SCHREEUWEN OVER PENSIOENEN VOOR MAAR VIJF EURO

Debatje!
Debatje!
U begint wellicht spontaan te gapen zodra het woord 'pensioen' valt, toch is het best belangrijk. Alleen al omdat het ongeveer iedereen in Nederland aangaat en er een pot geld van meer dan 1.000 miljard euro mee gemoeid is. En daar horen veel vragen bij: wat moeten we doen om het systeem betaalbaar te houden? Gaan de jongeren überhaupt ooit nog iets terugzien van hun inleg? En wat kunnen we doen met de enorme berg geld in de pensioenpotten zodat we daar ook vandaag al optimaal van profiteren? Daarover gaan prof. Joop Evers (TU Delft), prof. Raymond Gradus (CDA / Vrije Universiteit), Niki van Thiel (D66) en ondernemer Roel Praagman morgen in de Balie in Amsterdam met elkaar in debat. En wie leidt die discussie? Niemand minder dan ons eigen R. Goossens. De zaal doet mee, dus kom ook en lucht uw hart. Laat de wereld eens weten wat u er nou van vindt. Kaartje kost 5 euro, bestellen doet u HIER. Morgen 20u in de Balie dus. Na afloop laten we ons graag trakteren op bier.

Reaguursels

Inloggen

@fritsn: Uw tegel in niet alleen een tikje naief, het rekent ook onterecht met een gelijk belastingtarief. Aowgerechtigden betalen bijna de helft van de belasting.
.
Verder durf ik m ook wel aan dat we geen 36% betalen als we nu gaan settelen, maar gewoon 42 en hoger.
.
En als ik mag kiezen, leg ik mijn gedwongen inleg liever bij mensen waarvan ik vind dat ze het niet zo goed doen, dan bij gasten die het verbranden.

pietvanvliet | 14-12-14 | 14:01 | + 1 -

"En wat kunnen we doen met de enorme berg geld in de pensioenpotten zodat we daar ook vandaag al optimaal van profiteren?"
-
Daar kun je niks mee doen, want dat is deels mijn geld. Dat dient dus belegd te worden. Beleggen is investeren in instellingen waarvan je denkt dat het rendement gaat opleveren. De enige juiste manier van pensioengeld besteden.
De vraag stellen: wat moet er met pensioengeld gebeuren is feitelijk de weg banen voor onteigening van de pensioenfondsen om het door ambtenaren te laten verbrassen.
En daar zijn ze goed in: zie het affakkelen van de aardgasbaten: te veel ambtenaren, subsidies, bouwputten en gratis geld.
-
Alleen al dat deze discussie wordt gevoerd maakt dat ik graag per morgen uit het pensioenfonds wil, en al het geld wat daar in zit zelf wil gaan beleggen. Dan is het er tenminste nog als ik met pensioen ga.

Raider Twix | 14-12-14 | 11:06 | + 1 -

"Als het antwoord daar ja op is, kan de overheid gelijk nu 35% belasting innen over €1000 miljard gespaard pensioenkapitaal en in een keer een groot gedeelte van de staatschuld aflossen."
fritsn | 14-12-14 | 10:26 | + 0
-
Grenzeloos naïef: dan wordt er voor 350 miljard uit het raam gemikt om o.a. netto uitkeringen van netto 2000 op te krikken naar 2500.
Kijk naar Amsterdam, links regeert (SP mede) en gelijk wordt het "gratis geld" niveau verhoogd van 110 naar 120 % van het minimumloon.
Dit wordt gewoon geld verbrassen, net als met de aardgasbaten is gebeurd en nog gebeurd.

Raider Twix | 14-12-14 | 10:40 | + 1 -

Waarom gaat de discussie hier nooit over het onderwerp?

De zinvolle en levendige discussie gisterenavond ging over 'Vervroegde belastinginning pensioenen, met als gevolg 2% extra economische groei'. Ik ga hier niet de hele discussie herhalen, er is wel een opname gemaakt en ik hoop dat de aanwezige mensen van Das Kapital daar een verwijzing naartoe hier opnemen en een kort verslag publiceren. De fundamentele vraag was of we niet eens afmeten van het uitstellen van belastinginning over gespaard pensioen. Als het antwoord daar ja op is, kan de overheid gelijk nu 35% belasting innen over €1000 miljard gespaard pensioenkapitaal en in een keer een groot gedeelte van de staatschuld aflossen. Daarmee staan we ruim onder de grens van wat de EU aan staatsschuld toestaat en heeft ons land weer de mogelijkheid om in zinnige projecten te investeren. We krijgen ook een super AAA status, wat ons land bijzonder geschikt maakt om in te investeren door anderen.

Waarom zouden we de uitgestelde belasting van belasting over gespaard pensioen opheffen? De hele woeker polis affaire is ontstaan door adviseurs van financiële instellingen die ons deden geloven dat de belastingdienst mee hielp met het opbouwen van je pensioenkapitaal. Niets is minder waar gebleken. Uitgestelde belastingheffing is gewoon een sigaar uit eigen doos en de woekerpolis adviseurs namen alvast een groot gedeelte van de sigarendoos voor zichzelf met de torenhoge provisies. Wat je nu uitspaart aan belasting moet je dadelijk gewoon weer betalen, dus laten we dat maar meteen doen en meehelpen aan een gezonde landsbegroting. Er moeten wel wat zaken geregeld worden, zoals het niet belasten van netto gespaard pensioenkapitaal in box3, maar dat zijn details die oplosbaar zijn.

fritsn | 14-12-14 | 10:26 | + 0 -

@Bytemaster: behalve dat je je pensioen alleen opbouwt over het gedeelte boven de AOW (zie franchise) en dat die AOW wel nu wordt gefinancierd vo,gens omslagstelsel. Ik denk dat er over 30 jaar geen fatsoenlijke AOW meer is, en dan heb je een behoorlijk beroerd pensioen.

Hemmenaar7 | 14-12-14 | 01:22 | + 2 -

@pietvanvliet | 13-12-14 | 17:52 |
.
Toch ga je uit van een verkeerde aanname. In Nederland worden de pensioenen NIET opgebracht door de werkende generatie. Dat is het omslagstelsel. In Nederland kennen we het kapitaaldekkingsstelsel. Dat is niet afhankelijk van demografische effecten. Het is afhankelijk van economische resultaten.

Bytemaster | 13-12-14 | 23:21 | + -3 -

@Bytemaster: Dat weet ik. Ik zit dan ook vast aan een verplicht deel dat ik in de pot moet stoppen, zoals iedereen, en dat vind ik ruimschoots genoeg. Ik ben een aantal salarisonderhandelingen geleden gestopt met inhoudelijk antwoord geven zodra HR vraagt of ik wil bijverzekeren en meer van dat soort onzin. Ik glimlach vriendelijk en zeg "nee". Dat vinden die P&O jongens gek en ik snap niet waarom.
 
Verder zijn er, in mijn ogen, een aantal dingen aan uw tegel onjuist.
 
Ik bouw niet 'mijn eigen pensioen' op, ik betaal voor het pensioen van de generaties voor mij. Dat vind ik op zich niet erg, maar ik heb er precies nul vertrouwen in dat er nog wat in de pot zit als ik aan de beurt ben. Daarvoor zitten er, in het gunstigste geval, teveel goedbedoelende amateurs aan de knoppen. Die lopen de mensen bij de pensioenverzekeraars die wèl weten waar ze mee bezig zijn alleen maar in de weg.
 
Er is een groot verschil tussen 'graaien' en 'wanprestatie' enerzijds en 'niet zo goed gedaan' anderzijds. Ik zal u zeggen waarom ik vind dat de pensioenfondsen het niet goed hebben gedaan, de reden is namelijk vrij simpel:
 
We hebben dit systeem al een jaar of zestig. In die zestig jaar hebben we zo eens in de vijftien jaar dat alles in elkaar pleurt (Oliecrisis begin jaren 70, malaise halverwege de jaren 80 en de dot.com crash rond 2000). Die 'Juglar cycle' heeft niet alleen zijn eigen naam, er zijn ook bergen onderzoeken over geschreven. Als investment manager kun je dat gewoon plannen en moet je daar bedacht op zijn.
 
Dan werpt u wellicht tegen dat we deze crisis des doods natuurlijk nooit konden zien aankomen. Dan ben ik het met u oneens. Toen ik in 2007 als onwetend student naar Jean Frijns luisterde, voorspelde hij al dat het erger zou worden en langer zou duren dan iedereen dacht. Gewoon omdat niemand hardop wilde zeggen hoe zwaar de storm zou worden.
 
Frijns voorspelde ook dat het uiteindelijk, vergeleken met de moord en brand die iedereen zou schreeuwen op het dieptepunt, mee zou vallen. Dat klopte ook.
 
Verder heb ik gemist dat er tijdens de oliecrisis en halverwege de jaren 80 gestopt is met het indexeren van de pensioenen. Dat die indexatie nu ineens bijna over de hele linie wordt gestopt, is dan slecht management. Je wéét dat de babyboomers nu 65 worden, je kunt uitrekenen dat er een crisis zit aan te komen en als je geluisterd hebt naar de mensen die er onderzoek naar doen, kun je uittekenen wat een klap het gaat geven. Daar zitten die fondsmanagers voor.
 
Als je dat niet plant ben je een eikel en hebben de babyboomers groot gelijk dat ze met fakkels en hooivorken op de stoep staan. Niet eerst de mond vol hebben met moeilijke Engelse termen waar die mensen geen reet van begrijpen en dan niet leveren. Dat pikken ze niet. Zou ik ook niet doen.
 
Deze dip was geen 'freak accident', het was geen 'zwarte zwaan' en voor diegenen die hun huiswerk hadden gedaan, was het eigenlijk ook geen 'extreme outlier'. Het was een outlier met grote impact, maar zeker geen 'extreme'.
 
Tot slot kan ik het, spijtig genoeg, ook al niet eens zijn met die drie ton van u. Waarschijnlijk moet ik eerst 75 worden om met pensioen te mogen en dan heb ik in uw voorbeeld aan een ton genoeg. Dat lukt me wel.

pietvanvliet | 13-12-14 | 17:52 | + 10 -

Bytemaster | 13-12-14 | 15:22
Dank u voor deze toelichting.

hotnot | 13-12-14 | 15:52 | + 1 -

Nou Rob, geef de dame en heren maar mee dat ik zo min mogelijk in een pot stop waar de grote massa uit mag vreten en die wordt gerund door gasten die dat bewezen niet erg goed doen.
pietvanvliet | 13-12-14 | 09:55
.
Een pot waar de grote massa uit mag vreten is het pensioensysteem in bijv. België, Duitsland en Frankrijk. In Nederland bouwt iedereen zijn eigen pensioen op. Die wordt gespekt (of berooid) d.m.v. beleggingen en inleg. Daarnaast hebben de grote pensioenfondsen dat de afgelopen tientallen jaren prima gedaan. Men heeft daar veel minder wanprestaties geleverd en er is minder gegraaid dan bij de overheid of grote verzekeraars.
Zelf je pot beheren kan, maar voor een modaal pensioen moet die pot ca. 20.000 euro per jaar kunnen uitkeren. Als je tot je tachtigste leeft, moet er zo'n 300.000 euro inzitten. Gaat niet lukken met een modaal salaris.

Bytemaster | 13-12-14 | 15:22 | + 1 -

pietvanvliet | 13-12-14 | 09:55
Hoe oud wilt u worden ? Deelname aan een pensioenfonds is betaalbaar, omdat er solidariteit is tussen de jaargroepen. Niet iedereen word 100. Maar daardoor is wel de inleg lager.
Als u een zelfde bedrag spaart als iemand in een gemiddeld pensioenfonds in zijn/haar werkzame leven inlegt, en u stopt met werken op 65, is uw kapitaal waarschijnlijk opgemaakt met uw 70e. Ervanuitgaand dat u maandelijks dezelfde onttrekking doet die een vergelijkbare pensioentrekker uitbetaald krijgt. En ik praat nog niet eens over de belastingman.

hotnot | 13-12-14 | 12:28 | + -4 -

PvdA gratis geld uit een pensioen pot geven, ja dat is vragen om moeilijkheden , die geven 1000 miljard uit binnen een jaar aan allerlei 'leuke' zaken voor de 'minder bedeelden' in dit land.

Corwin02 | 13-12-14 | 11:03 | + 9 -

Nou Rob, geef de dame en heren maar mee dat ik zo min mogelijk in een pot stop waar de grote massa uit mag vreten en die wordt gerund door gasten die dat bewezen niet erg goed doen.
.
Daarbij komt dat mijn eigen potje dan niet zoveel slagkracht heeft, maar wordt gerund door iemand die er echt baat bij heeft dat het goed gaat (namelijk door mij) en één keer mis doet héél veel pijn. Dus ik ben minstens zo voorzichtig als de fondsmanagers, ik kan alleen niet dezelfde volumes doen en geen (dure) OTC's kopen (waar je eigenlijk alleen maar in kunt en niet uit).
.
Dat verschil vind ik gewoon te weinig om een manager voor te betalen, dus ik loop doelbewust een groter risico.
.
Niettemin: succes morgen!

pietvanvliet | 13-12-14 | 09:55 | + 7 -

@ duitse herder | 12-12-14 | 21:26

Stoned Hengst | 13-12-14 | 09:51 | + 5 -

Wij vonden uw grapje wel spitsvondig.

Stoned Hengst | 13-12-14 | 09:50 | + 6 -

Mij lijkt het interessanter om de uitgaven te beteugelen in plaats van een overheid met een gat in de hand nog meer geld te geven. Ik kan je 1 ding vertellen, dat pensioengeld is zo op aan allerlei maakbaarheidsidealen van onze vrinden uit de naarstig groeiende overheid.

GiftZwerg | 13-12-14 | 08:06 | + 16 -

Waar kotm toch telkens het idee weg dat er een pensioen tekort is? Dat is er namelijk niet, we moeten gewoon opzoek naar de dieven die er uit gestolen hebben.

Flipus | 13-12-14 | 06:05 | + 20 -

De Treinende Rechter | 12-12-14 | 23:25 |

Duitse Herder? Was dat niet die malloot die naar Denemarken was verhuisd omdat hij de overheid hier te dominant vond (wat ongeveer van hetzelfde niveau is als naar Saudi-Arabië vluchten om radicale islamisten te ontvluchten)?

L-uuc | 13-12-14 | 03:30 | + 12 -

De Treinende Rechter | 12-12-14 | 23:25.
Nou, je zal daar wonen en zo'n verschrikkelijke heimwee hebben dat je elke dag gaat reaguren op Nederlandse sites en dan zeggen dat je het goed hebt en veel verdient enzo.
Ik liet alleen mijn familie weten hoe het ging en gaat en fuck de rest!!
Stel je voor dat die NLers naast duitse herder gaan wonen.

koekje erbij? | 12-12-14 | 23:56 | + 4 -

@ duitse herder | 12-12-14 | 21:26 | + -1 -

Nee, die is toch in Denemarken? Dat land waar alles beter is dan hier in Nederland? Denemarken, waar geen eigenheimers wonen die uit een ander land komen en op sites van hun herkomst blijven posten hoe goed het is in daar? (Met al die eigenheimers)

De Treinende Rechter | 12-12-14 | 23:25 | + 24 -

das inclusief een 10bierrittenkaart, goedkopert kunne we het nie make!

analcharist | 12-12-14 | 21:46 | + 0 -

Mag mijn hond mee?

duitse herder | 12-12-14 | 21:26 | + -6 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken