Blok blaast politieke baantjesmachine nieuw leven in

Deze hele week heeft de parlementaire enquêtecommissie gestapoverhoren afgevuurd op corporatiebaasjes als Erik Staal en Hubert Möllenkamp. Dat leverde soms interessante onthullingen op. En hoewel er nog helemaal geen conclusies zijn uitgesproken (nog lange niet), heeft minister Stef Blok van Jij-Bakken & Wonen het al wel gezien. De VVD'er vindt het niet kunnen dat directeuren hun eigen toezichthouders mogen aanstellen en scherpt de woningwet aan. In het vervolg moeten beoogde commissarissen een 'kwaliteitstoets' doorstaan waarin hun integriteit wordt meegewogen. 'Vriendjes eruit', heet dat in Telegraaf-speak. Want met name Erik Staal (Vestia) had zijn toezicht een hoog ons-kent-ons-gehalte gegeven, zo merkten ook leden van de parlementaire enquêtecommissie al op. Tot ontzetting overigens van één van de personen in kwestie, de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus die ontkent dat de raad van commissarissen een 'kleffe vriendengroep' was. Wij zijn vooral benieuwd hoe het toezicht dán georganiseerd zal worden. Want daarover heeft Blok nog niet besloten. En gezien het vertrouwen dat politici in zichzelf hebben, is het gevaar natuurlijk levensgroot aanwezig dat de politiek zichzelf die bevoegdheid gaat toeschuiven. Waarbij het volstrekt subjectieve criterium 'integriteit' zo weinig zegt dat - zeg - een oud-PvdA-gemeenteraadslid er alsnog wel doorheen weet te fietsen. Misschien is het handig als Blok voor hij zijn wetje naar de Kamer stuurt, eerst even afwacht wat de commissie concludeert over het effect van de politieke baantjesmachine op de ellende in corporatieland?

Reaguursels

Inloggen

Blok de grootste "onzichtbare" lulhannes minister uit dit PVVDA kabinet!

kippevlees | 15-06-14 | 14:24 | + 1 -

Misschien zouden corporaties (en ook zorgverzekeraars) gewoon weer verenigingen moeten worden waarbij de daadwerkelijke stakeholders (dus zowel de huurders -en de verzekerden- als ook de werknemers) niet aaleen "klant" (of nog erger: "cliënt") zijn, maar ook stembevoegd lid. En dan niet alleen het dagelijks bestuur benoemen, maar ook de Raad van Toezicht, én de maximale salariëring en emolumenten vastellenen. En dan ook een commissie van toezicht uit eigen geledingen kiezen. Geen private "stichtingen" meer waarbij de daadwerkelijk stakeholders geen zak in te brengen hebben. En ja, dar vereist ook burgerzin: Niet verschuilen achter "ik heb het te druk", "ik heb na m'n werk geen zin meer". Nee, dat soort maatschappelijke organisaties zijn veel te belangrijk om over te laten aan parasieten die de boel leegzuigen.
Eigen zoals het dus ooit was: Coöperaties/verenigingen met leden. Ook privaat, ook een "marktpartij", maar zonder gouden baasjes die kunnen doen wat ze willen. Wat was daar eigenlijk mis mee?

Stormageddon | 14-06-14 | 16:54 | + 8 -

Gamlakuk kreeg bij het aanhoren van de corporatiecorruptelingen beelden door van een stadion vol juichende Chinezen, een meneer die plaatsneemt voor een groepje gewapende soldaten, een man in Mao pakje, die die meneer vertelt dat hij een vijand van het volk is........

gamlakuk | 14-06-14 | 12:39 | + 0 -

Edoch... het Partijtje van de 'Arbeid' is zich aan het inbinden... wel erg veel harde klappen gekregen. Dat los je zomaar even niet op.

duitse herder | 14-06-14 | 11:40 | + 0 -

Mijnheer Noordanus (PvdA-graaier) ontkent dat het een kleffe vriendenclubje was bij Vestia. Toch raar als je weet dat na zijn vertrek zijn echtgenote commissaris is geworden. Pas toen Staal in de problemen kwam, haastte zij zich het commissariaat op te zeggen, waarschijnlijk op dringend advies van haar echtgenoot, de burgemeester van Tilburg.
En de PvdA'ers gingen gewoon door met zakken vullen..................!

Van Huijgevoort4347 | 14-06-14 | 11:35 | + 37 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken