R.I.P. 'Double Irish With A Dutch Sandwich'

U haat bedrijven die belasting ontwijken, ondanks dat dit volledig legaal en rationeel te verklaren is? Dan hebben we goed nieuws voor u: straks gaan de multinationals eindelijk fors meer betalen. Volgens de vandaag gepresenteerde Ierse begroting voor 2015 gaat de regering van premier Noonan namelijk een einde maken aan de 'Double Irish' belastingstructuur. Volgend jaar zal de befaamde constructie verboden worden voor nieuwe gevallen, pas vanaf 2020 is het gebruik ook niet meer mogelijk voor bestaande structuren. Duidelijk een zaak van de lange adem. Vooral techbedrijven bespaarden de afgelopen jaren miljarden dankzij de 'Double Irish With A Dutch Sandwich' (zie heersende infographic beneden). Kort gezegd liep hierbij omzet naar een Ierse dochteronderneming die via wat omwegen werd doorgesluisd naar een belastingparadijs. Door een maas in de wet te dichten zou dit niet meer mogelijk zijn. Voortaan moet eerst belasting worden afgedragen in het land waar het bedrijf geregistreerd staat (Ierland) en niet alleen waar het fiscaal is gevestigd. Welke bedrijven het meeste profiteerden? Over 2013 zou Google dankzij de 'loophole' slechts 0,16% belasting hebben betaald, terwijl Apple in de twee jaar daarvoor ruim $12,5 miljard aan belastingen ontweek door oude belastingverdragen. De race to the bottom leidde tot verontwaardiging in andere landen, waardoor Brussel zich met de kwestie ging bemoeien. En dat sorteerde resultaat. Mede dankzij alle internationale druk hebben de Ieren nu besloten alvast op eigen initiatief de constructie af te breken. Al helpt het dat het mes aan twee kanten snijdt. Op deze manier ontloopt Ierland veel gedoe met de OECD die al bezig was met het standaardiseren van belastinginformatie. En daarnaast biedt het land nog altijd het laagste tarief voor de vennootschapsbelasting (12,5%, pica), waardoor het op termijn meer inkomsten genereert zonder de reële dreiging van multinationals die hun hoofdkwartier zullen verplaatsen. Zo dom zijn de Ieren dus niet. Kan die schijnheilige Bono ook eindelijk zijn mond houden. Want het gejammer dat belastingverdragen 'brought our country the only prosperity we’ve known' komt door de wetgeving niet per se ten einde.

DoubleIrishWithaDutchSandwich2Groot.png
Opklik voor hele infographicReaguursels

Inloggen

Werken en belasting betalen is voor de dommen. Enkel in een socialistische heilstaat os dat anders, iemand belangstelling?

KingScarGill | 14-10-14 | 22:54 | + 2 -

Waarom zou ik die bedrijven haten? Als ik de kans had dan deed ik het ook. Als ik iets haat dan is het de politiek die dit mogelijk maakt en natuurlijk de omkoperij die daaraan vooraf gaat.

kleuterleider | 14-10-14 | 21:27 | + 9 -

Heel simpel, het deel dat bedrijven nu niet meer achterover drukken, hoeven de normale reaguurders hier niet meer te betalen. Het zal ongetwijfeld niet 1 op 1 zo werken, maar in principe is dit het wel.

Nice_Wheels | 14-10-14 | 20:12 | + 5 -

Tja dan zijn die multinationals straks niet meer in de EU gevestigd, boejuh.
Dit past prima in de exodus van vermogen die er toch al aan zat te komen omdat Lagarde al het vermogen voor 30% wil gaan afpakken.
Multinationals bedenken zich wel 2 keer voordat ze nog zichzelf een Cyprusje laten overkomen, dus wegwezen met al dat geld.
Ook leuk is dat Medvedev tegelijkertijd de belastingverdragen ook aanpast, aangezien Europa niet meer zo relevant is voor het bedrijfsleven.
Eens kijken of Draghi het geld net zo snel kan bijdrukken als dat het wegvlucht uit de EU.

Atlas Shruggs 10 | 14-10-14 | 17:34 | + 17 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken