Wie profiteerde er wél van V&D? HET ANTWOORD ZAL JE VERBAZEN!!11!

De een z'n dood is de ander z'n brood
De een z'n dood is de ander z'n brood
En ja hoor, we zagen hem vandaag weer helemaal viraal voorbijkomen: de steenrijke (foeibah, verwerpelijk!) Marc Leder, eigenaar van V&D, 'heeft het lot van V&D in handen'! De man is dus heel rijk, houdt van feestjes en heeft net een huis van €20 miljoen in de Hamptons gekocht! Jamaar dat wordt dus gewoon betaald door het loonoffer van hardwerkende V&D'ers!!1!! Echt mensen. Hou eens op. Die man heeft via z'n bedrijf Sun Capital nog geen cent aan V&D verdiend en er tot nu toe alleen maar miljoenen in zien verdwijnen. Maaruh, wie heeft er dan wel verdiend aan V&D en waar is nou toch dat geld van het verkochte vastgoed gebleven, vroeg ook de rechter zich gisteren af? Als we de geschiedenis induiken kunnen we niets anders concluderen dan dat Nederlandse ambtenaren, leerkrachten en vooral verpleegkundigen hebben geprofiteerd van het 'leegzuigen' van V&D. Dat zit zo: in 2004 kocht een consortium van een aantal private equity partijen voor €1,4 miljard Vendex KBB (= onder meer Hema en Bijenkorf, en het vrijwel dode V&D), haalde het van de beurs en doopte het om tot Maxeda. De bekendste uit dit consortium is KKR, maar ook Alpinvest nam voor bijna 10% deel. Alpinvest was de private-equitymaatschappij van de pensioenfondsen ABP (overheid) en PFZW (zorg). Sinds 2010 is dat zelfstandig maar ABP en PFZW laten Alpinvest nog steeds voor miljarden beleggen. Ook blijkt PFZW in álle partijen van dit consortium (al dan niet direct) te beleggen: niet alleen KKR, maar ook Permira en Cinven. Alpinvest belegt overigens ook in al deze partijen. En, leuk, waar belegt Alpinvest nog meer in? Ja hoor: in Sun Capital. Inderdaad, die 'uitzuigers' die met €105 miljoen investeringen alleen nog maar verlies hebben geleden aan dat 'zwarte gat', 'vergiftigde pil', 'uitgebreide entree van LaPlace', - ook wel bekend als V&D, het bedrijf waar al twintig jaar geen winst meer wordt gemaakt maar dat desondanks nog steeds bestaat. Sun Capital staat inderdaad op de pagina met (indirecte) beleggingen van PFZW. Ook nog een interessante: dat vastgoed van Vendex werd in 2005 in een sale-leaseback-constructie voor €1,4 miljard verkocht aan een consortium van onder meer IEF Capital en PGGM, de uitvoeringsorganisatie van PFZW. Dus PFZW is via Sun Capital eigenaar van V&D (nou ja, soort van), profiteerde middels het KKR-consortium van de verkoop van het V&D vastgoed én vangt nu te hoge huur van V&D. En daar wordt het pensioen van al die hardwerkende verpleegkundigen van betaald. Schitterend toch? (Allesverhelderende flowchart na de breek.)

UPDATE Het wordt nog mooier: zelfs de vakbonden FNV en CNV (die nu rechtszaken voeren tegen V&D) profiteerden van V&D via hun pensioenfonds PFZW. Hieronder geüpdate versie van flowchart.

flowchartnunogmeerlinkjes.jpg

Het is dat vrijwel alleen PFZW zijn belangen in private equity openbaar maakt, maar het zou ons niets verbazen als ook andere pensioenfondsen in een van bovengenoemde private equity fondsen belegt.

Ook leuk trouwens: we vonden in dit document (pdf) van Insead over de case Vendex KBB (leestipje) nog de waardering die banken in 2004 aan de verschillende onderdelen van Vendex gaven. Opvallend dat V&D door een aantal werd gewaardeerd op nul euro of zelfs een negatieve waardering kreeg. De waardering van Rabo omvat ook het vastgoed, dus vandaar dat die nogal hoog is uitgevallen. De gemiddelde waardering was €32 miljoen, Sun Capital betaalde in 2010 iets van €70 miljoen. Opvallend trouwens dat de gehele vastgoedportfolio van Vendex een gemiddelde waardering van €665 miljoen kreeg terwijl er dus uiteindelijk €1,4 miljard voor is betaald. Heeft waarschijnlijk iets te maken met langlopende (dure) huurcontracten die tegelijkertijd werden afgesloten en waar V&D dus nog steeds mee in zijn maag zit.

waarderingvendex575.png
(klik hier voor groot)

Uit datzelfde document komen ook deze citaten over V&D. De modderschuit van Vendex.

Deze van Ronald van der Mark, ex-CFO van Maxeda

VanderMarkVenDwasdood.png

LOL om Cheryl Potter van Permira, een van de kopers van Vendex KBB:

PermiravoorportaalVenD.png

Deze van Todd Fisher van KKR:

KKRblackhole.png

En deze, ook van Fisher:

KKRpoisonedpill.png


Reaguursels

Inloggen

Jongens, naar aanleiding van de kop;
Is het niet mogelijk om te zeggen dat Piet profiteerde van V&D?
Al die handgetekende flowcharts analyseren en slechtgekopieerde kleingeletterde documenten nalezen...

Einde van de Domheid | 25-02-15 | 13:44 | + -1 -

Vastgoedkartel.

ProAsfalt | 25-02-15 | 11:13 | + -4 -

Het is de schuld van de babyboomers!

Bamberger Reiter | 25-02-15 | 09:55 | + 1 -

Vertel dan ook dat het ABP onder de bezielende leiding van Bouwend Nederland voorman Brinkman 44 miljard verloor 925.nl/archief/2009/02/05/pensioenfond... aan vastgoedrommel (either you're with us or you're with the terroristen).

Vertel ook dat de top en enkele tientallen medewerkers 150 miljoen euro verdeelden www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/206397... .

De top van de door het ABP opgerichte beleggingsfirma Alpinvest verdiende met pensioengeldbeleggingen in 2007 154 mil-joen euro, waarvan 112 miljoen euro aan bonussen. Door gevaarlijk te beleggen verloor het ABP in 2008 25% van de door haar in Alpinvest geïnvesteerde pensioengelden. Deelnemende werknemers en gepensioneerden betaalden voor dit verlies: hun pensioenpremie werd verhoogd en de pensioenen werden niet aangepast aan de inflatie (indexering). In januari verkocht ABP Alpinvest aan de beruchte Carlylegroep www.lidwienschuitemaker.nl/krantenarti... .

Martin van Rijn verkocht met ABP die handel nl.wikipedia.org/wiki/AlpInvest_Partne... en nog loopt de urine … o wacht dat is dat andere verhaal .

ABP en PGGM beloofde klant te blijven en vervolgens gaat het bedrijf in JP Morgan vastgoed beleggen, je verwacht het niet. Netjes geregeld allemaal, zo warrig dat niemand de verbanden nog ziet.
www.rtlnieuws.nl/economie/home/alpinve...

Watching the Wheels | 25-02-15 | 03:41 | + 31 -

Wel chique dat oerhollandsch warenhuis dikke middelvinger geeft aan Amerikaans private equity fonds. VS is uiteindelijk niet veel meer dan financieel relatief geslaagde Europese kolonie van semi-criminelen. Zou bijna denken dat V&D weet waar ze mee bezig is...

Schwanz | 25-02-15 | 01:38 | + 15 -

Dus pggm moet zometeen ongeveer 750 miljoen afschrijven op het vastgoed wanneer de langlopende huurcontracten ontbonden worden bij het faillietsement, of de huren gehalveerd worden.

pier smits | 25-02-15 | 00:26 | + 5 -

Als je dit ziet, vraag je je af in hoeverre je als individu nog invloed heb op je eigen keuzes en inzet in een bedrijf. Je kunt slim zijn, een goede inzet hebben, maar het resultaat is er niet naar. De grote winst wordt ergens anders buiten het bedrijf gemaakt. In hoeverre kun je dan nog betrokken zijn bij je bedrijf??? Niet zo vreemd dat mensen niet meer weten waar ze het voor doen en afgestompt raken.

-=PyP=- | 25-02-15 | 00:03 | + 46 -

Verzekeraars, Banken, Hedgefunds.... deze sectoren verzieken de hele maatschappij. Ze verdienen miljarden en ze willen alleen maar meerrrrr.

CBSraming | 24-02-15 | 23:51 | + 30 -

Precies. Wat moet een pensioenfonds doen: rendement maximaliseren om zodoende de pensioenen te financieren.
Dus zonder scrupules business bedrijven. Doen zij het niet, doet een ander het wel. enige moraal is het rendement, net als private equity. kudo's voor PFZW

CaesarSalad | 24-02-15 | 23:49 | + 26 -

Die Cheryl Potter snapt het.

CH3-COOH | 24-02-15 | 23:04 | + 19 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken