Vergeet het farmaceutisch monopolie des doods

Daar gaat het niet om
Daar gaat het niet om
Het regent overnames en overnamepogingen in de farmaceutische en biomedische wereld. Vandaag alweer een overnamebod van $53 miljard op het Britse Shire. Alleen al dit jaar hebben farmaceuten honderden kleinere biomedische bedrijven overgenomen en worden ook de grote medicijnfabrikanten bestookt door vijandige overnamepartijen. We zouden ten onrechte het idee kunnen krijgen dat de medicijnmarkt een bijna-monopolie van heel enge miljardenbedrijven wordt. Er zijn echter andere redenen voor de overnames.

Octrooienjacht
Biotechbedrijfjes krijgen bezoek van grote farmaceuten, omdat laatstgenoemden hun octrooien zien verlopen. Daardoor staan hun omzetten en winst onder druk; concurrenten knagen met hun gekopieerde me too-drugs aan het marktaandeel. Dat is waarom de groten op jacht zijn naar biotechnologische bedrijven, want vaak zijn die niet veel meer dan een octrooi-portfolio of een veelbelovend idee.

Belastingbunker
De (vijandige) overnames tussen de miljardenfarmaceuten (zie grafiek) lijken weliswaar te wijzen op steeds grotere bedrijven - en dat kan ook best, door endogene groei - maar in de eerste plaats is dat niet het motief en in de tweede plaats worden de bedrijven na overname eerder kleiner dan groter.

De reden dat Pfizer achter AstraZeneca aanzat voor maar liefst $118 miljard, of waarom het Amerikaanse AbbVie (geschatte omzet: $20 miljard) Shire (omzet: $4,5 miljard) nu wil overnemen, is vooral fiscaal. De Britse vennootschapsbelasting zou in dit geval rond de 20% bedragen, waar in de VS 35% afgetikt mag worden.

Efficiënter, niet groter
Het gaat niet alleen om belastingbunkers, maar ook om het bouwen van kleinere, slimmere bedrijven. De recente overname van bijvoorbeeld de divisie kankermedicijnen van GlaxoSmithKline (GSK) door Novartis ging gepaard met een verkoop van de vaccinatie-afdeling van Novartis aan GSK. Ook verkocht Novartis ondertussen zijn tak met diergeneesmiddelen. Volgens Forbes is dit de richting die de farmaceutische industrie voor de 21e eeuw kiest; weg van de bureaucratische traagheid die superconglomeraten plaagt. En die efficiëntieslag betekent tegelijkertijd dat sommige kleine bedrijven net een maatje groter moeten worden, zoals het Canadese farmaciebedrijf Valeant (omzet: $3,5 miljard) dat samengaat met botox-maker Allergan (omzet: $6,4 miljard). De klappers van overnames gaan vaak niet over groter, maar over slimmer en kleiner.

Reaguursels

Inloggen

kleuterleider | 14-07-14 | 21:37
Het voordeel van de startup is dat die het eventuele verlies maar beperkt hoeft te dragen: van de kale startup is niks te plukken.

frank87 | 15-07-14 | 17:48 | + 0 -

@kleuterleider

uiteindelijk gaat het alllemaal om geld en lobbye.
Hahahaha USA style verzekeringen are coming.
Deze behandeling met dit medcicijn anders nee sorry ga maar dood.
No Singele Fuck Whas Given

matrasrukkert | 14-07-14 | 21:52 | + 5 -

Er ontstaan wel degelijk monopolies. Medicijnen maken vaak deel uit van een groep medicijnen die onder patent staan. Het betreft vaak medicijnen die sterk op elkaar lijken (zogenaamde "me too" medicijnen). De totale waarde van die patenten is groter wanneer er 1 eigenaar is van al die patenten, vanwege de mogelijke monopoliewinsten. Als je goed kijkt naar overnamen dan zie je dat met name concurrenten van blockbuster-drugs worden opgekocht. Daar waar dat al gebeurd is zie je dat de gemiddelde prijs van een product stijgt en dat de goedkopere middelen van de markt worden gehaald.

Daar staat tegeover dat de overname van start-ups minder een probleem is. Start-ups hebben de financiele middelen niet en missen de marketing machine om medicijnen die onder patent staan zo snel mogelijk in alle markten aan te bieden en een goede marktpenetratie te bereiken. Dat kunnen de farmaciereuzen als geen ander. Farmaciereuzen zijn echter niet zo goed in staat om nieuwe doorbraken zelf te ontwikkelen. R&D bleek vrijwel niet te managen en werd daarom wereldwijd afgebouwd (denk aan Organon). Phillips heeft eigenlijk hetzelfde probleem, maar wil het (nog) niet toegeven.

kleuterleider | 14-07-14 | 21:37 | + 7 -

gezien de prijzen van medicijnen in nederland tegenover de productie kosten.... hahaha dit is in the USA al jarenlang aan de gang. Mrja daar is zowat iedereen ook meds verslaafd en nee das geen Meth.

matrasrukkert | 14-07-14 | 19:53 | + 1 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken