Zo betuigt een CEO met ballen spijt voor boekhoudfraude

If…
If…
Quizvraag voor de dinsdagmiddag. Wat is het verband tussen Batman, het gedicht ‘If-’ uit 1910 van Rudyard Kipling en een frauduleuze boekhouding? Inderdaad, het Spaanse internetbedrijf Let’s Gowex. Vorige week dinsdag bracht onderzoeksbureau Gotham City Research (waarom geen Batman Capital LLC?) een vernietigend rapport naar buiten over de WiFi-provider. Kortgezegd kwam het erop neer dat 90% van alle omzet die Gowex rapporteerde frauduleus zou zijn en dus niet bestond. Een van de vele rode vlaggen die de onderzoekers signaleerden was dat er nauwelijks geld werd uitgegeven aan de accountantscontrole (zie plaatje boven). Gothams koersdoel voor het aandeel? Nul euro. Direct na het uitbrengen van het rapport ging de aandelenprijs met een kwart onderuit en donderdag werd de handel in aandelen van het bedrijf stilgelegd. Zondag vroeg Gowex al het faillissement aan en meteen betuigde bestuursvoorzitter en oprichter Jenaro García Martín spijt. Niet door er lafjes tussenuit knijpen met een afscheidsbrief. Nee, gewoon door publiekelijk toegeven dat hij de afgelopen vier jaar stoute dingen had gedaan en in de toekomst de consequenties zal dragen voor die acties.

Martín maakte zijn excuses aan de wereld via Twitter (zie onder) en beloofde direct mee te werken aan alle onderzoeken van de Spaanse justitie. Vandaag stuurde hij nog eens een e-mail naar zijn oude werknemers om vergeving te vragen met onderaan een toepasselijk gedicht. Het ruim honderd jaar oude gedicht 'If-' van Rudyard Kipling moet de werknemers aanmoedigen niet bij de pakken neer te gaan zitten (LOL!). Ook voor de investeerders die al hun geld kwijt zijn was er nog een verborgen boodschap: 'If you can make one heap of all your winnings. And risk it on one turn of pitch-and-toss, And lose, and start again at your beginnings. And never breathe a word about your loss'. Het faillissement zorgt dan wel voor wat minder draadloze internetverbindingen in Spanje, het gaat Gotham City om gerechtigheid. Zoals Altijd. Dan is het mooi meegenomen dat dankzij de vergaarde roem en geloofwaardigheid de aandelenprijs van andere bedrijven waarover het kritisch publiceert direct tientallen procenten zakken.

Vertaling

Reaguursels

Inloggen

maar hoe moet dat dan in Nederland? stel je voor dat je wel 2% van je omzet uitgeeft aan acountancy? en dat dat gebeurt door KPMG.....

FW Ta-183 Huckebein | 08-07-14 | 16:37 | + 1 -

Because he's the hero Gotham deserves, but not the one it needs right now.

Huisdier | 08-07-14 | 16:14 | + 2 -

toegegeven: toegeven is rustgevend.

Yoo2621 | 08-07-14 | 16:10 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken