Grote notarissen kunnen veel goedkoper

Sinds eind vorig jaar verkoopt de HEMA niet alleen rookworsten maar ook notarisdiensten. Wie iets simpels als een testament of samenlevingscontract nodig heeft, kan zich bij de eenheidsprijzen-maatschappij melden en hoeft dan slechts €125 af te tikken. Met die dienst waren de gevestigde notarissen niet zo blij. Vandaar dat de aangesloten HEMA-notarissen zich bij de tuchrechter mochten verantwoorden. Het mooie van rechtszaken: ze leveren altijd bijvangst op. Deze keer komen we er via de rechter achter dat alle notariskantoren met goedkope namen die aan het HEMA-experiment meedoen, eigenlijk helemaal niet bestaan. 123Notaris, Aktie Notarissen, Notaris.com en 073Notaris: allemaal b-labels van kantoren met degelijke namen. Zo komen we op Advocatie.nl Damsté advocaten notarissen (123Notaris), TeekensKarstens (Aktie Notarissen), Van Putten Van Apeldoorn (notaris.com) en Huijbregts Notarissen (073Notaris) tegen. Allemaal hebben ze een cheape naam en een cheape website in elkaar geflanst voor de goedkope diensten. Vertel dus maar, jongens, hoe zit dat eigenlijk? Mogen de minder prestigieuze klanten zich soms niet even een prins wanen als ze een dienst van jullie afnemen? '123Notaris is ons bestaande B-label waarmee we ons al strikt op de particuliere markt richten. Dus is het logisch dat we voor de testamenten en samenlevingscontracten via HEMA die merknaam aanhouden, meer zit er niet achter.' Toegegeven: op de website van 123Notaris staat netjes vermeld dat het een 'mogelijk gemaakt wordt' door Damsté. Andersom staat er op de website van Damsté echter slechts één vermelding van 123Notaris. Niet zo heel erg vreemd: ze willen natuurlijk niet dat u beseft dat driekwart van hun opdrachten uit het reproduceren van eerder verrichte arbeid bestaat. Dan zou u zomaar om hoge kortingen kunnen gaan vragen.

Reaguursels

Inloggen

Interessant. Al heb ik wel het idee dat je voor € 125 niet echt maatwerk krijgt. Ze werken inderdaad met standaardmodellen, maar is het juist niet zo dat als je iets aangepast wilt zien dat het handig is dat ze met je meekijken? Ik heb bij een gewoon degelijk kantoor € 600 betaald voor een samenlevingscontract en 2 testamenten (wat bij de HEMA dus € 375 zou zijn), maar heb daarbij ook handig advies (2 x op gesprek) gehad over bepaalde formuleringen. Kijk maar op HEMA.nl bij het invullen van dit: notarisservice.hema.nl/akte > bij veel zaken krijg je te maken met 'maatwerk' en is 'aanzienlijk' hoger. Je wordt dus gelokt met een goedkoop snoepje, maar als je even afwijkt van de standaard betaal je per minuut.
-
Bij bijvoorbeeld de combinaties Nee, Ja-Nee (met één of meerdere partners uit het buitenland betaal je dus de hoofdprijs), Ja-Ja-Nee, Ja-Ja-Ja-Ja, Ja-Ja-Ja-Nee-Nee-Nee, Ja-Ja-Ja-Nee-Ja-Ja-Nee (enzovoort). Dus met alleen de echt standaardcontracten zonder bijkomende wensen en 'moeilijkheden' kun je een goedkoop product aanwenden. Maar zodra je er verandering in wilt aanbrengen gaat de meter lopen. Leuk geprobeerd van HEMA, maar daarmee worden Notarissen niet ineens veel goedkoper. Ze krijgen er wel een grotere doelgroep bij en verdienen daar nog dik aan.
-
De melding is: "Het samenlevingscontract en testament bij HEMA notarisservice zijn geschikt voor de meeste situaties. Uit de vragenlijst blijkt dat je andere (of specifieke) wensen hebt. Je hebt dan een akte op maat nodig. Je kunt daarvoor terecht bij een door HEMA geselecteerde notaris. Let op! De notaris mag hiervoor zijn eigen tarieven hanteren. De kosten van maatwerk zijn aanmerkelijk hoger dan het tarief dat HEMA rekent.
-
Wil je dat een door HEMA geselecteerde notaris contact met je opneemt, klik dan hier."

Gräf&Stift | 24-09-14 | 09:47 | + 0 -

Die goedkope notariskantoren werken als volgt bij koop huis. De koper (die bepaalt meestal de notaris) betaalt weinig de verkoper wordt met de tarieven een oor aangenaaid.

Andersom dag | 23-09-14 | 23:13 | + -2 -

Voor diegene die het nog niet weten, notarissen worden dankzij het Bitcoin protoco, overbodig in de toekomst (wordt aan gewerkt). Je kan een overeenkomst signen met je private key en opslaan in de blockchain, waarna deze niet meer gewijzigt kan worden. (wel geupdate waar beide partijen voor moeten signen). Dit kan ook met eigendoms bewijzen, zoals je huis verkopen, of je testament automatiseren, bij overlijden wordt er een code online gezet en het netwerk betaald automatisch uit aan de juiste (zelf te bepalen) mensen, zonder tussenkomst van een 3de partij.


Methylfenidaat | 23-09-14 | 22:33 | + -1 -

@Natu-San | 23-09-14 | 17:09

"Nee, hoe meer er aan de poten van de notarissen gezaagd wordt, hoe beter het is." Heel goed, lekker papegaaien en beetje gemeenplaatsen debiteren. Ga eerst maar eens klein vergelijkend warenonderzoekje doen naar hoe lang het duurt voor je in Duitsland, Frankrijk, de US of A en/of -doe eens gek- Zimbabwe zeker weet dat je huisje ook echt van jou is, als dat al zeker wordt. Of wil je liever een verzekeringetje afsluiten voor het geval dat dat toch niet zo blijkt te zijn; met een premie van 1,5 a 3 mille? Tip: zoek maar eens op "title insurance". Dan blijkt dat het met dat "simpele standaardwerk" ineens toch érg goed geregeld is.

Zure Trekkerrijder | 23-09-14 | 21:44 | + 7 -

@Dick wilkiet3497 | 23-09-14 | 15:38

ik ben nog nooit als een prins behandeld bij een notaris, ondanks dat het om de volle prijs ging. En nog nooit hebben die lui meteen iets goeds gedaan. Of het nu gaat om erfenissen, overdracht van huizen en zo meer: mijn ervaring is dat je altijd heel goed de concepten moet doorlezen. Er staat atlijd wel een fout in.

Ik weet niet hoe het zit met de HEMA-testamenten (of die wel nodig/goed zijn), maar anderzijds heb ik totaal geen respect voor de notaris. Hun verdienmodel is erop gebaseerd dat de overheid ons verplicht in bepaalde gevallen (soms waarin alternatieven mogelijk zijn) verplicht om van hun 'diensten' gebruik te maken. En door het aantal notarissen beperkt te houden is de cocurrentie minimaal. Door het instorten van de huizen- en hypotheekmarkt zal een aantal van die confreres misschien omzet missen en het wat moeilijker hebben, maar dat zullen ze te zijner tijd wel weer goedmaken.

Nee, hoe meer er aan de poten van de notarissen gezaagd wordt, hoe beter het is. In de meeste gevallen is het simpel standaard werk en is de kwaliteit ondermaats. Daarvoor hoeft niet de hoofdprijs betaald te worden.

Natu-San | 23-09-14 | 17:09 | + -5 -

Ik begrijp de "notaris is duur" reflex niet zo goed. Laatst een huis gekocht en daarvoor € 1050 incl btw aan de notaris betaald. Die heeft daarvoor twee aktes opgemaakt (levering en hypotheek), een hoop stukken verzameld en laten tekenen, persoononderzoek gedaan, ons een uur te woord gestaan (inclusief koffie met koekjes), de boel bij het Kadaster geregistreerd en ons nog afschriften op aktepapier toegezonden. Daar is hij ook nog juridisch aansprakelijk voor en hij moet dat dossier tot in de eeuwigheid bewaren. Dit soort aktes zijn natuurlijk redelijk standaard maar ze worden wel volledig nagelezen door medewerkers en die zijn daar heus een tijd mee bezig.
De aankoopmakelaar (helaas nodig gehad) heeft twee rondjes door twee huizen met ons gelopen, heeft 1 dag (een gedeelte daarvan) onderhandeld over de prijs, heeft vervolgens de door de verkopend makelaar opgestuurde koopvereenkomst vol fouten doorgestuurd (had ie echt niet naar gekeken), ons commentaar daarop weer doorgestuurd en heeft een medewerker gestuurd toen de overdracht plaatsvond. Kosten € 2.400. Dispropotioneel als je het mij vraagt.

Olive | 23-09-14 | 17:03 | + 36 -

Huhhh... het zal wel aan mij liggen, maar wat zitten we hier nou te tobben?
Zijn hier echt nog mensen die iets te verdelen hebben?
Tegenwoordig is alles toch van de bank?

Good Meuning | 23-09-14 | 16:43 | + 2 -

Keuzevrijheid voor de klant! Lijkt mij prima en zien we nog veel te weinig in veel sectoren.

Simon_GS | 23-09-14 | 16:39 | + 2 -


Alleen als je veel te verdelen hebt, en je wil ook nog wat advies over wat het handigste is om het minste belasting te betalen, heeft het zin om naar een 'dure' notaris te gaan.

laatmaargaan | 23-09-14 | 15:56 | + 4 -

Tja, bij producten heb je A-labels, B-labels en zelfs C-labels maar dat dit niet 1 op 1 overdraagbaar is op diensten wordt hier pijnlijk duidelijk.

Neemt niet weg dat notarissen verschrikkelijk duur zijn en het volgens mij best mogelijk moet zijn deze diensten ook (iets) goedkoper aan te kunnen bieden maar met A en B labels werken is de plank wel erg mis slaan.

Pecking_order | 23-09-14 | 15:54 | + -2 -

Sinds wanneer is een standaardcontractje dat je zo uit de Kluwer kunt copy-paisten" eerder verrichte arbeid"?
 
Verder: zolang er geen echte zwarte pieten in die winkels hangen, kan HEMA ongezien de tyfus krijgen.

pietvanvliet | 23-09-14 | 15:48 | + 15 -

Labels om verschillende marktsegmenten te bedienen, daar is toch niet zoveel mis mee? Bovendien wil de klant van het A-label geen korting. Deze wil als prins behandeld worden.

Dick wilkiet3497 | 23-09-14 | 15:38 | + 8 -

Als ik me niet vergis is het testament van de HEMA sowieso afzetterij. In het testament wordt alleen aangegeven dat je gebruik maakt van de wettelijke regeling. Waarom zou je 125 euro betalen als je toch gebruik maakt van de wettelijke regeling.
Doe het dan echt goed en ga naar Duitsland boodschappen doen, tank volgooien en ga op een terras een Paulaner en schnitzel wegzetten. Ondertussen dat je van het Duitse bier en de schnitzel aan het genieten bent, draai je het bierviltje om en kalk je daarop hoe je je nalatenschap wil regelen. Je rekent je biertje af, neemt voor deze keer wel het bonnetje mee, niet eventueel de bierviltjes aan elkaar (als je zoveel te verdelen hebt) en gaat met je volle maag, tank en achterbak terug naar Nederland. Daar doe je de bierviltjes, het bonnetje van de Paulaner en schnitzel in een envelop en gaat naar de notaris. Daar vraag je om een depot-testament en duw je de envelop in de notaris zijn handjes. Deze zal aangeven in het centrale testamentenregister dat jij een Duits testament hebt afgegeven bij hem. Je loopt een paar tientjes (ipv 125) armer de deur uit en hebt je testament zoals jij dat wil en als je dood bent is dat opvraagbaar bij de notaris.
Juridisch mag en kan dit allemaal. Dat is de goedkoopste manier.

Pieter7773 | 23-09-14 | 15:35 | + 25 -

NO-taris zou een mooie campagne zijn om wat lucht uit die beroepsgroep te laten ontsnappen.

zevenblad | 23-09-14 | 15:18 | + 2 -

Waarom een groot herenhuis of stadsvilla meebetalen voor een document dat iedereen kan maken. Alleen de overheid, goh je verwacht het niet, jaagt de burgers en bedrijven graag op kosten, omdat de handtekening van iemand met 4 jaar (parttime) rechtenstudie natuurlijk veel meer waard is.

kapotte_stofzuiger | 23-09-14 | 14:55 | + -2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken