Tijd voor gezond verstand in de financiële sector

Pleidooi voor gezond verstand in NRC. En wel om gezond bij de politiek en toezichthouders ten aanzien van de financiële sector. Na de val van Lehman bleek dat de banken, toezichthouders en politiek hadden gefaald en de laatste twee partijen zijn er sindsdien voor aan het zorgen dat zoiets niet meer kan gebeuren. En zijn daarin te ver gegaan zegt Paul Frentrop, een corporate governance-specialist (en geen vriend van DNB). Als voorbeelden noemt hij hogere hypotheekrente omdat de sector zijn eigen toezicht moet betalen en een verslechterend vestigingsklimaat omdat DNB formidabele machtsmiddelen heeft om onwelgevallige bestuurders in de financiële sector buiten te zetten. Het doet hem aan Kafka denken. Sterker nog, waarom zouden beleggers straks aandelen ABN Amro willen kopen terwijl ze nu Delta Lloyd verkopen omdat de verzekeraar in de clinch ligt met DNB? Of het waar is wat Fentrop beweert kunnen we niet beoordelen. Maar we zijn het wel met zijn conclusie eens: het is verstandig noch doelmatig om Nederlandse financiële instellingen zwaardere regels op te leggen dan elders. En nog een dure grap ook, met diverse banken en verzekeraars in handen van de belastingbetaler.

Reaguursels

Inloggen

Hier is een voorstel voor een gezonde financiele sector...

1. Zet een staatsbank op. Dat moet een hele degelijke, saaie bank zijn, met relatief lage spaarrentes en relatief hoge kosten voor hypotheken. Die staatsbank wordt een veilige haven waar mensen hun geld zonder risico kunnen stallen.

2. Zet een deadline waarop de garantieregeling voor banken verdwijnt. Maak duidelijk dat dat gaat gebeuren. Laat de banken _zelf_ maar met ideeen komen hoe ze mensen kunnen overtuigen dat hun geld er toch kan blijven - bijvoorbeeld door hogere rentes te bieden (je loopt tenslotte meer risico) of door risico-dragende activiteiten af te splitsen. Of door zelf een garantiefonds te beginnen - als er iets is waar de financiele sector goed in is dan is het wel dit soort dingen verzinnen, dus dat komt helemaal goed.

3. Zorg dat risico's per bank in alle openheid elk jaar geevalueerd en publiekelijk gerapporteerd worden.

4. Doe verder geen moeite met beheer financiele sector. Als een bank kapot gaat - nou, doei! Er komt er vanzelf een nieuwe voor in de plaats. Had je al je geld er staan? Dat is dan jammer - de rapporten over risico's hadden je gewoon bekend moeten zijn.

Laat mensen nou gewoon _zelf_ kiezen wat ze aan risico willen dragen. Het enige wat de overheid hoeft te doen is te zorgen voor transparantie - en de rest is ongewenst, een enorme last op de belastingbetaler die er verder niets voor terug krijgt.

Opslag Medium | 08-02-15 | 18:35 | + 2 -

bijna_raak | 08-02-15 | 13:59

Op zicht geen slecht idee. alleen wie wil er een spaarbank beginnen? Rente moet verdient worden. Ja we hebben nu een lage rente maar dat zal niet eeuwig duren. Daarnaast is er geen sector die zoveel regels heeft als de bankensector. Probleem is dat er een verschil is tussen regels en goede regels en naar mijn mening zijn er teveel regels en te weinig goede regels. Banken zitten thans in een spagaat. Aan de ene kant wil de overheid/politiek dat banken minder risico lopen en aan de andere kant wil de overheid/politiek dat ze meer uitlenen aan ondernemers en dat is dus risico.

Basil Fawlty | 08-02-15 | 14:24 | + 1 -

Het niet erg risicodragende gedeelte afsplitsen van het speculatieve werk, in principe wat vroeger savings and loans was, postgiro weer instellen. De rest mag op eigen risico speculeren tot ze groen ziet, sprinkhanen financiering, swap transacties doen etc, en vette bonussen betalen intereseert me niet, als normale betalingsverkeer en kredietverschaffing maar overeind blijft, als de speculanten omvallen. en dan ook geen steun verstrekken.

bijna_raak | 08-02-15 | 13:59 | + 5 -

Gezond verstand alleen gaat het niet halen, de mens is namelijk corrupt (te maken) , iedereen is om te kopen, ik ook, en jij ook.

Lang geleden hadden we daar een trucje op bedacht, een systeem dat de mens dwingt om in het gareel te blijven, dat systeem heette 'de goudstandaard' 'Only gold and silver shall be legal tender' zoals in de Amerikaanse grondwet staat, want het spelletje dat Centrale Banken spelen, is al vaker gespeelt de afgelopen 20 eeuwen, in de 17e eeuw snapten ze dat ook in de voormalig Britse colonieën.
Nederland vergat het in 1933, en in 1971 wist niemand het meer. *iets met Nixon*

Maar tegenwoordig moet alles zo ingewikkeld en 'gecompliceerd' mogenlijk, zodat de bureaucraten werk blijven houden, en de managers altijd een excuus hebben om geen verantwoordelijkheid te nemen. En dat zien we terug in de maatschappij en politiek.

Het gaat alleen veranderen als we collectief stoppen met de 'diensten' van de centrale banken.
Stemmen op politici is zinloos, ook dat weten we al best een tijdje. Wil je verandering of niet ?

het orgineel | 08-02-15 | 13:12 | + 2 -

IceSave spaarders hadden gewoon moeten wachten op IJsland, dat gewoon netjes inmiddels de gegarandeerde spaarders heeft betaald. De achtergestelde lening gokkers zijn niet voor niets achtergesteld. Wel het rendement, maar niet het risico willen lopen.
DNB zat gewoon te pitten. De Britten wilden IceSave niet: bijna bankroet, NL gaf, ondanks zijn regellawine (met dus vooral kul regels) gewoon toestemming voor een vestiging. Het resultaat is bekend: de staat vergoedde (onterecht) via de schatkist.
-
De hoge rentes op hypotheken nu zullen deels het gevolg zijn van de bankencrisis, voor een deel zullen ze de woekerwinsten van woekerpolissen moeten compenseren, want de kostenstructuur is nog niet genoeg omlaag sindsdien. Al wordt daar aan gewerkt. (Veel ontslagen.)
En voor een deel is het een gevolg van de veel te hoge hypotheken, waarvan er inmiddels 1 miljoen onder water zouden staan.
-
huizen.prijsverloop.nl/algemenestatist...
Totaal aantal koopwoningen in NL: 3,9 mln.
Het bedrag wat Nederlandse huishoudens in totaal hebben geleend voor hun hypotheek is gestegen van 138 miljard euro in 1996 naar 609 miljard euro in 2009 (4,4x). Tegelijk zijn de huizenprijzen 2,5x over de kop gegaan. Bericht uit 2009, waarschijnlijk.
-
Hoezo tophypotheek met ook de nieuwe badkamer, keuken, auto en vakantie gefinancierd.
Die staan nu dus onder water.
-
www.rtlnieuws.nl/economie/ing-eind-201...
Het aantal huishoudens met een hypotheek die boven de marktwaarde van het huis ligt zal eind 2013 zijn gestegen naar 800.000. Dat is bijna een kwart! Bericht Augustus 2012
-
www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypothe...
Het aantal huishoudens met een woning 'onder water' neemt vrijwel niet meer toe. Bij 1,5 miljoen huishoudens was de waarde van de eigen woning begin 2014 lager dan de hypotheekschuld, bijna evenveel als een jaar eerder. Begin dit jaar hadden 4,3 miljoen huishoudens een eigen woning.
Bericht oktober 2014.
-
Kortom, de banken hebben een buffer nodig, stroppenpot heette dat vroeger, voor bankroete woningeigenaars. Dat geeft een hogere rente, dat klopt.
Oh, 1,5 / 4,3 * 100% = 35% op mijn telraam. Ofwel, het record van 35% van de huizen had een lagere waarde dan de hypotheekschuld.

Raider Twix | 08-02-15 | 11:43 | + 3 -

Rover2000: ongetwijfeld zal banklobbyi..... ehm..."onafhankelijk financieël analist" Fransman binnenkort met behulp van Lego stukjes ons uitleggen dat dit een zéér slecht idee is...

RonnieKray | 08-02-15 | 10:39 | + 2 -

Gezond verstand en financiële sector is de moeder van alle oxymorons.

Hebzucht, korte termijn denken, amorele instelling, ivoren toren, olifsntshuid en financiële sector klinkt al meer passend.

RonnieKray | 08-02-15 | 10:29 | + 3 -

Allemaal maar details, Heel de wereld is in handen van 1 grote familie, de Rockefellers.

Mario Draghi is een loop jongen van hun, een ex Goldman Sachs. Heeft in Italië destijds tien hij MP was al flinke fraude gepleegd, en is nu CEO van de ECB. Ohja Draghi si ook lid van de Group of Thirty, opgericht door de Rockefeller Foundation.

Snapt iemand nog waarom deze man ooit die baan bij het ECB heeft kunnen krijgen met zijn achtergrond? Als je dit snapt, begrijp je hoe de wereld echt werkt.

Methylfenidaat | 08-02-15 | 05:37 | + -10 -

Je doet er toch allemaal nix aan dus laat ze maar het rambam krijgen met hun kaposnes.

Piet van den Hoek | 08-02-15 | 05:29 | + 1 -

woekerpolis, libor, rente-derivaten om maar een paar recente voorbeelden te noemen, bewijzen dat het toezicht niet deugde en niet deugt en dat de straffen nog steeds niet afschrikwekkend genoeg zijn. zelfde als fraude in gezondheidszorg. zolang de instelling de boete betaalt en de verzekeringsmaatschappijen, lees de belastingbetaler, de tekorten aanvult, verandert het gedrag niet. het moet pijn kunnen doen, een risico van verlies van alles, vrouw, auto, geld, huis, golfclublidmaatschap etc.

minimá-armezusvan.. | 08-02-15 | 00:39 | + 15 -

@denoorman | 07-02-15 | 20:36 | +
De overheid moet tijdelijk garant staan voor de spaartegoeden van bedrijven en particulieren tot een bepaald bedrag.
De overheid moet ervoor zorgen dat men snel elders een bankrekening kan openen met bepaald tegoed zodat het geld enigszins blijft doorrollen.
De bank verder ontmantelen. Duurt wel een paar jaar maar in tegenstelling tot een gewoon bedrijfsfaillissement blijft er van een bank veel mee over. Zie de DSB.

Het enige is wat de overheid heeft bereikt is dat de bonussen zijn veiliggesteld en het voor de rest nog steeds een puinzooi is.
Dat is óók de reden dat het in Griekenland ook een puinzooi is.
De 250 miljard aan leningen aan Griekenland is niet aan de burger gegaan, neen, alleen naar de banken waar warempel de noord-Europese landen inzitten.
Daarom is bij dezen ook de voorspelling: Griekenland krijgt er gewoon geld bij, lees de banken.
Het is gewoon een grote klerezooi die nog steeds moet worden opgeruimd. Maar ja, opruimen doet men liever niet. Neen, gratis geld bijdrukken wel ten koste van diegenen die het niet over de balk hebben gesmeten.
Verbrassen wordt beloond evenals het falen van het graaiende 'top'management.

ProAsfalt | 07-02-15 | 20:59 | + 28 -

@ProAsfalt
Ja, slim idee?? Onze grootste banken (ING, ABN AMRO) gaan failliet en miljoenen gewone nederlanders verliezen tientallen miljarden en we moeten dan blij zijn?? Ja, dat is inderdaad een nogal simpele redenering... Als je nog meer goede? ideen hebt, laat het weten.. Bedankt

denoorman | 07-02-15 | 20:36 | + 0 -

Je moet foute banken (en verzekeraars) gewoon failliet laten gaan.
Zo simpel is het.
Staat 'goed' op het CV van het 'top'management:
begin datum - eind datum: bedrijfsnaam
Functie: Top management
Reden beëindiging: faillissement door mijn toedien.

Het grootste voordeel is, is dat zij kunnen fluiten naar de bonussen.
Niet presteer bonus.
Prestatiebonus.
Blijvenzittenbnus,
Oprotbonus.
zelfverzinbonus.

ProAsfalt | 07-02-15 | 20:11 | + 18 -

"Als voorbeelden noemt hij hogere hypotheekrente omdat de sector zijn eigen toezicht moet betalen en een verslechterend vestigingsklimaat omdat DNB formidabele machtsmiddelen heeft om onwelgevallige bestuurders in de financiële sector buiten te zetten."

En dat zou slecht voor het vestigingsklimaat zijn. Zal best. Maar goed voor het volk dat minder gemakkelijk bedonderd wordt door figuren die zoveel mogelijk winsten willen trekken ten koste van de gewone burger.

Michelsz | 07-02-15 | 19:50 | + 16 -

Nee inderdaad je moet onze banken gewoon net als de rest van de wereld gewoon door laten gaan want die nationalisaties deden we voor de lol. Gewoon omdat we teveel belastingcenten hadden liggen.
nog een keer
de ellende van de crisis waar we nog steeds niet uit zijn was blijkbaar niet groot genoeg
Net alsof er iets is opgelost.
Ik weet niet of je het je kan herinneren maar onze DNB stond altijd heel hoog aangeschreven voor de taak die ze hadden in tegenstelling tot de centrale bankiers uit de zuidelijke landen die in dienst stonden van de politiek. Moet ik toegeven dat ik niet zoveel weet van de huidige stand van zaken maar ik mag hopen dat dat in elk geval niet veel verandert is. En als DNB goede middelen heeft om gespuis te verwijderen dan is dat een hele goede zaak
laat het maar wat duurder zijn hier en houdt het allemaal nauwlettend in de gaten. Goede zaak.
Het is nog niet zo lang geleden dat ze alles naar de klote geholpen hebben. Moet je wel heel naief zijn om ze nu de vrije hand te willen geven.

mentaliteit is alles | 07-02-15 | 19:18 | + 12 -

Hah, mooie uitspraak van onze vriend Varoufakis somt het mooi op:

"A clueless political personnel, in denial of the systemic nature of the crisis, is pursuing policies akin to carpet-bombing the economy of proud European nations in order to save them."

www.zerohedge.com/news/2015-02-06/yani...

SjonnieDoe | 07-02-15 | 19:02 | + 26 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken