Oeps. Oorlog over pensioenplannen toch niet voorbij

Terwijl in sommige kringen al een hevig debat wordt gevoerd over het pensioenstelsel van de toekomst weten we nog niet eens hoe de spelregels van volgend jaar eruit zien. Dat zou eigenlijk na het weekend duidelijk worden. Maandag debatteert de Tweede Kamer namelijk over de nieuwste voorstellen van Stas Klijnsma die met de steun van de gedoogfractie allang rond hadden moeten zijn. Maar daar is nu een kink in de kabel gekomen. De ChristenUnie is overgestapt naar het kamp van de ouderen en dreigt de pensioenplannen te torpederen, aldus de Volkskrant. Pas als het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK) op twee punten wordt aangepast stemt de CU ergens mee in. Ten eerste wil de partij de tienjaarstermijn terugbrengen naar vijf jaar. Deze periode is de tijd die fondsen krijgen om de zaak op orde te krijgen (extra premieheffing, bevriezing of verlaging), maar werkt ook andersom waardoor pensioenen even langzaam worden verhoogd. En dat is dus niet snel genoeg volgens Carola Schouten (CU) die ouderen tegemoet wil komen 'die het bevriezen van de pensioenen in de voorafgaande jaren direct in de portemonnee hebben gevoeld.' Ontroerend, dat stukje compassie met de 65-plusser. Daarnaast moeten pensioenfondsen met dezelfde rekenrente kunnen werken als verzekeraars, zodat deze straks geen concurrentievoordeel hebben vanwege een hoger fictief rendement. Wat echter vooral opvalt is dat bijna niemand in de sector echt warm wordt van alle plannen die nog voortvloeien uit het pensioenakkoord gesloten in 2011. Logisch dat Nederlanders zo moe worden van alle discussies over de oude dag. Het duurt een eeuwigheid voordat er knopen worden doorgehakt en zelfs nu is er nog geen zekerheid dat maandag alles rondkomt. Voor nog wat extra olie op het vuur was daar ook nog het AD. De krant liet oud-staatssecretaris Martin van Rooijen aan het woord die ten onrechte durfde te beweren dat ook jongeren keihard worden genaaid. Sterker nog, niemand boven de 20 jaar zal volgens Van Rooijen nog een goed pensioen krijgen dankzij de strengere pensioenregels. Het lijkt de nieuwe tactiek van de pensioensector: wanneer het stelsel evenwichtiger wordt gemaakt gewoon gaan liegen en bedriegen aan de hand van onduidelijke berekening, zoals jonge pensioendeskundige Ilja Boelaars duidelijk bewijst. Een staaltje misleiding die het vertrouwen in de sector echt geen goed zal doen.

Reaguursels

Inloggen

Het principe van het voorstel is dat ze je nu blij gaan maken met meer netto loon en minder werkgeverslasten. Terwijl je in feite beduidend minder pensioen gaat opbouwen, die je -en dat vertellen ze liever niet- je nu eigenlijk van dat extra nettoloon zou moeten compenseren met je eigen spaarpot of verzekering buiten je bruto opgebouwd pensioen om.
Werknemers worden gewoon gigantisch bestolen. En dat gaat nog leuk worden als werknemer de werkgevers er op wijzen dat in CAO's bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst een bepaalde pensioenopbouw is afgesproken.
Dus hoera, meer nettoloon, laat maar rollen die centen. En tegen de tijd dat je 67 bent, wacht laten we zeggen 72, dan krijg je beduidend minder pensioen. Wat een winst!

Dima Beeline | 11-10-14 | 16:45 | + 8 -

Sinds kort hebben we een Premiepensioeninstelling. Wat je inlegt verrekend met het beleggingsresultaat is je eindwaarde. En daarmee kun je X jaren pensioen van Y per maand/jaar van kopen, vervolgens.
Beter dan de oude eindloon of middelloon pensioenregeling, waarmee het maar afwachten is wat er dan nog in de pot zit.
Nog beter: alles opdoeken en zelf sparen.
Dan mis je twee dingen:
1 - De schier eindeloze ergernis over de stroom van pogingen om aan jouw geld te komen, hoe het te beleggen (onderwater hypotheken, scholenbouw, (voor platzak werklozen) enz).
2 - Het gevoel dat alles "goed geregeld" is (wat ik inmiddels ernstig betwijfel).

Raider Twix | 11-10-14 | 14:47 | + 5 -

Dat wordt minder, minder, minder pensioen. Omdat de werkgeversbijdrage bij het ABP wordt verminderd krijgt iedere ambtenaar minder pensioen en kan Dijsselbloem weer wat miljoentjes scoren. Het enige eerlijke is iedereen zijn aanspraken uitkeren, plus individueel pensioensparen, iets veiliger voor Rijk en EU die de fondsen en verzekeraars richting PIIG-obligaties dwingen.

bijna_raak | 11-10-14 | 11:57 | + 11 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken