KNVB chanteerde spelers Oranje met winstpremies

Door een relletje dat zich in de nasleep van het WK in Brazilië afspeelt, komen we meer te weten over de financiële achtergrond van het Nederlands Elftal. Daaruit is maar één conclusie te trekken: de voetbalbond wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en chanteert de spelers daarbij met hun winstpremies, zo vond Das Kapital uit na een blik op de gedeponeerde stukken. Eerst even naar de oorsprong. Toen de spelers zich op het vliegveld van Rio de Janeiro opmaakten voor de openingswedstrijd tegen Spanje, bleek dat de vlucht nog niet betaald was, zo lazen we vorige week in het AD. Dat dit geen groot nieuws is geworden, kan eraan liggen dat het alleen de vlucht van de spelersvrouwen was waarvan de rekening nog open stond. Maar goed, in elk geval was het nogal een fuck-up en het is dan ook niet zo vreemd dat het AD probeert een schuldige aan te wijzen. Voetbal International's Martijn Krabbendam doet deze week vrolijk mee. De ene kandidaat is een zekere Guido Albers. U kent hem waarschijnlijk niet. De andere kandidaat is Robin van Persie. Hem kent u waarschijnlijk wel.

50% voor de pot
Voordat we de whodunnit uitwerken, eerst de technische achtergrond. De tickets moesten betaald worden uit Team Holland B.V.. Die is in 1997 opgericht door zaakwaarnemer Rob Cohen, de ex-schoonvader van Ronald de Boer, en bevat alle commerciële inkomsten van de Oranje-spelers. Als iedereen opdraaft in een Albert Heijn-spotje, dan gaat de opbrengst (minus een deel dat naar de KNVB gaat) in deze spelerspot. Als een speler in zijn eentje een Oranje-gerelateerde campagne doet, gaat alsnog liefst 50% van de opbrengst naar de bv. Hieruit worden vervolgens gezamenlijke kosten betaald die niet per se voetbal gerelateerd zijn. De reiskosten en het verblijf van de spelersvrouwen en hun familie, om maar wat te noemen. Het overblijfsel wordt over de spelers verdeeld. Zo blijft het geld dat gestort wordt dus telkens maar kort in de bv zitten. Dat roept de vraag op waarom ze voor een bv hebben gekozen en niet voor een stichting, maar toch. De bv is overigens geen eigendom meer van Cohen, want hij verkocht hem voor 'enkele tonnen' aan de KNVB. Guido Albers, de beste vriend van Ronald de Boer, nam de werkzaamheden namens de KNVB op zich maar heeft geen formele functie. Over hem later meer.

Met de reiskosten ging het op 12 juni blijkbaar mis. De vrouwen strandden op de luchthaven van Rio de Janeiro omdat de tickets niet betaald waren - of niet betaald konden worden. Vorige week dook eerst de laatste versie op in de media. Uitgerekend aanvoerder Robin van Persie zou zijn deel niet hebben afgestaan, waardoor er niet genoeg geld in kas was om de vrouwen tijdig op de tribune te krijgen. Voetbal International maakt het deze week nog bonter. Het weekblad plaatst twijfels bij de juistheid van de bedragen die Van Persie overmaakte, stelt dat hij daar bovendien inderdaad veel te laat mee was, en beweert dat de chartervlucht voor de spelersvrouwen niet betaald werd omdat Van Persie zijn handtekening niet zette.

Dat verhaal is om meerdere redenen vreemd. In de eerste plaats omdat het niet mogelijk is dat de vlucht én niet betaald kon worden omdat Van Persie zijn bijdrage niet overmaakte, én wel betaald kon worden maar vanwege inmenging Van Persie niet door de kascommissie kan. Zulke incoherente beschuldigingen zijn meestal niet gericht aan het adres van de hoofdschuldige. Bovendien ging het bij de vlucht naar de eerste wedstrijd al mis ging - we zouden zeggen dat er toch wel iets in kas zat na die belachelijke Albert Heijn-reclame?

Van Persie spreekt deze versie zelf ook tegen, en we neigen ernaar hem te geloven. Al is het maar omdat hij zich als enige voor de gezamenlijke pot heeft ingespannen. Terwijl van zijn collega-sterspelers Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben en Wesley Sneijder alleen de laatste inging op een commercieel verzoek (JBL koptelefoons), had de spits van Manchester United WK-deals met Pepsi, C1000, Beats by Dr. Dré, Calvé en Hugo Boss.

Daar ging bijna ons WK
Komen we bij verklaring twee: Guido Albers is gewoon een prutser. Daarvoor moeten we wel even uitleggen wie dat is, behalve een stropop familievriend van de De Boertjes. Hij doet als spelersmakelaar de zaken van onder meer Frank de Boer, Wesley Sneijder en Graziano Pellè. Tot deze zomer was hij daarnaast degene die het regelwerk voor Team Holland B.V. deed. Zo onderhandelde hij bijvoorbeeld met de KNVB over de wedstrijdpremies. Oh, en hij moest tickets boeken voor de spelersvrouwen en hun families.

U begrijpt wat wij suggereren. Bijna verklootte een omhooggevallen spelersmakelaar 'ons' WK door een rekening niet te betalen.

Bodem
Later in het toernooi stootte de selectie alsnog tegen de bodem van de kas. Niemand had erop gerekend dat Nederland de halve finale zou halen, ook de sponsors niet (geef toe: u wel?). De inkomsten uit gezamenlijke deals vielen dus enorm tegen, terwijl de kosten bleven oplopen. Behalve Robin van Persie had niemand zijn best gedaan voor inkomsten. En er zat bij aanvang nauwelijks iets in kas, want die werd elke keer geleegd. Bij de afsluiting van het boekjaar daarvoor, 2012/13, bedroeg het eigen vermogen €318.061. We gaan er gemakshalve van uit dat alle openstaande schulden afbetaald en geïnd waren.

teamholland-balans.png

Een paar ton is niet zoveel. In 2012 stond er begin juli richting spelers en KNVB 2,4 miljoen aan schulden open. Dat was een EK met veel hogere verwachtingen (=hogere sponsorinkomsten) en een veel slechter resultaat (=eerder naar huis; lagere kosten). Ga er maar van uit dat de balans in Brazilië aanzienlijk slechter uitviel.

Chantage
Maar wie is er dan verantwoordelijk voor de openstaande rekeningen? Die vraag kunnen we alleen beantwoorden als we teruggaan naar de Kamer van Koophandel. Team Holland B.V. heeft één aandeelhouder (de KNVB) en één bestuurder (financieel directeur Ron Francis van de KNVB). Volgens het AD beheert de spelersraad van Oranje formeel het geld. 'Pas als zij akkoord zijn, kan een rekening formeel worden betaald.' VI trapte met boter en suiker in deze uitleg, maar dit is echt onzin. Ron Francis beheert formeel het geld en heeft de spelersraad wellicht tekenbevoegdheid gegeven via een volmacht. Dat is niet het zelfde als formeel het geld beheren. Ron Francis was dan ook volledig bevoegd om de rekening van de chartervlucht te betalen, die door Van Persie zou zijn tegengehouden.

Dat maakt de situatie overzichtelijk: de spelers zijn op geen enkele manier aansprakelijk voor de schulden van de bv, ook Van Persie niet. Maar waarom lieten ze het conflict dan zo hoog oplopen? Dat kan te maken hebben met de toernooipremies. Voor het bereiken van de derde plaats krijgen de spelers €150.000 de neus van de KNVB. Daarvoor hoeven ze zelf natuurlijk niet voor aap te lopen in een supermarktreclame, dat komt gewoon uit de premie van $22 miljoen die de FIFA op de bronzen medaille had staan. Met 23 spelers hebben ze daarvan dus grofweg 20% mogen houden, de rest is voor de belastingdienst en de KNVB. De spelers moesten alleen even wachten op hun premie totdat ze aan alle 'verplichtingen' hadden voldaan.

Huh?
Dat lijkt sterk op regelrechte chantage. Volgens de KvK is Team Holland een public relationsbureau bedoeld 'om het portretrecht van de betrokken spelers te exploiteren'.

teamholland-activiteiten.png

Commerciële activiteiten, that's all. De KNVB had die premies dus gewoon over moeten maken op het moment dat het prijzengeld van de FIFA binnen was. Het feit dat dat niet is gebeurd, maakt duidelijk dat de KNVB waarschijnlijk vuile spelletjes heeft gespeeld met de spelers op basis van verplichtingen die ze helemaal niet hoefden na te komen. Daarmee valt elke bestaansgrond onder Team Holland B.V. weg. Er voetballen geen spelers in het Nederlands elftal die zonder potje voor de spelersvrouwen hun familie niet zouden kunnen meenemen naar de grote toernooien. Een bv met zo'n eenvoudig model - er komt geld binnen, daarvan moeten wat kosten betaald worden en de rest wordt verdeeld - hoort niet in financiële problemen te komen. En de personen voor wie de bv zou zijn opgericht, kunnen ook nog eens op geen enkele manier het recht opeisen op inzage in de stukken.

Rennen
Als wij bij het Nederlands elftal zouden spelen (collega A. Dijkman lacht onbedaarlijk, zij heeft ons weleens zien voetballen), dan zouden we niet meer aan deze rare constructie meedoen. Het zal wel te laat zijn om de spelers nu nog te redden, maar Van Persie en co. hadden de KNVB het beste gewoon kunnen laten stikken met hun openstaande rekeningen. Dan is het vervolgens aan de voetbalbond om te beslissen of ze als enig aandeelhouder gaat bijstorten, of afwacht dat crediteuren naar de rechter stappen om het faillissement van Team Holland BV aan te vragen.

De KNVB is vorige week vrijdag om een reactie gevraagd. De strekking van het verhaal viel duidelijk op te maken uit de gestelde vragen. Uit het feit dat de bond dinsdag aankondigde om gisteren met een reactie te komen en dat nog steeds niet heeft gedaan, maken wij op dat zij hier geen aanmerkingen op heeft.

Reaguursels

Inloggen

Van Persie is door zijn andere collega's behoorlijk in de kou gezet door bijna geen commerciële activiteiten te ondernemen. Begin zijn houding ook meer te begrijpen.

Maar uiteindelijk zal blijken dat de echte hoofdschuldige Van Hooijdonk is.

Hypno2050 | 19-10-14 | 16:35 | + 0 -

@geldmoetrollen | 16-10-14 | 20:38 | + 3 -
Die zijn wel profs toevallig. Hebben tot pak 'm beet hun dertigste tijd om geld te verdienen. Daarna is het maar afwachten.

The Ugly | 17-10-14 | 10:51 | + 1 -

KNVB en spelersmakelaars... HET GING OM VOETBAL... ooit..

geldmoetrollen | 16-10-14 | 20:38 | + 3 -

Ik snap de spelers niet, ze laten zich grote sommen geld afhandig maken door duistere tussen BV'tjes.
Ze moeten dat zelf doen, zelf beheren. Einde boekjaar verdelen en niet de KNVB mee laten delen, nergens voor nodig. De spelers genoeg tijd over.

behangtafel | 16-10-14 | 17:25 | + 0 -

@Montgomery Burns | 16-10-14 | 17:14
Als ik me niet vergis, heeft u haar ook kunnen zien tijdens de EU stemavond.

Mafkees_Deluxe | 16-10-14 | 17:21 | + 0 -

A. Dijkman is een vrouw. Wist ik niet...

Montgomery Burns | 16-10-14 | 17:14 | + -3 -

Prima stukje onderzoekjoernalst….., prima stukje onderzoeksjournalystiq…… Goed geschreven.

LuctorEtEmergo III | 16-10-14 | 17:12 | + 15 -

@Snackbar van Allah | 16-10-14 | 16:12
Ja, geen probleem, hier is hij op uw niveau. sesamstraat.ntr.nl/site/

/on topic
Ik snap die dubbele bevoegdheid om te tekenen niet, en al helemaal niet de BV constructie. Welke reden is er voor de spelers om hun inkomsten af te staan aan die bv ?

Mafkees_Deluxe | 16-10-14 | 17:04 | + 3 -

Is er ergens ook een kortere versie te lezen? Zoveel interesseert voetbal me ook weer niet.

Snackbar van Allah | 16-10-14 | 16:12 | + -23 -

En zo'n Guus Hiddink en van Persie krijgen dan de klappen te incasseren vanuit de media en van demense. Bert van Oostveen die publiekelijk Sepp Blatter verwijt dat hij zwart ziet, terwijl hij ook weet van deze praktijken. Ronduit schandalig en ik begin steeds meer begrip te krijgen voor de attitude van van Persie.

Balzakius | 16-10-14 | 15:53 | + 26 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken