Albert Heijn stopt met puur en eerlijk voedsel

Haha, denkt u nu. Albert Heijn heeft nooit aan puur en eerlijk voedsel gedaan! En dat kan zo zijn, maar nu stopt 's lands grootste kruidenier in ieder geval ook met de claim dat ze dit doen. De 'Puur & Eerlijk'-producten gaan er namelijk uit. Vorig jaar werden ze nog genomineerd voor Het Gouden Windei van Foodwatch, omdat de producten niet puur en niet eerlijk waren. Legendarische quote: "Het logo puur&eerlijk zegt bij zo'n product alleen dat minstens één ingrediënt verantwoord is. De rest kan net zo goed bestaan – en bestaat ook werkelijk – uit smaakversterkers, E-nummers, dieronvriendelijk vlees of melk uit de bio-industrie." Oftewel: flikker de grootste troep bij elkaar in een verpakking, maar verwerk er wel een scharrelei van boerderij Beertema in en het is puur ende eerlijk. Handig man. Zo'n keurmerk willen wij ook wel. In plaats van het 'Puur & Eerlijk'-label komt nu een nieuw merk met de krommetenentitel 'AH Biologisch'. Wat dat namelijk precies betekent, weet ook niemand. Wel krijgen de nieuwe producten het Skal-keurmerk. Want nietszeggende keurmerken, daar hebben we er nog niet genoeg van in Nederland.

Reaguursels

Inloggen

Het BIO keurmerk van SKAL, is volgens mij al vrij oud. Daar moet je aantonen dat de gehele ingrediënten keten biologisch is. Dat is wel andere koek dan één ingrediënt.

Alles is te fixen | 12-01-15 | 11:08 | + 1 -

Gelukkig maar dat AH links en rechts wordt ingehaald door andere supermarkten. De kwaliteit van de producten is zo laag en de keuze zeer beperkt. We hebben nu Marks & Spencer, wat een zegen! En Marqt zo nu en dan. Ik kom liefst zo weinig mogelijk bij AH.

pjisonline | 12-01-15 | 07:50 | + -2 -

Verpakkingen zijn tegenwoordig meer 'versierd' met keurmerken dan met afbeeldingen/tekst van wat er nou werkelijk verkocht wordt... Je koopt geen blik soep, maar een blik keurmerken!

davimore | 11-01-15 | 22:26 | + 0 -

Vogelbeest | 10-01-15 | 13:24
Mononatriumglutamaat is niet gevaarlijk en al helemaal geen 'neurotoxisch vergif'. Het is goed dat mensen steeds bewuster gaan eten en verwerkt voedsel steeds meer gaan mijden. Het is niet goed dat dit hand in hand gaat met een groeiende trend van pseudowetenschap en 'magisch denken'.

Broodroof | 11-01-15 | 21:11 | + 4 -

Tel Aziaat | 11-01-15 | 12:44 | + 3 -
Olijfolie is trouwens ook niet vaak de olie die op de verpakking staat.

deluiegriek | 11-01-15 | 16:22 | + 0 -

Tel Aziaat | 11-01-15 | 12:44 | + 3 -
"groente, fruit, boter, eieren, honing, zuivel, olijfolie en een zeer beperkt gedeelte van de vleesschappen."
En dit is ook allemaal gezond? Eieren kan dioxine in zitten, honing zit plastic in (volgens Keuringsdienst van Waarde), vlees van de super kan ook allemaal troep in zitten.
Ik heb ergens gelezen dat als een marketeer iets aan een product kan veranderen, zij dit dan ook altijd doen. Tenzij je hele producten koopt want dan valt er niets te veranderen of verbeteren. Maar of dat waar is...?
En inderdaad.. teveel H2O is ook ongezond.

deluiegriek | 11-01-15 | 16:16 | + -1 -

Ik raad u allen eens aan om met iemand met een parfum- en perubalsemallergie een hedendaagse supermarkt binnen te stappen.

Dat is een grote eye-opener: Je staat namelijk binnen 10 minuten inclusief kassa, weer buiten en de enige schappen waar je dan voor stilstaat zijn de groente, fruit, boter, eieren, honing, zuivel, olijfolie en een zeer beperkt gedeelte van de vleesschappen.

Kortom: Ik heb een broodbakmachine, ik sta tegenwoordig iedere avond zelf te koken en ik kom vaker bij de lokale groenteboer en wildslager, dan dat ik een supermarkt binnen stap. Het eten is in totaal wat duurder, maar daar staat tegenover dat ik zoveel andere rotzooi niet meer koop, dat mijn maandelijkse voedseluitgaven nu lager zijn dan hiervoor.
En mijn voer is er nog lekkerder van geworden ook!

Tel Aziaat | 11-01-15 | 12:44 | + 7 -

Toen ik de op las dacht ik: Eindelijk, een grote supermarkt stopt met het GroenLinkse geneuzel. Helaas. Er komt wat anders met "biologisch" voor in de plaats.

lauwebal | 11-01-15 | 11:39 | + 1 -

@McPhart | 10-01-15 | 14:24
Het maakt heel weinig uit dat ergens zoutzuur inzit als dat netjes wordt gecompenseerd door basen. Ik vind Zoutzuur (HCl) toch eigenlijk wel het lekkerst als het gemengd wordt met ammoniak (NH3) waarbij het ammoniumchloride (NH4Cl) vormt. In de volksmond ook wel bekend als salmiak.

2.4 | 11-01-15 | 10:46 | + 6 -

Als een heleboel mensen nou eens stopten met E948 tot zich te nemen, zou dat ontzettend schelen in de zorgkosten.

3*links=rechts | 11-01-15 | 08:34 | + 2 -

Een hoop gedoe over die E-nummers hoor, ik lees gewoon de hoeveelheid zout, citroenzuur en suiker die er in producten zitten. Stuk makkelijker te onthouden en matiging daarin levert evenzoveel gezondheidsvoordelen op.

Sjnuffel | 11-01-15 | 02:20 | + 2 -

Ik ga nooit naar de Adolf Halal, met hun dure shytezooi.

Slipsnifter | 11-01-15 | 00:47 | + -4 -

OMI WTF ETME

Slipsnifter | 11-01-15 | 00:44 | + -3 -

EMTE FTW IMO

Laikamule | 10-01-15 | 22:19 | + -5 -

In Beverwijk,Marlo terrein ,sinds kort verbouwd Mega Supermarkt van Dekamarkt.
Echt n Pionier in omgeving Ijmond,Warme Wokmaaltijden,Pizza's ,Salade's ect. ter plekke bereid,Eetcafé met Uitsmijters,Soep,Allerlei broodjes.
Deze zaak heeft echt n nieuwe trend gezet,open Slagerij,en ook nog n degelijke Viswinkel.
Op zondag ook Aldi ,Action,Gamma,Praxis open daar !
AH is niet verkeerd bezig met die Basic lijn,echt top producten voor zeer schappelijke prijs !
Verders schat ik de gemiddelde kwaliteit van AH Huismerk hoger in dan van een Superunie.
AH legt de grens toch vaak iets hoger dan andere Supers,maar daar betaal je dan ook dik voor.
Wat me echt het meest bevalt aan AH is het ruime assortiment van soortgelijke producten.
Maar de enige Super hier in de hele omtrek die Alfa 33CL in Sixpack verkoopt is de Jumbo!

Torquemada | 10-01-15 | 19:07 | + -10 -

beftiaanbeukgraag | 10-01-15 | 15:54
Het woord Sodium gebruikt men in het Engels ipv Natrium...
Zie ook Kalium/Potassium.

Vuurwezel | 10-01-15 | 18:01 | + 1 -

"Bereiding/oorsprong
.
E120 is een rode kleurstof, onttrokken aan de geplette lijfjes van schildluizen. De luizen worden fijngestampt en het vocht wordt gemengd met andere stoffen (bvb. tin) om het kleurechter te maken.
.
Algemene opmerking:Enkel de vrouwtjesluizen worden
gebruikt. Er zijn 140000 luizen nodig om één kilo kleurstof te verkrijgen."
.
Daar sta je dan. Bij de starbucks. Met je vegetarische quinoa harses. En een aardbeifrappucino. Getopped met schildluis. Want het is zo zielig voor de diertjes en zo bevorderend voor je eigen moraalpaal.
E124 is de synthetische versie van E120.

Acar_ketimun | 10-01-15 | 17:39 | + 6 -

Waren ze daarmee begonnen dan??

Slipsnifter | 10-01-15 | 17:18 | + 0 -

In Spa blauw schijnt heel veel H2O te zitten, oftewel diwaterstofoxide. Daar ga je van dood als je er teveel van binnen krijgt.

Harry Turtle | 10-01-15 | 17:13 | + 15 -

De term 'biologisch' is wettelijk beschermd, en mag dus alleen gebruikt worden als een product het EKO-keurmerk mag gebruiken.

Da lijkt toch op een verbetering, al was het maar dat er dan wel duidelijk is waar het over gaat.

laatmaargaan | 10-01-15 | 17:01 | + 4 -

@beftiaanbeukgraag | 10-01-15 | 15:54 | + -1 - In het Engels is meer informatie beschikbaar als in het Nederlands. Sodium is het Engelse woord voor Natrium.
De meeste reaguurders hebben voldoende kennis van Engels om dit te begrijpen. Jij wellicht niet. Sorry voor je. Kijk eens bij LOI of zo. Die zullen wel cursussen hebben.

Vogelbeest | 10-01-15 | 16:58 | + 3 -

@Muxje | 10-01-15 | 14:21 | + 4 -: is mij bekend, E300 is gewoon vitamine C en daar heb ik helemaal geen moeite mee. Maar toen mijn kinderen nogal slecht bleken te reageren op van alles en nog wat ben ik het uit gaan zoeken.
Er staan lijsten op websites en er zijn apps voor. Als er E's ergens in zitten kijk ik eerst wat het is voordat ik besloot of het gekocht wordt.
Kost samengevat komt er bij mij thuis geen smaakversterkers, glucosestroop en geraffineerd gehard (plantaardig) vet binnen. Dat betekent dat Mevr Vogelbeest en ik heel veel in de keuken staan, want een saus uit een zakje, een kant-en-klaar koekje of een knorr wereldgerecht kopen we niet. Onze kinderen zijn inmiddels wel uit alle allergieën aan het groeien, dus het heeft wel degelijk zin.

Vogelbeest | 10-01-15 | 16:56 | + 8 -

Gazzerop | 10-01-15 | 14:05: Palmolie zoals door de voedselindustrie gebruikt wordt is gewoonlijk gehard. Dat wil zeggen dat er een smeltpunt aan gegeven is, en dat doen ze door er waterstofgas doorheen te jagen. Daar wordt de vetcel poreus van. Ik heb 5 jaar bij de grootste hardingsfabriek van Europa gewerkt dus ik durf te beweren dat ik weet waar ik het over heb.

Misschien dat jij als bioloog gelijk hebt dat aderverkalking hier geen rechtstreeks gevolg van is.

Waar ik zeker wel gelijk in heb: Ons lichaam herkent die poreuze vetcellen niet als zodanig en zet ze in op plaatsen waar vetcellen gebruikt moeten worden. Door de poreuze structuur zijn ze zachter/minder sterk dan normaal en alle statistieken wijzen er op dat slagaderbreuken, poreuze hartkleppen en hersenbloedingen toenemen naarmate het gebruik van geraffineerd gehard vet door de mensheid toe neemt.

Ik ben inmiddels jaren weg bij die fabriek, maar toe ik onlangs benaderd werd of ik operationeel manager van een palmolie terminal wilde worden heb ik voor de eer bedankt. Ik kan het met mijn geweten niet eens worden over het zieker maken van de mensheid, ook al staat daar een prachtig salaris tegenover.

Vogelbeest | 10-01-15 | 16:50 | + 14 -

@GaatDeGoedeKantOp | 10-01-15 | 15:24 | + 1 -
Die hebben dan ook geen idee waar ze het over hebben en blaten louter na wat ene meneer Keys in de jaren '60 heeft verzonnen en een idioot leven is gaan leiden. Nog nooit bewezen!

citywok | 10-01-15 | 16:32 | + -1 -

kwam laatst op een expat-site dit filmpje tegen over AH. Gaat redelijk specifiek over Amsterdamse vestigingen maar is vast ook van toepassing op de rest van NL:

www.youtube.com/watch?v=xlZ9d-g1fA8

gatij | 10-01-15 | 16:24 | + 3 -

@ vogelbeest
E 621 is monoNATRIUMglutamaat
Als je iets neerplempt doe het dan goed

beftiaanbeukgraag | 10-01-15 | 15:54 | + 3 -

Zolang elke wethouder ruimte biedt aan 138 Albert Heijns in zijn gemeente kan je bijna niet om dat onvreetbare eeuwig houdbare nepvlees heen.

de Voorzittert | 10-01-15 | 15:36 | + 14 -

@ Gazzerop | 10-01-15 | 14:05 | + 3 -
Bij het voedingscentrum zeggen ze iets anders:
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid".
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/pa...

GaatDeGoedeKantOp | 10-01-15 | 15:24 | + 2 -

Wat is er mis met E-nummers?
Muxje | 10-01-15 | 13:01 | + 7 -
-
E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen. In Voedsel.
Probleem is, dat er meerdere zijn die toch niet zo gezond blijken te zijn als ooit werd gedacht.
Ik onthoud die niet, maar ga gewoon voor zo geen of zo weinig mogelijk E-nummers.
Er zijn (huis)merken zonder E-nummers. Heinz en Calve ketchup b.v..

Raider Twix | 10-01-15 | 15:22 | + 3 -

@stiekemlinks | 10-01-15 | 14:54
Dat kan allemaal wel zo zijn, mij zijn ze als vaste klant kwijt. Ik kijk bij vlees en groente naar hoe het er uitziet, hoe het smaakt en -tegenwoordig steeds belangrijker- de prijs. Op al die drie dingen wint de Lidl.
Ik daag je uit om de hamburgers van de AH eens te proberen. Krimpen enorm in de pan. Het resulteert in een soort uitgedroogde spons op je bord. Eet smakelijk.

Rest In Privacy | 10-01-15 | 15:15 | + 11 -

het orgineel | 10-01-15 | 14:30 | + 1 -

Amen!

De grap van het verhaal is dat de door jouw beschreven ontwikkeling van eten bereiden/koken we meer energie konden verkrijgen uit ons voedsel, dit als enige van alle diersoorten. In de evolutie biologie heeft men nu daarom ook de stelling dat daarom wij een veel groter brein/cns konden ontwikkelen met grotere hersencapaciteiten en een handig (type) bewustzijn als gevolg. Is ook nodig want de huidige mens alloceert ongeveer 30% van zijn energie intake naar de hersenen. Kort gezegd we kunnen als mensaap goed denken en redeneren en ratio hebben door ons voedsel te koken.

Godverdomme zijn er nu voedselgekkies die dus een paleo dieet aanhouden...... Dan heb je dus al een beperkt beoordelingsvermogen om over te gaan over een achterlijk dieet, en dan heeft het dieet weer als gevolg dat je je volledige hersencapaciteit inhibeert. Ik lach mij rot!

Dude heb je eten | 10-01-15 | 15:04 | + -1 -

Ik lig elke keer weer in een deuk bij topics of supermarkten. Dom volk denkt dat de Lidl of de Aldi wezenlijk andere producten verkoopt dan de AH. Of dat je het succes van een bedrijf kunt inschatten door hoe "rustig" het in een filiaal is als jij er toevallig bent.

Er zijn minder fanboys in Apple topics dan in Albert Heijn topics!

stiekemlinks | 10-01-15 | 14:54 | + -6 -

ach, al die klote hippie's met hun voedsel autisme, die lui gaan allemaal dood vanwege de stress omdat ze bang zijn iets 'verkeerds' te eten. Genieten en gewoon lekker normaal doen is hun vreemd. Lekker in in eigen rauwkorst wereldje.

Hoe kwam het ook alweer dat de evolutie van de mens in een versnelling kwam ?
Oja, we gingen voedsel koken, het gevolg was dat het minder energie kosten om de boel te verteren, EN we konden er ook nog eens meer energie uithalen, en dat gaf ruimte voor andere ontwikkelingen.

Maar die klote hippie's willen dat maar niet snappen met hun inefficiente holbewoners voer.
Suiker en vet, verdomme, das efficient (veel energie!) voedsel, super voedzaam, je moet alleen zorgen dat je er niet te veel van vreet want dat gaat je lichaam de overtollige energie opslaan, en dat is op een gegeven moment ook niet meer gezond.

Maar daarom zijn al die hippie's dus altijd broodmager, hebben totaal geen spieren, en zien er altijd 'gelig' en moe uit. Het voer dat ze vreten is niet persee slecht, maar wel als je het alleen maar eet, simpel weg omdat een normaal werkend mens daar zijn energie niet uit kan halen.

Het is allemaal zo simpel.

Net zoals dat hele 'teveel' zout gebeuren, godverdomme wat een onzin.

het orgineel | 10-01-15 | 14:30 | + 5 -

E507: door de E.U. goedgekeurde hulpstof.
Mensen die nog wat scheikundige kennis hebben, kennen het als de formule HCl. De rest kent het onder de naam "Zoutzuur".
Als je ziet wat er voor een teringzooi in voedingsmiddelen zit, zou je spontaan stoppen met eten.
In fabrieksbrood zit overigens een stof die gewonnen wordt uit menselijk haar. Eet smakelijk.

McPhart | 10-01-15 | 14:24 | + 5 -

@Vogelbeest 13:24: Er zijn goede en slechtje E-tjes. Sommige E-tjes zijn kunstmatig geproduceerde stoffen die ook in planten voorkomen en vroeger daaruit gewonnen worden. Misschien niet "eerlijk" maar chemisch 100% hetzelfde. Het idee om eten goed te keuren of af te wijzen puur op de aanwezigheid van E-tjes is flauwekul.

Muxje | 10-01-15 | 14:21 | + 8 -

albert heijn beseft nog steeds niet dat je en voedseloorlog wint op prijs kwaliteit

dolffie | 10-01-15 | 14:18 | + 4 -

Vogelbeest | 10-01-15 | 13:27 | + 3 -

Goed natuurlijk dat je mensen bewust wilt maken, maar dan moet je niet palmolie op de grote hoop van transvetten gooien, want dat valt daar nou nét niet onder. In ieder geval niet die transvetten die verantwoordelijk zijn voor hart- en vaatziekten (het zijn nl. plantaardige natuurlijke vetzuren; een heel verschil!).
Palm-/ kokosolie zijn nou juist wel een goed alternatief.
De verhouding in je pindakaas is dan weliswaar wat scheef maar niet gaan roeptoeteren dat er wat mis is met palmolie waar dat onterecht is.

Gazzerop | 10-01-15 | 14:05 | + 10 -

Gezien de tegels van Vogelbeest kan waarschijnlijk door een deur met hem of haar. Echter spreekt de bioloog in mij dat voorbeelden van Vogelbeest makkelijk weggezet Kunnen worden als niet significant. Waarom? Vanwege het feit dat we langer leven dan ooit en nog wel in best goede gezondheid. Duurste zorgjaren zijn de laatste jaren waar 80 jarige oma's nieuwe aortas, heupen en biologicals/therapies krijgen van tonnen euro's. Hoe verrot de voedsel industrie en distributie ook lijkt, we doen het relatief goed.

Waar ik mij mateloos aan stoor zijn de parerende bewegingen van de marketing in de voedsel industrie om alles recht te lullen wat krom is. So what dat sommige dingen wat minder goed voor je zijn. Zolang we kinderen kunnen krijgen en zelfs onze kleinkinderen kunnen zien opgroeien zie ik geen problemen. We accepteren ook dat we het leven leuker kunnen maken met bijkomende risico's met concepten als motorrijden, alcohol en sporten.

Dude heb je eten | 10-01-15 | 13:54 | + 16 -

AH basic pindakaas. 55% pinda's. De rest is palmolie. Dé oorzaak van hart en vaatziekten. Kijk nu eens op een label van een ander merk. Dan zit je al snel boven 75% pinda's. En die zijn níet ongezond.

Die kant-en klare hamburgers, in zo'n transparant bakje, die bij het "vers" vlees liggen. Draai de verpakking eens om en kijk op de sticker aan de onderkant. Met heel veel geluk is het 75% vlees. De rest is glucosestroop (=dé oorzaak van obesitas), maltodextrose en een berg conserveermiddelen. Jullie mogen het kopen, maar die rommel komt Villa Vogelbeest niet in.

Vogelbeest | 10-01-15 | 13:27 | + 51 -

Albert Heyn wordt links en rechts ingehaald door aldi/lidl (prijs)en Jumbo (kwaliteit/service) alleen ze hebben het (schijnbaar) zelf niet in de gaten. Wet van de remmende voorsprong, AH staat al jaren stil in mijn beleving/ervaring.

RonnieKray | 10-01-15 | 13:26 | + 41 -

@Muxje | 10-01-15 | 13:01 E621/smaakversterker/Monosodiumglutamaat/Ve Tsin.

Ook wel: neurotoxisch vergif.


E900, antischuimmiddel. Zit in alle kant- en klare frituurvetten. Is een siliconenverbinding. Leef je uit, maar ik eet dat niet. En de lijst is lang.........

Vogelbeest | 10-01-15 | 13:24 | + 6 -

Ik vind dat er een keurmerk moet komen voor keurmerken....

WellusNietus | 10-01-15 | 13:22 | + 42 -

@ polletjepiekhaar | 10-01-15 | 12:55 | + 2 -
Inderdaad en met u velen in Nederland. Als ik de drukte bij de Lidl zie en de rust bij de AH kan het niet anders dan dat bij de AH het roer om zal moeten anders redden ze het niet. De goed verdienende groenlinksert compenseert bij lange na niet genoeg, de meeste mensen en dat worden er steeds meer moeten op de kleintjes letten. Men kijkt dan meer naar de prijs dan naar de ingredienten. Groen en bewust eten is een dure hobby die een groot gedeelte van de bevolking niet of niet meer kan betalen. Bovendien krijgen steeds meer mensen door dat ze in de zeik worden genomen met 'groene producten'. Als alle voedsel biologisch verantwoord geproduceerd zou worden zouden veel mensen in de wereld omkomen van de honger.

sjipsknippert | 10-01-15 | 13:17 | + 37 -

Muxje | 10-01-15 | 13:01
Natuurlijke ingrediënten omkatten naar een E-nummers is inderdaad de grootste marketing fout ooit.

Harry Turtle | 10-01-15 | 13:15 | + 34 -

Wat is er mis met E-nummers?

Muxje | 10-01-15 | 13:01 | + 27 -

In Albert Hein winkels ligt niets eetbaars.

henkou | 10-01-15 | 12:57 | + 14 -

Sinds ik de oneerlijke producten en prijzen van de Lidl heb ontdekt , kan de eerlijke Appie het wel vergeten.

polletjepiekhaar | 10-01-15 | 12:55 | + 93 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken