Welk land gaat 94% zeker failliet in de komende 5 jaar?

‘We don’t believe in the free market’
‘We don’t believe in the free market’
Aangezien de olieprijs invloed heeft op zoveel verschillende terreinen kunnen de gevolgen, waarvan wij er al een paar hebben opgesomd, per economie én per sector nogal verschillen. Toch is het soms allemaal vrij simpel. Wie bijna helemaal afhankelijk is voor zijn inkomsten van één product zal vroeg of laat in de probleem komen. Exact dat scenario voltrekt zich in Venezuela, waar 96% van de exportinkomsten uit oliehandel komt. Door de complete prijsineenstorting (-48% de afgelopen zes maanden) zijn de gemakkelijke winsten van weleer voorbij en kan niets meer een full-blown crisis voorkomen. Zeker omdat president Maduro nog maar $21 miljard aan valutareserves overheeft. Precies genoeg om nog twee jaar aan schulden af te betalen. Kortom, een faillissement is onontkoombaar. Zo wordt er tenminste geredeneerd op de financiële markten. Obligatierentes schoten de afgelopen dagen omhoog naar het hoogste punt in zestien jaar tijd, met de tweejaarsrente zelfs tot boven de 60%. Een andere manier om de benauwde staat aan te geven is door te kijken naar de verzekeringskosten tegen een Venezolaanse default op de CDS-markt. Ook daar schieten de premies omhoog. Volgens berekeningen van Bloomberg impliceren de CDS-prijzen dat de kans op een faillissement binnen een jaar op 65% wordt ingeschat en is de kans dat het land wanbetaalt voor 2019 zelfs 94%. Vandaar dat het land er alles aan doet om de olieprijs omhoog te krijgen. Tijdens de OPEC-vergadering vorige maand was het al de grootste voorstander om de productie terug te schroeven. Volgens Citigroup betekent elke daling van de olieprijs met tien dollar tot $5,7 miljard dollar minder overheidsinkomsten. Het leidt tot belachelijke uitspraken van de MinFin die het heeft over een 'fair price' voor olie: 'We don’t believe in the free market. We must make an effort to reduce overproduction'. Veel opties om zichzelf te redden heeft Venezuela niet meer. In juli verpatste het aan China al voor $4 miljard aan oliereserves. Ondertussen lijdt het land wel onder gierende inflatie, enorme voedseltekorten en zijn prostituees het nieuwste elitegroepje. Misschien is defaulten op buitenlandse obligaties, zoals een Harvard-professor recent voorstelde, helemaal zo gek nog niet. Nee, lang hoeft het niet meer te duren voor het land voor de elfde keer failliet gaat.

VenezuelaArgentinaBondPayments.png
Komend jaar moet Venezuela maar liefst $10 miljard aan obligatiebetalingen voldoen. Een bedrag dat gelijkstaat aan de helft van zijn totale valutareserves.

Reaguursels

Inloggen

Volgens mij is het ook nog zo dat als ik 1000 dollar reserve heb en ik moet 500 dollar betalen datnik helemaal geen probleem heb. Het is niet voor niets een reserve..

Deus Absurdia | 15-12-14 | 09:24 | + 1 -

@bijna_raak
De Nederlandse overheid kocht dat. Italiaanse pensioenfondsen ook. Maar het overgrote deel is gekocht door Argentijnen zelf. En de reden was heel simpel. Er zat een vette rente op.
Schijnbaar vergeet iedreen dat juist een hoog risico interessant is voor beleggers want dan is de rente hoog. En als je dat risico ook nog kunt afdekken met een verzekering dan is het helemaal interessant.
.
Om een voorbeeld te noemen. Twee dagen geleden heeft Argentinie een deal voorgesteld om de 2015 bonds waarover dit staatje gaat per,direct af te kopen. 3% van de beleggers heeft dat gedaan. 5% heeft ze omgezet in 2024 bonds op dezelfde rente en de rest heeft schijnbaar vertrouwen genoeg dat ze kunnen betalen. Maar ja.. Daskapital is meer van de soundbites dan van de diepgang dusndatbstaatber weer niet bij..

Deus Absurdia | 15-12-14 | 09:19 | + 1 -

@Hathcock | 14-12-14 | 14:04 | inderdaad schalieolie wat ik bedoelde.
Ik baseer mij bij mijn uitspraken op het volgende radio-interview van Investmentwatchblog met Jim Willie: investmentwatchblog.com/jim-willie-cli...
Hij wordt gezien als het alternatieve orakel van alternatief economisch nieuws en hoe hij het uitlegt snijd het wel degelijk hout.
Ik begrijp wat je zegt dat in feite zo ongeveer de gehele wereld wegens belangenverstrengeling zal willen voorkomen dat Amerika default. Maar de grote vraag is tegen welke prijs. De Duitsers hebben reeds aangegeven als Draghi blijft doorgaan met de Euro aan te passen aan de $ zal Duitsland maatregelen nemen. De enige maatregel die D kan nemen is uit de EU stappen met als gevolg dat NL meteen mee uitstapt en zij samen met China, Rusland, Venezuela en uiteindelijk ook de arabieren en nog een hele rits andere ontevreden landen de Bricks munt lanceren ten kosten van de $. Zie het maar als een grote wereldwijde economische schoonmaak.
Je hoeft ja geen science gestudeerd te hebben om te kunnen zien dat wat de Amerikanen al decennia lang doen uitsluitend kan eindigen in een default.
Alle tekenen in de wereldwijde financiële markt wijzen daar ook naartoe met als grootste probleem op dit moment de enorme deflatie van de Japanse Yen. De Amerikanen hebben op basis van 1.2 trillion Japans pensioen geld tegen 0% rente opnieuw $ aangemaakt maar nu de Yen boven de 120 yen voor een $ is uitgekomen is er een situatie ontstaan waarbij het OG het geleende geld niet meer dekt met alle gevolgen van dien.
En dan hebben we het nog niet over exorbitante belastingen zoals accijns, verarming van de landbouwgronden etc etc etc allemaal zaken die volledig uit balans zijn geraakt en alleen maar goed kunnen komen als de zgn westerse wereldwijde maatschappij tot een herstart komt.
De toekomst is straks niet meer dan 5% belasting op arbeid en een jaarloon van maximaal een Ounce/troy of gold per head.
In al die onrust die een $ default met zich zal brengen zal zilver, goud, platinum en hernieuwbare energie bronnen, in alle mogelijke vormen, het enige zijn waar je op de langere termijn nog iets mee zult kunnen bereiken/overleven. Het is ook een steeds terugkerend fenomeen in de geschiedenis dat we steeds weer tegen een reset aanlopen. Zoek het maar op dit zou niet de eerste keer zijn dat we een stap op de plaats moeten maken.

treser.info | 14-12-14 | 22:39 | + 4 -

Nederlandse financiële instellingen hebben ruim 21,5 miljard euro aan Amerikaanse staatsschuld in hun beleggingsportefeuilles. Default gaan van Amerika betekent geen probleem voor de yanks, maar voor ons. Niet voor niets dat de wereld bang is voor stijging van de rente aldaar, een rentestijging met 200 basispunten - een niveau van 2% past bij een groeiende economie - staat gelijk aan een koersval van 18% in tienjaars Treasuries. En helaas voor rest van de wereld groeit men daar wel... vreemde tijden houden voorlopig nog wel aan zo te zien.

Bill Cosby | 14-12-14 | 21:53 | + 3 -

Er zijn toch vast nog wel grote Europese of Amerikaanse bedrijven die onder het mom van socialisme genationaliseerd kunnen worden? Of is dat bij de vorige crisis al gebeurd?

fail | 14-12-14 | 18:06 | + 0 -

Ik zou vrouw willen zijn, altijd mijn geldboom(gat) bij me.

BekiekUtMoar | 14-12-14 | 16:21 | + 0 -

Toen ik de titel last wist ik het antwoord al. Griekenland, Cyprus en Italië. Alleen jammer dat het artikel daar niet over gaat.

Osdorpertje | 14-12-14 | 16:03 | + 2 -

In het noordelijke deel van Zuid Amerika kunnen ze zich toch toeleggen op de cocaplant. Die schijnt alleen daar te groeien. En het is daar toch zo corrupt als de pest. Zie het probleem niet zo.

Barco van Masten | 14-12-14 | 15:26 | + 0 -

Koninkrijk der Nederlanden vanwege het tekenen van het ESM verdrag op een ondemocratische wijze.

ProAsfalt | 14-12-14 | 15:10 | + 2 -

Welke idioot koopt Venuzelaans of Argentijns schuldpapier? Vast Nederlandse pensioenfondsen als het een leuk verpakt is door een malfide zakenbank en van een leuke rating is voorzien door een malafide rating bureau.

bijna_raak | 14-12-14 | 14:34 | + 9 -

Toch knap dat ze het zo lang hebben volgehouden daar in Venezuela.
Het was vanaf dag 1 gedoemd fout te gaan, simpelweg omdat er niks meer werd geïnvesteerd in de olieproductie.
Chavez heeft, als goed socialist, gigantisch op de pof geleefd en al binnen enkele jaren was de olieproductie teruggebracht tot een fractie van wat hij voor Chavez was.
Al het geld moest naar het volk wat hem in het zadel moest houden en naar het buitenland waar hij sinterklaas speelde.
Zeg maar gewoon wat de linksgekkies hier ook willen, maar wat ze gelukkig nog niet gelukt is.

happen naar de baas | 14-12-14 | 14:20 | + 10 -

treser.info | 14-12-14 | 12:18 |
Ik denk dat de Arabieren, Venezuela en Rusland eerder failliet gaan aan de lage olieprijzen dan de VS.
De break even prijs van schalieolie (ik neem aan dat je dat bedoeld wat teerzand olie is vooral belangrijk voor Canada) ligt weliswaar fors hoger (gemiddelde break-even ergens rond de $65) dan de prijs van traditionele olie in het midden oosten.
Echter, in de VS is olie een aangelegenheid van de private sector en niet van de overheid. De overheidsbegrotingen van traditionele olieproducerende landen zoals het Midden Oosten, Venezuela en Rusland zijn alleen sluitend bij hoge olieprijzen (veelal op $100 of hoger). Lage olieprijzen betekenen daar dus fors minder inkomsten voor de overheid en dus gaten in de begroting. In de VS draait de overheid en de economie niet op olie inkomsten. Sterker nog, per saldo is de lage olieprijs een plus voor de Amerikaanse economie omdat zowel het bedrijfsleven als de consumenten een lagere energierekening krijgen (VS is nog steeds een netto importeur van olie en de oliesector is als percentage van de economie relatief klein).
Langdurig lage olieprijzen zullen inderdaad de Amerikaanse oliesector hard raken maar de overheidsbegrotingen en economie van OPEC en Rusland worden nog harder geraakt.
Bij de relatie met de geldpersen raak ik je kwijt. De Amerikaanse overheid is daarvan juist de grote profiteur. Ze melken de positie van de dollar als reservemunt van de wereld optimaal uit door hun problemen te exporteren. Ze kunnen veel schuldpapier uitgeven tegen extreem lage rentes in de eigen valuta. Domme buitenlanders en de eigen centrale bank kopen die schuld op zonderr dast dit resulteert in een fors lagere dollarkoers en/of inflatie. De kans dat ze op die schuld defaulten is nagenoeg nul. De schuld bij de Fed is broekzak/vestzak en dus geen probleem. Op de schuld in handen van het buitenland zullen ze ook niet defaulten. In geval van nood drukken ze 10.000 miljard dollar bij, stoppen dat in een boot en sturen het naar China en Japan (de grootste schuldeisers). De waarde van de Amerikaanse dollar zal dan door het putje gaan maar ze zullen niet defaulten op hun schuld. Dat dan de hele wereldeconomie inelkaar dondert is natuurlijk wel een probleempje...

Hathcock | 14-12-14 | 14:04 | + 17 -

Kan iemand eens in kaart brengen wie er nu de netto schuldeisers in de wereld zijn? want volgens mij zit iedereen tot zijn nek in de schulden... maar wie heeft dan al die staatsobligaties in handen, en kunnen we ze niet gewoon wegstrepen in één grote over-en-weer default? Klinkt debiel, maar als onze pensioenfondsen bijvoorbeeld 20% van het nederlands schuldpapier in handen hebben, zijn wij nederlanders die aan de ene kant de rente daarop ophoesten (via belastingen), en aan de andere kant datzelfde bedrag weer aan rendement opstrijken (als rendement op pensioenreserves), onszelf niet gewoon op een enorm omslachtige (en dus dure) manier aan het betalen? En kunnen we daar dan niet gewoon collectief mee kappen?

Ik zeg: verkoop al het buitenlands schuldpapier, koop ipv eigen schuldpapier, lever het in en streep de staatsschuld weg.

F#ckingAwesome | 14-12-14 | 13:47 | + 15 -

"treser.info | 14-12-14 | 12:18 | "

Wat je zegt is simpelweg feitelijk onjuist. De 'Arabieren' zitten al lang onder hun breakeven prijs. Daarnaast is een lage olieprijs een ontzettende last voor deze landen aangezien ze massaal afhankelijk zijn van olieinkomsten. In tegenstelling tot Amerika dat profiteert van een lage olieprijs simpelweg omdat alle productie voor alle bedrijven goedkoper is.

Jij vindt het misschien een spannend idee dat Amerika bankroet zou gaan, maar je lult uit je nek.

stiekemlinks | 14-12-14 | 13:40 | + 13 -

Dat krijgen we vast weer te horen van Marjan Boelsma. Want op de 1 of andere manier hebben de blanken hier schuld aan. Kijk maar naar haar commentaartjes samen met Quincy op Shell...

uberdude | 14-12-14 | 13:20 | + 1 -

treser.info | 14-12-14 | 12:18 |
Ik zie niet in hoe dat de arabieren iets zou opleveren. kost ze alleen maar geld namelijk.

topreaguursel | 14-12-14 | 12:45 | + 2 -

duitse herder | 14-12-14 | 12:07 |
ja dat kan. Dat is eigenlijk hetzelfde als een failliet.
Maar schuldeisers zullen er misschien geen genoegen mee nemen, en als die schuldeisers andere landen zijn (wat meestal het geval is), dan halen ze het wel op een andere manier terug (oorlog, sancties, etc...).
Uiteraard schaad het het vertrouwen op lange termijn enorm, zodat buitenlandse investeerders lange tijd weg zullen blijven.
Verder is er nog de Club van Parijs en de BIS om oude schulden tussen landen te verrekenen.

topreaguursel | 14-12-14 | 12:41 | + 1 -

@ jemagookniksmeer | 14-12-14 | 12:37
Tenzij je in de EU zit. Dan zijn wat loze beloften genoeg voor nieuwe miljardeninjecties in je bananenrepubliek.

Harry Turtle | 14-12-14 | 12:40 | + 0 -

Amerika heeft veel vrienden. En schenkt veel miljoenen vers geprinte Dollars. In dank koopt de vriend staats obligaties op, met dat geld. Een soort witwassen wat niet opvalt. uiteindelijk staat de teller op 18 triljoen. Veel van die waarde zit in de balans van uw pensioen potje. Tot uur U. Dat is het moment van waarheid als u weiger om op tijd dood te gaan. Daar word hard aangewerkt om dat te voorkomen. Intussen zijn rookschermen dit Venezuela verhaal.

biltong | 14-12-14 | 12:37 | + 3 -

maar kun je zo'n houding hebben als land ?
duitse herder | 14-12-14 | 12:07 | + 1 -
Ja, maar als de markt goed functioneert, kan dat maar één keer. Daarna zal niemand je meer geld willen lenen.

jemagookniksmeer | 14-12-14 | 12:37 | + 4 -

Dit alles natuurlijk in de naïeve veronderstelling dat de olieprijs zo laag of lager blijft dan nu.

jemagookniksmeer | 14-12-14 | 12:35 | + 2 -

De vraag is of America het produceren van zandolie gaat volhouden tegen deze lage verliesgevende prijzen. De arabieren proberen de Amerikanen uit te roken door de prijzen steeds verder te verlagen. Al vanaf $50 per vat moet America geld bijleggen omdat de productiekosten van zandolie door de hogere productiekosten hoger zijn dan de opbrengst. Voor de Arabieren wordt er dan nog steeds winst genaakt. Die zullen dus doorduwen tot een barrelprijs van $30 zodat de Amerikanen uiteindelijk diegene zijn die de overproductie van olie noodgedwongen moeten loslaten zodat de Arabieren hun markt weer terug hebben. Ondertussen bestaat de kans dat door dit power oliegevecht de USA in een default draait. Nadat de strijd gestreden is zal de olieprijs weer gewoon stijgen. Dit alles kan natuurlijk heel anders lopen als Amerika zoals gewoonlijk de geldpersen nog iets harder laat draaien zonder er daadwerkelijk kapitaal tegenover te zetten en dan is het dus de grote vraag wie o wie in de wereld gaat hen dan tot de orde roepen...
Enige oplossing op langere termijn zal toch uitsluitend een default van de $ zijn.

treser.info | 14-12-14 | 12:18 | + 3 -

duitse herder | 14-12-14 | 11:56 | + 2 -
-
Volledig gekwalificeerd voor het EU lidmaatschap: bijna bankroet.
Zeg, Van Baalen en Verhofstad, reisje naar Venezuela? Vuistjes omhoog ...

Raider Twix | 14-12-14 | 12:11 | + 16 -

Ik heb eens gelezen dat een land simpelweg zei dat de huidige munt niet meer bestaat en een nieuwe munt invoerde. Schulden waren gebaseerd op de oude munt en vorderingen werden afgewezen. Ik ben geen deskundige op dit gebied, misschien heb ik het verkeerd begrepen, maar kun je zo'n houding hebben als land ?

duitse herder | 14-12-14 | 12:07 | + 7 -

Theoretisch kan een land niet failliet gaan lijkt me... In praktijk daarentegen kan een land besluiten om zijn schulden niet meer te betalen met als gevolg economische ellende, munteenheid stort in en het land verliest in buitenlandse investeerders, werkloosheid neemt toe en de bevolking word armer en uiteraard niet blij wat resulteert dat het land teruggeschoten word in de ontwikkeling...

J.Dahmer | 14-12-14 | 11:56 | + 5 -

Een nieuwe markt voor EU Brussel ? Geld zat.

duitse herder | 14-12-14 | 11:56 | + 14 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken