Lijstje: 5x Wiebes over de fiscus

Eerst het slechte nieuws: het gaat nog jaren duren. Maar het goede nieuws is dat staatssecretaris Wiebes de Belastingdienst gaat vernieuwen. Ondertussen wordt ook het belastingstelsel definitief hervormd, want dat 'is een voorwaarde voor succes', aldus Wiebes. Schitterend. In zijn uiterst leesbare brief aan de Tweede Kamer zegt Wiebes dat het huidige belastingstelsel praktisch onuitvoerbaar is, waardoor de Belastingdienst voor een taak staat die het niet kan uitvoeren. Daarom moet het stelsel geleidelijk hervormd. Naast die versimpeling, wil Wiebes af van de eilandjescultuur, de ICT-demonen temmen door uniforme organisaties en de top van de Belastingdienst regelmatig prestatierapporten onder de neus duwen. Anders blijft die denken dat het allemaal prima gaat. Opvallend is dat Wiebes zich uitspreekt tegen nieuwe reorganisaties. Hij vindt dat ambtenaren nu de ruimte moeten krijgen de verbeteringen door te voeren. Zijn we niet tegen, want dit werkt ook niet. Tot slot doet de stasfin een impliciete maar dringende oproep aan politici: ga alsjeblieft op je handen zitten en verveel de Belastingdienst en de rest van Nederland niet steeds met complexe en onuitvoerbare fiscale regeltjes. Dat de Belastingdienst het overigens best leuker kan maken, blijkt uit de juweeltjes die we in Wiebes' bijgevoegde verbeterprogramma voor de Belastingdienst aantroffen. Lijstje!

Hou eens op!
'De afgelopen jaren is, mede als gevolg van diverse regeerakkoorden en aanvullende akkoorden, het aantal jaarlijkse fiscale wijzigingen sterk toegenomen. Bij veel maatregelen was spoedige inwerkingtreding een vereiste. Op sommige beleidsterreinen was een maatregel nauwelijks in werking getreden als zich alweer een nieuwe maatregel of een wijziging van de maatregel aandiende.'

Hier even de kritiek op overijverige politici in reprise. Komt alleen maar ellende van: huishoudentoeslag, iemand?

Bullshitlingo
'Als we nu geen rem zetten op verdergaande complexiteit en geen stappen zetten naar een eenvoudiger belastingstelsel, neemt de kans op incidenten rondom belastingen en toeslagen in de toekomst toe. Dit leidt tot maatschappelijk onaanvaardbare consequenties, zoals meer belastingfraude, onverwachte naheffingen voor burgers en bedrijven en onbegrijpelijke uitkomsten. Op deze manier wordt het credo dat we ‘het wel makkelijker kunnen maken’ betekenisloos.'

Amen. Welke belastingbetaler is dat niet uit het hart gegrepen?

Anti-proefballon
'Bij een integrale uitvoeringstoets die openbaar wordt gemaakt, hoort een gedetailleerd inzicht in de uitvoeringskosten die met een bepaalde maatregel gepaard gaan. In de besluitvorming kan de Kamer de additionele uitvoeringskosten of juist de besparing van uitvoeringskosten en het aantal medewerkers dat extra nodig is of juist wordt bespaard, meewegen. Door raming van kosten en benodigde bemensing wordt de complexiteit van het stelsel en ook de vereenvoudiging die van bepaalde maatregelen uitgaat, in geld uitgedrukt, alhoewel de mate van complexiteit en de mutatie in uitvoeringskosten niet altijd hand in hand gaan. (...) Dat is geen rakettechnologie: er kan worden geprofiteerd van de kennis en ervaring met zulke ramingsmodellen bij andere grote, complexe organisaties in het publieke domein.'

Nee, dit is inderdaad geen rakettechnologie. Waardoor wij ons afvragen waarom dit niet al eerder openbaar werd gemaakt. Kennelijk konden politici tot op heden fiscale proefballonnetjes oplaten zonder ook maar een flauw benul van de kosten te hebben. Het verklaart in ieder geval een hoop.

ICT-Henk
'Als voorbeeld van een werkproces dat robuuster moet worden noem ik de inning: als naar de inningsystemen wordt gekeken, blijkt uit interne analyse dat de automatiseringssystemen die de inning ondersteunen sterk verouderd zijn en dat wijzigingen in wet- en regelgeving er slechts met grote moeite in kunnen worden verwerkt. De systemen functioneren dankzij de expertise van een beperkt aantal medewerkers, die om de systemen in de lucht te houden veel handwerk moeten verrichten.'

Wij zien nu Henk voor ons. Henk - met snor en shag - werkt al sinds de jaren zeventig bij de Belastindienst en heeft zijn laatste ICT-cursus in 1989 gedaan. Henk kan wel de spaceshuttle programmeren, maar modernere systemen zijn aan hem niet besteed. Wat Henk overigens wel onmisbaar maakt voor de Belastingdienst, zo blijkt. Henk ramt een paar keer op een toetsenbord en alles werkt weer.

Soosjol Miedia
'De Belastingdienst zal zijn inspanningen op het gebied van communicatie intensiveren. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van innovatieve methoden en technieken. (...) Vergelijkingen met andere grote, klantgerichte organisaties laten zien dat de Belastingdienst de sociale media intensiever zou kunnen inzetten dan nu het geval is door deze te gebruiken om foutsignalen te krijgen en daaraan systematische opvolging te verbinden.'

Een beetje uit de toon met de rest van de brief, maar hier de platitude die je wist dat zou komen. En zeg nou zelf: zonder social media-aanbeveling is een verbeterplan ook niet af.

Reaguursels

Inloggen

Hijs deze man op een schild. Al zijn voorgangers van de laatste jaren waren te laf om tegen de kamer te zeggen dat niet alles zomaar kan. En zij lieten toe dat collega bestuurders speeltjes kregen die de belastingdienst dan maar overeind moest houden (VROM kreeg huurtoeslag, VWS zorgtoeslag en ga zo maar door). Het enige dat ik mis in zijn verhaal is hoe hij de belastingdienst verder wil versterken om de taak als uitkerende organisatie uit te voeren. Daar zijn ze nog fundamentele zaken op te lossen.

1 louder | 20-05-14 | 12:26 | + 1 -

@stekkel | 20-05-14 | 00:13
Dat bedoel ik dus. 6 jaar geleden was MS SQL zelfs niet geschikt om Active Directory te sturen - inloggen op het systeem zou dan echt minuten hebben gekost. En dan gaat de Belastingdienst dus 6 jaar lang experimenteren met een kansloos product dat nooit aan de vereisten voldeed of ook maar kon voldoen, om dan uiteindelijk te eindigen met een systeem waar ze wel min of meer tevreden over zeggen te zijn. Hetgeen waarschijnlijk meer zegt over wat de gebruikers ondertussen als acceptabel zijn gaan beschouwen dan dat het daadwerkelijk werkbaar (en robuust) is.

A'dam haalde ik overigens aan in relatie met Wiebes, niet de Belastingdienst. En dat gaat dus over de houtje touwtje mentaliteit die hij uit deze stad meeneemt en waar te simplistisch opgezette ICT systemen en ondeskundig gebruik zo'n absurde fout kon opleveren.

Pierre Tombal | 20-05-14 | 11:19 | + 2 -

@Pierre Tomba. Ik zuig het niet uit mijn duim. MS SQL draait gewoon op X86 servers. Het duurde ff voordat het performde maar het is 6 jaar na opdrachtverstrekking in productie genomen. Niet alles draait bij de BD op het mainframe. Het Amsterdam debacle heeft overigens helemaal niks met de Belastingdienst te maken. Compleet andere toeslag, compleet ander systeem.

stekkel | 20-05-14 | 00:13 | + 2 -

Dus de ondernemer wordt straks onveranderd als crimineel insect neergezet door de Henken, die geen flauw idee hebben hoe bedrijven tegenwoordig geld verdienen.
Maar ze gaan wel soosjol miedia doen, dus dan kunnen ze gewoon verder in het jaar 1989 en hoeven geen moeite te doen om te beseffen hoe ze in de maatschappij staan. En minder of simpelere regels, hoeveel kabinetten horen we dat nou al wel niet?
Dus Henken, ik neuk jullie allemaal de moeder en jullie sadistische nazipraktijk van machtsmisbruik erbij. Buitenlandse belastingdiensten hebben respect voor degenen die het geld voor een land verdienen, jullie als enigen niet. Nu niet en als het aan Wiebes ligt kennelijk nooit.

Atlas Shruggs 10 | 19-05-14 | 23:45 | + 0 -

@stekkel | 19-05-14 | 21:40
En hoeveel mensen kregen er ook alweer een factor 100 teveel? In A'dam nota bene, waar deze wonderboy vandaan is geplukt. MS SQL... Bestaat er een versie van die database server voor Mac, voor Linux, voor mainframes (AS400, HP9000 etc)? Nee dus. Een hobbydatabeheersysteempje dat als doel heeft om gebruikers te binden aan het minstens zo inferieure Windows besturingssysteem. Leuk om recepten in te bewaren, maar niet om een land op te laten draaien.

Pierre Tombal | 19-05-14 | 23:37 | + 1 -

Het grappige is dat nu wordt ingezoomd op de complexiteitsreductie aan de maatregelen kant terwijl het programma complexiteitsreductie aan de ICT kant enkele jaren geleden de nek om is gedraaid vanwege bezuinigingen.

stekkel | 19-05-14 | 21:44 | + 1 -

@Pierre Tomba. Het toeslagen systeem draait op windows en MS SQL. Hoeveel mensen krijgen er ook alweer toeslagen .......

stekkel | 19-05-14 | 21:40 | + 1 -

orca | 19-05-14 | 20:47 |
En geef Henk eens ongelijk.

monmax | 19-05-14 | 21:25 | + 3 -

@Piet, nee, de Henken niet. Henk kan echt helemaal niks maar Henk weet wel dat ie 1 ding goed kan, als enige. en Cap weet dat ook. Henk is inmiddels 58, "werkt" 3 dagen in de week, rijdt 'n lease A6 cabrio met alle toeters/bellen, woont in een kast van een huis, en Henk weet dat ie onmisbaar is. Henk veegt z'n reedt al 15 jaar af met z'n POP (Persoonlijk OntwikkelPlan), Henk doet geen cursussen, Henk interesseert 't allemaal geen hol, want Henk is dé man. Als Henk gepepen wil worden door de afdelingssecretaresse dan vraagt z'n baas alleen " 's ochtends 'f 's middags". Henk harkt per jaar 180K binnen op die 3 dagen, Cap pakt nog 'ns 320K, en iedereen is blij.

orca | 19-05-14 | 20:47 | + 17 -

Ik zeg dit al 15 jaar. Misschien 20. En zo zijn er nog meer dingen die ik al zo lang zeg maar nu pas misschien in politiek Den Haag doordringt. En ik ben echt niet de enige. De politiek is geestesziek.

Kaas de Vies | 19-05-14 | 20:24 | + 3 -

Laten we gewoon de vlaktaks invoeren en de rest van de regelbrij deleten. Dan kan zelfs de vrouw van Henk de aangifte nog doen.

erkomenanderetijden | 19-05-14 | 20:13 | + 8 -

Niet dat ik echt veel opheb met die Cap/Logica etc. figuren, maar het angstige gevoel bekruipt me dat Wiebes hier graag de buurjongen die "ook wel iets van Windows weet omdat die er praktisch mee is opgegroeid" zou willen neerzetten. Laat ik daar even heel kort over zijn: geen enkele Windows server of andere rommel van Microsoft kan voldoende opgeschaald worden om van 12 miljoen klanten op betrouwbare wijze de gegevens te verwerken. En al helemaal niet als je die server laat beheren door een speeleiland guru.

Pierre Tombal | 19-05-14 | 19:43 | + 10 -

Henk ramt niet OP een toetsenbord, Henk ramt MET een toetsenbord. Anders komt die vastgerotte DOS-bende van die blauweenveloppenbrigade niet eens van zijn plek.
 
De gezegd hebbende, heeft Cap niet een paar jaar geleden alle Henken een zwier gegeven?

pietvanvliet | 19-05-14 | 19:29 | + 8 -

@ orca | 19-05-14 | 18:42 | + 4 -
Tja, 10.000 euro salaris is natuurlijk niet te verkopen. Het zijn tenslotte ambtenaren. Een externe persoon inhuren voor 40K per maand is eenvoudiger te verkopen.

BLR | 19-05-14 | 19:19 | + 8 -

Ik zeg doen!

Hickup | 19-05-14 | 19:14 | + -2 -

Het geinige is dat Henk 20 jaar geleden is verkast naar Cap/Logica/Whatever, om vervolgens twintig jaar lang aan 't 5-dubbele tarief op z'n ouwe werkplek te zitten. Want Henk is inderdaad onmisbaar.
Ik heb de Henken in mijn tijd bij Cap zien rondlopen op afdelingsmeetings. en inderdaad met spijkerpak en shag in de borstzak, zich helemaal gek verdienende, en Cap erbij.

orca | 19-05-14 | 18:42 | + 30 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken