Een levensverzekering was nog nooit zo lucratief

Verzekeraars moeten het ergste vrezen voor hun levensverzekeringentak nu de rente voorlopig laag lijkt te blijven. Daarvoor waarschuwen vandaag De Nederlandsche Bank (DNB) en het Verbond van Verzekeraars in het Algemeen Dagblad. De krant krijgt blijkbaar het Overzicht Financiële Stabiliteit van DNB per postduif opgestuurd, want het bericht had de krant op zich ook vorige week dinsdag al kunnen schrijven. Waarom we er toch aandacht aan besteden, is omdat er interessante dingen in staan over het voormalige Reaal. Dat heet tegenwoordig, zoals u weet, Vivat. En wordt, zoals u weet, overgenomen door de Chinezen. Die hebben plechtig moeten beloven dat ze heel veel geld in de balans pompen. Voor de levensverzekeringentak is dat van doorslaggevend belang, zo blijkt uit het AD-verhaal. Als er geen geld bijkomt, kan die namelijk geen nieuwe klanten aannemen. 'Nieuwe klanten kosten in eerste instantie geld en dat kunnen we ons dan niet veroorloven.' We kenden het verhaal al van het domste contract ooit, maar dat nieuwe klanten van levensverzekeringen in eerste instantie geld kosten... Dat lijkt ons een nominatie in de categorie 'domste opmerking ooit' waard. Want dat is het idee van een verzekering toch wel zo'n beetje: als je hem snel na het afsluiten casht, dan heb je een goede deal. Als je er nooit aanspraak op kunt maken, of pas heel laat, dan had je hem achteraf beter niet kunnen afsluiten. Als u zich daar zorgen om maakt, dan moet u die verzekering niet nemen. Mocht u daarentegen van plan zijn om binnenkort geheel onverwacht te overlijden, dan is het altijd een goed idee om een levenspolis af te sluiten. Wat we dan ook vooral lezen in de woorden van Vivat, is dat het een heel serieus liquiditeitsprobleem heeft. Dat gat moeten particulieren gaan dichtlopen, zo blijkt uit de opties. Bij nieuwe pensioenproducten werken alle verzekeraars meer met plannen waarbij het eindproduct afhangt van daadwerkelijk gerealiseerd rendement, waardoor de bedreiging van de lage rentestand afneemt. Hypotheken en leningen moeten er juist weer voor zorgen dat het rendement wat omhoog gaat. Qua dat laatste nog wel een tipje voor ze: uit Groot-Brittannië komt vandaag het nieuws overwaaien dat de flitskredietenhandel het zwaar heeft. Vooraleer Vivat daar op inzet doet ze er derhalve goed aan eerst de kleine lettertjes door te lezen.

Reaguursels

Inloggen

Nou, een levensverzekering voor de hypotheek is in NL min of meer verplicht. Maar anders had ik die ook niet gehad.
Slecht rendement op deze verzekeringen. Met dank aan Mario Draghi, ex-Goldman Sachs, nu ECB president.
De Grieken vinden het EU pensioen wel prima zo.

Raider Twix | 21-04-15 | 17:15 | + 0 -

Het gaat er niet om dat er daadwerkelijk uitbetaald moet worden; het gaat er om dat een toename van het aantal verzekerden onder Solvency II een toename van het kapitaal van de verzekeraar vereist. En dus op korte termijn geld kost.

Het is niet de domste opmerking ooit Goossens, het is iemand die de regels snapt.

Michovich | 21-04-15 | 08:43 | + 13 -

Ik lees uit de berichtgeving vooral dat Vivat een kapitaalsprobleem heeft. Waar haalt DK de wijsheid vandaan dat er (ook) sprake is van liquiditeitstekort?

Seraphin | 20-04-15 | 22:58 | + 7 -

lekker investeren in vastgoed en staatsobligaties. dan moet het wel een keer mis gaan.

sennholz | 20-04-15 | 22:43 | + -4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken