Oh god. Haal die kunstenaars bij de computer weg

Ideeën kunnen verfrissend zijn. In minder fortuinlijke gevallen is het feit dat niemand zich er ooit eerder aan heeft gewaagd soms ook een duidelijke hint. Bij een initiatief uit de kunstuele sector neigen we naar het laatste. Fox Luck mailde ons een linkje naar hun eigen website met als bijschrift dat 'Nieuw verdienmodel voor kunstenaars geinteresseerden [zoekt] voor de beta versie'. Verdienmodellen voor kunstenaars, daarin zijn we altijd geïnteresseerd. Zeker als er geen belastinggeld voor nodig is, wat 'nieuw verdienmodel' toch een beetje impliceert. Er hangt per slot van rekening al meer dan genoeg tranentrekkende rommel in 's Neerlands gemeentehuizen. Welnu, het goede nieuws is dat er inderdaad geen geld bij hoeft. Het slechte nieuws is dat we lootjes moeten gaan kopen. Want het probleem is niet dat mensen niet geïnteresseerd zijn in kunst. Of, maar dat hoort u ons natuurlijk nóóit zeggen, dat het talent van veel zelfbenoemde kunstenaars te wensen over laat. Het echte probleem is dat mensen goede kunst niet kunnen betalen. Volgens dit nieuwe initiatief dan, dat daarom kunst wil verkopen via een loterij. 'Want wij geloven dat er meer kans is om genoeg lootjes op te halen voor jouw kunstwerk, workshop of optreden dan één iemand te vinden die het volledige bedrag kan betalen.' EEN LOOTJE HEEFT U AL VOOR EEN EURO!!!11!!1! (pardon) Een lootje heeft u al voor een euro. Uit kunstenaars-oogpunt kunnen we wel begrijpen dat ze iets proberen. Er wordt namelijk niet bijster veel verkocht in Nederland. Maar wie denkt dat lootjes het ei van Columbus zijn, moet zich nodig eens laten nakijken. Sowieso zal alleen de onverkoopbare kunst in zo'n loterij opduiken, want de rest gaat linea recta naar een betheedoekte potentaat in een of andere zandbakstaat. Dat komt de kans op succes voor Fox Luck niet ten goede. Maar als ze u dan eindelijk voor €1 zo'n kut-kunstwerk van een middelmatige vingerverf-illusionist hebben aangesmeerd, dan pas komt de echte rekening. Bij winst mag u namelijk 29% van de waarde aftikken bij de belastingdienst. Concreet, uitgaande van een schilderij van €1500: dan koopt u voor €1 een kans van 0,07% om uiteindelijk alsnog €436,05 te moeten betalen. Dat slaat inderdaad nergens op. Wie legt deze kunstenaars uit dat ze hun computer ook kunnen gebruiken om een baan te zoeken?

Reaguursels

Inloggen

Hoewel... Die mensen die het kopen zijn waarschijnlijk ook wat zweverig. Die denken dus vast niet zo rationeel. Hm. Misschien kan het nog wel werken ook dan. Gezien hoeveel mensen er op de PvdA stemmen zijn er nog mensen genoeg in Nederland die niet rationeel denken.

Maar ze kunnen beter de 'Engelse veiling'-methode gebruiken, waarbij je steeds moet bijbetalen om in de volgende ronde mee te doen (als je meedoet moet je steeds direct je bieding betalen, net zolang tot er maar 1 persoon over is die biedt). Levert veel meer op (mensen blijven meedoen 'want ik heb al zoveel geld uitgegeven'); uiteindelijk haal je daarmee makkelijk 10 keer zo veel op als een produkt waard is. Heb het ooit gezien op een veiling waar 100 mensen 5 pond boden op een magnetron. Tegen de tijd dat er nog maar 1 persoon over was was het bedrag opgelopen naar boven de 100 pond. Ding heeft dus minstens 1000 maar wellicht wel 5000-10000 pond opgebracht. Mooie winst voor een magnetron...

Specy | 03-06-14 | 04:54 | + 0 -

Wauw. Dus voor een schilderij van 1500 euro moet je minstens 1500 gekken vinden die een lootje kopen. Dus in plaats van 1 gek te vinden die die 1500 euro schokt moet je nu 1500 gekken vinden die 1 euro schokken, om KANS te maken om het schilderij te krijgen. Nee, dit gaat echt een succes worden...

Specy | 03-06-14 | 04:47 | + 1 -

Prima hoor, maar mijn oude vader leerde mij al dat zodra je een kunstenaar het woord 'verdienmodel' hoort gebruiken, je moet rennen voor je leven.
 
Kunstenaars maken kunst. Dat vind je mooi (dan koop je het), of niet (dan niet) en dat is het wel zo'n beetje. Ik heb namelijk nog geen overtuigende studie gezien die concludeerde dat kunst van onbekende kunstenaars een goede 'investering' was. Je hebt mazzel, of niet. Das geen investeren, das casinokapitalisme.
 
Die gasten horen helemaal niet bezig te zijn met hun 'verdienmodel'. Dat soort 'kunstenaars' zijn niet bezig met 'kunst', maar met een 'kunstje' en dat kunstje is om je geld uit de zak te kloppen voor het zoveelste 'ecoline blaasschilderij'.
 
Het spijt me Fox Luck, maar ik sla effe over.

pietvanvliet | 02-06-14 | 21:47 | + 10 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken