Facepalm. Ziekenhuis omzeilt wet topinkomens

Bij RTL-Z hebben ze een aparte afdeling die onderzoek doet naar topinkomens. Dat levert zoveel nieuws op dat we er al bijna murw voor zijn geraakt. Maar vanmiddag hadden we wel weer even een facepalmmomentje toen we bij RTL-Z lazen dat het Kennemer Gasthuis met een adviseur van Boer en Croon de Wet Normering Topinkomens (WNT) heeft omzeild. En niet eens dát die wet is omzeild, zo werkt dat nu eenmaal in die kringen, maar vooral op de ontstellend knullige wijze waarop. Als we er even vanuit gaan dat de feiten van RTL-Z kloppen, dan snappen wij werkelijk niet wat zowel het ziekenhuis als de adviseur in kwestie heeft bezield. Het begint met de aankondiging dat de adviseur in kwestie voor ongeveer een jaar wordt aangesteld als lid van van de Raad van Bestuur van het Kennemer Gasthuis. Aangezien de man al eens eerder de pers had gehaald met een bovengemiddelde beloning in de zorgwereld werden er daarom PREVENTIEF Kamervragen gesteld over deze benoeming. In de beantwoording daarvan was de minister zeer duidelijk. Deze benoeming viel onder de WNT, met een maximumsalaris van €203K. Daarop draaide het ziekenhuis de status van de interim-bestuurder terug tot interim-adviseur. Waardoor alsnog €380K kon worden gefactureerd. Exclusief BTW en de uitzendfee voor Boer & Croon. En toen moesten we ineens heel erg denken aan wat u kunt zien na de breakReaguursels

Inloggen

"In een reactie laat het Kennemer Gasthuis woensdag weten begrip te hebben voor de reacties. 'Echter, onder leiding van de heer Van der Vorst is een ingrijpende en zeer noodzakelijke reorganisatie van het ziekenhuis tot een goed einde gebracht'', staat in de schriftelijke verklaring."
.
Kortom, het Kennemer Gasthuis geeft zelf toe dat meneer leiding gaf en geen advies. Pek en veren, en snel een beetje.

Ooit_huisregelneef | 03-07-14 | 01:12 | + 2 -

Tja, advies kost nu eenmaal pieken: als je een extern bureau inhuurt dat 300EU/uur rekent ben je dat ook kwijt, maar die sturen meestal geen manjaar aan uren.
Waar ik benieuwder naar ben is wat die man nu eigenlijk gedaan heeft. Het kennemer gasthuis heeft in een reactie net gemeld dat 'het bedrijfsresultaat is omgebogen van een verlies van 1 miljoen naar een winst van 6,5 miljoen" (op 211 miljoen omzet) maar daar kan bij worden aangetekend dat de reorganisatie al in oktober 2012 is aangekondigd, dus de hervorming was al ingezet voordat hij binnen kwam.

uch | 02-07-14 | 20:18 | + 1 -

Wat een geouwehoer over functietitel. Een breedgedragen opvatting is dat je niet bent wat er op een papiertje staat als je feitelijk (dus ook met de intentie) bent aangenomen om als bestuurder te fungeren.

Overigens is die de WNT, als je 'm zo eng wilt uitleggen, zo krom als een hoepel. Een bestuurder (of topfunctionaris) mag maximaal bedrag X verdienen maar een, ik noem maar wat, manager 'ik werk zo hard dus ik wil een dikke leasebak + chauffeur' mag daarboven zitten (met inachtneming van het interne salarishuis)? Knap stukje ambtenaren logica, of zijn we bang dat de chirurgen anders allemaal naar het Londen gaan / Een privékliniek gaan oprichten / Bankier worden?

Dick wilkiet3497 | 02-07-14 | 16:18 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken