Bijstandsmoeder kan zelfs MEER krijgen dan 2000 euro netto

DasFactCheck
DasFactCheck
Er was deze week grote ophef over een column van Annemarie van Gaal die voorrekende dat een alleenstaande moeder in de bijstand met twee kinderen op de middelbare school zo'n €2.000 netto per maand binnenkrijgt. Niet zo gek dat de moeders in kwestie weinig zin hebben in een baan aangezien ze daar (zeker als het minimumloon betreft) niet zo heel veel mee opschieten, qua financieelgeld. Minister Asscher was er als de kippen bij om een grafiek te twitteren (zonder overigens verder enige onderbouwing) waaruit blijkt dat dat in de toekomst gaat veranderen. Waarmee ook eindelijk wordt toegegeven dat het op dit moment niet echt OK geregeld is. Maar we zouden DasKapital niet zijn als we het niet grondig gingen narekenen. Dat hebben we dus gedaan. En dat was zo teringingewikkeld dat we zelfs hulp van het Nibud hebben ingeroepen om de berekeningen te checken. We komen uiteindelijk zelfs op een hoger bedrag voor de bijstandsmoeder uit dan Annemarie van Gaal als we allerlei gemeentelijke potjes meerekenen. Dat is vrij ondoorzichtig en verschilt nogal per gemeente, maar de gemeente Amstelveen bijvoorbeeld is erg royaal in zijn ondersteuning. Wij komen dan op een nettobedrag van €2.226 uit. En dan hebben we ondersteuning uit het Woonfonds à €32,50, de bijzondere bijstand, de Amstelveenpas en een speciale regeling voor fiets en kleding nog niet eens meegerekend. Dezelfde moeder met twee kinderen op de middelbare school en een baan voor vier dagen voor het minimumloon komt (volgens deze site) niet in aanmerking voor deze aanvullende gemeentelijke hulp en blijft met haar inkomen (plus toeslagen) steken op €2.045 netto. Dat is dus ruim €180 euro minder. De moeder met baan voor vier dagen en een modaal salaris, toch zo'n beetje het dubbele van een bijstandsuitkering, houdt per maand met toeslagen €2.460 netto over. Dat is maar €232 meer dan de Amstelveense moeder in de bijstand. BIZAR JA. Natuurlijk verschilt dit per situatie, want in dit voorbeeld is de huurtoeslag behoorlijk hoog wat dus ook betekent dat de huur hoog is (rond de €600) en dat gaat natuurlijk wel van dat inkomen af. De hoogte van het bedrag is nog niet eens het ergste. Het erge is dat het volstrekt niet loont om te gaan werken. Dat hebben we overigens al eens eerder geconstateerd.
NASCHRIFT Dit topic zorgde voor nogal wat ophef!11!!! en we kregen veel reacties. We hebben nog een keer naar de berekeningen gekeken en dit waren de conclusies.

Nieuwe situatie
Maar goed, dat gaat dus allemaal veranderen en werken gaat wel lonen, zegt het kabinet. Hoe dat kan? Dat was even zoeken want zoals eerder gezegd onderbouwde Asscher zijn grafiek nou niet echt. Het bleek een grafiek te zijn uit de Memorie van Toelichting bij de hervorming van de kindregelingen. Vanaf volgend jaar worden 11 kindregelingen teruggebracht naar 4. Nu krijgen alleenstaande ouders in de bijstand een alleenstaandeoudertoeslag van €272 waardoor ze op 90% van het wettelijke minimumloon (WML) uitkomen. Dat is voor alleenstaanden zonder kinderen 70% van het WML. Dat gaat nu ook gelden voor alleenstaande ouders. Uiteraard wordt dat wel weer ergens gerepareerd: er komt meer kindgebonden budget vrij. Het kindgebonden budget wordt verhoogd met een 'alleenstaande ouderkop' (seriously, wie verzint die termen?). Dat betekent dat de alleenstaande ouder in de bijstand er weliswaar €272 op achteruitgaat wat betreft de uitkering, maar wel iets van €275 meer kindgebonden budget krijgt. Dat extra kindgebonden budget geldt ook voor werkende alleenstaande ouders en zo gaan zij er dus extra op vooruit.

Sociale Zaken was zo aardig om ons de berekeningen te sturen die bij de grafiek van Asscher horen (zie hieronder). De bedragen daarin verschillen enigszins van die van ons omdat ze lagere huurtoeslag rekenen, hogere zorgtoeslag, lagere kinderbijslag en lager kindgebonden budget omdat ze in hun voorbeeld met jongere kinderen hebben gerekend.

Verschil blijft klein
Als we de nieuwe regelingen doorrekenen voor de Amstelveense moeder met twee kinderen op de middelbare school, dan gaat de moeder die vier dagen voor minimumloon aan de slag gaat er inderdaad niet meer op achteruit. Omdat de langdurigheidstoeslag vervalt hebben we die ook van het inkomen van de bijstandsmoeder afgetrokken. Ook is het niet duidelijk of de regelingen waar we nu mee hebben gerekend in 2015 nog bestaan. Maar het zou goed kunnen dat daar een andere gemeentelijke regeling voor in de plaats komt waardoor het bijstandsinkomen wel weer hoger uitvalt. En dan nog is het verschil €136 per maand. Voor vier dagen werken. In plaats van niet werken.

Het probleem is dat we het zo ongelooflijk ingewikkeld hebben gemaakt. Als het je lukt als bijstandsmoeder om erachter te komen waar je allemaal precies recht op hebt, kun je zo aan de slag als partner bij PwC. Het woud aan potjes en regelingen, ongetwijfeld vol goede bedoelingen, maakt het volstrekt ondoorzichtig wat het inkomen van een bijstandsmoeder (of wie dan ook in de bijstand) nou precies is. Ook het Nibud kon alleen bevestigen dat onze berekening van 'de landelijke bedragen' klopt maar dat ze op het lokale beleid 'geen zicht' hebben. Dus die voor SP/PvdA heilige minimakoopkrachtplaatjes kunnen ook de kliko in, want koopkracht verschilt per gemeente en per situatie. En daar komt met deze (op zichzelf goede) aanpassingen van Asscher nog lang geen eind aan.

Onderstaande berekeningen zijn gedaan met behulp van Bereken uw recht van het Nibud, toeslagenrekentool van de Belastingdienst, Loonwijzer voor netto maandbedragen. Bedragen voor de alleenstaande ouderkop en het kindgebonden budget zijn hier en hieruit afgeleid, en nagerekend met deze rekentool van de Belastingdienst voor de verandering kindregelingen. We hebben een aantal regelingen zoals bijzondere bijstand en het ondersteuning uit het Woonfonds niet meegerekend in het totale bijstandsinkomen. Als iemand daarvoor in aanmerking komt, kan het dus hoger uitvallen. Het zou overigens ook kunnen dat iemand met minimumloon voor het Woonfonds in aanmerking komt.

bijstandmoeder-verkleind.png
(klik hier voor groot plaatje)

bijstandsmoedernieuwesituatie-verkleind.png
(klik hier voor groot plaatje)


armoedevaloudennieuw.png

Asscheroudesituatie.png


asschernieuwesituatie.png
Reaguursels

Inloggen

Ze moesten ook geen geld meer uitkeren maar enkel adres gegevens: hier kun je kleding ophalen, daar je boodschappen en school en vaste lasten worden direct door de gemeente geregeld. En dan nog een zakcentje voor de kleine dingen die nodig zijn.
Heb echt geen zin om voor dit soort mensen te gaan werken en belasting te betalen.

Tremor | 30-09-14 | 10:11 | + 0 -

@de treinende rechter
ZEKER!!! Freaking hell, ik hou overigens met mn 44k per jaar ongeveer €2175 pm over netto... Pfffffffffff.... Tijd voor een geslachtsoperatie en een paar goedkope chineesjes

Sir Nastian | 29-09-14 | 09:35 | + 0 -

Dezenaamhier | 28-09-14 | 08:06 | + 8 -

U heeft hem door.

En Duitse herder, ik ben inderdaad geen Hollander.
Gelukkig.

Flipus | 28-09-14 | 18:37 | + 0 -

En ook, waarom krijg je vakantie geld wanneer je niets doet? Waarom? Niet werkende mensen hebben geen vakantie nodig!

Parelmoer | 28-09-14 | 15:29 | + 3 -

Ook werkende moeders met laag inkomen kienen het zo uit dat ze alles krijgen. 2,5 dag werken, zwarte schoonmaakhuisjes, maximale toeslagen en lekker genieten van hun vrije tijd, sporten als de kids op de kinderopvang zitten. Dat wordt toch vergoed. Even tijd voor mezelf. Dan denk ik 'waar ik godesnaam doe ik het allemaal voor'. Werken? Ik lijk wel gek!!!

emily3698 | 28-09-14 | 13:14 | + 7 -

Ik bedoel dus.. wat in de berekening 'niet' is opgenomen.

emily3698 | 28-09-14 | 13:09 | + 0 -

Ook ik kan mij hier ontzettend over opwinden. Want wat in de berekening is opgenomen is dat degene die geen gebruik kan maken van gemeentepotjes zelf de contributie, sportkleding en schoolreisjes betalen. Dus dat bedrag moet er nog vanaf.
Ik werk 32 uur....2300 euro... Dus net geen recht op toeslagen. Afgestudeerd en een studieschuld aan het afbetalen. Kortom onder de streep houd ik netto minder over. Ggggrrrrrrrr..... Om dan vervolgens met drie lagen zweet op je voorhoofd op het schoolplein te staan van het racen om in alle haast door te vliegen naar je WERK en naast je horen wat de bijstandmoeder zal gaan doen... een bakkie bij de buurvrouw of toch nog even terug naar bed!!!!!!

emily3698 | 28-09-14 | 13:07 | + 6 -

@Pierre Tombal | 28-09-14 | 11:30 | + 0 -
He Pierre, dat heb je goed gezien. Ik ben er al een paar jaar achter.
Ik verdien 60k bruto, maar hou netto net zoveel over als de timmerman die naast mij woont omdat hij kan teren op toeslagen. Ik ben daarom maar 4 dagen gaan werken, dan krijg ik wat voor mijn opleiding terug in natura. Zodra mijn vrouw lerares wordt, gaan we allebei 3 dagen werken, anders moet je alles naar de belastingdienst brengen en vrije tijd is veel waardevoller dan een paar centen.

-=PyP=- | 28-09-14 | 12:03 | + 4 -

Het verbaast me altijd dat dit soort staatjes meestal alleen maar over de verhouding Bijstand - minimumloon gaan. Nu staat er dan voor de verandering ook eens modaal bij (maar dan wel voor 32 uur per week werken), maar die komt dan in het staatje waar de kinderopvang staat weer niet voor. En hoe zit het dan bijvoorbeeld met anderhalf keer modaal? Je pakt dan iets van €800 per maand meer netto inkomen, maar zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget zijn dan allemaal 0 geworden. In de huidige regeling houdt je zodoende €470 extra over, maar tegelijkertijd worden je woonlasten niet meer gereguleerd naar een bedrag onder de €700 en ook de kinderopvangtoeslag is een stuk lager. Noemde iemand hier niet al het woord nivelleren? De kinderopvang kost hier in huize Tombal meer dan de hypotheek en met de belastingen en nutsvoorzieningen erbij is dat al een compleet netto maandloon. Niet dat we het slecht hebben, want daar hebben we er 2 van, maar het is toch te gek voor woorden dat ieder ander via toeslagen ruim €1.000 per maand kan overhouden na deze kostenpost.

Maar wel zaniken over de hypotheekrenteaftrek, want die €1.000 is natuurlijk nog niet genoeg. Bloedzuigers!

Pierre Tombal | 28-09-14 | 11:30 | + 4 -

Eigenlijk ben je gewoon een sukkel als je werkt in NL. Vergeet overigens ook niet dat je, als je net iets boven modaal zit, je niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Hier uit volgt dus dat je dan een huurwoning van minstens 700 euro/maand (ex servicekosten en de hele rambam) waarbij je vervolgens ook geen recht hebt op huursubsidie. Mijn verwachting is dan ook dat de mensen die 1500 euro (jaarbasis) boven dat modale jaarinkomen zitten uiteindelijk nog minder te besteden hebben dan de mensen die een lager inkomen hebben

Terra | 28-09-14 | 11:27 | + 8 -

Waarom moett een allenstaande met kinderen verder afgeknepen worden. Ik geef het je te doen, je wilt toch dat die kinderen een kans krijgen? Bovendien is dit amstelveen, hoe zit het in de rest van het land?
Kijk liever naar de andere kant: hoe komt het toch dat we zo weinig salaris krijgen, je meer baantjes nodig hebt als minima om een beetje je gezin te verzorgen, en het verschil tussen bruto en netto zo hoog is?

Henk8780 | 28-09-14 | 11:17 | + -1 -

pedro300 | 28-09-14 | 10:26 |
Op korte termijn krijg je bezoek van ene Mark. Die heeft een briefje voor je: belastingverhogingen 2014/2015.

Sinds ruim 2 jaar is Nederland nog steeds een AA+ land.

duitse herder | 28-09-14 | 10:35 | + -1 -

dit land is niet kapot gegaan van de lonen en uitkeringen maar door de regering met hun afgeroom van loon en winst, en werkverschaffing aan ambtenaren en kijk ook maar eens naar aftrekposten , want bijv 90 % van het verkeer is zakelijk en die rijden het meest.maar de burger moet de belasting van nettoloon betalen en noodgedwongen in lullige auto`s rijden die ook nog eens onveilig zijn.

dus stop met het zwarte pieten van weer eens een groep en eis meer besteedbaar netto loon. en minder afpikken met premies en heffingen na belasting.

en denk er ook maar eens aan dat er geen genoeg werk is en steeds minder door automatisering.

pedro300 | 28-09-14 | 10:26 | + 7 -

ProAsfalt | 27-09-14 | 20:38
Nou ja, ik ken voorbeelden van landen waar gastarbeiders worden geimporteerd omdat er volledige werkgelegenheid is en de economische groei constant hoog is. Ook in deze tijd.
Dus het is gewoon een kwestie van beleid goed kiezen.
Nederland is een goed voorbeeld van hoe het niet moet.

Maar goed, nog een extra leuke aan het verhaal is dat naast Bijstandjackpot en PGB feest de bijstandsmoeders zich ook nog kunnen aanmelden als pleegouder.
Dan kom je direct in aanmerking voor duizenden euro extra per maand vergoeding voor deze lastige taak. Dus even een Mauro erbij en je kunt het geld gewoon niet meer opmaken zoveel is er.
En met een Mauro en zijn zielige traan heb je grote kans dat je een PGB klant wordt, want hij mankeert altijd wel iets. Ennnn jackpot!

Atlas Shruggs 10 | 28-09-14 | 10:20 | + 6 -

Je bent eigenlijk wel goed gek in dit land als je nog werkt.

Rommelende Onderbuik | 28-09-14 | 09:48 | + 4 -

Ik werk me een slag in de rondte (40 tot 50 uur in de week) voor hetzelfde bedrag?? WTF!! En dan heb ik ook nog een leidinggevende positie met zware verantwoordelijkheden. Wie niet werk zal ook niet eten, kappen met deze vorm van verwennerij. Dit vrouwenvolk te werkstellen tegen minimumsalaris, of kaalgestripte uitkering. Weigeren te werken? Percentage van de uitkering af.

Unequivocally | 28-09-14 | 09:40 | + 3 -

434.000 bijstandtrekkers x 2226 E = 966.084.000 E per maand = 11.593.008.000 E per jaar.

Als je 15.000 E belasting per jaar betaald als werkende, dan zijn er 772.867 werkenden nodig om dit te betalen

Als je 20.000 E belasting per jaar betaald als werkende, dan zijn er 569.650 werkenden nodig om dit te betalen

Oftewel er is geen financiële bijdrage om Nederland economisch te laten groeien en wel in aantal :

772.867 + 434.000 = 1.206.867 inwoners

569.650 + 434.000 = 1.003.650 inwoners

Staatsschuld : www.destaatsschuldmeter.nl/

duitse herder | 28-09-14 | 09:04 | + 5 -

En iedereen die niet veel meer verdiend dan het minimumloon kan ook gebruik maken van al die potjes.

pedro300 | 28-09-14 | 09:02 | + 0 -

Welke minister moet je voor dit achterlijk gedoe op zijn neus beuken? Partijvoorzitters vind ik ook prima.

En hoe lang duurt het nog voor dat mantra uit de jaren 60/70 kwijt zijn in de vaderlandse politiek?

Snackbar van Allah | 28-09-14 | 08:49 | + 2 -

theorie ,want die ambtenaren horen wel ff te kijken of je niet te hoog komt door die verschillende potjes ,er is weer een vvd hetze bezig om de aandacht af te leiden van miljarden blunders door dit kabinet,en miljardenfraudes van VVD stemmers

pedro300 | 28-09-14 | 08:49 | + -1 -

Flipus | 28-09-14 | 07:12 | + 0 -

U bent geen Hollander maar een Nederlander? Zo aan uw taalgebruik en visie te zien ?

duitse herder | 28-09-14 | 08:34 | + 1 -

Ze mogen nog veel meer p.m vangen wat mijn betreft,geef dit geld liever aan bijstandsmoeders dan aan ontwikkelingshulp,NAVO,VN,defensie, Moeders die hun kinderen groot brengen in deze kinderonvriendelijke Nederlandse maatschappij hebben een lintje verdiend,
Kinderen zijn de toekomst niet wapens of religie,

WWI en WWII laat duidelijk zien dat het onrecht niet is gestopt door de geallieerden maar juist is uitgebreid door grenzen naar hun eigen ideeën te trekken,zich zelfs niet houden aan international recht, dood en verderf hebben gebracht in grote delen van de wereld,
denk dat beide oorlogen de verkeerde winnaar heeft opgeleverd want niet de Nazi,s moesten verslagen worden maar de wereld moest onder Angelsaksisch heerschappij blijven,

GB is door deze oorlogen geen Empire meer en de VS de nieuwe Nazi beweging met de zelfde dodelijke doctrine,we niet voor ons is.... Adolf leeft nu als Obamaalanya666 | 28-09-14 | 08:12 | + -13 -

Flipus | 28-09-14 | 07:16 |
Ik vind dat de uitkeringen gelijk mogen blijven, van dat geld wat hier gesuggereerd wordt moet je per maand toch met 3 personen kunnen leven.
Aan de andere kant moet de belasting op arbeid flink omlaag zodat werkenden wat meer lucht krijgen en het aantrekkelijker wordt om dat te gaan doen.
Als daarvoor de EU geslachtofferd moet worden, dan moet dat maar.

Dezenaamhier | 28-09-14 | 08:06 | + 12 -

Tijdje terug zag het volk Maya deze tijd aankomen. En zagen het als een eind. Trek een lijn tussen Hansje v. Baalen mensen en bijstand moeders. Allemaal hangen zij aan een infuus.

biltong | 28-09-14 | 07:52 | + 0 -

Is nog veel te weinig voor moeders met kinderen,we geven elk jaar miljarden aan ontwikkelingshulp zonder ook maar 1cent rendement,we geven miljarden uit aan de NAVO zonder inspraak,we geven miljarden bel van multinationals

alanya666 | 28-09-14 | 07:48 | + -3 -

Walgelijk stuk om te proberen de uitkeringen in Nederland naar beneden te krijgen, maar vergis je niet, het zijn niet de uitkeringen die werkelijk geld kosten, het is de afdracht aan de eu, de afdracht aan de derde wereld die echt geld kost, van het geld dat we daarheen pompen zien we namelijk niets terug.

Een bijstandsgerechtigde besteed zijn geld in Nederland, alles wat je over de grens duwt is weg.

Flipus | 28-09-14 | 07:16 | + -12 -

StarFox | 27-09-14 | 21:46 | + 1 -

Jij bent zo'n goorlap die liever een afhankelijk slaafje heeft?

Ik vind het prima dat een vrouw niet afhankelijk is van de eerste de beste zak met stront.

Flipus | 28-09-14 | 07:12 | + -2 -

johaster | 27-09-14 | 23:49 | + 0 -

Klagen.

duitse herder | 28-09-14 | 06:44 | + -2 -

Het verbaast me niets voor een links land zoals Nederland. Althans, dat moet haast wel, want iedere keer stemt men weer op dat linke beleid. Maar het is ronduit schandalig natuurlijk en helemaal fout hoe dit geregeld is.

Ik was laatst in Portugal, daar moet een gemiddeld werkende persoon (bv taxichauffeur) rondkomen van een kleine 600 bruto!!!!!! De Euro is zooo gedoemd te mislukken. Wij hebben nog heel wat welvaart en autonomie over te dragen. En met dit linkse volk aan de macht gaat dat zeker gebeuren!!!

Boterbabbelaartje | 28-09-14 | 03:08 | + 8 -

Pardon mensen, maar voordat we bijstandmoeders naar de brandstapel gaan verbannen laten we even de boel in perspectief plaatsen a.u.b.
1. Allereerst geloof ik er geen ene reedt van dat die bijstandmoeders al die potjes ook daadwerkelijk gebruiken. Ik snap er al geen zak van als iik lees waar ze allemaal recht op hebben.
2. Jullie vergelijken bijstand met iemand die vier dagen werkt. Maar bijstand is vervanging voor iemand die vijf dagen werkt. Appels, peren enz. Uit de grafieken hier is zonneklaar dat vijf dagen werken duidelijk loont ten opzichte van de bijstand, namelijk €391 per maand. Dat is een fors bedrag voor iemand met een laag inkomen, shit, ik wil ook wel 400 euro extra per maand.
3. Ik ken zo'n "a-sociale bijstandsmoeder". Jarenlang werkte ze 1-2-3 dagen in de week, net wat ze kon krijgen als werk. Dat werd afgetrokken van de bijstand -ze ging er dus geen fluit op vooruit, maar ze werkte toch, want arbeid adelt he, goed voorbeeld voor de kids etc. Ze zou beloond worden in de vorm van een vaste baan dacht ze. En hoera! Ze kreeg eindelijk een voltijds contract. De aanhouder wint! Maar toen dat na twee keer verlengen omgezet dreigde te worden naar een vast contract werd ze ineens door haar werkgever vervangen door een 20 jarige meid zonder kinderen. Van mij mogen jullie die bijstandsmoeders aan het kruis nagelen, maar mag deze gast er dan naast?

FrankieGoesToAssen | 28-09-14 | 01:33 | + -7 -

The7thGuest | 27-09-14 | 18:51
Je krijgt als werkende vrouw (wel met kind(eren)) de omgekeerde aanrechtsubsidie. Dat dan weer wel.

flaptop | 28-09-14 | 00:00 | + 0 -

Je vraagt je af wat ze dan doen als de kinderen naar school zijn.

johaster | 27-09-14 | 23:49 | + 4 -

Ben benieuwd of Samson en consorten nog het leven hebben om het over de minima te hebben of de "(a)sociaal zwakkeren van de samenleving". De enige dit dat nog zijn in mijn boekje, zijn de mensen die idd voor een minimum loon 36/38/40 uur werken. Overal buiten de subsidiepotjes pissen en tegelijk het kansenvolk hun Audi A6 zien uitladen van weer een winkel tripje..

En uiteraard moeten we nog meer van dit soort "kom-binnen-ga-direct-de-bijstand-in" volk binnenhalen..

En in plaats van dit aan te pakken is de eerste oplossing die ze vinden, het aanpassen van je rechten op WW mocht het zover komen... Dus mocht je jaren hebben gewerkt en met moeite een huisje hebben kunnen kopen en wat aan je oudedag gedaan te hebben word je bijna regelrecht de bijstand in geflikkert omdat dat volgens DenHaag stimuleert werkt...
Vooral omdat het voor nieuwe klanten van de bijstand een drama is geworden om erin te komen, terwijl de bestaande klanten feest vieren.

Kut land, kut denHaag

En dan maar afvragen waarom 80% van de scheidingen worden aangevraagd door de vrouw, ze kunnen gewoon prima op de pot van de staat beuren als het een klein beetje tegenzit!

StarFox | 27-09-14 | 21:46 | + 6 -

Als Den Haag niets met dit artikel kan doen mogen ze harakiri plegen. man man man.

Bad Ass Justice | 27-09-14 | 21:23 | + 2 -

nu nog de jaarlijks laptop/ipad declareren omdat kind hem van school hem nodig heeft

Bad Ass Justice | 27-09-14 | 21:18 | + 4 -

434.000 bijstandtrekkers x 2226 E = 966.084.000 E per maand = 11.593.008.000 E per jaar.

Als je 15.000 E belasting per jaar betaald als werkende, dan zijn er 772.867 werkenden nodig om dit te betalen

Als je 20.000 E belasting per jaar betaald als werkende, dan zijn er 569.650 werkenden nodig om dit te betalen

duitse herder | 27-09-14 | 21:07 | + -1 -

@Atlas Shruggs 10 | 27-09-14 | 20:30 | +
Er wordt ook per 4,5G uitgekeerd aan Afrika, 5G aan de EUSSR en 15G verspreid over meerdere jaren aan klimaatminaretten.
Voor deze genoemde uitkeringen geldt dat het volk in Koninkrijk de Nederlanden er niet beter op wordt.
Daarom liever aan de bijstand. Dan blijft het in Koninkrijk der Nederlanden.
Bedenk verder dat er per definitie te weinig werk is voor een ieder in Koninkrijk der Nederlanden. De baantjes voor e 1,59 per uur uitgezonderd dan maar dat is vooralsnog alleen bij onze Oosterburen hoewel wij daar ook niet meer ver vanaf zitten.

ProAsfalt | 27-09-14 | 20:38 | + -4 -

Jullie zijn de waterschapsbelasting vergeten. gemiddeld zo € 250-300,- per jaar. Ook weer € 23,- per maand. En de gemeentelijke belastingen zijn in Amstelveen € 680,- per jaar (meerpersoons) (bron: www.eigenhuis.nl/downloads/dossiers/w...) dat is dus bij elkaar €930,- per jaar en dus € 77,50 en niet € 40,- per maand. Het voordeel van niets doen is dus nog eens € 37,50 per maand groter dan voorgecijferd.

Badderbeest! | 27-09-14 | 20:38 | + 14 -

En als het een aantrekkelijke dame betreft zonder scrupules kan er nog 3 ruggen bij.

Uw Verzekeringsadvis | 27-09-14 | 20:35 | + 5 -

Beesie & Barbapapa | 27-09-14 | 18:58
Ja ga ervoor, als je wordt toegelaten tot de Bijstand heb je de jackpot. En voor het leven, fantastisch.
Verkloot eerst even alles wat je hebt opgebouwd, neem kinderen, fake een ziekte, maak relaties kapot net zoals tienduizenden anderen ook doen dus je hoort er helemaal bij. En daarna goedgemutst naar de geitenwollensok bij het gemeenteloket. In mijn ervaring zit daar altijd wel eentje die je erop wijst welke rechten je allemaal hebt, dus dan is het cashen geblazen.
Gemeente ambtenaren zijn toch te dom om dit te doorzien, allemaal. En mocht jij die uitzondering treffen die streng is, hupsakee de bond voor Bijstandmoeders erop, zal ze leren.

Of nog beter, mishandel je kinderen geestelijk net zolang tot er een modekwaal bij hun wordt geconstateerd.
Jij zult geen ijskastmoeder worden genoemd, nee je bent slachtoffer!
Ennn Jackpot! Het PGB feest begint en dan hebben we het zomaar over een halve ton per jaar nog eens boven op je 2300 E netto per maand. Die moet je uitgeven dus tja shop till you drop dan maar he. Dan kan ook jij net als die zielige moeders die op EenVandaag huilen dat de gratis taxi niet snel genoeg naar de gratis clubjes rijdt, pronken met je net verbouwde interieur.
De steeds hoger wordende tekorten bij de gemeente hoef je ook niet meer op te hoesten, want Bijstandjackpot dus kwijtschelding.
Per jaar wordt er 5 miljard aan Bijstandjackpot uitgekeerd, te vermeerderen met minstens 5 miljard aan toeslagen en nog een veelvoud aan PGB, dus voel je niet bezwaard om mee te doen aan dit absolute feest.

Atlas Shruggs 10 | 27-09-14 | 20:30 | + 17 -

Wat een negatief gezeik, alsof werken leuk is. Wie eerlijk tegen zichzelf is zal toch echt niet vrijwillig kiezen om 5-7 dagen per week om 7 uur op te staan, 8-12 uur per dag met vage types te moeten omgaan, om 's avonds leuk te doen want het was echt een leuke dag. Men dient te juichen dat 2000+ euro per maand überhaupt mogelijk is zonder inspanning, gefaciliteerd door belasting ontwijken (EY, KPMG, etc.), wapenhandel met Syrie/Irak, corrupt politieapparaat, etc. Amerikaanse vrienden raadden me al aan om in zo'n land helemaal te stoppen met werken, net als papa Johnson (CEO J&J) zijn zoon adviseert: www.youtube.com/watch?v=unZmiEsgzno

Schwanz | 27-09-14 | 19:43 | + -7 -

Detrimentalist | 27-09-14 | 18:57

Huizen tov Nederland zijn dubbel zo groot voor de helft van de prijs. Hypotheekrente betaal ik nu 0,54% Bruto.

duitse herder | 27-09-14 | 19:36 | + -3 -

Detrimentalist | 27-09-14 | 19:01 |
Vind ik een moeilijke vraag daar het levensonderhoud per persoon anders is. In principe is het wat duurder dan in NL,

Ik stuur je een krantje van Lidl om toch iets voor je te kunnen doen. Koers hou maar op 7,50. Druk even op Ugens tilbudsavis, rechtsboven. Dat is het wekelijkse krantje.

www.lidl.dk/da/index.htm

duitse herder | 27-09-14 | 19:33 | + -3 -

Een mooie quote uit Radio 1 interview van die vrouw van de bond van Bijstandsmoeders "Ja, huurtoeslag krijg je wel maar heb je niets aan want moet je gelijk doorstorten naar de woningcooperatie...."

Pater Henk | 27-09-14 | 19:17 | + 51 -

Detrimentalist | 27-09-14 | 19:01

Google even zijn naam. De man heeft een pak boter op zijn hoofd en zit waarschijnlijk in het Deense vastgoed. Negeren.

Topperke | 27-09-14 | 19:13 | + 6 -

@duitse herder: laatste post niet gelezen. Zijn de prijzen qua levensonderhoud in Denemarken vergelijkbaar met Nederland?

Detrimentalist | 27-09-14 | 19:01 | + 0 -

Ik mis nog iets: pensioen. Bijstandsmoeders bouwen geen pensioen op en mensen die tegen het minimumloon werken vallen vaak onder een verplicht bedrijfstakpensioenfonds.

Als ik dit zo lees word ik denk ik ook maar bijstandsmoeder, scheelt ook meteen 1500 euro/maand aan kinderopvangkosten.

Beesie & Barbapapa | 27-09-14 | 18:58 | + 10 -

@duitse herder: dan zou ik in Denemarken €400,-/jaar meer vakantiegeld krijgen. Geen reden om te verhuizen.

Detrimentalist | 27-09-14 | 18:57 | + 9 -

The7thGuest | 27-09-14 | 18:51 |

Inkomen in Denemarken is 20-30% hoger dan in NL, zelfde job en zelfde aantal uren. Je betaalt geen premie ziektekostenverzekering, ook geen E.R.

duitse herder | 27-09-14 | 18:55 | + 7 -

Detrimentalist | 27-09-14 | 18:43 |

Vakantietoeslag Denemarken is 12%

duitse herder | 27-09-14 | 18:53 | + -8 -

Ik lees ergens in het stuk dat een werkende vrouw met een vierdaagse werkweek een netto inkomen heeft van €2.045. Ik vraag mij werkelijk of in wat voor functie? Kennelijk vinden de andere reageerders, op een paar na het ook allemaal heel normaal.
Mijn situatie, of liever gezegd die van mijn vrouw:
Mijn vrouw werkt als postbesteller bij post.nl en verdient bruto €9,10 pu. Dat zou per maand bij een 32 urige 32*52/12 €1.261,86 zijn, BRUTO wel te verstaan. Daar kont dan nog wat vakantiegeld bij, maar iig lang geen €2.000. Ik moet er nog bij vermelden dat zij van alle vrouwen in haar afdeling het meest verdient, want het langst in dienst.
Als ik het goed begrijp moet ik gaan scheiden??

Ik moet er nog bij vermelden dat mijn vrouw, omdat zij werkt de zg. aanrechttoeslag van €167,00 pm niet krijgt, die zij wem zou krijgen als zij lekker de hele dag op de bank zit. Dat bedrag moeten we er dus eigenlijk nog aftrekkenn

The7thGuest | 27-09-14 | 18:51 | + 39 -

Oh ja. Ik betaal belasting. Dom van me.

Detrimentalist | 27-09-14 | 18:48 | + 22 -

Ik werk 32 uur per week. Werk onregelmatig (avond/nacht/weekend). Verdien netto ongeveer 2000 per maand (incl vakantiegeld/13e maand/hypotheekrenteaftrek). Wat doe ik verkeerd?

Detrimentalist | 27-09-14 | 18:43 | + 17 -

Het meest schokkende wordt amper benoemd. Een modaal werkende verdient amper meer dan iemand met een minimum loon en/of bijstand. Dit is een soort van nivellering die er al is.

Atlantis-95 | 27-09-14 | 18:15 | + 37 -

En daar werken 'wij' dus zo hard voor! Die kleadtzakken daar in Den Haag verdelen 'ons' geld en houden zo hun stemvee iig tevreden. Dit is ziek, zieker, ziekst...
 
Wanneer leren de mensen het eens? GRATIS GELD WERKT NIET! ... NOOIT!
NL is verloren. :(

saintinel | 27-09-14 | 17:53 | + 11 -

Eerlijk he, socialisme? Wat zou het mooi zijn als al die werkende moeders massaal gaan staken, zodat de niet-werkenden hun handje niet meer op kunnen houden. Parasieten..

DutchLibertarian | 27-09-14 | 17:27 | + 23 -

Het mag duidelijk zijn dat het minimum inkomen schandelijk laag is in dit land.

Kets22 | 27-09-14 | 17:16 | + 4 -

Als alleenstaande modaalverdiener met een koopwoning zit ik toch iets gruwelijk verkeerd te doen lijkt het, volgens deze berekeningen.

Dezenaamhier | 27-09-14 | 17:02 | + 30 -

@mereggie De inkomensgrens voor het krijgen huur en zorgtoeslag is nu 22.000 bruto per jaar.

DDNL | 27-09-14 | 16:35 | + 0 -

Allemaal afschaffen en negatieve inkomstenbelating invoeren. Loont meer om te werken, meteen duidelijk waar je recht op hebt en scheelt administratie.

windmolen8054 | 27-09-14 | 16:33 | + 4 -

Nog geen item over de GoldmanSachs & FED tapes?

realiteitswaanzin | 27-09-14 | 16:22 | + 8 -

Voor zover ik weet krijg je bij een inkomen hoger dan 29.325 per jaar geen huurtoeslag meer. Die mag er in de laatste kolom (modaal) dus nog vanaf...

mereggie | 27-09-14 | 16:19 | + 13 -

En dan heb je alle zwarte klusjes (zoals de kinderopvang voor de buren regelen), waar je alle tijd voor hebt zonder werk, nog niet eens mee gerekend..

In onze situatie; 1 kind, 1,5 modaal; zouden we er 400euro per maand op vooruit gaan als ik nu de WW in zou gaan voor 1 jaar.. Heeft te maken met minder opvang kosten en meer rechten op potjes en minder kosten aan vervoer e.d...

Heel treurig is het hier, hoezeer je wordt gestraft als werkende..

WJST | 27-09-14 | 16:18 | + 37 -

Als alleenverdiener met een gezin ben je helemaal de sjaak. Voorbeeldje:

Stel je verdient 44000 euro per jaar. Heb je netto zo'n 2200 per maand met middeling van vakantiegeld kom je dan op 2400 euro uit. Blijft alleen kinderbijslag over...

Verder recht op: NIETS. Ja, huursverhoging van 6,5% per jaar omdat je boven de 43k ontvangt.

Kan men dat ook even doorrekenen? Want daar zitten ook slachtoffers van verkeerde aannames en beleid.

De Treinende Rechter | 27-09-14 | 16:08 | + 134 -

Hmm, ik had al het idee dat ik met mijn 40-urige werkweek op WO-niveau al zwaar onderbetaald krijg, maar lezen dat een niet werkende bijstandsmoeder NETTO meer overhoud dan ik is wel heel erg zuur.
/me gaat eens verder typen aan de C.V.

Gijsie | 27-09-14 | 16:00 | + 75 -

Anderzijds mocht je de gelukkige zijn om niet (voor nop) te werk zijn gesteld dan kun je je dagelijks vele uren vermaken om te zoeken of er een één of ander toeslagen potje verstopt zit.
Gij zoekt en gij zult vinden.

ProAsfalt | 27-09-14 | 15:52 | + -2 -

Verder is het natuurlijk logisch dat de regelbrei gigantisch ingewikkeld is. Stel dat het heel simpel zou zijn dan heeft de hele ambtenarij niets te doen.
Met andere woorden: de regelbrei zal heus niet worden ingedamd laat staan worden opgeheven.

ProAsfalt | 27-09-14 | 15:50 | + 13 -

Vanuit de bijstand word je toch (voor nop) te werk gesteld? Dus wat is het probleem?

ProAsfalt | 27-09-14 | 15:48 | + -31 -

Toeslagen zouden niet stapelbaar moeten zijn.

Er zou een soort norm inkomen moeten gaan gelden voor mensen in de bijstand, bijvoorbeeld 15% onder het minimumloon. En als dat bedrag door toeslagen en uitkering bereikt is worden er daarboven geen toeslagen meer toegekend. Hierdoor loont het om te gaan werken en mensen bepalen zelf welke toeslagen prioriteit hebben. Eventueel word de keuze gemaakt om bijvoorbeeld kinderbijslag uit dit normbedrag te houden.

Dat mensen in de bijstand een handje worden geholpen vind ik prima, maar ze worden nu zoveel geholpen dat de bijstand in plaats van een maatschappelijke ondersteuning tot een carrière op zich is verheven.

hethogenoorden | 27-09-14 | 15:46 | + 77 -

Als je de reiskosten en representatiekosten meetelt die de werkende moeder moet maken, dan komt de bijstandsmoeder er met honderden euro per maand voordeliger uit.
Dus je bent echt gestuiterd als je gaat werken.
Maar je bent als vrouw ook gek als je bij je man blijft en voor het gezin gaat. De regels van de overheid zijn een enorme stimulans om voor een vechtscheiding te gaan en lekker vet te cashen in de bijstand.
Kortom, de overheid stimuleert al het slechte en immorele gedrag met royale beloningen en straft normaal en goed gedrag met belastingen. Al vele jaren zijn de bijstandsmoeders de rijkste bevolkingsgroep, maar de PvdA retoriek schrijft voor dat zij zielige minima zijn. Hopelijk is dat beeld nu eindelijk eens de wereld uit.

Atlas Shruggs 10 | 27-09-14 | 15:41 | + 106 -

Vergeet ook niet dat ze ook tijd hebben om rustig op eigen tempo een beetje bij te klussen. Denk aan oppasmoeder, huishoudelijke hulp of minder legale praktijken. Zelfs al doen ze bijna niets, zal dat nog een paar honderd euro per maand erbij zijn. Netto, want zwart.
En die tijd heeft een werkende moeder die 4x8 uur werkt (+ reistijd + van/naar kinderopvang) niet.

filmmakert | 27-09-14 | 15:29 | + 134 -

Tsja, in Nederland ben je pas echt rijk als je kansloos, lui en tot over de oren in de schulden zit. Wat een walgelijk land is het ook.

heer_rationeel | 27-09-14 | 15:24 | + 129 -

Thats it. Ga een geslachtopratie plannen, paar koters adopteren en voor de rest he-le-maal niks meer doen behalve het handje ophouden. Belachelijk dit land, wat zijn we toch afgegleden door al die paarse rakkers in Den Haag.

FinFucker | 27-09-14 | 15:23 | + 124 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken