Belastingadviseurs moeten filosofen worden

Een hele halve pagina, kregen PvdA-Kamerleden Ed Groot en Henk Nijboer vandaag in het FD om hun gal te spuwen over de fiscale adviespraktijk. Moraal van het verhaal: fiscaal adviseurs 'moeten zich aanpassen' en niet alleen meer handelen naar de letter, maar ook naar de geest van de wet. Hoewel argumentatie voor de claim moeilijk te distilleren is uit het stuk lijkt de stellingname gebaseerd op het idee dat fiscale adviseurs 'maatschappelijk advies' geven. Een interessant, maar belachelijk idee. Een belastingadviseur geeft, de naam zegt het eigenlijk al, belastingadvies. En houdt zich daarbij met weinig andere zaken bezig. Is ook niet nodig, want dat is de taak van de ontvanger van het advies. Die moet bepalen of er andere factoren meespelen. Maatschappelijke, bijvoorbeeld. Laten we daar de fiscale adviseur niet mee vervelen. Bovendien: hoe moet die in vredesnaam advies geven over de geest van de wet? Misschien een idee voor de heren Nijboer en Groot, die als wetgevers mede verantwoordelijk zijn voor de geweldig ingewikkelde belastingwetgeving die ons land rijk is, om de wet op de inkomstenbelasting of -vennootschapsbelasting er eens bij te pakken en de geest eruit te distilleren. Succes! Advies nodig?

Reaguursels

Inloggen

gelukkig beoefen het fiscale metier vanuit 0041. Door de fiscale grens op te zoeken helpt de adviseur in feite de wetgever door de lekken bloot te leggen. Op naar de fiscale dictatuur. Wat verwacht je eigenlijk van de neo communisten der pvda?

Zatkniss | 16-10-14 | 14:47 | + 0 -

Fiscaal adviseurs worden op dit moment compleet de vernieling in geholpen met onderzoeken en onterechte aantijgingen en rechtzaken door de overheid, dus dit stukje is nogal een eufemisme.
Ze mogen hun vak niet meer uitoefenen, want straks kost het de overheid nog geld. Maar dat zeggen die student sukkels Groot en Nijboer met hun drankwangetjes er niet bij.
Wat legaal is maakt de sukkels niet uit, ze willen meer geld graaien en het hele leven zal daarvoor wijken. Totdat bedrijven en masse vertrekken maar eigenlijk maakt dat ze ook niet uit, want zij hebben hun baantje en hun wachtgeld en de rest kan doodvallen.
Met je geest van de wet.
Mijn filosofie is in ieder geval dat zolang dit soort hypocriete klootzakken in de regering zitten, je geen bedrijf in Nederland moet beginnen.

Atlas Shruggs 10 | 15-10-14 | 20:30 | + 8 -

Tsja, of de heren Kamerleden zouden er voor kunnen zorgen dat de geest van de wet een stukje beter wordt weergegeven in de letter daarvan.
 
Maarja, dan zouden de heren verantwoordelijkheid moeten nemen. Vingerwijzen en -wapperen is zoveel makkelijker.

pietvanvliet | 15-10-14 | 19:30 | + 2 -

" ... stevig moet worden opgetreden tegen bedrijven die zich aan ontwijking en ontduiking schuldig maken."
@Ed de Groot en Henk Nijboer, fiscale onbenullen: belasting ontwijking is LEGAAL.

Neem enkele lessen belastingwetgeving voor beginners / dummies en je weet dit.
Wat is het volgende: dat een "brede politieke realiteit" zich aftekent dat het opvoeren van aftrekkosten op je inkomensbelasting niet meer aanvaardbaar is?

Gratis advies: maak een wet waarin in het vervolg je salaris direct naar de belastingen moet worden overgemaakt. En dat die graaiers daar "wat brede realiteit" betreft naar jouw overmaken, wat ze kunnen missen.

Volstrekt hersenloos, dit duo. De wetgeving op zijn kop.

Raider Twix | 15-10-14 | 19:21 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken