Rapport: handelsverdrag met VS kost EU 600.000 banen. Maar is het waar?

Kloosried
Kloosried
Volgens Amerikaanse onderzoekers gaan er 600.000 banen verloren in Europa als we besluiten tot het afsluiten van het Transatlantisch Investeringsverdrag TTIP, zo kopte het FD vanochtend. Dat zijn alarmerende cijfers, dus we doken in het onderzoeksrapport. Maar eerst: wat is het eigenlijk? TTIP is het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Landen hebben handelsbarrières bestaande uit importheffingen en richtlijnen die het bemoeilijken om vanuit andere landen te importeren. Omdat we hopen allebei beter af te zijn als we die barrières verlagen, zijn we nu aan het onderhandelen met de VS. Dat stuit op weerstand van allerlei soorten linkse activisten: de Europese milieu-activisten zijn bang dat onze (relatief strenge) regels daaronder gaan lijden. Hier is het bijvoorbeeld verboden om chloorkip te verkopen. In de VS is dit wel toegestaan. Tegenstanders beamen weliswaar dat het handelsverdrag hier momenteel - waarschijnlijk, want de volledige inhoud kennen we niet - nog geen veranderingen in aanbrengt. Máár: het wordt een 'living agreement' (=inhoud kan op elk moment veranderen zonder dat er nieuwe handtekeningen onder het hele akkoord moeten komen), dus dat kan op elk moment alsnog gebeuren. Een grappige veronderstelling. Om chloorkippen toe te staan, moeten er regels geschrapt worden. Tenzij de Europese Commissie ineens genezen blijkt van zijn ongeëvenaarde regelzucht, lijkt ons dat niet voor de hand liggend. Een ander bezwaar tegen TTIP is dat we ons daarmee in een 'race to the bottom' storten waar uiteindelijk alleen het grootkapitaal beter van wordt. En daar gaat de working paper over die deze week het nieuws haalt. We lichten er een paar citaten uit.

We beginnen met lezen (PDF) op het voorblad. 'WORKING PAPER.' Aha. Niet peer-reviewed dus.

'First, we assume that increased international competition will exert pressure on the real exchange rate. This might occur as firms in every country try to preserve their international competitiveness and increase efforts to reduce labor costs. It might also be the result of unemployment pressures and legislation that would redule total labor compensation. As a result, the labor share of GDP would further decrease in Europe in a downward trend toward the lower US share, weakening aggregate demand.'

De assumptie is dus dat alle landen binnen het handelsverdrag in prijsniveau op elkaar gaan lijken. Ofwel omdat de lonen met elkaar in evenwicht worden gebracht, ofwel omdat landen met hogere lonen hun werkloosheid zien toenemen. Dat evenwicht ontstaat dan niet op het gemiddelde, maar op het laagste punt. Kijk, daar hebben we de 'race to the bottom' te pakken waar links zo dol op is. Een interessante assumptie, maar volstrekt onbewezen. Bovendien: was de uitkomst van het rapport niet dat er 600.000 banen verloren gaan? Als de eerste assumptie meteen al gelijk is aan de uitkomst, dan is er ons inziens sprake van een cirkelredenering.

'A likely explanation for how EU-US trade could expand while EU net exports to the world could decline is that, in the EU’s stagnating economy, domestic demand for lower-value added manufactures – in which the EU is relatively uncompetitive – will crowd out higher-value added ones. Indeed, our figures show an increase of net exports in almost every other region of the world except Europe, suggesting that higher demand for low-value added product will lead to higher net imports from Asian and African economies and from the US.'

De binnenlandse vraag naar productie met een lage toegevoegde waarde zal in Europa toenemen ten opzichte van productie met een hoge toegevoegde waarde. Voor deze productie zullen we naar Azië, Afrika en de VS kijken. Dat kan kloppen. Of niet, we hebben geen idee. Tot nu toe gaat de vlieger niet op en stagneert de toegevoegde waarde, dus we neigen naar het laatste. De grap zit 'm in de voetnoot:

'In many models, greater within-trade agreement exports come along with lower global net exports. For instance, the U.S. government's official GTAP-based assessment of the US-Korea trade agreement projected this pattern.'

We stuitten in het rapport dáárover op de volgende zin: 'For many sectors, a large portion of the increase in imports from Korea is the result of trade diversion from other countries.' Dat is logisch. Het is niet zo dat er door een handelsverdrag ineens op magische wijze nieuwe productiecapaciteit ontstaat, dus de toegenomen export naar de Verenigde Staten zal voor een deel verdwijnen in de export naar andere landen. Dat betekent echter niet dat de totale export zal dalen. In tegendeel: hoewel een 'groot deel' van de toename uit andere delen komt, ziet elke sector na het verdrag tussen Korea en de VS per saldo de export toenemen - zowel in Korea als in de VS (p. 2-10 & 2-11, PDF). Een kwestie van selectief shoppen dus uit een rapport van de U.S. International Trade Commission dat, alweer, geen enkele wetenschappelijke waarde heeft.

20150114-handelsverdrag.png

Dit was het punt waar we stopten met lezen. Wat we hier zien, is een tabelletje dat is samengesteld op basis van bovenstaande aannames en nog wat meer. Onder de streep gaan er dus 583.000 banen verloren in Europa, waarvan 223.000 in Nederland, Finland en België. We verliezen hier gemiddeld bijna €5000 aan inkomen per persoon. Dat is ongeveer 15% (!) van een modaal salaris. Een slagveld wacht, waarin mensen massaal hun hypotheek niet meer kunnen betalen, aan de drugs geraken, geen belasting meer afdragen en zichzelf vervolgens uit ellende van een brug wer- oh nee, ons BBP daalt slechts met 0,5%. Huh? Dat moet een tikfout zijn. Laten we even redeneren vanuit de Enabling Trade Index van het World Economic Forum, dat (kort door de bocht) een ranglijst heeft van handelsbarrières. Hoog scoren = weinig barrières, dus ook weinig te verliezen als de barrières verlaagd worden. Laag scoren = veel te verliezen. Op deze ranglijst staan de Noord-Europese landen hoger dan de VS, en scoort Zuid-Europa vrij matig (PDF). Dan moet daar zo ongeveer de apocalyps uitbreken wanneer TTIP wordt ingevoerd, toch? NEE. Italië krimpt nauwelijks en ook de rest van Zuid-Europa heeft minder onder het verdrag te lijden dan 'wij'. Sterker: de VS komen als winnaar uit de bus. Wat raar is, want dat heeft zwaardere handelsbeperkingen dan Finland, Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Als we teruggaan naar het blijkbaar representatieve voorbeeld van het handelsverdrag tussen Korea en de VS, dan zagen we dat het land met de laagste handelsbarrières, het meest profiteert:

'The tariff asymmetry between the United States and Korea suggests that the FTA is likely to result in a greater percentage increase in U.S. exports to Korea (because of the effect of lowering Korea’s relatively higher trade barriers) than in U.S. imports from Korea (because the U.S. economy is relatively more open to Korea’s imports).'

Dus: als we het zo bekijken, is het ranglijstje van wie er profiteert, precies omgekeerd ten opzichte van wat we zouden verwachten. Wie produceert zoiets? Laten we de pagina van de universiteit nog eens beter bestuderen. Een Amerikaans onderzoek dat Europa gaat behoeden voor de grootste fout uit de geschiedenis, dat is al vreemd. Vertalingen beschikbaar in 11 (!) van de 24 gesproken Europese talen. Als het opsteller Jeronim Capaldo daadwerkelijk om de wetenschappelijke waarde was gegaan, dan had hij het echt wel gewoon bij Engels gehouden. Het zou ons niet verbazen als er grif voor dit 'onderzoek' betaald is. Door wie? Geen idee. Maar het FD en NRC Handelsblad moeten zich schamen dat ze dit zo klakkeloos hebben overgenomen.

Reaguursels

Inloggen

Het ergste van TTIP is wel dat landen boetes moeten betalen aan bedrijven als ze, bv dmv wetgeving, een bedrijf dwars zit. Als dat geen dikke middelvinger is naar de democratie, weet ik het ook niet meer...
WellusNietus | 14-01-15 | 19:59 | + 19 -
-
TTIP is bedoeld voor grote bedrijven om staten naar hun pijpen te laten dansen. Een daarvan is zadengigant Cargill.
En die domme politici tuinen in hun leuke praatjes.
Maar ach, sinds 1998 is de AEX al niet meer vooruit te branden en sinds 2008 ligt de EU-economie in puin.
Kortom, er is slechts keuze uit een bankroet EU door de EU of een leeggezogen EU door TTIP aanhangers, zoals ongetwijfeld Cargill, maar ook andere groot-concerns.
De burger en werknemer betaald. Als ie zelf tenminste wat geld krijgt. Knot zegt wel waar je het wel of niet aan mag uitgeven, gelijk Stalin.

Raider Twix | 15-01-15 | 16:45 | + 1 -

Goede link Diotima | 15-01-15 | 15:30 | + 0 - !!

stop-ttip.org/

Ik sta er op!

Vogelbeest | 15-01-15 | 15:38 | + 3 -

Het moge toch toch duidelijk zijn dat dit verdrag een stinkend Trojaans paard is? En al schept het nieuwe mcjobs, moeten we daarvoor democratie en soevereiniteit verkwanselen (of wat daar nog van rest, voor de cynici onder ons...)? Ik heb al getekend, en nodig jullie uit hetzelfde te doen. stop-ttip.org/

Diotima | 15-01-15 | 15:30 | + 3 -

@WellusNietus | 14-01-15 | 19:59
Bijv. GMO's moeten worden toegelaten anders stapt Monsanto naar de rechter.

Het rookverbod in kroegen zal dan moeten verdwijnen omdat het de winstgevenheid van Philip Morris aantast.

En ook drankverbod voor minderjarigen moet weg zodat pubers weer vanouds Johnny Walker kunnen zuipen.

JoranVanderdood | 15-01-15 | 14:58 | + 4 -

Haal eens voorbeelden aan wat dit ISDS grapje kan kosten voor overheden??? Voorbeelden te over.

Wat een kortzichtig kut stukkie.

ParksanRecreation | 15-01-15 | 09:56 | + 1 -

Door dit soort akkoorden worden overheden en zelfs rechtbanken buitenspel gezet, dat is de kern.
Investor state dispute settlement anyone???

Van te voren is alles geheim, tekenen bij het kruisje, en je zit vast tot het einde der dagen. Hoe kan je dit niet zien?

ParksanRecreation | 15-01-15 | 09:53 | + 4 -

Dat hangt 100% van de inhoud van het akkoord af. Hier zijn hormoonkippen verboden. In de USA is het bijna het enige wat je krijgen kan. Koeien idem. Komen die zonder belemmeringen naar de EU? Dan kunnen we de boerenstand wel opheffen.
Wat gebeurt er met consumentenartikelen? Ikkoop wel eens voedinssupplementen die daar $16,95 kosten en hier Euro 32,-. Laat ik echter ze echter uit de USA komen betaal ik me eerst scheel aan P&P en vervolgens komt er nog invoerrechten bij en dan ben ik net zo veel kwijt.

Pas een programma ergens gezien waaruit bleek dat Porsche met veel moeite zijn instapmodel panamera in de USA net onder de $100.000,- houdt. Hier kost hij het dubbele. Hoe zit dat? Dat is niet alleen maar BTW en BPM. Dan kom ik nog steeds zo'n 30.000,- tekort.

Apple en Samsung producten die daar $99,- kosten hier euro 99,-. Dat is niet alleen maar BTW.

Als dat allemaal echt vrijgegegeven wordt kunnen we hier de winkels wel sluiten.

Vogelbeest | 15-01-15 | 08:35 | + 3 -

Dit soort rapporten laat mij helemaal koud, het feit dat er een wetgeving aan dreigt te komen die er voor gaat zorgen dat grote conglomeraten meer macht hebben dan een door het volk verkozen regeringen.

Daar zouden onze vertegenwoordigers niet eens over mogen praten, en dat doen ze wel, dat is pas echt gevaarlijk.

Flipus | 15-01-15 | 04:40 | + 6 -

Met de ruggegraat als een dropveter gaat die Rutte de chloorkip genaamd TIPP natuurlijk gewoon door onze strot douwen. En als we achteraf er achterkomen wat de TIPP werkelijk inhoudt dan wast bij zijn handen in onschuld zoals als die andere politici die ons opgezadeld hebben met de ene na de andere clusterfuck.
Omdat het GATT verdrag niet helemaal werkte probeert Amerika met haar corporate fasicme opnieuw haar grip op de wereld te versterken.
Als het TIPP verdrag daadwerkelijk aangenomen wordt is het duidelijk een signaal om de EU maar daadwerkelijk te verlaten.

spoilerfreak | 15-01-15 | 01:55 | + 7 -

Is TIPP niet zo supergeheim dat de Kamer er niet over geinformeerd mag worden? Wordt TIPP niet angstvallig buiten de main stream media gehouden? Als iets weer eens leuk geheim /duister wordt gehouden kunt u van een ding zeker zijn degenen die de lobby clubs financieren worden er beter van, u mag het betalen.

bijna_raak | 14-01-15 | 20:11 | + 13 -

Het ergste van TTIP is wel dat landen boetes moeten betalen aan bedrijven als ze, bv dmv wetgeving, een bedrijf dwars zit. Als dat geen dikke middelvinger is naar de democratie, weet ik het ook niet meer...

WellusNietus | 14-01-15 | 19:59 | + 23 -

OK Goossens, dit is best wel leuk gedaan. Het is allemaal erg verdacht en het stuk staat ook bol van de onwaarschijnlijkheden. Ik zie nog wel een paar argumenten die jij over het hoofd ziet. Als je (meer) handel gaat drijven met een land dat overal beter in is dan jij, dan hoeft dat geen gevolgen te hebben voor de werkgelegenheid. Door de handel zullen zij vooral die producten gaan exporteren waarin zijn relatief tot de andere producten die zij produceren beter zijn dan jij. Vervolgens zal de correctie van de waarde van de munt ervoor zorgen dat jij de producten kan blijven verkopen waarin jij relatief goed bent. Werkgelegenheid is een heel ander ding en heeft te maken met het functioneren van de arbeidsmarkt. Tot hier het college, ik vind het een moedige poging. Keep up the good work.

kleuterleider | 14-01-15 | 19:58 | + 3 -

Je moet je niet afvragen is het waar. Je moet je altijd afvragen: hoeveel erger is het nog.

dr. P. von Orno | 14-01-15 | 19:24 | + 14 -

TIPP is toch dat verdrag waar 150.000 mensen bezwaar hebben tegen aangetekend, wat blijkbaar mogelijk was, maar waarvan een heleboel mensen niets eens wisten dat dit kon?!

Voor de rest is TIPP gewoon een voorloper van de NWO, gebaseerd op het prachtige gedachtengoed van de EU, of zoals de VS denkt: op het prachtige gedachtengoed van de VS. Maar dat zijn oneffenheidjes, die trekken ze later wel recht als we idd allemaal even weinig verdienen, er een paar zijn die heel veel verdienen en er heel veel zijn die straks net niet hun rijtjeshuis meer kunnen betalen.
Geeft niets hoor, allemaal democratisch besloten.

Tsaaah | 14-01-15 | 19:11 | + 14 -

sheeple maakt ttip niks uit, die willen lekker goedkoop chloorkip vreten.

Bertus Brulbroek | 14-01-15 | 18:56 | + -1 -

Het begon goed, dat duidelijk uitleggen.....
Tot je de aandacht op die linkse chloorkip ging richten en stopte met vertalen.

Einde van de Domheid | 14-01-15 | 18:34 | + 6 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken