Pensioenfondsen krijgen 'bonussen' niet omlaag

Goed werk van het Financieele Dagblad (inlog). De krant is bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn eens gaan navragen wat er nu eindelijk is terechtgekomen van de stoere praat van directeur Peter Borgdorff om vermogensbeheerders te 'straffen' voor slechte rendementen. Ter herinnering: Borgdorff riep in april dat het 'niet klopt' dat vermogensbeheerders wel een prestatievergoeding krijgen bij een hoger dan afgesproken rendement, maar geen geld hoeven in te leveren als de prestatie lager is. Wij riepen toen al dat deze uitspraken - hoe prachtig ook - alleen voor de bühne zouden zijn en vandaag blijkt dat. Het is PFZW namelijk precies nul keer gelukt om in de afspraken over prestatievergoedingen ook daadwerkelijk een malus ingevoerd te krijgen. Want: private equity 'is nog steeds sterk gericht op prestatievergoedingen'. En daar gaat de bulk van de prestatievergoedingen van PFZW nu eenmaal naar toe. Geluk voor PFZW is dat private equity normaal gesproken alleen over daadwerkelijk gerealiseerde winsten uitkeert en dat vaak ook nog nadat eerst een minimumrendement (=hurdle rate) moet zijn gemaakt. Dus betalen=verdienen. Het ABP reageert desgevraagd wat verstandiger naar het FD. Zij vinden 'skin in the game' veel belangrijker bij alternatieve beleggingen. Dat voorkomt bonusgerichte dwaze avonturen.

Reaguursels

Inloggen

Tegen betaling geld beleggen voor rekening en risico van een ander zou naar mijn bescheiden mening in geen geval met een bonus beloond moeten worden.
Bij goed presteren mag je blijven en bij slecht presteren vlieg je eruit.
Net als in de rest van de wereld.
Ja, behalve de ambtenarij natuurlijk.
Of als je een lekker wijf bent.

jemagookniksmeer | 19-12-14 | 15:00 | + 26 -

Voor zover ik weet hebben de meeste vermogensbeheerderes een 'high-water-mark'; oftewel, de prestatievergoeding hangt af van de hoogste historische stand. Bij negatief rendement wordt dus de prestatievergoeding pas weer 'actief' als de hoogste stand weer bereikt is. I could be wrong, niet mijn metier.

drie_keer_links | 19-12-14 | 14:55 | + 3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken