Goh. PwC liet zich chanteren door Poetin

Mooie reconstructie vanochtend in het Financieele Dagblad (inlog) over de schijnheilige rol van accountantskantoor PwC bij de failliete oliereus Yukos. Foei, foei, weer een accountant die de mist ingaat horen wij u denken. Nou, dat ligt in dit geval iets genuanceerder. Yukos vroeg in 2006 faillissement aan, nadat het moedwillig om zeep zou zijn geholpen door de Russische regering. Vanwege die dubieuze rol kreeg de Russische overheid drie weken geleden een boete opgelegd van maar liefst $50 miljard door het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Het was de grootste schadevergoeding ooit die werd toegewezen aan een groep voormalige aandeelhouders van Yukos. Terug naar PwC, want zo achterhaalde de krant, ook de rol van de accountant was niet helemaal zuiver. In de ruim 600 pagina tellende uitspraak (pdf) krijgt de accountant van het Arbitragehof zelfs een apart hoofdstuk. Zo beweert het Hof dat PwC onder druk van de Russische overheid in 2007 zijn accountantsverklaringen voor de eerdere jaarrekeningen introk. Met verschillende rechtszaken tegen de top van Yukos kwam dat Moskou nogal goed uit. En dus concludeert het FD *tromgeroffel* dat accountantsprincipes een ondergeschikte rol speelden.

PwC ontkent natuurlijk alles en zegt dat het intrekken van de verklaringen 'in lijn met de professionele regels' was. Op basis van informatie die de top van Yukos zou hebben achtergehouden was de accountant naar eigen zeggen wel gedwongen tot de rigoreuze actie. En dat vindt het Hof nou moeilijk te geloven. Het blijft het eeuwige dilemma van de accountant. Moet PwC inderdaad 'een heldenrol' (term FD) vervullen door de letter van de wet te volgen (= op hun strepen staan), waarvoor zij overigens goed betaald wordt? Onafhankelijkheid is immers hun core business. Als PwC buigt voor dit soort politieke druk, dan kun je je afvragen wat hun controlestempel nog waard is en daarmee zet PwC eigenlijk zijn reputatie op het spel. Het blijft een interessant welles-nietesspelletje. Zeker omdat in het verhaal duidelijk wordt dat de accountant al jarenlang werd gechanteerd via het opleggen van boetes en dreigden de Russen dat PwC's controlevergunning werd ingetrokken. Heel plotseling verdwenen alle problemen als sneeuw voor de zon na de keuze van het kantoor om de jaarrekeningen in te trekken. Volgens de krant handelde PwC dan ook 'met een pistool tegen zijn slaap'. Het is de moral highway versus overleven. De morele oplossing zou uiteraard zijn om geen zaken meer te doen in dit soort landen. En anders moeten we gaan accepteren dat onze multinationals, dus ook accountants, over de hele wereld niet hetzelfde zaken kunnen doen als in Amsterdam of Londen. Van Shell (toevallig in Rusland) en Boskalis weten we al dat andermans cultuur respecteren simpelweg het beste werkt. Van principes en ideële gedachten kan namelijk niemand vreten. Maar of we dat nu willen van de accountancysector?

Reaguursels

Inloggen

Accountants moeten worden betaald door de overheid (uit de Vpb) of door de aandeelhouders. Anders ontkom je niet aan het feit dat wie betaalt bepaalt. Zeker als je als accountantspartner maar twee klanten hebt die aan het eind van het jaar (direct/indirect) verantwoordelijk zijn voor de betaling van de hypotheek. Tot die tijd blijf je dit houden.

Fred Bastiat | 18-08-14 | 16:32 | + 7 -

@Brulboei, het is voor beide geen dilemma. De kerk bestaat niet zonder geld en bid voor iedereen zolang er collecte betaald wordt. De vraag is eerder, hoe verdien je het meest?

geldmoetrollen | 18-08-14 | 15:46 | + 1 -

Ik zeg dan altijd: het koopman vs dominee dilemma: waar laat je je oren naar hangen? Geld of Principes, that's the question.

Brulboei_61SB | 18-08-14 | 15:30 | + 3 -

Heeft niks met cultuur te maken. Regels zijn regels en PWC wordt betaald om de naleving daarvan te waarborgen. Totaal iets anders dan olie uit de grond halen. Dat je daarvcoor eerst langs de kassa van Poetin en trawanten moet interesseert verder niemand (tot voor kort). Op die accountantsverklaring van PWC wordt verder ook in de rest van de wereld vertrouwd omdat er ´PWC´ op staat. Ken de zaak verder niet maar dit is wel hoe Rusland rolt, het land dat zogenaamd ageert tegen het ´moreel failliete´ westen.

O ja, een boete is trouwens totaal iets anders dan een schadevergoeding.

The Ugly | 18-08-14 | 15:27 | + 3 -

Ach, als het iegen belang in het geding komt, zijn sommige mensen bereid om oog dicht te doen. Dat geldt ook voor PWC.

Yoo2621 | 18-08-14 | 15:23 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken