Kabinet verprutst honderden miljoenen aan innovatiemarketing

In tegenstelling tot wat de overheid vertelt, is het Topsectorenbeleid niet geweldig voor de Nederlandse wetenschap. Dat komt doordat praktisch alle alfa's, gamma's en fundamentele bèta's buiten de boot vallen. Zij krijgen niet of nauwelijks geld vanuit het TopsectorenPolitburo, omdat dat jaagt op toepasbare kennis. Of, gelet op de samenwerking met het bedrijfsleven, verkoopbare kennis. Het is treurig en aantoonbaar dom dat wij onze wetenschapsfinanciering hebben aangepast aan het criterium of de financiering uiteindelijk geld oplevert. Maar soit, de koopmannen onder ons willen best wat academische integriteit offeren, als dat harde pegels betekent. Alleen valt dat nogal tegen. Het CBS meldde gisteren dat de topsectoren tussen 2010 en 2013 dubbel zo hard groeiden als de rest van de economie; 4% tegen 1,9%. Maar het FD was scherp, vroeg door en toen bleek dat de industriesector als geheel het met 4,6% veel beter doet dan de topsectoren. De relatief goede prestatie van de topsectoren komt dan ook vooral door de nog betere prestaties van de industrie, dat sterk vertegenwoordigd is binnen de topsectoren. Haha, da's bitter: de topsectoren zouden juist extra hard moeten groeien doordat we universiteiten ter beschikking stellen aan bedrijven, die op hun beurt weer lekker kunnen - daar is-ie weer - innoveren! Noem ons bijgelovig, maar het lijkt ons beter dat de overheid zich niet te veel bemoeit met innovatie. Laat dat lekker aan de universiteiten. Vooralsnog is het Topsectorenbeleid, net als al die andere innovatiepraatjes, vooral een marketingframe van honderden miljoenen voor Nederland Kennisland.

Reaguursels

Inloggen

Innovatie die niet nodig is is heel moeilijk verkoopbaar , ondanks alle maakbaarheidsgeloof. Neem bijvoorbeeld de Segway ook zoń fantastisch product. Misschien dat in Noord Korea de Grote Leider nog bepaalt wat nodig is maar zelfs bij de buren zijn ze van dat idee afgestapt. Ongelovelijk ellende later 5 jaren plannen en Grote Sprongen voorwaarts die hogersnoden brachten, maar zelfs die zijn van dat soort waanideeen genezen. O ja in de EU lopen nog een paar vergelijkbare idioten rond.

bijna_raak | 10-10-14 | 16:43 | + 6 -

Daar staat het systeem bekend om, vooruitgang kaderen en beperken aan hebzucht. Dit is helaas een globaal probleem en het staat werkelijke vooruitgang in de weg. Innovatie moet gebaseerd zijn op wat nodig is in de wereld en waar de wereld en de mensheid beter van wordt, ipv wie er rijk van wordt. Kom maar op met de thumbs down VVDers.

XaleX_2 | 10-10-14 | 15:10 | + 2 -

"Kabinet verprutst honderden miljoenen"
Vanaf dat punt maar gestopt met lezen, als je daar nu nog achter moet komen leef je ook wel in een grot.

LOLWTFBBQ? | 10-10-14 | 14:20 | + 16 -

Moet de overheid zich helemaal niet mee bemoeien, gewoon het Duitse Model volgen. Daar kennen ze arbeitnehmervergütung. Dit betekent dat een 'uitvinder' eenmalig een bedrag krijgt of een percentage van de omzet als zijn patent toegekent wordt.

Geloof dat Japan eenzelfde system kent, beide landen doen het goed, dus regering...

langsdelijn | 10-10-14 | 14:12 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken