Salarisplafond. Wat verdiende VEB-topman zelf eigenlijk?

Salarisdiscussies. Wij vinden ze maar wat vermoeiend. De enige reden dat we er af en toe over schrijven is de belabberde argumentatie die kennelijk hand in hand gaat met dit onderwerp. De politiek doet zich voor als strenge leermeester die echter niets anders doet dan de publieke jaloezie over topsalarissen uitbuiten. Aan de andere kant zijn er de verdedigers van topsalarissen die net doen of al die topmensen zo verschrikkelijk onmisbaar zijn en cruciaal voor het goed functioneren van een bedrijf. En, vanaf vandaag, kunnen we hypocrisie toevoegen aan het lijstje argumenten om toch over deze gaapdiscussie te schrijven. Hypocriet van de dag is Paul Koster. Nog niet eens in dienst getreden als voorzitter de Vereniging van Effectenbezitters roept hij in het FD dat de accountants aan het salarisplafond moeten. Iets met geslonken vertrouwen in het accountantsberoep. Tja. Dat hebben wij nu met toezichthouders, keitoevallig het vak dat Koster zelf uitoefende, al voor de crisis. Dus, vroegen wij ons af, wat verdiende Koster eigenlijk in zijn tijd bij de AFM toen hij er persoonlijk voor zorgde dat de crisis aan Nederland voorbijging en daarna bij de toezichthouder in Dubai?

Gelukkig is dat makkelijk na te zoeken. Zowel de AFM als de DFSA hebben al hun jaarverslagen uit die tijd online staan. In zijn 7,5 jaar bij de AFM verdiende Koster €2.608.829 bruto inclusief pensioenpremies. In zijn laatste volledige jaar daar kwam dat neer op €371.321, net iets minder dan de 400K die accountants nu gemiddeld binnentikken. Eind 2008 vertrok Koster naar Dubai, om daar CEO te worden van de DFSA. Uit de jaarverslagen daarvan zien we dat in 2009 bij de beloningen van de Chief Executive and Senior Officers één persoon meer dan $800.000 binnenhaalt en in 2010-2011 één persoon meer dan $900.000. Dan hebben we het dus over minimaal $2,6 miljoen en dan tellen we 2012 niet mee. Omgerekend is dat totaal, weer: minimaal, €1,9 miljoen, al is het dan wel inclusief housing allowance, flight allowance, education allowance, premium paid for medical and life insurance and end of service accrual. Belastingvrij, want zo rollen ze daar in Dubai.

Als we er dus even van uitgaan dat Koster als de hoogste executive officer het hoogste salaris in Dubai verdiende komen we als laatste salaris minimaal op net iets minder dan €650.000 uit. Weer: belastingvrij. Dan steekt een brutosalaris van 200K (2012: €192.234, pdf p.57) bij de VEB toch mager af wat Kosters accountantsvriendjes nu nog steeds binnentikken. Denken wij dan.

poenxx.png

Reaguursels

Inloggen

Oh, dus het is alleen maar kinnesinne van Kosters dat hij nu nog maar 200k binnentikt, en accountants, die toch ook toezicht houden 400k. Lijkt mij dat hij zijn schaapjes allang op het droge zou moeten hebben.

Koning Willy | 27-06-14 | 16:34 | + 3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken