Facepalm. Beleggersclub VEB jammert over salarissen

De Vereniging voor Effecten Bezitters (VEB) heeft er een vers stokpaardje bij. Waar het zo vandaan komt weet niemand, maar ineens is er iets heel erg mis met de salarissen van accountants. En daarom moeten die maar gemaximeerd worden. Want de vrije markt is alleen leuk als- ja, wanneer eigenlijk? Maakt niet uit: de Vereniging voor Effect Bejag gaat over de definitie. En nu moet u niet vervelend gaan doen, want er is een aanleiding: 'Er zijn alom bewijzen dat de accountantsfunctie aan vertrouwen heeft ingeboet.' Welja, natuurlijk. Dus daarom stelde de VEB ook een rendementsplafond voor zichzelf in nadat bleek dat het veel te soft was geweest bij de overname van ABN Amro door RBS, Banco Santander en Fortis. Daarbij struikelde het enkel over een miniem detail (de verkoop van LaSalle aan Bank of America). Ingeboet vertrouwen ==> zelfgeseling. Oh nee, dat deden ze helemaal niet. Maar dat maakt ze geen reet uit. Want 'boe accountants' ofzo. Kijk, uiteraard is er een hoop mis in de accountancy. En zijn de geluiden over de grote kantoren waar partners alleen maar bezig zijn hun eigen salaris te verhogen, waarschijnlijk niet uit de lucht gegrepen. Maar een beleggersclub die over salarissen gaat zaniken is toch een beetje als een voetbalcommentator met een graftyfushekel aan voetbal. Dus probeer het eens opnieuw, VEB. Alvast twee opties: 1) Formuleer het verzoek anders. Accountantskantoren gaan over hun eigen salarissen, dat heet vrije markt. Maar bedrijven gaan over de accountantsselectie en kunnen wel eisen stellen aan de beloning. Kinderachtig, maar in principe is ook dat vrije markt. 2) Stel nieuwe normen voor de accountancy. Er is in het afgelopen jaar al veel gedaan om de beroepsethiek van de nylon krijtstreepbrigade op orde te krijgen. Naar ons idee heeft dat meer zin dan dat gemekker over de beloningen.

Reaguursels

Inloggen

"beleggersclub die over salarissen gaat zaniken is toch een beetje als een voetbalcommentator met een graftyfushekel aan voetbal"
.
Oh, dus dàt doet Arno Vermeulen in zijn vrije tijd!

pietvanvliet | 27-06-14 | 11:28 | + 1 -

Accountants zouden of i) betaald moeten worden door de aandeelhouders, of ii) betaald moeten worden door de staat. Maar niet door de slager zelf. Het is een gereguleerde, verplichte functie. Daar horen salarissen van boven de Balkenende-norm niet bij. Daarom een goed idee van VEB.

Fred Bastiat | 27-06-14 | 10:29 | + 4 -

"Maar een beleggersclub die over salarissen gaat zaniken is toch een beetje als een voetbalcommentator met een graftyfushekel aan voetbal.". Dat lijkt me nonsens, elke euro die betaald wordt aan een accountant is een euro minder winst voor de onderneming en dus (in theorie) voor de aandeelhouders. Maximumsalarissen lijken mij ook niet wenselijk maar er is natuurlijk wel een probleem met exorbitante salarissen bij het Old Boys Network ten koste van de aandeelhouders. En heel vaak worden de aandeelhouders helaas vertegenwoordigd door 25-35-jarige jongens en meisjes die namens een pensioenfonds, hedge fund of beleggingsfonds alles stemmen conform het advies van het bestuur van een onderneming. Bij dat soort fondsen zitten de grote pakketten aandelen en kritisch zijn tov. het bestuur is er daar niet bij want dan verkopen ze liever gewoon de aandelen. Het gevolg is dat de aandeelhouder eigenlijk in de praktijk niks te vertellen heeft in beursgenoteerde ondernemingen. Daarom moet ik ook altijd lachen als ik linkse mensen hoor klagen over aandeelhouders die de banken zouden hebben verplicht om een bankencrisis te veroorzaken. Aperte onzin. Aandeelhouders ondergaan alles maar als mak vee.

RL | 27-06-14 | 09:48 | + -1 -

Accountancy die niet meer naar de pijpen van de van de belegger (mogen) dansen en de boel een beetje gunstig uitleggen voor hun klanten, tja daar heb je natuurlijk niet aan. Daar wil je ook net voor betalen.

nl04922 | 27-06-14 | 09:41 | + 0 -

Het probleem zit niet bij de accountants maar bij de accountancy regels. En die worden bepaald in Basel, waar gladjakker Hansie Hoogervorst de scepter zwaait. En daarbovenop worden achterlijke regels ook nog 'ns suspended als 't ff niet uitkomt, zoals bijv mbt fair value waarderingsregels (mn level-2 en 3) die iig t/m 2017 in de ijskast liggen.
En niet vergeten dat accountancy zoals we dat nu kennen haar oorsprong vindt in de Italiaanse boekhoudgoochelarij ten tijde van De Medici's.
Nou ben ik de eerste om KPMG af te fakkelen, daar niet van, maar het is geinstitutionaliseerd en kan niet goed komen. Beetje zoals de economische "wetenschap", of Juncker, of de OV-jaarkaart, of windmolens, het zijn grootheden met ingebakken chromosoomafwijkingen.
Het enige dat iets helpt, op individueel niveau, is ze heel hard recht in hun bek uit te lachen. Lost weliswaar niets op maar werkt wel ontspannend.

orca | 27-06-14 | 09:33 | + 1 -

Voordat ik werkte met accountants leken het me heel saaie maar betrouwbare mensen. Juist die partners zijn hele gladde jongens, vooral bezig met hun auto's en meer geld verdienen. Naar volk, zeker niet geschikt voor controlewerkzaamheden.

Koning Willy | 27-06-14 | 09:26 | + 13 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken