Hedgefondsen richten hun vizier op Rabobank

Next
Next
Primicia van De Telegraaf (web, premium). Onder andere Rabobank is in Argentinië voor de rechter gedaagd door een 'consumentenorganisatie' vanwege het manipuleren van het LIBOR-tarief. De hoogte van de (6-maands) LIBOR was namelijk gekoppeld aan een obligatie - de Boden 2012 - die de Argentijnse overheid had uitgegeven en door het consequent omlaagmanipuleren van deze benchmark zouden beleggers schade hebben gelegen. De organisatie claimt minimaal $2 miljard. Op zich zijn dit claims waar de bank op kon wachten, want dit is natuurlijk core business voor het ambulance achtervolgend advocatenvolk. Vandaar dat er in de VS ook al veertig van dergelijke zaken lopen. En hoe die zaken aflopen weet nog niemand. Ons lijkt het al ingewikkeld genoeg om aan te tonen hoeveel schade door toedoen van welke bank is geleden. Maar dat is voor later zorg. Wat deze kwestie vooral interessant maakt is de onderliggende lening zelf. Dat was namelijk niet een 'gewone' staatslening, maar een heel bijzondere. Toen de Argentijnse economie in 2002 weer eens instortte bevroor het land de banktegoeden. Het liet spaarders de keuze hun dollarrekeningen of om te zetten in met 75% gedevalueerde pesos óf de dollars te investeren in een obligatie. Eén van die obligaties was de bewuste Boden 2012, die in acht termijnen is afgelost en een rentevergoeding kende ter hoogte van 6-maands LIBOR. Uiteindelijk werd bijna $17,5 miljard aan dollartegoeden omgezet in deze lening, die beursverhandelbaar was. En dus verkochten veel Argentijnen, zodra dat enigszins handig was, hun obligaties aan ... vulture funds (=opkopers van afgewaarde schulden), die driekwart van de lening met fijne kortingen zouden hebben opgekocht. Waarmee de Argentijnse cirkel weer rond is. Behalve dan dat niet Argentinië, maar de Rabobank de gieren boven zich heeft cirkelen. Later wellicht meer als De Telegraaf zich door twee kilo dagvaarding heeft geworsteld.

Reaguursels

Inloggen

Wat zullen ze in Utrecht balen dat ze die ledencertificaten niet meer zelf mogen prijzen...

pietvanvliet | 08-08-14 | 20:14 | + 0 -

Omdat de Rabobank maar snel het loodje mag leggen. Die criminelen hebben jarenlang gefraudeerd en komen er zeer makkelijk mee weg.

i-Wonder | 08-08-14 | 20:07 | + 4 -

Ach, dan verhogen we hier wel weer de belastingen zodat de Rabo met vele miljarden overheidssteun overeind gehouden kan worden. Het nederlandse volk is al gewend aan dat ze voor alles op mag draaien.

sinar2 | 08-08-14 | 16:54 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken