Grote opleidings­bedrijven flessen de boel

Grote private opleidingsbedrijven als NCOI, ICM en De Baak lichten massaal de hand met de btw-vrijstelling voor het beroepsonderwijs. Zij bieden hun cursussen aan met of zonder btw, terwijl dat expliciet verboden is. De Belastingdienst weet hiervan, maar doet er niets aan. Kleinere cursusaanbieders die zich wel braaf aan de wet houden worden hierdoor gedupeerd. Wat is er aan de hand? Tot juli 2010 bestond voor opleidingsbedrijven de keuzevrijheid om voor kortdurende trainingen en cursussen voor opleiding of beroep wel of geen BTW in rekening te brengen. Per 1 juli van dat jaar verviel die mogelijkheid omdat die in strijd was met Europese regelgeving. Vanaf die datum mochten dergelijke opleidingen alleen btw-vrij aangeboden worden als de opleidingsinstituten zijn geaccrediteerd bij Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Het grote nadeel van zo'n erkenning: betaalde btw kunnen die bedrijven daardoor niet meer verrekenen.Maar daar hebben de grote opleidingsinstituten iets op gevonden. Zij bieden die opleidingen gewoon met en zonder btw, al dan niet onder verschillende merknamen aan, waarvan de één wel en de andere geen accreditatie heeft. Op die manier kunnen ze zowel klanten van dienst zijn die wel btw kunnen verrekenen en klanten die dat niet kunnen. Sterker nog, de cursussen zonder btw zijn 10% duurder gemaakt om zo toch iets van de gemiste kosten terug te kunnen zien.

Mag dat zomaar? Ja en nee. Ja, want erkende instellingen zijn verplicht vrijgesteld van btw en een andere merknaam zonder accreditatie moet verplicht btw in rekening brengen. Dus dat mag. Maar wat niet mag is onder dezelfde merknaam de klanten de keuze te bieden voor een factuur met of zonder BTW, zoals de NCOI hier, ICM hier en De Baak hier doen. Volgens de regels (mirror) van het CRKBO mag er namelijk geen misverstand zijn of de opleiding al dan niet via een erkend opleidingsinstituut wordt aangeboden. Het gevolg van deze handelwijze is dat kleinere opleidingsbedrijven, die zich wél keurig aan de wet houden, hierdoor valse concurrentie wordt aangedaan.

Als we navraag gaan doen bij het CRKBO doen schuiven die alle verantwoordelijkheid van hun af. 'De regels over het al of niet toepassen van btw-vrijstelling op Kort Beroeps Onderwijs zijn vastgesteld door de Belastingdienst, die eveneens de controle uitvoert of de btw-vrijstelling correct wordt uitgevoerd. Wij verzorgen uitsluitend de registratie van Instellingen en Docenten die voor btw-vrijstelling op Kort Beroeps Onderwijs in aanmerking willen komen', antwoordt manager Ruud Wink per e-mail. Dat hun eigen regels overtreden worden door geregistreerde instellingen boeit het CRKBO dus niet.

Ook de Belastingdienst geeft niet thuis. 'Deze werkwijze is bekend. Er wordt gebruik gemaakt van een wettelijke regeling. Als je als onderwijsinstelling opgenomen bent in het register Kort Beroepsonderwijs, is beroepsonderwijs vrijgesteld van btw. Als je als onderwijsinstelling niet geregistreerd bent, moet je btw heffen'. Ja, dat wisten we ook al. Op onze vraag of hiermee het besluit uit 2010 wordt overtreden wil de woordvoerder niet ingaan.

Dan maar naar de Europese Commissie, dachten wij. Maar die speelt de bal weer terug naar de Belastingdienst. 'Aangezien de Europese btw-wetgeving is gebaseerd op een richtlijn is uiteindelijk de lidstaat verantwoordelijk voor de implementatie en naleving hiervan op het eigen grondgebied', krijgen we te horen. 'Maar wie denkt dat nationale belastingdienst de Europese btw-bepaling niet goed toepast, kan een formeel klacht indienen bij de Europese Commissie.'

Kortom: iedereen wijst naar elkaar en niemand voelt zich geroepen hier zelf iets aan te doen. En dus kan deze situatie blijven voortbestaan totdat er iemand een klacht indient. Andere oplossing: ook de kleinere instellingen richten een andere entiteit op en lappen ook de regels van het CRKBO aan hun laars. Dat kan natuurlijk ook.

Reaguursels

Inloggen

Vorig jaar heb ik mijn heftruck-certificaat (gekocht) behaald. Via een groot opleidingsinstituut, deze besteed het weer uit aan een ZZPér, een gepensioeneerde . De opleiding duurt 1 dag. S'ochtens theorie en na de lunch praktijk. Gedurende het theoriegedeelte heeft de man de hele ochtend over zichzelf zitten lullen. 4x een peukenkoffiepauze gehad een 15 minuten voor het examen even het theorieboekje en de examenvragen doorgenomen. Het examen bestond uit 30 meerkeuzevragen en als je een antwoord niet weet dan dan vraag je het gewoon. Iedereen geslaagd. De praktijk bestond uit een pallet verplaatsen. In 2 minuten tijd was ik geslaagd. En nu komt te grote truk, je moet altijd een formulier invullen over de inhoud en de kwaliteit van de cursus, iedereen vult overal een 9 of 10 in, want men is geslaagd. Ik kon naar huis om 13.15 terwijl de officiële planning tot 17.00 uur was. Dit grapje kost 350 euro. VCA, chauffeursdiploma, taxi-pas is exact de zelfde bullshit. Geldklopperij. In oost europa doen ze het ook alleen dan zonder het toneelstukje er om heen.

RdeFriesch | 07-12-14 | 17:27 | + 12 -

De Belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken. Wel goedkoper, voor sommige grote bedrijven. Wat we te kort komen, roven we wel bij die sukkels van een werknemers.

Raider Twix | 07-12-14 | 11:37 | + 5 -

Ohja, tenzij je uit oost europa komt dan maken al die diploma's en certificaten niet meer uit,alleen je gekochte VCA en als je maar goedkoop bent.

koekje erbij? | 06-12-14 | 22:45 | + 16 -

Wat je betaald voor dit grapje:
- De kosten voor de aanmelding: € 100,-
- De kosten voor de audit: € 650,-
- De kosten voor de heraudit bij expiratie audittermijn (= 4 jaar): € 500,-
- De jaarlijkse bijdrage: € 55,-

Ik snap dat veel mensen denken dat dit gemiddeld maar €250 per jaar is voor de eerste vier jaar maar je bent al gauw weer een week kwijt met het uitzoeken van alle formulieren en het aanpassen van je procedures. In die week kun je dus niets nuttigs doen, nog afgezien van de schade aan je IQ, SQ en EQ van het tenenkrommende ambtenarenproza.
En deze sociale werkplaats voor mensen die de werkdruk als tobambtenaar niet aankonden is er maar één van het tiental dat je tegenkomt op je ondernemerspad. Dan gaat het dus over een maandinkomen aan direct inkomensverlies en ook nog eens anderhalve maand aan regeltijd.

Op deze manier wordt het nooit wat met dat inflatiedoel van Draghi.

Coffee Party | 06-12-14 | 22:45 | + 18 -

Coffee Party | 06-12-14 | 18:08
idd, de lasdiploma,s van 25 jaar terug zijn nu niets meer waard, het lassen is hetzelfde gebleven maar andere titel op het diploma.
Maar dat kost me nu bijna 3000 euro, dus ik blijf maar op de bank zitten sbs6 kijken met een biertje in mijn hand al wappend op mijn iphone 6 die ik van mijn uitkering heb gekocht.

koekje erbij? | 06-12-14 | 22:41 | + 17 -

Eerst waren alle diensten gewoon met BTW belast. Toen werden cursussen vrijgesteld, je kon gewoon aan de inspecteur vrijstelling vragen en klaar.
En nu moet je elk jaar geld betalen om bij het CRKBO in het register te "mogen" staan.
Het CRKBO is gewoon weer een lekker ambtenaren-clubje wat teert op het bedrijfsleven. Te vergelijken met de KvK, waar je ook niks aan hebt.

En nu is het genoeg! | 06-12-14 | 21:41 | + 25 -

Coffee Party | 06-12-14 | 18:08 |

Ter aanvulling bedoeld.

Rijbewijs tractor: onzin
Rijbewijs vorkheftruck: onzin

duitse herder | 06-12-14 | 19:04 | + 9 -

Ik blijf het gelegaliseerde corruptie vinden: een goedkeuringscertificaat dat je BTW vrij mag/moet werken, zonder enige garantie dat de Belastingdienst het accepteert. Wat is dan in vredesnaam het nut van een CRKBO plakaat op je muur? De zoveelste semi-overheidsinstelling die een deel van je inkomen inpikt zonder dat er enig nut voor je bedrijf, je klanten of de maatschappij tegenover staat.

Zie bijvoorbeeld ook de absurde kosten voor een chauffeursdiploma, de verplichte bijscholingscursussen overal, de onzin deelcertificaten voor groot vaarbewijs, KIWA en SABNI voor je zeevaartdiploma's en ga maar door.

5 Jaar geleden werkte dat nog: iedereen hield elkaar bezig. Maar nu de ene na de andere ondernemer ermee stopt valt het hele kaartenhuis in elkaar. De enige reactie van de monopolisten: dan verhogen we de tarieven toch. Iets slimmere monopolisten voeren nóg een verplicht certificaat in.
De groeispiraal omhoog van vroeger is nu de spiraal des doods aan het worden.

Coffee Party | 06-12-14 | 18:08 | + 52 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken