RECTIFICATIE: Vergeet vakantiegeld­bullshit, u houdt in 2015 juist méér over

*boetekleed aantrekt*
*boetekleed aantrekt*
Sorrysorrysorry, we waren nog niet helemaal wakker vanochtend. De PR-machine van De Telegraaf Omtzigt deed zijn werk en hier zat de slaap nog in de ogen. Bij nadere beschouwing bleek het verhaal overdreven en het 'nieuws' dat iemand met een salaris van €4000 bruto per maand er in 2015 €250 op achteruitgaat blijkt zelfs niet te kloppen. Nogmaals excuses en we proberen het nu recht te zetten. In plaats van dat Wiebes 'al onze extra's afpakt' blijkt het namelijk te gaan om een simpele voorzetting van dezelfde regels waardoor u dit jaar een naheffing krijgt. Dus de afbouw van de heffingskortingen die voor dit jaar nog niet verrekend konden worden en waarover u straks een blauwe envelop krijgt thuisgestuurd, wordt voor 2015 wél gewoon automatisch ingehouden van het vakantiegeld. Dat dit nadelige gevolgen heeft voor uw vakantiegeld is evident, echter houdt u per saldo nog steeds geld over. Uit een belletje met salarisverwerker Salar (waar De Telegraaf haar nieuws op baseerde) blijkt het te komen door de nieuwe rekenregels in de tabellen loonbelasting, waar Salar mee rekende. Die laten juist zien dat iemand met bijvoorbeeld een bruto salaris van €4.000 er door het zwaarder belaste vakantiegeld dan wel €242 op achteruit gaat, maar door het hogere nettoloon (€45*12 maanden) blijft er nog altijd ongeveer €300 extra per jaar over. Ironisch genoeg blijkt uit alle tabellen en grafiekjes van Salar dat juist de lagere lonen moeten inleveren. Of zoals de salarisverwerker uitlegt: 'Bij de hogere lonen is juist een positief effect merkbaar, als gevolg van een verhoging van de arbeidskorting en een verruiming van de belastingschijf van 42%.' Dus hoezo 'Nivelleerfeest betaald van vakantiegeld', waar de Telegraaf mee opende? Eerder een denivellerende maatregel, waar de hogere en middeninkomens het meest van profiteren. Allesomvattende tabel na de breek: bepalend is de rechterkolom die het NETTO verschil op jaarbasis weergeeft. Conclusie: eigenlijk iedereen gaat er op vooruit, behalve de lage inkomens en de allerhoogste.

verschilopjaarbasisnetto2015.png


Of check deze keihandige rekentool van RTLZ.

Reaguursels

Inloggen

@NL criticus: Leuk zo een BTW verhoging in ruil voor nul inkomstenbelasting. Doe maar direct, dan hoef ik minder belasting te betalen en inkopen doe ik dan wel over de grens in Duitsland, dat is 15 km rijden.

kapotjeplov | 19-11-14 | 12:07 | + 2 -

Even voor al die mensen die zo afgeven op het feit dat ons land een naheffing moet betalen aan de EU: Jullie vergeten dat Nederland miljarden euro's aan steun door diezelfde EU ontvangt. Nu het beter gaat met de economie ( nog wel maar als die rekenwonders op Binnenhof nog even doorgaan met hun bezuinigingen en lastenverzwaringen dan kan dit de groei terdege negatief beïnvloeden ) moet Nederland een bescheiden bedrag terugbetalen. hetzelfde doet onze belastingdienst ook bij ons, zolang je het slecht hebt krijg je toeslagen maar zodra je ook maar iets meer verdient dan krijg je een navordering voor de huur of zorgtoeslag.

NL criticus | 18-11-14 | 22:17 | + -1 -

@ lauwebal: Beetje kort door de bocht ;)

Een echte oplossing is er terdege, ik heb het volgende voorstel eens voorgelegd aan een economie student van Nyenrode: Een kabinet met ballen zou de moed moeten hebben de loonbelasting voor werknemers en werkgevers af te schaffen en te vervangen voor 1 hoog BTW bedrag. De werknemer krijgt tussen de 200 en 1500 euro per maand meer in handen om te besteden, de werkgever, die nu, voor elke 10 euro bruto salaris 17,30 kwijt is ( 7,30 is voor de staat ) heeft veel minder loonkosten en is bereid om meer personeel aan te nemen, de consument ( u en ik ) besteden meer omdat we pp meer te besteden hebben, de bedrijven krijgen meer werk en nemen dus ook meer mensen aan, de export stijgt met sprongen omdat onze producten hoedkoper worden. De hogere BTW lost zich vanzelf op omdat de consument meer koopt en de bedrijven goedkoper kunnen produceren, het kabinet ontvangt veel meer aan belasting via de BTW, kan met 80 procent minder controleurs toe omdat zij alleen de bedrijven hoeft te controleren op de BTW afdracht, er hoeft niets gedaan te worden aan de hypotheekaftrek, 42 procent van 0 euro loonheffing is immers 0 euro, scheelt bijna 10 miljard euro per jaar. Gevolg op zeer korte termijn is dat dit land groeipercentages gaat kennen die de groei in China doet verbleken, de werkloosheid 0 is en er zelfs sprake zal zijn dat er veel mensen uit het buitenland, inclusief asielzoekers, aan het werk zullen moeten om de machine draaiende te houden..

Maar ja dat kan alleen indien er een kabinet met ballen komt,wat er nu zit vindt het partijbelang belangrijker als het landsbelang.... helaas

NL criticus | 18-11-14 | 22:06 | + 2 -

Christus, al tien jaar geen enkele salarisverhoging gehad en dan nog eens Eur 142 inleveren.

Toverkol | 18-11-14 | 22:01 | + 2 -

Even over dat zgn foutieve artikel.... ik denk dat het doorgehaalde verhaal terdege klopt, reken maar even mee:
Bruto per maand 2500 euro plus 12,84 per maand= 154,08 netto per jaar meer. Hier gaat van af:
Hogere eigen bijdrage ziektekosten 15 euro, hogere maandpremie ziektekostenverzekering, in mijn geval gelukkig slechts 2,20 X 12 = 26,40 euro, per 1 juli huurverhoging 30 euro per maand X 6 = 180 euro, meer belasting over vakantiegeld 60,13 . Hoger nettoloon 154 euro minus 221,40 hogere lasten = 67,13 euro achteruitgang per jaar. Dat komt neer op 5,60 euro minder per maand te besteden. Zo ver zaten jullie er in het doorgehaalde artikel dus niet naast.

Voor iemand met een inkomen van 1500 euro bruto: Minder salaris 9,41 per maand X 12 = 112,92 en 3,60 minder vakantiegeld =116,52 plus 26,40 hogere ziektekostenverzekering en 15 euro hogere eigen bijdrage, samen netto minder te besteden 157,92. Daar komt dan de ook voor deze groep geldende huurverhoging per 1 juli bij beperkt tot 4 procent = 22 X 6 = 132,50. Totaal gaat deze dame/heer er netto per jaar 289,02 op achteruit. Hij/zij krijgt, net als in 2014 een deel zorgtoeslag en huurcompensatie boven op het salaris, ook dit bedrag is echter gekort met, schrik niet, 120 euro op jaarbasis. iemand met iets meer als het minimum gaat er dus bijna 410 euro op achteruit, gedeeld door 12 is dit 34,16 per maand netto.

Hieruit concludeer ik dat de enige mensen die er echt op vooruit gaan zich op of rond het Binnenhof bevinden, zij verdienen bijna allemaal een bruto salaris van 6000 tot 8000 euro per maand met allerlei extra voordeeltjes die de normale burger niet kent ( baas betaal ziektekostenpremie bijvoorbeeld, geen eigen risico, scheelt samen toch al snel een dikke duizend euro per jaar ).

Gevolg voor de binnenlandse economie: een remmend effect op de groei, minder BTW opbrengsten voor de staat met als vervolg, juist, U raadt het al.... meer bezuiniging in 2016 en een langzaam maar zeker vastlopende economie.
Doet mij allemaal een beetje denken aan de horeca, een flink aantal restaurants verhoogden de prijzen na een slecht jaar in de hoop het daarop volgend jaar meer omzet te kunnen draaien. In het echt bezochten de mensen de restaurants nog minder omdat uit eten gaan een dure hobby bleek. Zelfde strategie volt ons kabinet en dat is verduveld jammer....

NL criticus | 18-11-14 | 21:50 | + 3 -

Waarom stoppen we niet met windmolens, multikul en ontwikkelingshulp? Haal het geld waar het zit. Grenzen dicht en omlaag die belastingen!

lauwebal | 18-11-14 | 21:10 | + 8 -

Mans5 | 18-11-14 | 13:31 | + 4 -
omdat boven dat bedrag vooral de top van de woningcorporaties en zorggraaiers zitten. die staan boven de wet en vullen hun vakantiegeld wel op andere manieren aan. daarom wordt er vooruitlopend daarop niets ingehouden.

dr. P. von Orno | 18-11-14 | 19:34 | + 0 -

Meeste mensen gaan er als het goed is ook netto op vooruit door aanpassing van pensioenstelsel. Dat kan pas serieus schelen netto (Geen opbouw boven € 100k, opbouw percentage naar 1,75% en pensioenleeftijd naar 67)

hans123 | 18-11-14 | 18:51 | + -3 -

Excuses aanvaard.

Tiz | 18-11-14 | 17:52 | + 2 -

He dubbele pet landverrader pvda'er Dijsselbloem.. wat ga jij je kleinkinderen vertellen ?
(c)ZWITSUL | 18-11-14 | 16:43

Nou dat lijkt me niet zo moeilijk:
Lieve kleinkinderen, leuk he zo'n vluchtje in opa's privé-jet. Zien jullie daar dat enorme huis aan het water op dat Griekse eilandje. Klopt, ja die villa met dat hele grote jacht ervoor. Dat heeft opa allemaal gekocht met het geld dat ik met mijn vriendjes van de Nederlandse belastingbetaler heb gestolen.

Nou ja, gestolen is het ook niet echt, want ze wisten dondersgoed wat we deden maar toch wonnen we elke keer weer de verkiezingen. We hoefden ze alleen maar een leuk verhaaltje te vertellen, net voor elke verkiezing en dat verspreidden we dan in de media die die belastingbetalers zelf betaalden. En elke keer wonnen we weer en betaalden ze nog meer belastingen.

Opa sluisde dat dan door naar de EU in Brussel en die gaven het weer aan de Grieken. En de Griekse regering gaf ons als cadeautje dan deze huizen en jachten. Geniet ervan kleinkinderen !

James Lastig | 18-11-14 | 16:53 | + 5 -


Een maatregel van de regering die voor de werkende bevolking POSITIEF uitpakt ???
Als u dat gelooft, bent u wel heel erg naïef.
James Lastig | 18-11-14 | 16:34 | + 0 -

geintje.. u gaat er wel op achteruit want :

'De naheffing voor de EU-contributie bedraagt niet de eerder verwachte 642 miljoen euro, maar is met ruim 1,1 miljard het dubbele. Dat is het gevolg van het afbreken van het begrotingsoverleg tussen de ministers van Financiën en het Europees Parlement.'

wacht effe, dus je ben in overleg over een faktuurtje van 642 miljoen waar geen donder van klopt.. dat overleg ligt even stil dus je faktuur wordt verdubbeld ? zijn jullie nou echt helemaal van de pot gerukt ?
He dubbele pet landverrader pvda'er Dijsselbloem.. wat ga jij je kleinkinderen vertellen ?

(c)ZWITSUL | 18-11-14 | 16:43 | + 5 -

Een maatregel van de regering die voor de werkende bevolking POSITIEF uitpakt ???
Als u dat gelooft, bent u wel heel erg naïef.

James Lastig | 18-11-14 | 16:34 | + 9 -

Die lagere inkomens zullen toch zeker wel gecompenseerd worden. Anders gaat het nivellerings feestje
van mijnheer Spekman de mist in. En dan zijn de rapen gaar! Dus mijnheer Rutte praat u dit even allemaal aan elkaar. En niet vergeten daarbij te lachen.

goedemorgennederland | 18-11-14 | 15:45 | + 4 -

Je wordt enkel belazerd waar je bijstaat, de subsidie voor nieuwe windmolens komt uit je energie rekening, de zorgpremie vliegt omhoog omdat AWBZ zaken van het rijk naar de zorgverzekeraars zijn geschoven, door het verschuiven van jeugdzorg naar de gemeenten zal de WOZ en overige gemeentelijke lasten vast niet lager worden, of er wordt gewoonweg minder gedaan. Het vorige gat van de zorgpremie is gedicht met de verhoging van de assurantiebelasting daarvoor werd een gat gedicht met weer een verhoging van de BTW, maar goed eenieder heel erg gefeliciteerd met die enorme vermindering van zijn inkomstenbelasting en vooral op de voorgeschreven partijen blijven stemmen. Ik ben overigens benieuwd wie de opvang van uitgeprocedeerde azielzoekers gaat betalen, de illegalenindustrie zeker niet.

bijna_raak | 18-11-14 | 15:12 | + 7 -

de PvdA nivellert ook aan de onderkant.. de schoften

(c)ZWITSUL | 18-11-14 | 15:07 | + 4 -

4000 euro een middeninkomen? Ik vindt dat voor heel veel werk veel te dik betaald eigenlijk.

Dima Beeline | 18-11-14 | 13:47 | + 5 -

het NL volk 'veel te lui of dom is om zich eerst enigszins te verdiepen in het onderwerp ipv gal te spuien

pomtiedom

Of men heeft geen tijd om zich in elk onderwerp te specialiseren. Ik noem u ook niet lui of dom omdat u de black and scholes formule niet uit uw hoofd kent.

Ik heb mij wel eens afgevraagd of het nog wel zin heeft 'nieuws' te lezen, het valt mij op dat keer op keer berichten onjuist of te ongenuanceerd zijn opgesteld. Zal ook wel met tijdsdruk te maken hebben denk ik.

The Thinker in ME | 18-11-14 | 13:36 | + 5 -

Waarom gaat de tabel maar tot 10.000 euro per maand. Ik kan nu niet zien hoeveel ik er op achteruit ga.

Mans5 | 18-11-14 | 13:31 | + 10 -

Denivellerend is het ook niet echt. Het is uitsluitend een heel klein beetje terugdraaien van wat ze per dit jaar hebben ingevoerd. Het resultaat is dat als je een inkomen van 49.900 hebt, je dit jaar € 398 meer belasting betaalt ten opzichte van 2013 en in 2015 nog maar € 254 meer dan in 2013.

En ja dat schreef ik in dat andere onderwerp inderdaad fout, want ik schreef daar dat je er tot € 344 op vooruit zou gaan maar dat is het bedrag waar geen belasting over wordt geheven.

Pierre Tombal | 18-11-14 | 13:27 | + 4 -

Deze grafiek houdt geen rekening met de pensioen afdracht.. begin maar weer opnieuw!

WellusNietus | 18-11-14 | 13:22 | + 6 -

@pomtiedom | 18-11-14 | 12:47 |
Bijstandsgerechtigden hebben geen 365 dagen per jaar vakantie.
Deze worden tegenwoordig tewerkgesteld.
Als het nou alleen bij de overheid zou zijn (dus voor de gemeenschap) zou er wellicht wat voor te zeggen zijn.
Maar neen hoor. Je wordt gewoon tewerkgesteld bij private bedrijven voor nop en als klap op de vuurpijl vangen die private bedrijven er nog geld voor ook van de overheid.
Hoezo geen verdringing van de arbeids'markt'?

Duurt niet lang meer dan is iedereen, ook de schreeuwers die denken dat het werk voor het oprapen ligt, voor nop aan de slag, behalve de bazen en politici.

ProAsfalt | 18-11-14 | 13:15 | + 10 -

de belastingregels zijn volgens deskundigen werkelijk heel eenvoudig .. dankzij de vele uitzonderingsregels en "mitsen en maaren" is er echter riant geld te verdienen door een hele schare professionele adviseurs en waarbij er voor de amateurs onder ons een aparte belasting almanak over kan worden gelezen om geen uitzonderingen te vergeten.

waarom zien de reaguurders niet hoe waardevol dit systeem is .. onze roverheid creëert zoveel stofwolken en laat nog zooooveeeel financieel vet zitten dat we onze (niet meer functionele) middenklasse nog jarenlang totaal overbodige diensten kunnen laten leveren.. waarom een structureel gezond systeem creëren als we met het huidige rammelend maar min of meer werkend systeem zoveel banen kunnen scheppen..

KoosVUT | 18-11-14 | 13:11 | + 4 -

Edoch, dit kabinet moet nog steeds heel heel snel opstappen.

Ze hebben wsl geen idee wat voor kruitvat ze aan het stichten zijn in de laatste jaren.

Snackbar van Allah | 18-11-14 | 12:57 | + 7 -

ik ga maar eens kijken of ik een uitkering kan scoren. Ik capituleer.

Kater | 18-11-14 | 12:56 | + 2 -

jemagookniksmeer | 18-11-14 | 12:47 | + 0 -
U vergeet de zorg"verzekering" - kost met zorgtoeslag maar enkele tientjes. Een koopje als je bedenkt dat één operatie al snel duizenden euro's kost en een dag in het verzorgingstehuis >€100. Die premie is veel minder dan het profijt.
Tarieven wegenbelasting - arme lui hebben geen auto
Accijnzen - is alleen op luxe producten, benzine en alcohol. Kunnen arme mensen best zonder.
Gemeentelijke lasten - worden vaak kwijtgescholden
Boetes - een boete krijgen/riskeren is een keuze
en nog veel meer

pomtiedom | 18-11-14 | 12:51 | + -10 -

Méér over?, vergeet het maar.
Dat beetje extra zal niet genoeg zijn voor kostenverhogingen die direct of indirect aan de overheid te wijten zijn

Islamofiel | 18-11-14 | 12:51 | + 10 -

De bekende dooie mus.

orca | 18-11-14 | 12:50 | + 4 -

ProAsfalt | 18-11-14 | 12:34 | + 2 -
U vergeet de zorg"verzekering".
Tarieven wegenbelasting
Accijnzen
Gemeentelijke lasten
Boetes
en nog veel meer

jemagookniksmeer | 18-11-14 | 12:47 | + 22 -

ProAsfalt | 18-11-14 | 12:34 | + 1 -
Ja die zag ik ook niet aankomen. Dat de vakantietoeslag voor bijstandsgerechtigden versoberd worden kan ik me in vinden (die lui hebben letterlijk 365 dagen per jaar vakantie) maar minimumloonwerkers verdienen zo'n extraatje dubbel en dwars (ook om de motivatie om aan de slag te gaan te vergroten). Deze maatregel raakt alle lage inkomens en het zal me niet verbazen als de bijstanders worden gecompenseerd via de gemeenten (waar SP/PvdA in de coalitie zit) want god wat zijn ze schrijnend.

pomtiedom | 18-11-14 | 12:47 | + 0 -

Dit geeft weer eens dat het NL belastingbeleid veel en veel te ingewikkeld is...
Shokrani Shokran | 18-11-14 | 12:30 | + 2 -
Nee, dit geeft maar weer eens weer dat de journalistiek niet te vertrouwen is en veel te populistisch. Belastingregels worden jaarlijks gebundeld in een dikke pil die prima leesbaar is maar iets meer omvat dan een artikeltje van 10 regels. En de reaguursels bij de buren op GS geven maar weer eens weer dat het NL volk veel te lui of dom is om zich eerst enigszins te verdiepen in het onderwerp ipv gal te spuien

pomtiedom | 18-11-14 | 12:43 | + -1 -

Puike journalistiek van de Telegraaf!!11! Dat is echt beschamend voor de krant van wakker Nederland. De onderbuikjes weer lekker aan het rommelen met het halve verhaal vertellen. Wedden dat er morgen geen RECTIFICATIE op pagina één staat?

joker3 | 18-11-14 | 12:42 | + 7 -

Ach de lage inkomens hebben het nog niet moeilijk genoeg.
Zwaar vies werk. Minimumloon.
Huurverhoging: 5% á e 30 per maand.
Zorgkostenverhoging: 5% e 10 per maand.
Inpikken vakantiegeld: á e 11 per maand.

Verschil: e 51.
Loonsverhoging: geen.
Achteruitgang: 4%
Hoppa!!!!!!!!

ProAsfalt | 18-11-14 | 12:34 | + 37 -

Dit geeft weer eens dat het NL belastingbeleid veel en veel te ingewikkeld is...

Shokrani Shokran | 18-11-14 | 12:30 | + 44 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken