PGB-uitbetaler heeft een nieuwe persvoorlichter nodig

We zijn inmiddels drie maanden onderweg in het nieuwe jaar, en nog steeds zijn er zorgverleners die moeten wachten op hun eerste salaris in 2015. Het schrijnende van deze situatie is inmiddels tot politiek en media doorgedrongen, maar bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zit het tempo er nog steeds niet in. Deze instantie is verantwoordelijk voor het uitbetalen van de persoonsgebonden budgetten en doet in alle rust onderzoek naar de vraag waarom er onbetaalde facturen blijven liggen. Ze zijn eruit, zo meldt De Telegraaf vandaag. Mensen dienen hun facturen veel te laat in. 'Bij maar liefst 48 procent van de facturen die de SVB per post ontvangt, is de factuurdatum meer dan twee weken verstreken voordat die bij de SVB belandt.' Onverstuurde facturen kunnen niet betaald worden, dat spreekt voor zich. Daarnaast bellen de zorgverleners massaal naar de SVB op om te vragen waar hun geld blijft, aldus de SVB, waardoor de werkdruk aldaar is toegenomen. Als we het goed begrijpen: van het ene op het andere moment, toevallig precies tussen 31 december en 1 januari gelegen, gingen de budgethouders - die de factuur indienen - er met de pet naar gooien. En daardoor kan SVB zijn werk niet doen. STOP DAAR NOU EENS MEE ASTEBLIEFT. Het jammere is dat we geen reet van dit verhaal geloven. Het precieze verschil tussen vorig jaar en dit jaar kennen we niet, maar we zien niet hoe er een discrepantie van twee weken kan optreden tussen het versturen van de factuur en het moment waarop de SVB die ontvangt. Zijn het de zorgverleners? Dan zouden mensen die al maanden op hun toch al niet heel riante salaris zitten te wachten, uit gemakzucht de zichzelf opstapelende facturen op de keukentafel laten liggen - lijkt ons niet heel waarschijnlijk. Zijn het lakse budgethouders? Dan klopt de aanname niet dat het systeem beter gaat werken als de factuur van zorgverlener naar budgethouder naar SVB gaat. Zo'n budgethouder is natuurlijk ook niet een werkgever met een MBA en drie academische titels op het gebied van accounting. Als zij het niet blijken te kunnen, dan moet de SVB zijn klacht aan de politiek richten en niet doen alsof het de schuld van de mensen zelf is. Hoe dan ook zou een nieuwe persvoorlichter geen overbodige luxe zijn.

Reaguursels

Inloggen

Wanneer "belandt" post bij de SVB? Is dat op moment van bezorging in de postbus, op het moment dat een medewerker van de SVB de postbus leegt of op het moment dat een SVB-medewerker de post opent?

Als de telefonische werkdruk zo hoog is dat men niet meer aan het echte werk toekomt, waarom sluit men dan niet voor een paar werkdagen de telefoonlijn? Geen nieuwe verlofaanvragen meer goedkeuren voor de betreffende periode. Alle vergaderingen annuleren en indien nodig een andere keer opnieuw inplannen. E-mails alleen automatisch beantwoorden met de mededeling dat er momenteel helaas niet geantwoord kan worden, probeer het volgende week. Managers rond laten gaan met koffie en thee, en door hun aanwezigheid op de werkvloer quasi-nonchalant het personeel aansporend om hard door te werken. Dan is die achterstand toch zo weggewerkt?

Ooit_huisregelneef | 26-03-15 | 16:37 | + -1 -

Feit: De website van de SVB deed moeilijk in December en Januari, facturen konden dus niet op de gebruikelijke wijzen worden verwerkt
Feit 2: SVB schermt meteen met "We hebben niets ontvangen"-briefjes zodra blijkt dat het uploaden dus gefaalt heeft.
Feit 3: Een beetje nuchtere budgethouder verstuurt het dan dus meteen per post, ja, dat is even wat extra werk jongens.
Feit 4: Budgethouders betalen sinds januari niet meer de Zorgverstrekker naar keuze, maar dit moet gedaan worden door de SVB die direct zou moeten uitbetalen. Voorheen ging dit via een aparte bankrekening van de Budgethouder.

Escovanity | 26-03-15 | 11:21 | + 0 -

@Beaulefermier | 26-03-15 | 09:43 | + 6 -

Het maken van generiek beleid heeft altijd ten gevolge dat er uitzonderingen zijn. Het probleem in Nederland is echter dat wij voor elke uitzondering vervolgens ook beleid gaan maken vanwege de 'stel nou dat er iemand buiten de boot valt dat is zielig'-politiek. Dit ondermijnt het algeheel belang en beleid (laat staan de bijbehorende kosten) meer dan dat het bijdraagt.

Hoe het dan wel moet heb ik geen idee van, geef ik eerlijk toe. Een begin is in ieder geval wel om te accepteren dat er altijd uitzonderingen zullen zijn als je eenduidig generiek beleid maakt, en hoe lullig soms ook hier geen additionele regels voor gaan verzorgen.

Copyrechts | 26-03-15 | 10:49 | + 3 -

gewoon dus afschaffen. ijzeren driehoek in optima forma. dient slechts om raden van toezicht in te stellen waar politici baantjes kunnen vervullen. pgb is de kat op het spek binden om private uitgaven publiek te financieren. een bron van onuitputtelijke fraude.

minimá-armezusvan.. | 26-03-15 | 10:32 | + 1 -

In een bij mij bekend geval waarbij er nog steeds niet is uitbetaald is de gemeente de bron van de ellende. Sinds 1 januari heeft de gemeente de taken overgenomen van het rijk, en dit gaat niet bepaald vlekkeloos. Er wordt wekelijks meerdere malen gebeld met zowel de svb als met de gemeente en volgens de svb kan er niet uitbetaald worden omdat er ontbrekende gegevens zijn. Maar de gemeente is hier allesbehalve transparant in. Zodra er na vele telefoontjes duidelijk is wat er ontbreekt, blijkt na het ópnieuw aanleveren van deze gegevens weer iets anders niet te kloppen. Het is een kastje-muur-principe waar de budgethouder helemaal gek van wordt.

Stefan Ondergoed | 26-03-15 | 10:09 | + 5 -

Het is toch voor geen mens en zelfs machine meer bij te houden. Ik las gisteren (context; belastinghervorming) dat er 25 MILJOEN "transacties" of handelingen zijn ivm ons toeslagencircus. 25 miljoen... ik werd er stil van. Dat is toch helemaal niet beheersbaar, dat kán niet bij te houden zijn op individueel niveau. Dus weet je met gezond boerenverstand en wat levenservaring dat er een hele hoop misbruik van wordt gemaakt en dat er héél veel kostbare arbeidskrachten volkomen nutteloos werk zitten te doen bij de belastingdienst. Dat PGB verhaal is eenzelfde; een puinhoop van jewelste. Elkaar de schuld geven maar het probleem wordt er geen spatje minder door. Je voelt gewoon instinctief aan dat er geen fluit van klopt maar niemand wil zn vingers eraan branden.

Beaulefermier | 26-03-15 | 09:43 | + 20 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken