Pensioenfondsen moeten kosten beter uitleggen

Persbericht en onderzoek van de AFM (pdf). De toezichthouder heeft de jaarverslagen van de pensioenfondsen doorgespit naar de kosten van het vermogensbeheer. En op zich is de AFM redelijk tevreden. Vrijwel alle kosten over het vermogensbeheer worden transparant gerapporteerd. Wel zijn er nog een paar verbeterpunten, zoals het vermelden van bruto- én nettorendement, maar vooral wil de toezichthouder meer zaken uitgelegd zien. Zoals het waarom van de hoogte van de vermogensbeheerkosten en de mate waarin actief en passief beleggingsbeleid het kostenniveau bepalen. Dat laatste zal neerkomen op het uitleggen waarom er actief belegd word, want de AFM is een verklaard voorstander van passief beleggen (tip aan de AFM: niet iedereen kan passief beleggen). Verder moeten de fondsen uitleg gaan geven over het hoe en waarom van de hoogte van prestatievergoedingen. Op dat laatste verheugen wij ons zeer, want dan moeten de pensioenfondsen met de billen bloot over het beleggen in private equity. De vergoedingen daarvoor zijn per definitie al voer voor maatschappelijke OPHEF!!11! en dus zullen we het druk krijgen met de DasKapital Kamervragenservice. Hebben wij nog één verzoekje aan de AFM. Met een beetje fantasie kun je relatiegeschenken e.d. ook tot de kosten van vermogensbeheer rekenen. Gratis bestaat namelijk niet. De kosten daarvoor zullen uiteindelijk door de pensioenfondsen zelf zijn opgebracht. We zijn namelijk heel benieuwd hoeveel pensioenfonds- en pensioenuitvoerdersmedewerkers naar WK-wedstrijden, Sochi, Wimbledon zijn geweest en in de skyboxen van concours hippique hebben vertoefd. En die gegevens zijn er gewoon, want volgens de gedragscodes van pensioenfondsen moeten al deze geintjes worden geregistreerd. Koud kunstje om die op te nemen in het jaarverslag dunkt ons.

Reaguursels

Inloggen

gezien het uitblijven van reacties vermoed ik dat hier veel ambtenaren en vriendjes van... aanwezig zijn op DK.

duitse herder | 19-07-14 | 10:24 | + 0 -

kleuterleider | 18-07-14 | 14:31 |

Nederlandse ambtenaren zijn als de dood voor het nemen van een verantwoordelijkheid rondom zichzelf. En dus daarmee de bedrijfs/organisatiecultuur. De mooie Audi A4 is de beloning voor dat gedrag.

Maar de vraag blijft steeds overeind welk rendement er gehaald kan worden. Een schaduw activiteit hier maar eens voor doen ?

duitse herder | 18-07-14 | 14:52 | + -1 -

De kosten zijn uit te splitsen naar de kosten die de pensioenfondsen zelf maken en de kosten van de diensten waar zij gebruik van maken. De kosten die zij zelf maken zijn verhoudingsgewijs niet hoog. Maar dat heeft alles te maken met het bedrag dat zij beheren dat onder de streep staat, en niet met de efficiënte bedrijfsvoering.

Ik kom regelmatig op de kantoren en twee dingen vallen op: de ingetogen luxe van de kantoren/wagenpark (hele rijen Audi a4's), en de rust die heerst binnen het kantoor. Secretaresses die voor hun baas zorgen alsof het een kwetsbaar kind is en garanderen dat hij zonder stress om 5u precies in de auto stapt, dat werk.

Vervolgens valt op hoe hoog de kosten zijn die de pensioenfondsen vergoeden aan de organisaties die het geld daadwerkelijk beleggen, beleggings- en portefeuille-adviezen geven etc. Door heel veel uit te besteden zijn de kosten hoog evenals de rust op eigen kantoor.

Als ik nog eens mocht kiezen dan zou ik misschien ook wel voor een pensioenfonds gaan werken, maar als verplichte premiebetaler vind ik dit minder leuk.

kleuterleider | 18-07-14 | 14:31 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken