grote versie

watzalermetgriekenlandgebeuren-2-kleiner.png

Klik HIER voor de grote versie

watzalermetgriekenlandgebeuren-kleiner.png

Reaguursels

Inloggen

Ach weet je, dat geteisem is er op uit om de burgers het bos in te sturen met hun welles-nietes spelletjes. Ze weten het zelf ook niet meer en zullen hun droom aan diggelen zien vallen.
Tegen die tijd kunnen ze beter maken dat ze weg komen om de represailles van een woedend volk te ontlopen. TTIP, Monsanto en Griekse chantage goedpraten? Ga toch gauw weg met je lulverhalen.
We zouden politici verantwoordelijk moeten kunnen houden voor hun wandaden tegen de menselijkheid. Dan bedenken ze zich misschien wel twee keer voordat ze aan de macht willen ruiken.

Piet van den Hoek | 03-05-15 | 00:14 | + 0 -

Pecking_order | 30-04-15 | 13:58 | + 1 -
Als ik zijn hardnekkige pogingen zie om de VS erbij te betrekken (hij gebruikt 'EU/VS' maar liefst 11 keer) in een EU-verhaal, dan denk ik dat hij in Sint Petersburg woont en per comment betaald wordt.

Rest In Privacy | 01-05-15 | 08:43 | + -1 -

Padre di follia | 30-04-15 | 13:52 | + 0 -

Waar woont u?

Pecking_order | 30-04-15 | 13:58 | + 0 -

duitse herder | 30-04-15 | 12:01 | + 1 -
Inderdaad! Ik ben blij dat ik niet in de EU/VS woon en stel vast dat een grote meerderheid van Nederlanders die in het buitenland wonen steeds Meer het hoofd schudden over wat er ten eerste in Nederland zelf aan de hand is; ten tweede de onderdanigheid en het geslijm in de richting van de EU/VS (Timmermand en Koenders zijn prachtige voorbeelden), maar we beseffen ons ook dat er nog duizenden anderen zijn die op eenzelfde wijze functioneren als die beide, ten derde de complete besluiteloosheid van de EU-leiders (of is lijders een beter woord) omdat ze het eigenlijk ook niet meer weten, ten vierde de wijze waarop al deze politici bezig zijn hun eigen schaapjes op het droge te krijgen en tenslotte de absolute arrogantie en hoogmoedswaanzin die deze mensen vertonen in de richting van het Volk. Die mensen die deze kliek het mandaat gegeven hebben om dit land en de EU te managen. Er wordt weinig resultaat behaald en dat ligt altijd aan de anderen. De film ""das Leben der Anderen"" beschrijft de ellende van de DDR; in de EU zijn we op exact dezelfde wijze bezig in de top.
Het gestoorde in dit hele verhaal is dat de kiezers keer op keer toch weer het hoofd buigen; iets wat in de DDR ook het geval was. Echter in 1989 en na 41 jaren (1949-1990) DDR onderdrukking kwam het Volk in opstand en riep: ""Wir sind das Volk"" in de straten van Leipzig, Dresden en Plauen.
We kennen het vervolg maar al te goed.
Hoe lang zal het nog duren dat de EU een dergelijke beweging nog kan ondermijnen? Misschien gaat het "ons" nog veel te goed!

Padre di follia | 30-04-15 | 13:52 | + 3 -

Padre di follia | 30-04-15 | 10:08 |

Ieder land dat geen professionele leiders heeft doet het slecht. Inclusief EU Brussel.

Je kunt beter een goed land opzoeken dan in een slecht land blijven. Die goede leiders hebben namelijk de slechte landen al verlaten of doen dat binnenkort.

duitse herder | 30-04-15 | 12:01 | + 0 -

Het gaat helemaal niet om Griekenland ,maar om talie en Spanje ,deze economie vooral die van italie is totaal verrot en kapot waar Frankrijk in het kielzog wordt mee gezogen die al meer dan 10 jaar boven de 4/5 % zit hier zijn ze bang voor en als de dood .

witchmaster | 30-04-15 | 10:48 | + 3 -

Het probleem is en blijft dat de idioten welke indertijd binnen de EU/VS verantwoordelijk waren voor het KOPEN van een complete failliete inboedel in al deze arme landen, dachten dat het een fluitje van een cent zou worden om deze arme sloebers een rad voor de ogen te draaien. Ja, de Banken en politieke maffia van de Roemenen, Bulgaren, Hongaren, Slowaken, Slovenen, Croaten, Bosnia-Herzegovinajaner, Montenegrojaner, Serviërs, Kosovonaren, Albaniërs, Macedoniërs, Estlander, Letlander en Litouwenaars hebben het geld in dank aanvaardt!! De bevolking heeft er nauwelijks iets van gezien. Uiteraard zijn er een aantal van deze landen die er in slagen om een ietwat menswaardig bestaan op te bouwen, maar die liggen allemaal op strategisch en toeristisch interessante locaties. Een groot deel van deze landen is in een erbarmelijke staat en beschikt niet over de strategische middelen en mentaliteit van de Grieken.
De volgende die in de rij staat is Macedonië!! Ook een straatarm land, maar o zo belangrijk in se strategische ontwikkelingen van de EU/VS.
Beginnen we nu eindelijk te snappen waarom Putin de Oekraïne en de Krim als bufferzone wil houden tegen de EU/VS. Begrijpen we nu eindelijk hoe belangrijk de Turken en Grieken zijn voor de EU/VS.
Begrijpen we nu eindelijk ook waarom het hele zootje bovengenoemde landen vol zit met EU/VS adviseurs? Kunnen we misschien een klein beetje begrijpen dat Oost-Oekraïne en Griekenland volop in gesprek zijn met de Russen en dat de “knevel die de EU/VS de Russen hebben opgelegd” enkel en alleen tot doel heeft om Rusland naar de verdommenis te helpen?
En misschien beginnen wij domme Nederlanders dan eindelijk eens te snappen dat we aan de vooravond staan van misschien wel een 3de wereldoorlog!! Of kunnen we stellen dat die al volop bezig is?
Nogmaals, kijk en luister (als je tenminste Engels verstaat en ook begrijpt) naar George Friedman en veel zal duidelijk worden.
www.youtube.com/watch?v=7zIhf-E363c
De EU is een samengeraapt zootje van landen die eigenlijk alleen maar aan elkaar grenzen. Het zal nimmer de eenheid worden die de politieke macht binnen de EU/VS voor ogen heeft en het toeval is dat Griekenland, eigenlijk de bakermat van de democratie genoemd, hier de cruciale rol gaat spelen.

Padre di follia | 30-04-15 | 10:08 | + 9 -

Of is dit droom-scenario van Dijsselbloem misschien toch niet helemaal realistisch??
denoorman | 29-04-15 | 23:01 | + 17 -

Het is niet: "misschien toch niet helemaal realistisch"; het is totaal onrealistisch!! Als de Grieken niet worden gesteund, vallen ze voor 100% in een relatie met Rusland en heeft de VS een gigantisch probleem op een van de meest strategisch belangrijke locaties tussen de EU en het Midden-Oosten.
Turkije is "onafhankelijk" en zal deze positie houden; de Turken zullen een steeds machtiger positie krijgen en hebben de EU en VS niet nodig als "directe Partner". De Bosporus is de levensader voor de Zwarte zee en op de Krim is een belangrijke Russische haven, die Rusland nodig heeft zich tegen de EU en VS agressie te verdedigen die momenteel voor de deur staat.
De Grieken weten dit uiteraard al eeuwig en zullen haar banden met Rusland nimmer verbreken!
2 landen die zich niet buigen voor de VS/EU indoctrine is teveel op een dergelijke plek. De EU weet donders goed dat de Grieken spelen met kwalleballetjes van de EU en dat zet kwaad bloed uiteraard. De EU weet ook dat de Grieken als enige in deze straatarme hoek van Europa haar lidmaatschap van de EU ten volle zal proberen uit te buiten voor hun eigen positie en voor de eigen bevolking. De Roemenen en Bulgaren hebben de EU miljarden gekost, het heeft de bevolking aldaar totaal niets gebracht maar er staan grote partijen raketten en afweergeschut aan de Zwarte zee!! Dat is wat de Yanks wilden en dat is wat de loopjongetjes uit de EU hebben uitgevoerd!!
Bij de Turken en Grieken ligt het dus compleet anders!!
Georg Friedman heeft een praktische en duidelijke verklaring voor wat er momenteel gaande is in de wereld en geeft haarscherp aan hoe de VS haar macht stap voor stap voorbereidt.
www.youtube.com/watch?v=7zIhf-E363c
De EU zit in een duivels dilemma en kennen uiteraard ook dit scenario en wringen zich in alle bochten om er zonder gezichtsverlies uit te komen. Valt Griekenland dan is de kans erg groot dat de EU langzaam maar zeker uiteen gaan vallen; dat past absoluut de VS niet. Blijft Griekenland in de EU, zal er heel veel onder de tafel doorgeschoven moeten worden door de EU/VS en toch zullen de Grieken lief blijven voor Rusland en ook deels voor China. Hebben ze een andere keus? Ja, de keuze die o.a. Nederland haar bewoners door de strot heeft geperst, door het referendum ongeldig te verklaren en op een heel vieze manier een jaar later de grondwet te accepteren. En je denkt dat de olijven etende Grieken dat niet snappen? Dat ze 3de wereldland burgers zijn? Dus die kennen de klappen van de zweep, kennen ook de lafheid van de Nederlanders en..... blijven baas in eigen buik!!
Als de EU/VS werkelijke macht zouden hebben gehad, was het de Grieken allang door de strot geduwd, zoals het in Nederland ook plaatsvond en dit slappe klootjesvolk het allemaal maar liet gebeuren.
De EU olv piepeltje Dijselbloem schreeuwt, doet lief, kronkelt, slijmt en komen zelf met werkelijk de gekste scenario´s om maar haar eigen gezicht te redden en de Grieken binnenboord te houden. Leuk en gelijktijdig zielig om te zien.

Nee, de Grieken doen hun huiswerk goed en Nederland is een land van schreeuwers!!
Stef Bos: Ik woon in een land van schreeuwers, ik heb hier geleerd stil te zijn. Hij woonde toen in Afrika en snapte wel hoe het in Nederland funcioneerde.

Padre di follia | 30-04-15 | 09:33 | + 11 -

denoorman | 29-04-15 | 23:01
Je sarcasme ontgaat me niet. Toch denk ik dat een land zich normaal gesproken moet kunnen herstellen, ook vanuit een diep dal. Maar ja, het doet van au, een Spartaans bestedingsregime. En dus ziet men er van af en wordt er luidkeels geklaagd, aangemoedigd door schuldfetisjisten als Krugman. Ook hier hoor je van links tot rechts geklaag over het "kapotbezuinigen" van de economie, alsof het leven van andermans geld volstrekt normaal is (oh wacht).
Even een wake up call: http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeremy-warner/11569329/Jeremy-Warner-Negative-interest-rates-put-world-on-course-for-biggest-mass-default-in-history.html

De echte Stolwijker | 30-04-15 | 09:02 | + -1 -

Griekenland krijgt gewoon die 7 miljard; het zal nooit veranderen...

Steylleaux | 30-04-15 | 08:20 | + 3 -

denoorman | 29-04-15 | 23:01 | + 8 -
Ha! dat is een goeie, had ik nog niet eens aan gedacht. Tijd voor kamervragen!

deluiegriek | 30-04-15 | 01:46 | + 1 -

Ik kan mij niet voorstellen dat de bonds en de imf lening geen "cross default" clausule hebben (een default op een bepaald debt instrument is ook meteen een default op alle andere debt instrumenten met zo'n clausule) in dit geval worden dus altijd de cds getriggerd en heb je een capitaal outflow en een grexit (en complete chaos).

Pecking_order | 29-04-15 | 23:37 | + -1 -

Ik heb ook een flowchart:
EU belastingbetaler -> Fucked

Harry Turtle | 29-04-15 | 23:26 | + 38 -

Al die analisten nemen de Griekse politieke standpunten veel te serieus. De zittende regeringscoalitie zou weinig kans maken bij vervroegde verkiezingen. Als ze niet opnieuw winnen krijgen ze niet die gekke Griekse winnaarsbonus (extra zetels). Dat zijn een heleboel billetjes die van het pluche gewipt zouden worden. De Griekse parlementariërs zullen uiteindelijk toch voor hun eigen belang kiezen en dus gaat het parlement na hevige discussies met een nipte meerderheid instemmen.

Ooit_huisregelneef | 29-04-15 | 23:11 | + 4 -

Waarom staat het Sprookjes-Scenario van Dijsselbloem er niet bij?? Namelijk: Griekenland doet precies wat de Troika wil en volgt de aanbevelingen op van Eurogroep en van het IMF en Griekenland wordt weer economisch gezond, de economie trekt aan, de werkeloosheid neemt af en alle leningen die we verstrekt hebben worden terugbetaald met rente. Of is dit droom-scenario van Dijsselbloem misschien toch niet helemaal realistisch??

denoorman | 29-04-15 | 23:01 | + 34 -

Als de eerste if toch onverwachts in de "NO" uitvalt, dan ziet het er goed fucked uit voor de Griekse bevolking. Er zal dus wel weer een dikke deal gemaakt worden.

Tel Aziaat | 29-04-15 | 23:00 | + 3 -

Niemand maar dan ook niemand weet wat er precies gaat gebeuren in het geval van een Grexit of doort van.
Daarom duurt het spelletje ook zo lang.

HotPotato | 29-04-15 | 22:50 | + 9 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken