Fittie! Venezuela bedreigt Harvard-econoom met bizar idee

Nou nou, tegenwoordig wordt een beetje meedenken ook niet meer gewaardeerd. Harvard-professor Ricardo Hausmann suggereerde vorige week vrijdag in een opinie-artikel dat Venezuela het beste af zou zijn als het buitenlandse obligatiehouders niet meer betaalt. Defaulten op obligaties zou volgens de econoom het land redden van de maatschappelijke ondergang. Geen geld naar de één betekent namelijk wél geld voor het ander. In dit geval voor importeurs die miljarden tegoed hebben van de Venezolaanse overheid. Door deze situatie kampt de binnenlandse economie al tijden met enorme tekorten aan zo’n beetje alle basisbehoeften. In het socialistisch bolwerk zijn prostituees zelfs het elitegroepje geworden. Alleen werd het aparte doch interessante voorstel niet echt gewaardeerd door de regering. Sterker nog, president Maduro vroeg het OM vandaag een onderzoek te starten naar de woorden van Hausmann die met zijn suggestie het land zou destabiliseren. Daarnaast zou de Harvard-econoom een ‘financial hitman’ en een ‘outlaw’ zijn en is dit alles onderdeel van een groot complot van de wereld tegen Venezuela (MHUAHA). Al speelt er wellicht iets heel anders. Zo was Hausmann in 1992 Venezolaans minister van het kabinet waar Maduro's voorganger Chavez een mislukte staatsgreep op pleegde. Waarschijnlijk is er dus vooral sprake van een oude communistische rekening die moet worden vereffend. Want toegegeven, zo baanbrekend is het idee van een Venezolaanse wanbetaling nou ook weer niet. Als we de studie van Reinhart & Rogoff erbij pakken staat het land namelijk bovenaan het klassement met tien faillissementen. En als we de financiële markten moeten geloven zit nummer elf eraan te komen. Op dit moment staan de kosten om je voor vijf jaar te verzekeren tegen een Venezolaanse default (mede door de woorden van Husmann?) op 14,33% per jaar. Een percentage dat volgens de berekeningen van Bloomberg impliceert dat de kans op 60% wordt ingeschat dat het land default tijdens die periode.

Reaguursels

Inloggen

Mijn eerste indruk is inderdaad dat Venezuela gelijk heeft met de stelling dat de Harvard econoom alleen wordt gebracht om Venezuela te destabiliseren. Het ophouden met het betalen van rente en/of aflossingen is altijd een laatste teken vóór het totale instorten.

vanhetgoor | 14-09-14 | 13:34 | + 0 -

Momenteel krijg je geen tomaat het land uit.
Maar bezittingen zijn nu ineens wel heeeel veel geld waard. ;)
Het grootste p[probleem is dat we moeten leveren tegen maximum prijzen die ver onder de productie kosten liggen. Export gaf nog wat soelaas maar dat heeft Maduro vakkundig de nek omgedraaid

miko | 13-09-14 | 17:58 | + 0 -

Het probleem met socialisme is dat je op een gegeven moment door het geld van anderen heen raakt.

Vogelbeest | 13-09-14 | 07:33 | + 22 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken