Pgb-fraudetrein dendert maar door

Per 1 januari wordt de totale pot voor persoonsgebonden budgetten door een wetswijziging sterk ingeperkt. In de afgelopen jaren is het pgb een gewillige pinautomaat gebleken voor officieuze en officiële fraudeurs. De totale pgb-pot wordt nu in afgeslankte vorm over gemeentes en zorgverzekeraars verdeeld. Met de achterliggende gedachte dat als de budgetten lager zijn, de gegadigden er mogelijk toch voor kiezen hun zorg direct door de zorgverzekeraar te laten vergoeden. Dat mag: wie in aanmerking komt voor een pgb, hoeft dat geld niet aan te vragen. Om de mensen in het land nog een zetje in de juiste richting te helpen, wordt er momenteel actief gejaagd op fraudeurs. Wie de boel belazert, moet zijn volledige budget terugstorten. Of die bangmakerij zijn gewenste effect heeft, gaan we volgend jaar zien. Wij vermoeden dat dat zal tegenvallen. De fraude wordt namelijk niet zozeer gepleegd door mensen die in aanmerking komen voor een pgb, maar door mensen die een onterechte pgb-aanvraag in de systemen weten te krijgen. Vandaag voorbeeldje honderdmiljoenmiljard in de Volkskrant, waarbij een voormalige en een huidige zorgmedewerker samenspanden om hun pgb-schoorsteentje flink te laten roken. Ze liepen tegen de lamp omdat ze niet zo origineel waren bij het verzinnen van aandoeningen. Iedereen voor wie ze een pgb aanvroegen, had een dwarslaesie, traumatisch hersenletsel, astma, bronchitis, schildklierproblemen en diabetes. Die pikken u en wij er ook nog wel tussenuit. Nu nog een manier vinden om de slimme fraudeurs ook te vangen. Als daarvoor het pgb helemaal afgeschaft moet worden, dan is het ook goed.

Reaguursels

Inloggen

Ik kan hier dagen over blijven typen. Er zijn buiten de PGB zorg nog vele andere manieren om fraude te plegen. Neem zorginstellingen. Die kregen op een gegeven moment naar hun zin te weinig geld om adequate zorg te kunnen bieden. Wat was de oplossing? Ze verhoogden gewoon de zwaarte van de beperking. Hoe zwaarder de beperking, hoe meer geld ze kregen.
Daarmee kregen ze alsnog meer geld en was hun probleem verholpen.

New Quacka | 16-11-14 | 10:10 | + 1 -

Btw: ik ken helaas ook fraudegevallen, of onnodig gebruik van de PGB. Bijv een kind met ADHD die naar een duurbetaalde weekendopvang in Duinrel ging. Betaald uit de PGB pot.
Dat kind was totaal niet beperkt, maar was alleen wat druk/lastig. Leuk voor de ouders dat ze een weekendje vrij kregen en leuk voor het kind dat ze elke maand naar duinrel mocht, maar het sloeg nergens op. Inmiddels is dit zover ik weet wel onmogelijk gemaakt hoor.

New Quacka | 16-11-14 | 10:04 | + 1 -

Wel goed lezen jongens: "De fraude wordt namelijk niet zozeer gepleegd door mensen die in aanmerking komen voor een pgb, maar door mensen die een onterechte pgb-aanvraag in de systemen weten te krijgen."
_
En zo is het. De echte fraudeurs zijn die, die een aanvraag in het systeem krijgen en het geld daarna weten weg te sluizen. Gelukkig komt het vaak op een gegeven moment wel uit, maar het geld is dan al opgemaakt. Het trieste is dat die fraudeurs er voor zorgen dat goedwillende mensen, zoals masd12697557, met de gebakken peren zitten. Omdat er teveel geld besteed wordt aan frauders moet er bezuinigd worden. Door fraude worden controles strenger. Strengere controles zorgen voor meer bureaucratie en meer overbodige formuliertjes.
_
Btw, pgb zou helemaal niet nodig hoeven zijn, als de overheid maatwerk mogelijk zou maken. De een heeft financiele steun nodig omdat hij/zij duurder moet wonen en minder moet werken. Daar staat tegenover dat diegene zelf voor zijn dochter zorgt. Een plek in een instelling is vele malen duurder. De ander heeft iemand nodig die op bepaalde momenten in de week komt helpen. Omdat de overheid niet in staat is om maatwerk mogelijk te maken is de PGB verzonnen. Met het idee dat burgers dan maar zelf dat maatwerk regelen. En dat doen mensen, maar er wordt daarbij ook fraude gepleegd of worden fouten door onwetendheid gemaakt.
_
H. Caulfield | 15-11-14 | 01:20
Domme LUL: Er is een verschil tussen dyslectie en zorgen voor iemand met een meervoudige beperking. En daarnaast gaat het om zorg voor meerderjarige mensen. Verschoon jij je gezonde dochter van 21 nog? Nee, sterker nog: die gezonde dochter zal jou waar mogelijk helpen. Dat zouden mensen als masd12697557 ook graag willen. Haal die oogkleppen eens weg! Er is een verschil tussen zorgen voor een klein kind en zorgen voor een kind met een ernstige verstandelijke beperking. Het eerste is namelijk tijdelijk, het tweede levenslang. Ja, het gaat zelfs door NA plaatsing in een zorginstelling.

New Quacka | 16-11-14 | 10:00 | + 4 -

@H. Caulfield: Je betaald IB en je betaald ook het werkgeversdeel.
Ik ben geen belasting expert dus ik betaal wat er officieel betaald moet worden zonder trucjes.
En ouderliefde stopt als het goed is pas bij de dood.
En wanneer moet de staat / gemeenschap bijspringen?, tsja in ons geval is het duidelijk dat ons kind eigenlijk in een zorginstelling thuis hoort.
En dat zou de staat / gemeenschap bijna 75000 euro kosten.
Dus in ons geval kost het 12x3000-12x1100 euro = 22800 euro.
Een besparing dus van ruim 50000 euro.
En daar is / was het PGB ook voor bedoeld, goedkopere zorg voor en door iedereen.

masd12697557 | 15-11-14 | 20:50 | + 4 -

Is het niet gewoon simpeler bewezen fraudeurs te laten terugbetalen en voor lifetime uit te sluiten voor welke uitkering dan ook.
Op een gegeven moment moet er een vereffening komen, dus minder mensen met uitkering maar wel mensen het nodig hebben.
Kwestie van controle, kost bijna niets als je een werkloze dit laat doen, gewoon even bij de ontvangers thuis langs even praten vragen en om je heen zien.

gebrokenvleugel | 15-11-14 | 16:32 | + 1 -

Ik ontvang ook pgb, omdat ik zorg nodig heb. Ik weet dus waar het over gaat.

Het vreemde van pgb is dit.

Het wordt volledig vergoed vanuit de awbz en de ontvanger ( de zorgverlener) betaald inkomsten belasting.

M.a.w. oud Hollandsch geld rondpompen.

Barco van Masten | 15-11-14 | 12:26 | + 3 -

Wat is de redacteur buitengewoon slecht geïnformeerd en wat word hier bijzonder kort door de bocht en vooral absurd slecht gereageerd door sommigen die beweren dat er huizen en auto's gekocht worden. Dat broodje aap is echt volledige fantasie. PGB kan en mag als loon voor de veel grotere belasting die ouders en/ of verzorgers hebben gebruikt worden. En van loon koop je een huis of een auto. Maar het is wel loon voor hard werken.
Niet voor niets dat er slechts 0,3% fraude echt is aangetoond op het totaal van het budget. Nog steeds miljoenen (leuk voor media) maar volgens deskundigen in de financiële wereld is het onvermijdbaar op een enorm budget dat er fraude plaatsvindt.
Daarbuiten gaat het over mensen die vaak in kwetsbare posities verkeren. Mensen die door 24/7 moeten zorgen voor een ander nauwelijks tijd hebben voor andere zaken dan zorg. Vermoed dat er heel wat graag zouden wisselen voor die saaie kantoorbaan zonder de kopzorgen en problemen die iemand met zorgbehoefte (bedoeld of onbedoeld) kan veroorzaken.
Het zal nog wel jarenlang de fabeltjes zijn die de media blijven verspreiden dat er heftig gefraudeerd word in zorgland. Die broodjes aap van buitengewoon slecht geïnformeerde en nauwelijks echt geïnteresseerde 'journalisten' is gemeengoed in Nederland. Zou het toejuichen als er eens een grondige schoonmaak kwam in medialand en er journalisten zaken beschreven waar ze alleen echt verstand van hadden en interesse.

Helder Groentje | 15-11-14 | 10:16 | + -5 -

De fraude gaat gewoon door nu het bij de gemeenten komt te liggen. En als die niet genoeg geld hebben weet ik al wat er gaat gebeuren: de lokale belastingen gaan exploderen. Verdubbeling van bijvoorbeeld de rioolbelasting om dat geld in de PGB pot te storten.

sinar2 | 15-11-14 | 09:49 | + 4 -

Zoals met alles waar geld te halen valt, de paar kwaaien vernöken het voor de goeien. Dan komen er weer allerlei regeltjes en beperkingen die waarschijnlijk ook alleen nadelig werken voor de goeien.

Kijk bijvoorbeeld naar gastouderschap, na die frauderende bureautjes zijn de regels aangepraat, waardoor eerlijke mensen er meer last van hebben een het bijna onmogelijk wordt om dit nog te doen. Mevrouw Hadrez heeft 't dichtbij meegemaakt.

Hadrez | 15-11-14 | 08:50 | + 3 -

Wellicht aardig om te weten: de VVD was altijd de grootste pleitbezorger voor het PGB, iets met keuzevrijheid, mogelijkheden om eigen leven vorm te geven en te participeren in de samenleving, en last but nog least, omdat het veel goedkoper is dan zorg in natura. De PvdA wilde vooral de belangen van de grote thuiszorgorganisaties behartigen en was tegen.

Ik was en ben het met de VVD eens, ook al kan de fraudeopsoring beter.

kleuterleider | 15-11-14 | 03:15 | + 3 -

Addendum: Wellicht niet duidelijk, maar alle vier zijn maatschappelijk aardig geslaagd. Terwijl ik hier reaguur..

H. Caulfield | 15-11-14 | 01:30 | + 19 -

@masd-nummertjes: Wow! Niet mijn intentie om elke ontvanger van een PGD als fraudeur te bestempelen, maar.. Mag ik informeren..? Waarom gaat €1100 naar de belasting? Ik begrijp dat ouders in uw situatie het veul zwaarder dan ouders van gezonde kinders, maar krijgen die luierwisselen betaald?Leren fietsen? Waar stopt ouderliefde en wanneer gaat de overheid dit betalen?

Zal ik es een persoonlijk verhaal vertellen?
Ik had 2 broers (tweeling) en 2 zusjes ( ook tweeling). Allemaal geboren in jaren 70. Mijn ouders gaven les op een lagere school. Mama stopte met weken toen ik werd geboren. Mijn broertjes zijn beide dyslectisch. Geen rugzak. Geen remetial teacher. Extra aandacht van ouders. Zusje 1. Scoliosis. Met sesieus aangeaste bedden. Korsetten. Minimale bijdrage van zorgverzekering. Zusje 2: die gelukkig niet.

Waar ligt de grens? Waar stopt ouderliefde en moet de overheid financieel bijspringen?

H. Caulfield | 15-11-14 | 01:20 | + 23 -

Wij hebben 3000 bruto pgb pm voor onze meervoudig gehandicapte dochter van 22 jaar.
Daarvan gaan er 1100 naar de belasting.
Ik werk nu nog 32 per week, niet omdat ik dat wil maar omdat het moet om mijn vrouw te ontlasten, want bij ons kind gaat er wel meer dan 40 uur inzitten.
Dus ik verlies 400 euro salaris per maand.
Wij moesten verhuizen naar een duur aangepast huis met een huur van 750.
Want banken tellen het pgb niet als inkomen voor een hypotheek, en van mijn salaris waren ze niet zo onder de indruk.
Vervolgens mag je bij woningnet wel de volle bak aan huur betalen omdat het pgb daar wel wordt meegerekend.
Mijn dochter gaat maar vier uur naar een dagbesteding omdat ze het daar niet aankunnen en als ze langer zou komen dan zouden ze extra personeel moeten aannemen, dat geld is er niet dus dat zouden we zelf moeten betalen. Maar thuis heeft ze het naar haar zin dus dan is ze de rest van de dag lekker bij ons. We halen en brengen haarbzelf naar het dagverblijf , want begeleiding op een bus zouden we zelf moeten betalen.
Je hoort me niet klagen verder hoor, maar als er iemand is die dezelfde liefde en verzorging aan het kind zou kunnen geven en normaal werk heeft voor mijn vrouw en ik kan weer 40 uur werken en er kan een auto de deur uit en de huur kan goedkoper , meldt je maar aan voor 1900 netto, minus 200 benzine is 1700 euro. Je mag het ervoor doen.
Oh ja , ik rijd een saxo uit 1997 en mijn vrouw een espace uit 2007 ivm de rolstoel.
Conclusie is dat ik vind dat het PGB in sommige gevallen een heel goed vangnet is.
Je kunt de kinderen bij hun geboorte natuurlijk ook selecteren en ze in de kliko gooien als het niet voldoet, maar gelukkig zijn we in dit land wat humaner.

masd12697557 | 15-11-14 | 00:44 | + 22 -

Gewoon alleen zorg bonnen geven. Niet euro biljetten. Klaar.

Kater | 15-11-14 | 00:13 | + 13 -

@GS figuur: niet uit eigen ervaring, maar van zeer nabij bekeken. Alleenstaande moeder met kind (18+). Dat dochterlief professionele zorg nodig heeft, staat buiten kijf. Maarrr... Moeder werkt niet. Cursussen en inrichten praktijkruimte gratis van UWV om shiatsu massages aan te bieden bleken niks op te leveren. Zonder centje pijn laten versloffen. Want PGB. Koophuis, aangepast wegens handicaps dochter. Gaan ze nooit meer weg, want reeds aangepast aan dochter. Met dank aan PGB. Grote Audi idem.

Als je kind wordt geindiceerd voor 40 uur/week professionele zorg, zorg je voor professionele zorg. Met facturen. Geen moederliefde of huisvlijt tegen marktconforme tarieven. Moeders leeft riant van dochters PGB en is naast de zorg voor dochterlief vooral actief binnen clubjes als Occupy. Bah!

En dan het gore lef hebben om mij en mevr. Caulfield in m'n eigen huis te verwijten bij die verfoeide 5% te horen. Omdat we beiden fulltime werken...

H. Caulfield | 14-11-14 | 23:20 | + 30 -

Het meeste PGB zal inmiddels wel in landen als Bulgarije, Roemenië en Marokko zijn.

watergeus | 14-11-14 | 22:13 | + 12 -

Geenstijlfiguur | 14-11-14 | 21:53
Creatief boekhouden GS figuur, zo doen ze het. Zoals elke gemeente het doet, zoals elke minister het doet, zoals Dijsselbloem met de naheffing, zo doen de mensen hun PGB verantwoording. Met of zonder nepfacturen, maakt niet uit.
Dus de fraude is gigantisch gewoon omdat het kan, moet jou aanspreken.

Atlas Shruggs 10 | 14-11-14 | 22:10 | + 17 -

@Old_Spice | 14-11-14 | 20:18
@Unequivocally | 14-11-14 | 20:32
Is dit uit ervaring of uit de onderbuik?
De budgethouder moet over (bijna) het hele bedrag verantwoording afleggen en voor jezelf auto's en huizen kopen zal niet door een zorgkantoor geaccepteerd worden.

Geenstijlfiguur | 14-11-14 | 21:53 | + -24 -

Kenneth en Varisha. Ze helpen zelf het vangnet om zeep dat het ze mogelijk maakt hier te bestaan. Goed zo jongens, zet nog maar een tandje bij!

du Roi Soleil | 14-11-14 | 21:03 | + 7 -

Door het pgb kan een gezin zoveel geld binnengaren, zeg maar 80K oper jaar zonder een dag te hpeven werken. En iki werk me 50 uur/week in de rondte voor 2000 per/maand netto (dat een alleenstaande vrouw met 2 keuters ook KRIJGT)? En dan nog moet ik me blauw aan de belastingdienst.

Unequivocally | 14-11-14 | 20:32 | + 56 -

PGB is het meest debiele systeem ooit. Mensen kopen dure auto's en huizen van dit soort ongein.

Old_Spice | 14-11-14 | 20:18 | + 33 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken