Chinezen kopiëren nu zelfs creativiteit

In den beginne werden er in China alleen Ming-vazen en vuurwerk gemaakt, daarna deden ze iets met opium, later gingen ze over op melamine-melk en tegenwoordig maken ze alles. Echt alles. Natuurlijk keurig gebaseerd op Westerse ideeën en technologie. Maar hoera, dit soort commentaar kan straks de kliko in wegens racy lacism. Want China innoveert nu ook. Dat is in ieder geval wat de Wall Street Journal beweert in een best wel lange en vreemde reportage. Wat dacht u bijvoorbeeld van de zin: 'China has long sought innovation as a way to develop a more sophisticated economy and to shrug off its reputation for succeeding by merely copycatting'? Het is heel indrukwekkend dat smartphonemakers als Lenovo tegenwoordig geld uitgeven aan R&D. En we vinden het ook fantastisch dat Chinese start-ups sportsensoren ontwikkelen om de slag van een tennisracket te perfectioneren, smartwatches maken tegen kidnapping en weegschalen bedenken met sportadvies. Maar het is hopeloos optimistisch om deze incidentele creativiteit als bewijs te zien dat China al tijden van zijn copycat-imago af wil. Want wat dacht u bijvoorbeeld van deze lijst auto's? Allemaal grove kopieën van Europees of Japans design, alleen slechter gebouwd. Gebeurt nog steeds. De makers aanklagen heeft geen zin, want Chinese rechters oordelen bijna zonder uitzondering dat gekopieerde auto's helemaal niet op elkaar lijken. En daar ligt het belangrijkste probleem voor innovatie in China: er is geen incentive om nieuwe ideeën te ontwikkelen, want er valt betrekkelijk weinig aan te verdienen. Binnen de kortste keren is er namelijk een kopie van op de markt. En er is in China de facto geen intellectueel eigendomsrecht dat dat verbiedt. Pas als dat geregeld wordt, geloven we iets van hallelujaverhalen over Chinese innovatie.Reaguursels

Inloggen

vanhetgoor | 25-08-14 | 10:28
Onder de inkoopsprijs van de basismaterialen produceren is niet haalbaar met grotere efficientie. Ik weet dat het ideaal is dat bedrijven elkaar kapotconcurreren, maar ik denk niet dat dat erg gezond is voor de economie.
Het "Chinese gevaar" zie ik ook niet zo: Vroeg of laat gaan ze toch voor hun eigen markt produceren (op zeker moment kunnen ze het buitenlands geld als behang gebruiken), en dat kun je ze toch alleen het beste wensen met het spul dat ze zelf produceren.

frank87 | 25-08-14 | 12:16 | + 1 -

China innoveert in alle stilte in Thorium-reactoren. Waarmee ze ons straks heel hard gaan uitlachen.

Godsammekraken | 25-08-14 | 11:32 | + 1 -

ALs je nou even zelf kijkt op de bron pagina's dan zie je

A: dat de voorbeelden van de 2014 Beijing Show lang niet zo goed overeenkomen met het vermeende origineel als die van jaren terug. In geval van de "gekopieerde" Porsche Macan is er zelfs geen enkele overeenkomt te zien behalve dat eht een SUV is.
De tijd van echt gekopieerde auto's is verleden tijd. In geval van de CHery ziet het "kopie" er zelfs beter uit dan het origineel. Die Dongfeng Hummer is ook al zo oud als de weg naar rome.

B: dat de rechtzaken in china toch verassend vaak wel zijn gewonnen als je even goed leest wat er op die staat. En dat de verloren rechtzaken zich ook in europa hebben voorgedaan. Met andere woorden in zowel china als europa maak je kans op wint of verlies afhankelijk van hoe sterk je zaak is.

C: Verder lijkt het de "reaguurders" op de amerikaanse website te zijn ontgaan dat de kwaliteit en veiligheid grote stappen vooruit maakt, ook in china hebben ze NCAP tests waar zowel chinese als westerse auto's tegen de muur gaan. En als je dat een beetje hebt gevolgd dan weet je dat de chinezen een inhaalrace op veiligheid hebben gehad, en de meeste chinese auto's inmiddels vergelijkbaar zijn met veel 'westerse' modellen. Uitzonderingen daargelaten.

Kortom het is duidelijk uit de categorie non-news en slecht knip en plakwerk.

oo4load | 25-08-14 | 10:53 | + 1 -

Het is werkelijk geniaal! Het intellectueel eigendomsrecht werkt alleen maar remmend. En daar komt nog bij dat de bedenker en de goedkoopste fabrikant nooit een en de zelfde hoeft te zijn. En op een andere manier gaan werken dan de meest economische heeft geen zin. Ik denk dat de wereld een stuk vooruit zal gaan als copyrights worden afgeschaft. Vergeet niet dat China tegen uiterst lage kosten produceert, soms zit men onder de inkoopprijs van de basismaterialen. Dat kan alleen als men zeer efficiënt te werk gaat.

Het oorspronkelijke doel van het intellectuele eigendomsrecht was om de bedenker te beschermen en hem ook een redelijk aandeel te geven, tegenwoordig is er feitelijk geen sprake meer van intellectueel eigendom, omdat alles wat bedacht wordt direct wordt versjacherd of wordt gebruikt om de macht van grote bedrijven mee te versterken. De bedenker ziet dus zijn geld toch nooit! Het is beter om die charade te stoppen, elk idee mag door elke onderneming worden gebruikt. Dan is de onderneming met de beste uitvoering van de ideeën de meest succesvolle, totdat er een betere komt, dan zit innovatie ingebakken in het product. Stilstand is achteruitgang, weet je nog?

vanhetgoor | 25-08-14 | 10:28 | + 0 -

Boer Kini | 25-08-14 | 09:22
Het is niet eens het feit dat Europa zo "alfa-wetenschappelijk" is. Het gaat dieper: Europa doet steeds minder aan productie. Denk je ooit iets innovatiefs aan een apparaat te kunnen doen dat je nooit in elkaar gezet hebt?
Je hoeft echt geen IR-titel te hebben om iets innovatiefs te doen: je moet wel ooit techniek van dichtbij gezien hebben.
Ik denk dat de studiekeuze de economie volgt: het is dus meer een symptoom als een probleem.

frank87 | 25-08-14 | 10:02 | + 4 -

Chinezen:
Werken best hard. Echt. Ze zijn iig gewend om hard te moeten werken om alleen te overleven.
Hebben door dat je NU grootschalig de grondstoffen voor morgen moet veiligstellen ( zuid amerika is bijna geheel van china)
Zijn enorm harde en sluwe handelaren. Hebben bijvoorbeeld door dat je een Europese haven moet kunnen controleren voor welhast ongeremde export/import. ( nee Rotterdam heeft dat niet door.. Hamburg wel. )
.
Chinezen zijn eigenlijk het perfecte voorbeeld van hoe het kleinhollands denken het gaat afleggen in de komende tijd en waar Europa zijn meerwaarde moet bewijzen ( en zal, allen minder voor dit land)
.

Deus Absurdia | 25-08-14 | 09:38 | + 2 -

Er is nog steeds niet aangetoond dat streng "intellectueel eigendomsrecht" de innovatie inderdaad helpt.
"Intellectueel eigendom" is namelijk geen eigendom, maar een monopolie. Dat monopolie is een de facto verbod voor concurrenten om ervaring op te doen met de nieuwe techniek (Officieel mag iedereen er mee experimenteren, maar wie doet dat nu met technieken die je niet mag exploiteren).

frank87 | 25-08-14 | 09:30 | + 1 -

Ja japannert, helemaal net je eens. Ik weet van bijv British Telecom dat ze netwerkapparatuur van een relatief jong Chinees bedrijf gebruiken. Inmiddels hebben ze ook sondes op de maan gezet.

Maar het gaat allemaal een beetje voorbij aan het low-tech, merendeels alfa- en Schoevers geschoolde volkje in Nederland. Ik denk dat aan de afkeurende reacties..... angst ten grondslag ligt: iedereen voelt dat het met Europa een aflopende zaak is, dus de onrust moet bezworen worden door denigrerende opmerkingen.

De Chinezen hebben mijn zegen: Europa heeft zichzelf buitenspel gezet door de rampzalige focus op alfa- en administratieve studies, die meer aanstellerige glamour hebben dan technische studies/fundamenteel onderzoek, maar verder voornamelijk hot air bakken: de keuze voor een alfa-studie moet een halsmisdrijf worden.

Boer Kini | 25-08-14 | 09:22 | + 12 -

Dat van die Nobel-prijzen is een beetje non-argument. Een belangrijke tip om te zorgen dat je die prijs krijgt is om te zorgen dat je een bestaande prijswinnaar kent: die kan je voordragen.

frank87 | 25-08-14 | 09:19 | + 4 -

The_Master_Bear | 25-08-14 | 01:05
Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat China eigenlijk nog maar een jaar 20 geleden pas de poorten weer geopend heeft voor het westen. De universiteiten beginnen nu pas een beetje op niveau te komen waar ze potentiele nobelprijswinnaars af kunnen leveren en dat zal gaan gebeuren staat wat mij betreft buiten kijf. Nogmaals, nergens ter wereld heb je zoveel studenten die wetenschappelijke vakken ingaan, en nergens wordt er zoveel geld geinvesteerd in onderwijs en wetenschap als in China. Om het over motivatie en discipline van de studenten nog maar niet eens te hebben. Met zulke mankracht en middelen is resultaat is simpelweg een kwestie van tijd:

zie bijvoorbeeld dit:
eandt.theiet.org/news/2014/jun/china-a...

Japannert | 25-08-14 | 08:31 | + 4 -

Weer typisch een stukje van iemand die waarschijnlijk nog nooit in China is geweest en werkelijk geen flauw benul heeft van wat er in China gebeurt op dit moment (en dan heb ik over W.J. Hilderink, niet over de schrijver van het WSJ stuk) en hoe snel en veelomvattend deze gebeurtenissen zij.

- Er is wel degelijk een Intellectueel Eigendomsrecht in China, steeds strenger zelf nu ook Chinese innoverende bedrijven heeft.

- Ook al wordt er gekopieerd, dit bevorderd vaak alleen innovatie. De cyclus van vernieuwing wordt noodzakelijk sneller: je moet de kopieerder voorblijven.

- We hebben het 'ze kunnen alleen maar kopieren' eerder gehoord. In de jaren 70 over Japan, en in de Jaren 90 over Taiwan/Korea, en ver daarvoor, een eeuw geleden, jawel, over de VS, destijds de grootste kopieerder en dief van Intellectueel Eigendom van zijn tijd.

- Er is op dit moment geen land ter wereld waarin zoveel wordt geïnvesteerd in onderwijs en wetenschap als in China, en met zoveel bevolking/potentie is de kans dat er briljante geesten opstaan, als ze eenmaal een kans krijgen op een goede fundering in de vorm van onderwijs, zo een 100%. Veel Chinezen die in het buitenland studeerden, bleven daar vroeger ook. Nu gaan de meeste terug naar China omdat er meer kansen en mogelijkheden liggen.

- Er komt al innovatie en creativiteit uit China; Huawei is de eerste, maar niet de laatste. Op veel gebieden die minder in het oog springen zijn al Chinese bedrijven met leidende technologieën, er is geld om te investeren en experimenteren, er is talent, en een grote groeiende locale markt om producten te testen. Nogmaals: kans op succes: 100% Veel Chinese E-Commerce bedrijven bijvoorbeeld zijn een stuk verder in service en innovatie dan hun Westerse tegenhangers, en het is een kwestie van tijd voor ze internationaal gaan.

Onderschatting/Neerbuigzaamheid richting China zal een heel kostbare fout blijken.

Japannert | 25-08-14 | 08:17 | + 14 -

Tsja zelfs Etsy of all places Chinezen te over met ''handgemaakte'' items.

pinkelotje | 25-08-14 | 06:45 | + 0 -

Boer Kini | 24-08-14 | 23:45
Beste MBO-er, China is in geen enkele technologie wereldleider. Dat blijkt ook uit de namen van de *buitenlandse* bedrijven die je zelf in je voorbeeld geeft.

China staat te trappelen om alles wat in het westen gemaakt wordt, binnen te halen, om het daarna zo snel mogelijk te kunnen kopieren.

Zie ook de 0 Nobelprijzen: China heeft nog nooit iets zelf verzonnen.

The_Master_Bear | 25-08-14 | 01:05 | + 0 -

Beste alfa's: laat de Donald Duck nu eens links liggen en verdiep je eens in wetenschappelijk tijdschriften. Dan lees je dat China inmiddels tot de wereldleiders behoort waar het gaat om bijv quantumtechnologie:

"This week, China will start installing the world’s longest quantum-communications network, which includes a 2,000-kilometre link between Beijing and Shanghai. And a study jointly announced this week by the companies Toshiba, BT and ADVA, with the UK National Physical Laboratory in Teddington, reports “encouraging” results from a network field trial, suggesting that quantum communications could be feasible on existing fibre-optic infrastructure."

www.nature.com/news/quantum-communicat...

Boer Kini | 24-08-14 | 23:45 | + 7 -

Nee, het artikel moet beginnen met:

"In den beginne werden er in China alleen Ming-vazen gemaakt. Die werden hier in Nederland driftig gekopieerd en leverden een bloeiende industrie op, het heette Delfts blauw. "

De Treinende Rechter | 24-08-14 | 21:05 | + 18 -

Zolang ze in China vinden dat een kopie een soort eerbetoon aan het origineel is zal er weinig veranderen.

Harry Turtle | 24-08-14 | 20:35 | + 0 -

Aantal Chinese Nobel prijzen: 0
Dat zegt genoeg.

The_Master_Bear | 24-08-14 | 16:03 | + 10 -

Eigendomsrecht in een socialistische staat, mag ik even lachen? Ha! Gaat niet gebeuren. Geen probleem verder, want dan weten die Chinezen ook donders goed dat ze in één klap overbodig zijn zodra iemand anders het goedkoper kan, houdt ze in toom.

M.H.Roberts | 24-08-14 | 15:41 | + 1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken